Pszichológus önéletrajz – Prezentáld a képességeidet meggyőzően!

A pszichológus önéletrajza sok esetben a saját weboldalán is megjelenik. Ezzel tudja ugyanis hiteles, valódi szakember képét mutatni. Természetesen itt is beszélhetünk kutató pszichológusokról és terápiát, tanácsadást végző pszichológusokról. A kettő önéletrajz merőben eltér.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
1 vásárlói értékelésből

A tanácsadó pszichológusok vagy pszichoterápiás munkát végző pszichológusok önéletrajza rövidebb, mint a kutató pszichológusoké. Ennek oka, hogy náluk általában a laikus, bejelentkezni vágyók olvassák, valamint a különböző intézmények, központok, ahova jelentkeznek. A kutató pszichológusok ezzel szemben akár 3-4 oldalas önéletrajzot is írhatnak, hiszen fontos, hogy az összes publikáció, eredmény, díj, elismerés, kutatási terület is megjelenjen.

Ebben a cikkünkben bemutatjuk a pszichológus önéletrajzot, lépésről-lépésre megvizsgáljuk, minek kell benne lennie. Ha azonban a kutató önéletrajz érdekel, akkor kattints ide!

Tartalomjegyzék

Pszichológus önéletrajz minta

Személyes adatok

Benkó Andrea
Klinikai szakpszichológus, EMDR terapeuta
Telefonszám: 0630/678-6543
Email cím: benko.andrea@gmail.com (vagy, ha van weboldalad, akkor akár info@benkoandrea.hu)
Születési hely, idő: Budapest, 1986. 10. 27.

Magamról

Klinikai szakpszichológusi képzésemet a SOTE-n szereztem, emellett EMDR terapeuta is vagyok. Főbb szakterületem a párkapcsolati és családi krízisek, a trauma feldolgozás, valamint a PTSD csökkentése. Rogers-i szemléletmódom során az egyén jóllétét tartom szem előtt, a humanisztikus, személyközpontú terápiát tartom célravezetőnek. A Budapesti Családsegítő Központ pszichológusaként főképp gyermekek terápiájával foglalkoztam, majd a Nyírő Gyula Kórház pszichiátriai osztályán pszichológusaként a türelmet és empátiát sajátíthattam el. Jelenleg családterapueta képzést végzek, hogy még jobban elsajátíthassam a rendszeremléletet. Célom, hogy az intézményben a szakpszichológusi feladatok mellett a családterápiával is segíthessem a klienseket.

Tanulmányok

Klinikai szakpszichológus
SOTE
2015 – 2019
Budapest

Okleveles pszichológus
Eötvös Lóránd Tudományegyetem
2010 – 2015
Budapest

Specializációk, módszerspecifikus képzések

EMDR terapeuta
Magyar EMDR Egyesület
2021 – 2022
Budapest

Pár-, és családterapeuta
Magyar Családterápiás Egyesület
2019 – jelenleg
Budapest

Kognitív viselkedésterapeuta
VIKOTE Kognitív és Sématerápiás Központ
2014 – 2016
Budapest

Autogén tréning képzés
Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület
2005 – 2005
Budapest

Szakmai tapasztalat

Klinikai szakpszichológus
Nyírő Gyula Kórház, Pszichiátriai Intézet
2019 – jelenleg
Budapest

Pszichológus
SOS Gyermekfalu
2011 – 2019
Budapest

Pszichológus
Budapest III. kerületi Családsegítő Központ
2006 – 2011
Budapest

Szervezeti tagságok

Magyar Tudományos Akadémia Köztestületi Tag
2022.

Magyar Orvosi Kamara Klinikai Szakpszichológia Csoport
2016.

Magyar Családterápiás Egyesület
2014.

Nyelvtudás

Angol – felsőfokú, C típusú nyelvvizsga
Német – középszintű, B típusú nyelvvizsga

Pszichológus foglalkoztatottság

A pszichológus szakmai rendkívül szerteágazó Pszichológusokat megtalálunk a közalkalmazottak között, mint amilyen az iskolapszichológus, a családsegítő központoknál dolgozó pszichológusok vagy a kórház pszichiátriai osztályán dolgozók. Előbbi kettő esetén a közalkalmazotti bértábla jellemző rájuk.

A pályakezdő mester diplomások fizetése így bruttó 219.000 Ft, erre pedig még a szociális ágazati pótlék és egyéb járulékok is jöhetnek. Általában közalkalmazottként egy pszichológus nettó 210.000-230.000 forint között kereshet, a gyakorlati évek során ez aligha emelkedik. Ide tartoznak a szociális munkások és a mentálhigiénés szakemberek is, így ezek a fizetések elég stabilak munkakörtől függetlenül, és megegyeznek a tanár fizetéssel.

Az orvosi bértábla emelkedésével a klinikai szakpszichológusok, akik valamilyen kórház alkalmazottai, a pszichiáterek és a pszichoterapeuták bére is emelkedett, pályakezdőként bruttó 619.053 Ft a várható fizetés. Emellett még a börtönben dolgozó börtönpszichológusok is hasonló jövedelemmel számolhatnak.

Gyakori még, hogy a pszichológusok magánpraxist nyitnak. Ez általában nem ajánlott rögtön az egyetem elvégzése után, de jogilag semmi sem szabályozza. Ebben az esetben egyéni vállalkozók, és az óradíjuk 12.000 – 20.000 forint között mozog. Napi 6 pácienssel számolva egy havi 1,5 – 2 millió forint körüli összeg. Viszont, itt számolni kell a rendelő bérléssel, adózással, valamint a berendezések és károk költségével is!

Mi a különbség pszichológus és a pszichiáter között?

A pszichiáter minden esetben az általános orvosi szak után szakosodik, így emiatt már az egyetem elvégzése után Dr. titulussal rendelkezik. A pszichológus pedig 3+2 éves bölcsész képzésben vesz részt, ezután specializálódhat. Magyarországon az elérhető pszichológiai specializációk a következők:

 • Egészségfejlesztő szakpszichológus
 • Igazságügyi klinikai szakpszichológus
 • Katasztrófa- és kríziskezelő szakpszichológus
 • Pedagógiai szakpszichológus szakirányú
 • Szexuálpszichológiai szakpszichológus
 • Tanácsadó szakpszichológus szakirányú
 • Addiktív viselkedések tanácsadó szakpszichológiája
 • Klinikai szakpszichológus

A mesterképzés után PhD képzésre is lehet jelentkezni, ennek végén kutató és egyetemi oktató válik a pszichológusból. Bár a dr. titulust megkapja, továbbra sem írhat fel gyógyszert. Kórház dolgozója leginkább klinikai szakpszichológus szakvégzettséggel válhat valakiből, ekkor jogosult arra, hogy különböző személyiségzavarokkal együtt élő emberekkel dolgozzon együtt, például nárcisztikus vagy skizofrén személyiségzavarral, vagy depresszióval együtt élőkkel. A pszichoterapeuta képzés pedig orvosi egyetemet végző szakemberek számára elérhető.

A pszichológus és a pszichiáter gyakran együtt dolgozik: előbbi a terápiát (a beszélgetést) végzi, utóbbi pedig diagnosztizál és szükség esetén gyógyszeres terápiával segíti elő a gyógyulást.

Hogyan írj pszichológus önéletrajzot?

A pszichológus önéletrajz esetén is általános elvárás, hogy a tanulmányok és a szakmai tapasztalat szekció igen jól kivehető legyen, és ezekre kerüljön a hangsúly.  Már csak azért is, mert fontos látni azt, hogy tényleg jogosult vagy-e pszichológiai munkát végezni. Sok esetben ugyanis a laikusok azt gondolják, hogy a coach vagy valamilyen pszichológiai asszisztensi képzést, esetleg csak pszichológia alapszakot végzettek is tarthatnak pszichológiai tanácsadást. Ez azonban nem így van! Emiatt nagyon fontos, hogy jól látható legyen a jogosultságod.

Fordított időrendi sorrendet használj mindkettő felsorolása esetén, vagyis a legújabb munkahelyedtől sorold fel visszafelé a munkahelyeidet.

A legfontosabb lépés, hogy megválaszd, hogy a funkcionális önéletrajz típust vagy a klasszikus, fordított időrendi típust használod. Előbbi pályakezdők esetén ajánlott, ugyanis a képességekre és készségekre helyezi a hangsúlyt, míg a szakmai tapasztalat rész akár el is hagyható, utóbbi pedig a szakmai tapasztalatokkal rendelkezőknek.

Ezután pedig válaszd ki, hogy milyen sablont használnál. Az ingyenes sablon használata segít a dizájn és az elrendezés kitalálásában, így neked ezzel már nem kell foglalkoznod. Tartsd szem előtt, hogy legyen letisztult, könnyen átlátható, szekciókba foglalt a tartalom. Professzionális szakember megjelenítése a cél, így a nagyon kreatív, harsány színeket megjelenítő önéletrajz sablonokat nem ajánljuk. Mi a Perth vagy a Budapest sablonok használatát ajánljuk, attól függően, hogy melyik áll közelebb hozzák.

A pszichológus önéletrajz elrendezése

Elengedhetetlen a hibátlan helyesírás, valamint az, hogy könnyen áttekinthető legyen az önéletrajz. Lehetőleg használj hagyományos betűtípust, mint amilyen a Calibri, Times New Roman vagy Arial.

Ezeknek a szekcióknak szükséges szerepelniük az önéletrajzban:

 • Személyes adatok: név, email cím, születési év és hely, lakcím, értesítési cím, telefonszámok
 • Szakmai összegzés vagy karriercél meghatározás
 • Képzések, tanulmányok felsorolása címszavakban, fordított időrendi sorrendben.
 • A szakmai tapasztalatok fordított időrendi felsorolása, a pontos pozíciók és a cég/kórház/intézmény/egyesület nevének megjelölésével.
 • Nyelvi készségek a nyelv és a szint megjelölésével.
 • Szervezeti tagság
 • Szakmai tevékenység, ha van: kutatás, oktatói munka, publikáció.

Ebben a cikkben pedig végig vezetünk az összes szekció megírásán, valamint használd ingyenes önéletrajz szerkesztőnket az elkészítéshez!

Kezdd az önéletrajzot a személyes adatokkal

Az önéletrajz legelső szekciója a személyes adatokat tartalmazza és ez nem is véletlen. Pszichológusként egyértelműnek kell lennie, hol lehet téged elérni, hiszen, ha valaki segítséget kér, azonnal meg kell találnia, hol találja.

Fontos, hogy soha ne használd a jelenlegi munkahelyi e-mail címedet, vagy ügyeleti telefonszámot, hanem csak a saját, személyes elérhetőséget add meg. A megfelelő e-mail cím pedig szintén professzionalizmus kell, hogy sugalljon, valódi szakember benyomását keltve, így mindenképp érdemes a kereszt-, illetve a vezetéknevedből felhasználónevet formálni.

💡 Tipp: Törekedj arra, hogy pozíciódat is megmutasd, hogy egyértelmű legyen mind a leendő munkáltató, mind egy esetleg kliens számára, hogy milyen szakképzéssel és végzettséggel rendelkezel.
HELYES
Személyes adatok

Benkó Andrea
Klinikai szakpszichológus, EMDR terapeuta
Telefonszám: 0630/678-6543
Email cím: benko.andrea@gmail.com (vagy, ha van weboldalad, akkor akár info@benkoandrea.hu)
Születési hely, idő: Budapest, 1986. 10. 27.

Kell fotót mellékelni a pszichológus önéletrajzhoz?

 Minden esetben ajánljuk a fotó csatolását , ugyanis a kliensek és a munkaadónak is fontos az első benyomás. Általában pszichológus esetén kisebb bizalmat éreznek valaki iránt, ha nincs róla fotó. Ez egy olyan szakma, ahol rendkívüli jelentőségű az első benyomás.

Érdemes olyat fotót készíteni, amelyen mellkasig látszódsz, nyitott testtartással állsz, és egy félmosoly is megengedett. Emellett figyelj arra, hogy profi minőségű legyen, sőt, akár az is ajánlott, hogy profi, műtermi fotó legyen.

Szakmai összegzés karriercél meghatározás

A szakmai összegzés vagy karriercél meghatározás egy pszichológus esetén különösen fontos. Itt azonban nem általános szakmai összegzésről beszélünk, így nyugodtan lehet a hosszúsága több, mint 3-4 mondat. Ebben az esetben ugyanis fontos arról is beszélni, milyen terápiás módszertannal dolgozol, mi a hitvallásod, mottód, motivációd. Emellett természetesen az eredményeket, képzéseket és munkahelyeket is érdemes megemlíteni, de sokkal fontosabb, hogy milyen szakember és személyiség vagy.

Nézzük, hogy is néz ki ez a gyakorlatban, egy önéletrajzban:

HELYES
Magamról

Klinikai szakpszichológusi képzésemet a SOTE-n szereztem, emellett EMDR terapeuta is vagyok. Főbb szakterületem a párkapcsolati és családi krízisek, a trauma feldolgozás, valamint a PTSD csökkentése. Rogers-i szemléletmódom során az egyén jóllétét, a humanisztikus, személyközpontú terápiát tartom célravezetőnek. A Budapesti Családsegítő Központ pszichológusaként főképp gyermekek terápiájával foglalkoztam, majd a Nyírő Gyula Kórház pszichiátriai osztályán pszichológusaként a türelmet és empátiát sajátíthattam el. Jelenleg családterapueta képzést végzek, hogy még jobban elsajátíthassam a rendszeremléletet. Célom, hogy az inézményben a szakpszichológusi feladatok mellett a családterápiával is segíthessem a klienseket.

💡 tipp: Nyugodtan mesélj többet is a céljaidról, képzéseidről és eredményeidről, ugyanis fontos, hogy teljes képet kaphassanak rólad, akár a weboldaladra készül, akár állásjelentkezéshez!

Karriercél meghatározás pályakezdők részére

Pályakezdőként érdemes lehet a tanulmányi eredményt, ott szerzett ismereteket, motivációt megmutatni a karriercél meghatározásban. Nagyon fontos, hogy a személyes készségeiden, képességeiden legyen a hangsúly, és egyszerre biztosítsd a munkaadót a szakmai hitelességedről és a személyiségedről. Mivel híján vagy a szakmai tapasztalatnak, ezért mással kell tudnod meggyőzni akár az egyesület elnökét, egy központ, intézmény vagy iskola vezetőjét.

HELYES
Célom

Pszichológusi végzettségemet az ELTE-n végeztem, jelenleg pár- és családterapeuta képzést tanulok. Legfőképp a felnőtt kliensekkel való munka érdekel, hiszen úgy gondolom, hogy pszichés és mentális jóllét mindenki számára elérhető kell, hogy legyen. Rugalmas, kezdeményező vagyok, magas empátia készséggel, és célom, hogy a kliensek biztonságban érezhessék magukat az üléseken.

👇  Nagyon fontos megemlíteni a kulcsszavakat! 👇

Sok egyesület ugyanis álláskereső portálokon keres munkatársat, de a Közigallas.hu oldalon is találni jócskán állásokat. A kulcsszavakat az ATS, jelentkezés szűrő rendszer használja, erre inkább egyesületeknél lehet példa. A fő célja, hogy a megadott, az álláshirdetésben szereplő kulcsszavakat keresse a beérkező önéletrajzokban. Minél több van belőlük a te önéletrajzodban, annál nagyobb esélyed van a bekerülésre. Ezek a kulcsszavak általában készségek, képességek, mint a fenti példában is olvasható “rugalmas”, “empátia”, “kezdeményező” szavak.

📌 Tény: Amennyiben családsegítő központba jelentkezel, valószínűleg ott nem használják ezt a szoftvert, de biztos, hogy előnyt jelent, ha az álláshirdetésben megadottakra reflektálsz!

Tanulmányok a pszichológus önéletrajzban

A tanulmányok megjelenítése kétféleképp történhet meg: az egyik, hogy az egyetemi és a különböző módszerspecifikus képzéseket is egy szekcióba írod, a másik, hogy ezeket külön szeded. Az, hogy melyiket választod, lényegében csak tőled függ!

Add meg a képzés nevét, az egyetem nevét, azt, hogy mikor tanultál ott, és hogy melyik városban. Pályakezdőként viszont ez a szekció válhat az erősségeddé! Mesélj a főbb, az álláshoz kapcsolódó kurzusokról, eredményekről, elismerésekről, amelyek elősegíthetik azt, hogy téged válasszanak!

Senior esetén így sorold fel a tapasztalatokat:

HELYES
Tanulmányok

Klinikai szakpszichológus
SOTE
2015 – 2019
Budapest

Okleveles pszichológus
Eötvös Lóránd Tudományegyetem
2010 – 2015
Budapest

Pályakezdő esetén pedig így érdemes megmutatni a tanulmányokat:

HELYES
Tanulmányok

Okleveles pszichológus, Fejlődés- és klinikai gyermekpszichológia specializáció
Eötvös Lóránd Tudományegyetem
2018 – 2020
Budapest

 • Főbb tantárgyak: általános pszichopatológia, fejlődési pszichopatológia, trauma és emlékezet, fejlődéstani kognitív idegtudomány, trauma és emlékezet.
 • A szakdolgozatom témája: Önkéntes és automatikus emlékezet az óvodáskorú gyermekeknél.
Minden esetben haladj időben hátra, vagyis a legújabb képzés, végzettség felsorolásával kezdd, így teljes rálátást biztosíthatsz a tanulmányaidra.

Munkatapasztalat elhelyezése a pszichológus önéletrajzban

A munkatapasztalat kissé nehéz egy szakmai önéletrajzban, ugyanis sok esetben a pszichológusok több, különböző típusú pozícióban is helyt állnak. Önkéntes munka, egyesületi munka, tanácsadás, kórházi ellátás, vagy akár a kutatás, publikálás, oktatás is ide tartozhat.  Ez utóbbiak inkább külön szekcióba kerüljenek, viszont a munkatapasztalat részbe nyugodtan írj be bármilyen önkéntes, civil szervezeti vagy egyesületi munkát is.

A szakmai tapasztalat esetén ebben az esetben nem szükséges a felsorolni a feladatköröket, ugyanis ez magától értetődő. Inkább koncentrálj majd a tanulmányok helyes megjelenítésére, így itt elég a beosztásodat, az kórház/intézmény nevét, a dátumot és a város nevét megadni.

HELYES
Szakmai tapasztalat

Klinikai szakpszichológus
Nyírő Gyula Kórház, Pszichiátriai Intézet
2019 – jelenleg
Budapest

Pszichológus
SOS Gyermekfalu
2011 – 2019
Budapest

Pszichológus
Budapest III. kerületi Családsegítő Központ
2006 – 2011
Budapest

Amennyiben olyan helyre jelentkezel, ami nem közalkalmazotti munka, akkor érdemes a  feladatköröket  is felsorolni. Ezt úgy teheted meg, hogy mindössze 4-6 bulletpontban leírod a legfontosabb feladataidat. Lehetőleg eredményt is írj ide, ha van!

HELYES
Pszichológus
Hintalovon Alapítvány
2016 – 2022
Budapest

 • A gyerekek, nevelőszülők, nevelőszülői családok támogatása egyéni, családi és csoport tanácsadás formájában.
 • Nevelőszülői tanácsadói team megbeszéléseken való rendszeres részvétel
 • pszichológus team munkájában való részvétel.
 • A meghatározott és a szervezet által elfogadott mérési módszerek (pl. tesztek, alkalmassági vizsgálatok), adminisztratív tevékenységek (pl. státuszlapok vezetése) elvégzése, és ezekről rendszeresen riportok készítése.

Szakmai tapasztalat rész pályakezdők részére

A szakmai tapasztalat rész pályakezdőként nagy kihívás lehet. Ebben az esetben, tehát ha egyáltalán nincs szakmai tapasztalatod, akkor inkább semmilyen tapasztalatot ne adj meg, használd a funkcionális önéletrajz típust. Ha azonban vállaltál bármilyen önkéntes munkát, akkor nyugodtan kerüljön ide! Ez csak az elkötelezettségedet fogja mutatni!

HELYES
Szakmai tapasztalat

Önkéntes tanácsadó
SOS Telefonszolgálat
2020 – 2022
Budapest

Szakújságíró – önkéntes
Mindset Magazin
2019 – jelenleg
Budapest

Mi legyen hamarabb – képzés vagy szakmai tapasztalat?

Általában érdemes a képzést előrevenni, még akkor ha, elismert szakember vagy. Az ilyen szakmáknál ugyanis fontos, hogy lássák, pontosan milyen részterületen vagy kompetens! Akár rendelkezel már 10-20 év szakmai tapasztalattal, akár pályakezdő vagy, a tanulmányokat érdemes előre venni.

Egyéb képzések, végzettségek

Egy pszichológus esetében a tanulás soha nem áll meg. Számtalan specializáció és módszerspecifikus képzés közül lehet választani, így akár egész életedben tanulhatsz. Az 5 éves egyetem elvégzése után a specializációk általában 2-4 év hosszúak, a ráépülő szakképzések szintén 3-4 év, a PhD fokozat pedig újabb 4 év.

Ha úgy döntenél, hogy külön szekciót szentelsz az egyéb végzettségeknek, akkor azt is megmutatjuk, hogyan csináld jól. Ebben az esetben is a jelenlegi vagy legújabb végzettséged vedd előre. Ide tartoznak a szakmai képzések, módszerspecifikus képzések és specializációk is, ebben az esetben ez így néz ki:

HELYES
Specializációk, módszerspecifikus képzések

EMDR terapeuta
Magyar EMDR Egyesület
2021 – 2022
Budapest

Pár-, és családterapeuta
Magyar Családterápiás Egyesület
2019 – jelenleg
Budapest

Kognitív viselkedésterapeuta
VIKOTE Kognitív és Sématerápiás Központ
2014 – 2016
Budapest

Autogén tréning képzés
Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület
2005 – 2005
Budapest

Nyelvtudás

Érdemes lehet a nyelvtudást is feltüntetni, főleg azért is, mert a diploma is nyelvvizsgához van kötve. Minden esetben mutasd meg a nyelvtudás szintjét is! Főleg akkor, ha például vállalnál angol nyelvű munkát, terápiát is.

HELYES
Nyelvtudás

Angol – felsőfokú, C típusú nyelvvizsga
Német – középszintű, B típusú nyelvvizsga

Publikációk, oktatói munka

PhD elvégzése után természetes, ha az oktatás és kutatás területén is elhelyezkedsz. Magánpraxis mellett mindkettő végezhető, és igazi megtiszteltetés, ha felkérnek tanítani. Ezeket természetesen ne hagyd ki az önéletrajzodból. Külön szekcióba foglald bele, hasonlóan, mint a szakmai tapasztalatatot. Mindemellett pedig ha publikációd is megjelent, akkor mindenképp sorold fel a címét, a folyóiratot, ahol megjelent, a dátumot, és 2-3 mondatban össze is foglalhatod, hogy miről szólt.

HELYES
Oktatási tevékenység

Egyetemi adjunktus, Pszichodiagnosztika I., II.
Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Pszichiátriai Tanszék
2019 – jelenleg
Debrecen

Szakdolgozati konzultáns
Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Pszichiátriai Tanszék
2020 – jelenleg
Debrecen

Kiképzett családterapeuta
Magyar Családterápiás Egyesület
2010 – jelenleg
Budapest

Publikációk

The role of neurotransmitter DDR-4 in the novelty-seeking behavior
Journal of Experimental Psychology
2018.

Szervezeti tagság felsorolása az önéletrajzban

A szervezeti tagságok jelentősen növelik a szavahihetőségedet a hitelességedet, ezért fontos elemei az önéletrajznak. Itt azonban elég a szervezet nevét és az csatlakozás évszámát megadni.

HELYES
Szervezeti tagságok

Magyar Tudományos Akadémia Köztestületi Tag
2022.

Magyar Orvosi Kamara Klinikai Szakpszichológia Csoport
2016.

Magyar Családterápiás Egyesület
2014.

Összefoglaló: kulcspontok a tökéletes pszichológus önéletrajz megírásához

A pszichológus önéletrajza is makulátlan kell, hogy legyen, ezért lehetőleg ne válassz kreatív, feltűnő, harsány és színes önéletrajz sablont. Ez ugyanis biztosan nem fogja segíteni a karrieredet, hiszen megbízhatóságot, precizitást kell, hogy sugalljon. Akár munkahelyre, akár a weboldaldra, a magán praxisodat hirdetve kerül ki, fontos, hogy professzionalizmust sugalljon.

Alkalmazz 11-12-es betűméretet, és olyan hagyományos betűtípust, mint a Times New Roman, Calibri, vagy az Arial. Átlátható, könnyen olvasható legyen önéletrajz, abban az esetben is, ha már sok év tapasztalat van a hátad mögött.

 • A személyes adatok hibátlanok legyenek, és tartalmazza a szekció a nevedet, pozíciódat, születési helyet és időt, valamit egy magán email címet és telefonszámot.
 • Képzések, tanulmányok felsorolása címszavakban, fordított időrendi sorrendben történjen. Először a képzés neve, majd az egyetem, időtartam és a város következzen. Pályakezdőként érdemes bulletpontos felsorolással kiegészíteni tantárgyak, verseny helyezés, minősítés megadásával is.
 • A szakmai tapasztalatok fordított időrendben legyenek felsorolva, a pontos pozíciók és az intézmény nevének megjelölésével.
 • A kutatások, publikációk, mentori munka, oktatási tevékenység mind kapjon külön szekciót. Ugyanígy az eredmények is nyugodtan kerüljenek külön szekcióba.
 • A szervezeti tagság szekció se maradjon ki, mert ez adja a hitelességedet.
 • Nyelvi készségek a nyelv és a szint megjelölésével egyaránt. Az összes beszélt nyelvet sorold fel.

Gyakran Ismételt Kérdések

Hány évet kell tanulni ahhoz, hogy pszichológus legyek?

A pszichológia szakos hallgatóknak a 3 év alapképzést és 2 év mesterképzést kell elvégezniük ahhoz, hogy okleveles pszichológusokká váljanak. Az alapképzés után nem vagy jogosult még terápiát vagy tanácsadást tartani, mert nem vagy pszichológus! 

Hogyan jelenítsem meg a doktori képzés az önéletrajzban?

A doktori, vagyis PhD képzést is ugyanúgy jelenítsd meg, mint a többi tanulmányt, csak az orvosi disszertáció címét is írd oda.

pszichológus önéletrajz sablonok

tapasztalat nélküli önéletrajz pszichológusnak letöltés pszichológus cv
írj cv-t pszichológus Példák a pszichológus önéletrajzához