Takarító önéletrajz

A takarító önéletrajz megírása nem is olyan egyszerű, mint amilyennek első látásra tűnik. A takarító szakma maga is rengeteg kihívással jár, és valódi elkötelezettséget kíván meg a takarítóktól.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
1 vásárlói értékelésből

A legtöbb ember úgy gondolja: takarítani ugyan mindenki tud! Ez lehet, hogy így van, azonban egy igazán szuper takarítónőnek teljesen más kvalitásokra is szüksége van, akár magánszemélyeknél, akár cégeknél takarít. A legjobban kiemelendő ezek közül a szorgalom és a megbízhatóság.

Ezeket már egy jól sikerült, ütős önéletrajzban is át lehet adni, meg lehet mutatni. Útmutatónkkal segítünk papírra vetni azokat a kiváló tulajdonságokat, amelyektől te lehetsz a legkeresettebb takarító!

Tartalomjegyzék

Takarító önéletrajz minta

Személyes adatok
Szemerkény Júlia
Takarítónő
E-mail cím: julia.szemerkeny@gmail.com
Telefonszám: 0630/6789-987
Lakcím: 1111, Budapest, Király Gábor utca 5. 6/23.
Születési hely, idő: 1981.01.27. Pécs

Magamról
Precíz, ápolt, büntetlen előéletű, megbízható és becsületes takarító vagyok. A munkámat szorgalmasan és lelkiismeretesen végzem, ugyanis számomra az ügyfélelégedettség a legfontosabb. Az elmúlt években csak hosszútávú ügyfeleim voltak, ahol nem volt rám és a munkámra panasz, de most szeretnék elhelyezkedni vállalati takarítóként.

Szakmai tapasztalat

Irodai takarító
Dream Team Kft.
2016. október – 2021. november
Budapest

Éjszakai takarító
Aldi GmbH.
2015. június – 2016. október
Budapest

Takarító
Egyéni vállalkozó
2013. június – 2015. június
Budapest

Tanulmányok

Intézménytakarító
Minerva Szakképző Központ
2021. szeptember – 2022. január
Budapest

Érettségi
Szabó Gyula Gimnázium
2017. szeptember – 2021. június
Budapest

Készségek, képességek

 • Megbízható
 • Diszkrét
 • Pontos
 • Precíz
 • Lelkiismeretes
 • Ápolt

A takarító foglalkoztatottság Magyarországon

A takarítókra elég nagy a kereslet. Magánszemélyek és vállalatok is folyamatosan keresnek, valamint olyan cégek, amelyek ügynökségként foglalkoztatnak és ajánlanak ki az ügyfelek részére takarítókat. Így takarítóként 3 út áll előtted: magánszemélyként, ajánlás útján szert tenni ügyfelekre, egy cég állandó takarítója lenni, vagy csatlakozni egy takarító ügynökséghez, ahol különböző cégekhez vagy magánszemélyekhez rendelnek ki.

A fizetés is megoszlik ezek között. A legtöbbet a magánszemélyek takarítónői keresnek, ugyanis ott általában 5000 Ft körül mozog az órabér. Azonban ez jár a legnagyobb kihívással is, hiszen 110 százalékot kell nyújtani már az első ügyfélnél, hogy további ajánlásokat szerezhess.

Egy vállalat vagy iroda állandó takarítója vagy órabérben, vagy állandó munkaidőben dolgozik, ennek megfelelően nagyon változó a fizetés és akár a munkaidő is. Lehet éjszakai takarító vagy nappali, részmunkaidős vagy 8-10 órás. Nem ritka azonban, hogy teljes állású munka esetén akár 300.000 forintot is hazavihet a hónap végén egy takarítónő.

Az ügynökségek, amelyek kiajánlják a legtöbb takarítót pedig szintén 300.000-320.000 forintot is fizethetnek a takarítónak. Ennek oka ugyanis az, hogy becsületes és megbízható csapattal dolgoznak együtt, nagyon megválogatják, kit vesznek fel. Az ember nem enged be bárkit a házába, mint ahogy egy iroda sem, hiszen bármikor fennáll a kockázata a lopásnak.

Takarító önéletrajz elrendezése

A takarító önéletrajz esetén mindenképp a lehető legegyszerűbb, legátláhatóbb sablont választani. Ebből a szempontból mi a Chicago vagy a Határozott önéletrajz sablont ajánljuk. Emellett pedig lehetőleg olyan önéletrajzot érdemes írni, amelyen keresztül a  megbízhatóság, szorgalom és a becsületesség  mutatkozik meg – ehhez pedig a tökéletes helyesírás elengedhetetlen.

Egy takarító önéletrajzban szó sincs arról, hogy a világ összes nagy eredményét meg kellene mutatni, vagy különböző díjakkal, elismerésekkel dicsekedni. Mindössze arról van szó, hogy jól felépített és strukturált legyen. Emellett pedig hagyomány betűtípust, vagyis Calibrit, Arialt vagy Times New Romant, 11-12-es betűméretet használjunk.

Ezek a szekciók az összes sablonban megtalálhatók, hiszen kötelező, hogy szerepeljenek a takarító önéletrajzban:

 • Személyes adatok, elérhetőség
 • Profil, szakmai bemutatás, karriercél meghatározás
 • Munkatapasztalat
 • Tanulmányok, képzések
 • Készségek, képességek

A személyes adatok megadása

A személyes adatok azért szükségesek, hogy egy átfogó képet kapjon rólad a takarítócég vezetője vagy a magánszemély, emellett pedig el tudjanak érni. Ehhez a nevedre, egy fotóra mindenképp szükség lesz, valamint az alábbiakra.

 • Email cím
 • Telefonszám
 • Lakcím
 • Születési hely, idő

Ez pedig így fog kinézni végül az önéletrajzban:

HELYES
Személyes adatok
Szemerkény Júlia
Takarítónő
E-mail cím: julia.szemerkeny@gmail.com
Telefonszám: 0630/6789-987
Lakcím: 1111, Budapest, Király Gábor utca 5. 6/23.
Születési hely, idő: 1981.01.27. Pécs
HELYTELEN
Szemerkény Júlia
E-mail cím: julcsicica810127@gmail.com
Telefonszám: 0630/6789-987
Lakcím: 1111, Budapest, Király Gábor utca 5. 6/23.
Születési hely, idő: 1981.01.27. Pécs

Mindig hozz létre olyan email címet, amely a vezeték- és keresztnevedből áll össze. A vicces, hosszú, számokkal teli email cím ugyanis nem elfogadható!

Kell-e fényképet mellékelnem az önéletrajzomhoz?

A fénykép beillesztése az önéletrajzba opcionális, viszont előnyt élvezhetsz a jelentkezés során, ha csatolsz. A magánszemély vagy a vezető ugyanis kell, hogy lássa, hogy nézel ki – sajnos a takarító pozíció olyan nagymértékű diszkrécióval jár, hogy ha nem tart első ránézésre szimpatikusnak és megbízhatónak a jövőbeli munkaadód, akkor elúszik a munka.

A fénykép mindenképp legyen profi minőségű és fehér háttér előtt készüljön. Egyedül legyél rajta, visszafogott hajjal és natúr sminkkel, ugyanis megbízhatóságot kell sugallnia. Nézd meg úgy a képet, hogy neked mi jutna róla eszedbe, ha meglátnád egy önéletrajzban.

Szakmai bemutatkozó vagy karriercél meghatározás

A szakmai összegzés valójában a karriered gyors áttekintése, takarítóként azonban ez kissé mesterkéltnek hathat, ezért inkább érdemesebb a képességeid és készségeid bemutatására helyezni a hangsúlyt.

Ez azt jelenti, hogy az elvárt készségeket mindenképp írd bele, valamint törekedj arra, hogy összességében megbízhatóságot sugalljon ez a rész. Ezt fogja ugyanis elsőként elolvasni a leendő ügyfél! Mindössze 3-5 sorban sorolj fel legalább 3-4 készséget, a legnagyobb teljesítményedet és a célodat is, valamint az értéket, amit tudsz nyújtani az ügyfélnek.

Nézzük, hogy néz ez ki a gyakorlatban:

HELYES
Magamról
Precíz, ápolt, büntetlen előéletű, megbízható és becsületes takarító vagyok. A munkámat szorgalmasan és lelkiismeretesen végzem, ugyanis számomra az ügyfélelégedettség a legfontosabb. Az elmúlt években csak hosszútávú ügyfeleim voltak, ahol nem volt rám és a munkámra panasz, de most szeretnék elhelyezkedni vállalati takarítóként.

Pályakezdő takarítóként, ha csak gondolkodsz rajta, hogy ezt az utat szeretnéd, akkor egy ilyen,  célokkal és motivációval teli karriercél meghatározást ajánlunk . A pályakezdő önéletrajz felépítéséről pedig ide kattintva olvashatsz többet.

HELYES
Célom
Becsületes, megbízható, szorgalmas és lelkiismeretes vagyok, célom, hogy minden ügyfél makulátlan tisztasággal találkozzon. Komolyan veszem a munkámat, és arra törekszem, hogy a lehető legnagyobb elégedettséget érezze minden ügyfél.

takarító önéletrajz minta

Munkatapasztalat elhelyezése az önéletrajzban

Attól függően, hogy van-e szakmai tapasztalatod, 3 önéletrajz típus közül választhatsz. Ha van, akkor a klasszikus, fordított időrendi sorrendet alkalmazó önéletrajzot érdemes használnod. Ha még nincs, mert például diákmunkaként, egyetem mellett szeretnél némi bevételre szert tenni, akkor a funkcionális típust ajánljuk. Ha pedig más területről van tapasztalatod, akkor a kombinált önéletrajz típust használd.

Mindenképp helyezd el az önéletrajzban a szakmai tapasztalatot, akkor is, ha teljesen más helyről szerezted azokat, ez ugyanis bizalmat ébreszt a leendő munkaadódban!

A tapasztalat felsorolása úgy történik, hogy mindegyik esetben fordított időrendi sorrendet használsz. Ez azt jelenti, hogy először a jelenlegi vagy legújabb munkahelyedet sorolod fel, majd időben hátrafelé haladva a többit. 10-15 évnél régebbi munkatapasztalatot nem érdemes felsorolni, mert akkor biztos, hogy nem fogod tudni tartani az egy oldal hosszúságot.

Mindig előre kerüljön a pozíció neve, majd a cég, az időtartam és a város neve. Amennyiben saját megbízóid voltak, akkor a cégnév helyére a szabadúszó vagy egyéni vállalkozó megnevezést használd!

Szakmai tapasztalat takarítók részére

Ha több év szakmai tapasztalatod van, akkor így fog kinézni ez a szekció.

HELYES
Szakmai tapasztalat

Irodai takarító
Dream Team Kft.
2016. október – 2021. november
Budapest

Éjszakai takarító
Aldi GmbH.
2015. június – 2016. október
Budapest

Takarító
Egyéni vállalkozó
2013. június – 2015. június
Szeged

Szakmai tapasztalat pályakezdők részére

Akár egyetem mellett szeretnél plusz pénzt szerezni, akár szakmát váltanál, nagyon fontos, hogy minden eddigi tapasztalatot sorolj fel. Amennyiben egyáltalán nincs, akkor a funkcionális önéletrajz típus segít abban, hogy ezt elrejtsd, így ki is hagyhatod ezt a szekciót.

Ha viszont már dolgoztál, akkor a kombinált önéletrajz segít abban, hogy ne azokon legyen a hangsúly, de mégis belekerüljenek az előző munkahelyek. Ekkora ugyanúgy kell megírni mint a fenti példában, csak a különbség, hogy nem rögtön a szakmai összegzés alá kerül, hanem csak az önéletrajz legaljára. Ennek oka, hogy a kombinált önéletrajz típus is a készségekre, képességekre helyezi a hangsúlyt.

HELYES
Szakmai tapasztalat
Bolti eladó
Bershka
2020. július – 2021. december

Feladatkörök:

 • Vevők, vásárlók kiszolgálása.
 • Kassza kezelése, segítségnyújtás reklamáció, termékcsere esetén is.
 • Új diákmunkások, gyakornokok betanítása, a beosztásuk vezetése, jelenléti ívek ellenőrzése.
 • Törzskártya programok menedzselése.

Tanulmányok szekció a takarító önéletrajzban

A takarító munkához általában nem szükséges semmilyen tanulmány, általános iskolai vagy középszintű végzettséggel rendelkező jelölteket is alkalmaznak. Mindemellett azonban léteznek különböző OKJ-s képzések, amelyek specifikusan takarító képzések.

Ezek:

 • Intézménytakarító
 • Tisztítás-technológiai szakmunkás
👉 Egyik OKJ képzés elvégzése sem kötelező, viszont biztos, hogy előnyt jelent, és mindössze 2-3 hónapig tartanak!

Képzés vs. tapasztalat: melyik legyen az első?

A válasz attól függően változik, hogy mennyi tapasztalattal rendelkezel. Elsősorban érdemes a szakmai tapasztalatot előre venni, az mindig nagyobb előnyt élvez, főleg, ha ezen a területen dolgoztál már.

Ha azonban nincs elegendő szakmai tapasztalatod, akkor a képzések kerülnek az előtérbe. Bármelyikről is legyen szó, kapcsolódjon a megpályázott pozícióhoz, és még fontosabb, hogy a legideálisabb formát válaszd. Pályakezdőként így a funkcionális önéletrajzot ajánljuk, amelyben a képességek és készségek kerülnek előtérbe. Itt is van hely a szakmai tapasztalatnak, és érdemes is beírni akár a diákmunkát is, de inkább a tanulmányok kerüljenek előtérbe.

A tanulmányok elhelyezése az önéletrajzban

A tanulmányok felsorolása ugyanazon az elven alapszik, mint a tapasztalat felsorolása. Mindenképp kezdd a jelenlegi vagy legújabb végzettséggel, és haladj időben hátrafelé.

HELYES PELDA
Tanulmányok

Érettségi
Kiss Géza Középiskola
1998 – 2002
Budapest

8 általános
Szabó János Általános Iskola
1992 – 1998
Budapest

Ha egyetemistaként keresel állást, akkor nyugodtan írd bele a jelenlegi tanulmányaidat is, ilyen formában:

HELYES
Tanulmányok

Biológia
Eötvös Lóránd Tudományegyetem
2019. szeptember – jelenleg
Budapest

Amennyiben pedig van takarító OKJ végzettséged, az így néz ki. Mindenképp írd utána az érettségit is, ha van, hogy lássák, érettségire épülő OKJ-ról van-e szó!

HELYES
Tanulmányok

Intézménytakarító
Minerva Szakképző Központ
2021. szeptember – 2022. január
Budapest

Érettségi
Szabó Gyula Gimnázium
2017. szeptember – 2021. június
Budapest

Ez viszont így elég hiányos, ezért lehetőleg kerüld ezt a fajta felsorolást:

HELYTELEN
Tanulmányok
Érettségi – Szabó Gyula Gimnázium

A legjobb készségek a takarító önéletrajzban

A takarító készségei és képességei között a diszkréciónak, precizitásnak, ápoltságnak, lelkiismeretességnek és megbízhatóságnak mindenképp szerepelnie kell, ha azonnal munkát szeretnél találni. Mint említettük, bárkit, csak úgy nem engedünk be a lakásunkba, és az irodába sem. Ugyanis a takarító állás az egy bizalmi pozíció, ugyanúgy, mint egy titkárnő.

A készségek és képességek külön szekcióként szerepeljenek, valamint csempészd be a szakmai tapasztalat és a szakmai összefoglaló részekbe is azokat. Ezek ugyanis kulcsszóként szerepelnek, vagyis, azok a szavak, amelyeket keresni fog a leendő munkáltató az önéletrajzodban. Minél több van belőlük, annál jobb!

💡 Tény: A legtöbb kulcsszót a képességek és a készségek között rejtheted el, amelyeket az álláshirdetés elvárásokat tartalmazó részében találhatsz.

Itt találhatsz példát azokra a készségekre, amelyek szerepelni szoktak az elvárások között. Mielőtt beírod a saját képességeidet, mindig olvasd el a megpályázott munka leírását, ugyanis érdemes az ott elvárt képességeket feltüntetni. Ez változhat minden megpályázott állás esetén, így ajánlott újra és újra átolvasni a hirdetést, mielőtt jelentkezel. Összesen általában 5-8 képességet  javasolt felsorolni.

Készségek, képességek

 • Megbízható
 • Diszkrét
 • Pontos
 • Precíz
 • Lelkiismeretes
 • Büntetlen előéletű
 • Becsületes
 • Rendszerető
 • Ápolt
 • Barátságos
 • Vidám
 • Szorgalmas

takarító png

Összefoglaló: kulcspontok a tökéletes titkárnő önéletrajz megírásához

A takarító önéletrajz esetén alapkövetelmény, hogy tökéletes legyen a helyesírás. A megjelenés professzionalizmust és diszkréciót sugalljon, így kerüld a harsány színeket. Válassz egy olyan sablont, amelyet mindezt megmutatja. Amennyiben van tapasztalatod, használd a klasszikus önéletrajz típust, ha pedig nincs, akkor a funkcionálist. Ne feledd, a takarító pozíció inkább a személyiségről szól, ezért fontos, hogy legyen fotó beillesztve az önéletrajzba. Ez a fotó azonban profi legyen, amelyre ránézve a megrendelő tudja, hogy te vagy az, akit szívesen beenged a lakásába vagy az irodába.

Használj 11-12-es betűméretet, és olyan hagyományos betűtípust, mint a Times New Roman, Calibri, vagy az Arial. Az átláthatóság, könnyen olvashatóság és az egy oldal hosszúság legyen a fő szempont.

Az alábbi szekciók mindig szerepeljenek az önéletrajz felépítésében:

 • Személyes adatok, karriercél meghatározás vagy szakmai összegzés, szakmai tapasztalat, tanulmányok, képességek és készségek.
 • A személyes adatok megadása esetén különösképp ügyelj az adatok helyességére.
 • A tapasztalatot mindig fordított időrendi sorrendben írd, vagyis a legújabbal, mostanival kezdd a felsorolást. Pályakezdőként mindig sorold fel a gyakornoki vagy diákmunkákat is, biztosan előnyt jelent. Ha pedig más területen dolgoztál eddig, az se maradjon ki!
 • A tanulmányok során mindig a legmagasabb iskolai végzettséggel kezdd, és szerepeljen a végzettség és iskola neve mikor jártál az intézménybe.
 • A képességek és készségek mindig kulcsszóként vannak elrejtve a hirdetésben, így ha jellemző rád, akkor használd azokat. Ezeket foglald bele a munkatapasztalatba és a karriercél meghatározásba is.
 • A szakmai összegzés és karriercél meghatározás esetén 3-5 mondatban összefoglalod a teljes karrieredet, képességeidet és a motivációdat.

Gyakran Ismételt Kérdések

Hogyan szerezzek magán ügyfeleket?

Erre a kérdésre elég hosszú a válasz, de érdemes lehet állásportálokon szétnézni, valamint, ha ismersz gazdagabb embereket, őket személyesen felkeresni. Ebben az esetben is figyelj arra, hogy tökéletes benyomást kelts, és ne legyél túl tolakodó!

Milyen időrendben dolgoznak a takarítók?

A takarítók ha cégnél helyezkednek el, akkor dolgozhatnak 4, 6, 8 órában. Gyakran keresett az éjszakai takarító is, így ha gyorsan szeretnél állást szerezni, inkább erre jelentkezz, ugyanis itt mindig sokkal kevesebb a jelentkező.

Mennyit keresnek a takarítók?

A takarítók fizetése az elmúlt években jelentősen megnövekedett, ugyanis nagy hiány van a piacon. A 4 órás munkaidő esetén általában 80 ezer forint körül keresnek, azonban teljes munkaidőben akár 300.000 forintot is hazavihetnek.