Tűzoltó önéletrajz – A szakmai tudás helyes bemutatása

A tűzoltó olyan elhivatott szakember, aki a tüzek oltásáért, a mentési műveletek végrehajtásáért és a sürgősségi orvosi ellátásért felelős. Feladataik túlmutatnak a tűzoltáson, mivel a veszélyes anyagokkal kapcsolatos incidensek kezelésére, természeti katasztrófákra való reagálásra, sőt néha még terrorista fenyegetésekkel is foglalkoznak.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
1 vásárlói értékelésből

A tűzoltók sokféle környezetben dolgoznak, a vidéki területektől kezdve, ahol erdőtüzek keletkezhetnek, egészen a városi környezetig, ahol épület- és ipari tüzek ellen küzdenek. Szigorú kiképzéssel tartják fenn a készenlétet, fizikailag és szellemileg is fittek maradnak, hogy megbirkózzanak munkájuk igényes természetével. A speciális felszereléssel felszerelt tűzoltók mások biztonságát helyezik előtérbe, és segítenek megelőzni az élet- és vagyonveszteségeket, miközben a lakosságot is oktatják a tűzbiztonságra.

A tűzoltó pálya komoly elkötelezettséget igényel, de a bőséges díjazás gyakran teszi ezt a szakmát nagyon kívánatossá. A kellemes munkakörnyezet és a munkával való elégedettség garantálása érdekében azonban elengedhetetlen, hogy alaposan megvizsgálja a leendő munkaadókat, mivel az impulzív karrierdöntések elégedetlenséghez vezethetnek. Hasonlóképpen, egy jól megírt CV jelentősen javíthatja az állás interjú esélyeit.

A felejthetetlen interjúk felé vezető útja egy szorgalmasan elkészített önéletrajzzal kezdődik, amely találóan kiemeli képességeit és korábbi tapasztalatait. Átgondoltan összeállított önéletrajz sablonokat kínálunk, amelyek minden létfontosságú elemet tartalmaznak, hogy segítsünk Önnek ebben az alapvető lépésben.

Ez a cikk aprólékosan elemzi az egyes önéletrajz elemeket, lehetővé téve a jelöltek számára, hogy megkülönböztessék magukat a versenytársaktól. Mélyen elmerülünk az önéletrajzírás létfontosságú aspektusaiban, kezdve egy professzionálisan és aprólékosan elkészített mintadokumentummal, amely a kívánt végtermék kiváló képviselőjeként szolgál.

Tűzoltó önéletrajz

Tartalomjegyzék

Megyei katasztrófavédelmi igazgatóság – Avagy itt egy profi CV

Személyes adatok
Vass Ádám
Tűzoltó
E-mail: vassadam@gmail.com
Telefonszám: 06 20 / 75 – 43 – 235
Lakcím: 3456 Győr, Vargánya utca 76.
Születési hely, idő: 1985. 02. 21. Siófok

Bemutatkozás
A rendvédelmi szervezetnél végeztem, mindeközben pedig a fizikai erőlétemet is folyamatosan fejlesztem. A tűzvédelmi ügyekben így profi vagyok, miközben állandó munkatársként dolgozom ebben a munkakörben 2020 óta. Hivatásos tűzoltóként pedig bármikor számíthattok rám, a feltételek teljesítése nálam természetes. Lehetőség szerint szeretnék mielőbb munkába állni az országos tűzvédelmi szervezetnél.

Tapasztalatok
Operátor
Spice Communication Kft.
2021. május – 2023. február
Sárbogár

 • Ügyek elintézése kérésre és az eredmények bemutatása azoknak, akik illetékesek az ügyben. Probléma esetén pedig a megfelelő osztállyal való kapcsolattartás
 • A termékfotók utómunkája
 • Kiadványok és egyéb kreatív anyagok szerkesztése, tördelése, összeállítása
 • A kiadványok nyomdai előkészítése és nyomdába adása
 • A Széchenyi iskola segítése szükség esetén

Stratégiai beszerző
Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft.
2016. április – 2018. március
Nyíregyháza

 • Megismerni és tudni a piaci folyamatokat és a vállalati igényeket
 • Felmérni az alkalmasak beszállítókat (kiket érdemes versenyeztetni, hol várhatóak a jövőben esetleg ellátási problémák)
 • Kapacitások biztosítása és a versenyképesség megőrzése
 • Az anyagellátás biztosítása, Auditok megtartása
 • Beszállítókkal való találkozás, látogatás, Felmerülő problémák megoldása

Iskolák
Söfőr
Eszterházy Károly Katolikus Főiskola
2016. március – 2018. április
Szolnok

Cica szitter
Dunaújvárosi Főiskola
2014. május – 2020. december
Cegléd

Érettségi
Eszterházy Károly Katolikus Főiskola

2012. augusztus – 2013. július
Debrecen

Készségek és képességek

 • Tűzoltó szakértelemmel rendelkezem
 • Hivatásos képesítésem van
 • Országos szinten elismert vagyok
 • Iskolai végzettséggel rendelkezem
 • Magyar állampolgárság sem probléma
 • Pontos és precíz vagyok
 • Bármikor lehet rám számítani
 • Rendvédelmi vizsgám is van
 • Alapvető számítógépes ismeretekkel rendelkezem
 • Jogosítvány megléte
 • Műszaki szakértelemmel is rendelkezem

Nyelvismeret
Angol nyelv – középfok

Tűzoltó önéletrajz

Milyen fizetésre számíthat egy tűzoltó?

A CV elkészítése előtt hasznos lehet a szakmai pozíciók tipikus fizetési kategóriáinak megértése. Egy tűzoltó átlagos jövedelme általában 200 000 és 400 000 forint között mozog, beleértve a bónuszokat és juttatásokat is.

Mindazonáltal több tényező, például a munkáltató szervezetének nagyságrendje jelentősen befolyásolhatja a lehetséges jövedelmét. A kisebb szervezetek jellemzően kevésbé versenyképes kompenzációs csomagokat kínálnak a nagyobb magánszektorbeli vállalatokhoz képest, amelyek gyakran vonzóbb pénzbeli juttatásokat kínálnak.

Emellett egyes munkáltatók olyan extra juttatásokat is nyújthatnak, mint a SZÉP kártya juttatások, egészségbiztosítás és egyéb ösztönzők.

Lényeges tudatosítani, hogy a képességeid és a munkatörténeted nagyban befolyásolhatja a jövőbeli kereseti lehetőségeidet.

Ezzel párhuzamosan kritikus fontosságú, hogy megértse önéletrajzának relevanciáját a megpályázott álláshoz képest. Az önbizalmának szintje jelentősen befolyásolhatja az önnek felajánlott kompenzációs csomagot. Következésképpen a munkakörhöz kapcsolódó kulcskompetenciák hangsúlyozása versenyelőnyt biztosíthat Önnek az interjúk során. Az is előnyös, ha megismerkedik az egyes szervezetek egyedi irányelveivel és elvárásaival, mivel ezek a különböző szerepkörökben eltérőek lehetnek.

A kötelező részek a szakmai CV-ben

A csiszolt és kifinomult CV elkészítése során kritikus fontosságúvá válik a szükséges és a felesleges dolgok megkülönböztetése. Bizonyos részek elhagyhatók, míg mások, különösen azok, amelyek az esetleges foglalkoztatási hiányosságokra vonatkoznak, hangsúlyt érdemelnek. A nyitó résznek mindig elsőbbséget kell élveznie, amelyet a releváns készségeket kiemelő tömör rész követ. A tapasztalatokról szóló átfogó rész szintén alapvető fontosságú, mivel ez nemcsak azt bizonyítja, hogy alkalmas a szerepkör betöltésére, hanem az olvasót is leköti.

Ezen túlmenően az oktatási résznek jelentős súlya van egy tűzvédelmi önéletrajzban. Érdemes megjegyezni, hogy általában elvárás legalább egy idegen nyelv ismerete, bár még az alapvető többnyelvűség is versenyelőnyt jelenthet. Bár a hobbik felsorolása nem kötelező egy műszaki önéletrajzban, a tanórán kívüli tevékenységekben való részvétel bemutatása javíthatja a profilját. Ezek az elemek együttesen egy professzionálisan megszervezett önéletrajzot alkotnak, függetlenül attól, hogy az nyomtatott vagy digitális formátumú.

Ami az CV elrendezését illeti, célszerű a világos és praktikus kialakítás, mivel ezen a területen általában az egyszerűséget részesítik előnyben a bonyolultsággal szemben. Következésképpen az CV megszervezésének sablon alapú megközelítése az iparág legjobb gyakorlatának számít.

Mire kell mindenképpen figyelni a további szakaszokban?

Vizsgáljuk meg az CV alapvető elemeit. A kifogástalan helyesírás, a megfelelő nagybetűs írásmód és a helyes írásjelek alapvető fontosságúak egy olyan CV elkészítéséhez, amely leköti és fenntartja az olvasó érdeklődését. A bevezető résznek különös súlya van, mivel ez határozza meg az első benyomást; az ebben a részben elkövetett hibák miatt az olvasó teljesen elveszítheti az érdeklődését.

Elengedhetetlen a világos, pontos és strukturált nyelvezet használata, a formázási technikák alkalmazása, az ideális hosszúság megtartása mellett. Törekedjen az egyoldalas önéletrajzra, amely tartalmazza a kötelező és a választható részeket is. Ha túllépi ezt a hosszúságot, az kevésbé részletes értékelést eredményezhet, míg egy lényegesen rövidebb CV az információhiány miatt akadályozhatja a kulcsfontosságú képességek értékelését.

A betűtípusok (például Times New Roman) és a betűméret (lehetőleg 11-es betűméret) egységességének fenntartása szintén javasolt a dokumentumban.

Hacsak nem kérik kifejezetten, a fényképek csatolása általában nem javasolt. A kép elvonhatja a figyelmet a kezdeti tűzvédelmi készség értékelésről, és a korai értékelési szakaszban torzítást eredményezhet.

Bár a fénykép potenciálisan növelheti a profilját, kedvezőtlen benyomásokat is kelthet az önéletrajza alapján. Ha úgy dönt, hogy fényképet mellékel, győződjön meg róla, hogy az aktuális, ideális esetben az elmúlt egy évben készült, és tartózkodjon az elavult vagy a hivatásos tűz oltó szakmában nem professzionális képek használatától.

Érdekes módon az idegen nyelv tudás tekintetében a tapasztalat nem számít fontos tényezőnek.

Az egyes részek megadásának módja

Ez jó lehet
Bebuda Zsolt
Email cím: bebudazsolt@gmail.com
Telefonszám: 06 20 34 86 532
Lakcím: 2346 Budapest, Salgó tarján utca 789.
Szül hely és adat: 1993. 01. 21. Sopron
Így viszont nem
Görör Zoli
zolikaaa@freemil.com
89 23 5432
2346 Sopron
1967. 04. 30. Debrecen

Figyelje meg a hibákat a megadott példában. Először is, a jelölt neve nincs egyértelműen megjelölve, és hiányzik a megpályázott pozíció. Továbbá a megosztott e-mail cím nem csak helytelen, de nem is megfelelő egy ilyen szintű állás pályázathoz a magyar világban. A megfelelő e-mail cím feltüntetése kulcsfontosságú tényező egy hivatásos tűz oltó CV elkészítésekor.

Ezzel szemben az országkód kihagyása a megadott telefonszámból olyan hiba, amely elszalasztott kommunikációs lehetőségekhez vezethet, még akkor is, ha az olvasónak szándékában áll felvenni Önnel a kapcsolatot – ez fontos irányelv egy tapasztalt egyén önéletrajzában. A megadott címből szintén kimaradnak olyan lényeges információk, mint az utcanév és a házszám. Az ilyen részleteket mindig be kell építeni egy minőségi CV elkészítéséhez, amint azt az elsődleges iparági példa is mutatja. Ez a minta tele van helyesírási hibákkal a címben, a hónapban és a névben, amelyeket el kell kerülni.

Ezeknek a nyilvánvaló hibáknak a kijavítása elengedhetetlen a meggyőző és jól felépített álláspályázathoz.

A bemutatkozás megadása helyesen

A minta a helyesre
A magyar tűzi világban szereztem meg a tapasztalataimat, így ma már profiként tudok megjelenni ebben a világban. 2023-ban pedig már hivatalosan is tűzoltóvá tudtam válni. Természetesen egyetemi végzettségem van, éppen ezért a szakmaiság is rendben van esetemben. Illetve fizikailag is készen állok egy hasonló munka elvégzésére gond és probléma nélkül. Hívjanak bármikor, szívesen bemegyek egy interjúra.
Ezt pedig kerülje el inkább
Van tapasztalatom a témában. Tudok dolgozni és erős is vagyok. A végzettség így nálam oké, de természetesen más tudásom is van. Ha úgy gondolják hívjanak bármikor, mert szívesen bemegyek egy beszélgetésre, de szólok előre, hogy nem szívesen dolgozom hétvégén illetve délután, remélem ezt megértik. Bízom benne, hogy szép kártyát is adnak majd a munkabér mellé.

Ha a tűzoltóság világában készít személyes önéletrajzot, az egyszerűségre helyezze a hangsúlyt, és zárja ki a felesleges elemeket. A cél az, hogy tömören összefoglalja a vonatkozó tapasztalatokat, kiemelve minden olyan figyelemre méltó szervezetet, amellyel a hasonló világban együttműködött.

Ha azonban ezt a részt nem kezeli szakszerűen, akkor zavart kelthet, és jelentősen csökkentheti az esélyeit arra, hogy egy jó munkakörnyezetben továbblépjen az interjúk során. Ahol csak lehetséges, emelje ki a releváns mérőszámokat. Ez a megközelítés lehetővé teszi, hogy szemléltesse azokat az eseteket, amikor az Ön hozzájárulása kézzelfogható javulást eredményezett, például a teljesítmény mutatók növekedését vagy a feladattal kapcsolatos kezdeményezések sikeres végrehajtását. Az ilyen mérhető eredmények beépítése erősíti önéletrajzának hatékonyságát.

Tűzoltó önéletrajz

De mi a helyzet a tapasztalatokkal?

Ha a hasonló önéletrajza releváns munkatapasztalatot tartalmaz, akkor jellemzően javasolt fordított időrendi sorrendben, a legutóbbi munkahelytől kezdve bemutatni. Ez a formátum általában a leghatékonyabb. Ettől azonban el lehet térni, ha egy korábbi munkahely közvetlenebbül illeszkedik az önéletrajzban megpályázott pozícióhoz. Ilyen esetekben ügyeljen arra, hogy a munkaköri leírás elején jól láthatóan szerepeljen a munkakör.

Az önéletrajzának tömör áttekintést kell nyújtania az egyes szerepkörökről anélkül, hogy túl mélyen belemerülne a részletekbe. Ehelyett törekedjen 4-5 olyan pontra, amelyek hatékonyan mutatják be az iparágon belüli egyes pozíciókban szerzett tapasztalatát.

Döntő fontosságú, hogy ha az Ön tapasztalata kissé szűkös, elfogadható, ha a képzési szakasz során megszerzett technikai szaktudását is beilleszti, amint azt a minta is mutatja. Ez magában foglalhatja az különféle szaktudást vagy más gyakorlatokat és egyetemi projekteket, amelyek illeszkednek ahhoz a munkaköri követelményhez, amelyre pályázik.

Továbbá, hacsak nincs kifejezetten más utasítás, önéletrajzának összeállításakor kérjük, hogy a fizetési elvárásait forintban (forint) adja meg.

Ezt adja meg
Adatbázis specialista
MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.
2011. január – 2015. február
Nyíregyháza

 • Értékesítéshez kapcsolódó rendszeres és ad hoc adatbázisok összeállítása, karbantartása, riportok és kimutatások készítése
 • Termékfejlesztéshez és menedzsmenthez, kampányok indításához szükséges input adatok biztosítása CRM és számlázási rendszerek segítségével
 • Értékesítési kampányok tervezési, koncepció kialakítási folyamatainak, kampány előkészítésének támogatása, kapcsolattartás a részt vevő társterületekkel, kampánymenedzserrel
 • Statisztikák, elemzések, vezetői riportok biztosítása
 • Adatbázisok (portfóliók) esetén ok-okozati tényezők feltárása, javaslattétel

Operatív – Vágó
KKM Subsidium Kft.
2008. január – 2010. augusztus
Dunavarsány

 • Közösségi média anyagok elkészítése
 • Videók vágása és megszervezése
 • Új felületeken való megjelenés és új ötletek kitalálása
 • Adobe Premiere Pro és/vagy Final Cut Pro vágóprogram használata
 • Digitális kamerák ismerete és használata
 • Közösségi média tartalom gyártás
 • A széchenyi egyetemi támogatása

Grafikus
Cherry POP Kft.
2002 március – 2004. február
Nyíregyháza

 • Adott KV alapján grafikai adaptációk készítése POS anyagokra
 • Látványtervek, bolti látképek összeállítása
 • Klasszikus nyomdatermékek vizuális tervezése, kiadványszerkesztés
 • Nyomdai anyagleadás, packshotok készítése
 • Vezetőknek való jelentés minden esetben
Ez viszont nem helyes megoldás
Újságíró – Szerkesztő
HM Zrínyi Nonprofit Kft.

1995. július – 1997. november
Vargánya

 • A hírportál profiljába vágó hírek, tudósítások, interjúk, riportok írása, szerkesztése
 • Videós szerkesztői feladatok a Katonai Filmstúdió munkatársai által készített tartalmakban
 • Posztok írása a társaság által üzemeltetett social media felületekre
 • Új ügyek behozása, szerkesztése és továbbküldése szükség esetén
Lényeges, hogy önéletrajzában hatékonyan bemutassa munka tapasztalatát, hogy hangsúlyozhassa alkalmasságát az állásra, még akkor is, ha Ön újonnan érkezett az iparágba. Ennek a szakasznak a jelentőségének megértése kulcsfontosságú, mivel a jelölteket a kiválasztási folyamat során aprólékos vizsgálatnak vetik alá.

Ne feledje, hogy a vállalat elnöke gyakran együttműködik a HR-rel, és kulcsszavas keresőeszközöket használhat a potenciális jelöltek bizonyos kritériumok alapján történő szűrésére. Ha attól tart, hogy a pályázata esetleg nem elég egyedi ahhoz, hogy biztosítsa az állást, előnyösnek bizonyulhat, ha a szakértelmének erre a szempontjára összpontosít. Az álláshirdetésben szereplő releváns kulcsszavak beépítése önéletrajzába megkülönböztetheti Önt a többi pályázótól, és növelheti annak valószínűségét, hogy megkapja a kívánt állást.

Hasznos tipp a legutóbbi munkahelyek részletezésénél, hogy négy olyan pozíciót is szerepeltessen, amelyeket általában elfogadhatónak tart. Ötnél több felsorolása azonban általában nem javasolt, ha előbbre szeretne jutni a karrierjében.

Az egyetem és minden más iskolai végzettsége

A szakasz helyesen
Marketinges
Evangélikus Hittudományi Főiskola
2001. augusztus – 2005. szeptember
Ráckeve

Tanító
Eötvös Loránd Tudományegyetem
1994. szeptember – 1997. október
Szigethalom

Ez így nem jó
Iskolák

Sofőr
Károli Gáspár Református Főiskola
2023
Gödöllő

Taxis
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Főiskola
2019
Szigetszentmiklós

Az önéletrajznak ebben a részében nemcsak az oktatási programok és kurzusok nagybetűs feltüntetése a fontos, hanem az egyetemi tanulmányok pontos időtartamának években és félévekben történő megadása is (a példában a karok nagybetűs feltüntetése nem kötelező), valamint az elért diploma vagy az érettségi jegyek feltüntetése.

A felsőoktatási intézmény helyének feltüntetése hitelességet kölcsönözhet egy jól felépített önéletrajznak, ezért ajánlott ezt a részletet is feltüntetni, ha az információ releváns, mint például az érettségi esetében.

Érdekes módon a toborzók gyakran kevesebb időt szánnak erre a részre, mint más kulcsfontosságú területekre. Ezért ennek a szakasznak a formázásakor használja a megadott példát útmutatásként, és a hibák elkerülése érdekében fordítson különös figyelmet az awi önéletrajzban a helyesírásra és az írásjelekre.

Azonban még korlátozott tudással rendelkező kezdőként is előnyös minden lényeges megállapítást rögzíteni, még akkor is, ha azok összetettségét nem teljesen értjük. Ha ezt a stratégiát alkalmazza, bővítheti készségeit, és személyiséget vihet önéletrajzírásába.

Milyen készségekkel és képességekkel rendelkezik?

Ha tűzoltói állást szeretne szerezni, fontos, hogy olyan részletes önéletrajzot készítsen, amely hatékonyan hangsúlyozza szakmai kompetenciáit és személyközi készségeit. Íme egy tömör ellenőrző lista, amely eligazítja Önt:

Szakmai készségek:

 • Elismert tűzoltó képzési programból származó bizonyítvány.
 • Jártasság az épületek alaprajzának és a vészhelyzeti kiürítési terveknek az értelmezésében.
 • Kivételes képesség a fizikailag megterhelő feladatok stresszes körülmények között történő elvégzésére.
 • Magas fokú biztonságtudatosság erős kommunikációs készségekkel párosulva.
 • Jártasság a különböző tűzoltó- és mentőeszközök használatában.
 • Képesség az összetett vészhelyzetekhez való alkalmazkodásra és a válsághelyzetek megoldására.
 • Hatékony problémamegoldó képesség, előrelátás a lehetséges veszélyek előrejelzésére és kezelésére.

Személyközi készségek:

 • Közvéleményközpontú megközelítés a kommunikáció minden formája során.
 • Képesség a különböző hátterű egyénekkel való kapcsolatteremtésre.
 • Hatékonyság és könnyedség a közösség tagjaival és kollégáival való interakciókban.
 • Képesség a csapattagokkal való együttműködésre nagy nyomás alatt álló helyzetekben.
 • Hatékony interperszonális kommunikáció, még stresszhelyzetben is.
 • A szerep betöltéséhez szükséges személyes rálátás és tapasztalat.
 • Képesség a szerepek stratégiai delegálására egy csapat tűzoltási környezetben.

Ebben a részben törekedjen arra, hogy körülbelül 5-7 olyan pontot tartalmazzon, amelyek tömören, de átfogóan kiemelik a sikeres tűzoltói karrierhez szükséges készségeket. A szakmai készségek részletezése után a következő szakasznak a nyelvi készségekre kell összpontosítania.

Ennek kitöltése után elegendő felsorolni azokat a nyelveket, amelyeket jól beszél, valamint az esetleges hobbijait.

A nyelvek esetén viszont ne feledje, hogy az interjú alatt szinte biztos, hogy bele is fognak kérdezni, így nem érdemes ebben a szakaszban hazudnod. Sokszor ráadásul nem csak arra kérnek meg, hogy mutasd be szóban a nyelv tudásod, de még arra is, hogy írásban is mutasd meg a nyelvtani részben mennyire van jó.

Ezt viszont csak egy egyszerű listában írd össze, ahogy a hobbikra is hasonló minta listát kell mindösszesen alkalmaznod.

Így add meg
Nyelvtudás:

 • Angol – Középfok
 • Német – Felsőfok