A sikeres állásinterjú alapszabályai

A sikeres állásinterjú titkai meglehetősen kötöttek, méghozzá az etikett diktálja azokat. Nem csak a lenyűgöző önéletrajzon és a szakmai tudáson múlik ugyanis az, hogy téged választanak-e.
A sikeres állásinterjú alapszabályai

Készítse el önéletrajzát percek alatt

Hiába vagy te a legjobb jelölt, van ehhez egy kifogástalan önéletrajzod is, amelyből mindez nyilvánvaló – ha nem tudod, hogyan tegyél pozitív benyomást az állásinterjún, akkor mindez mit sem ér.

Most részletesen végigvesszük az állásinterjú íratlan szabályait, hogy biztosan téged válasszanak álmaid munkájára! Ideje felkészülni és megtanulni az alapokat!

Tartalomjegyzék

A telefonos állásinterjú

Nagy kihívás, amikor felhív a HR-es, és telefonon érdeklődik arról, aktuális-e még a keresés. Már itt fontos, hogy pozitív benyomást alakíts ki! Ha tehát felhívnak, és épp nem érsz rá, akkor érdemes felvenni, és megmondani, hogy szeretnéd visszahívni kis idő óra múlva. Ezután tényleg hívd fel az adott időpontban, ehhez viszont az alábbiakra lesz szükséged:

 • Csendes, eldugott hely, ahol egyedül vagy.
 • A laptopod, amin keresztül közben tudod figyelni a megpályázott állást, hiszen ha már beszéd közben is megemlítesz olyan képességeket, amiket kérnek, akkor nyert ügyed van.
 • Összeszedni a gondolataidat, hogy miről szeretnél mesélni. A leggyakoribb kérdés biztosan az, hogy mesélj a karrieredről, valamint sok esetben angolra is átváltanak, így ajánlott ezt is átgondolni. Az angolnál sokszor olyan kérdéseket tesznek fel, mint, hogy milyen hobbijaid vannak, vagy hogy mi lenne a hosszú távú célod. Ide kattintva átnézheted a 10 leggyakoribb állásinterjú kérdést!
 • Lehetőleg ne merüljön le közben a telefonod, és tedd “ne zavarjanak” állapotba, hogy ne szakítsa meg a beszélgetést Facebook értesítés.
 • Készülj fel arra, hogy legalább 20-30 percig is eltarthat a beszélgetés! Érdemes kimenni egy közeli kávézóba, vagy magadra zárni az iroda ajtaját, hogy mások ne hallhassák a beszélgetést.

A személyes állásinterjú – a felkészülés

Amennyiben sikeresen zártad a telefonos állásinterjút, sor is kerülhet a személyes interjúra. Erre már az azt megelőző nap illendő felkészülni! Mielőtt tehát elindulnál, tüzetesen böngészd át a cég honlapját és közösségi média felületeit. Az alábbi kérdéseket pedig mindeközben tartsd szem előtt, és próbálj meg fejben válaszokat összeállítani:

 • Miért szeretne a cégünknél dolgozni?

Látsz esetleg olyan céges víziót, amivel egyetértesz? Esetleg tetszik, hogy milyen fejlődési lehetőségeket biztosítanak, vagy az anya programjuk, amellyel a friss anyukákat és kismamákat támogatják? Bármelyik is legyen, ezt megtalálod a felületeiken, és érdemes átgondolni, hogy melyik az, ami megkülönbözteti a céget a többi cégtől.

 • Milyen képességeid, készségeid vannak?

Egy cég olyan munkaerőt keres, aki biztosan beillik a csapatba és a céges kultúrába. Ugyanis, ha te túlzottan közvetlen vagy, a cég pedig nagyon hivatalos és formális, akkor rosszul fogod magadat érezni. Éppen ezért az első benyomás alapján készülj az állásinterjúra!

 • Mi szerepel az elvárások között?

Olvasd át az álláshirdetést újra, és az ott használt, majd az önéletrajzba is beírt készségeket, képességeket említsd meg!

 • Milyen hosszú távú céljaid vannak?

Gondold át, hogy milyen célokat tudnál felsorolni, amelyek beleillenek a cég profiljába is!

 • Miben szeretnél fejlődni?

Itt is stabil támpontot adhat az, hogy a cég milyen képzésekkel támogat!

Ezután nyomtasd ki az önéletrajzodat, és legyen nálad, mert elképzelhető, hogy nem lesz épp a HR-esnél. Ha pedig nálad kéznél van, óriási pluszpontot szerezhetsz!

Az interjú megjelenés

Ha ezekre a kérdésekre fejben összeállt a válasz, akkor még egy fontos lépés hátra van: benyomást szerezni arról, hogy milyen a cégkultúra. A cégkultúra határozza meg ugyanis azt, hogy milyen öltözék illendő az állásinterjúra. Az alábbi cikkünkben bővebben írtunk arról, hogy hogyan ajánlott felöltözni és megjelenni egy állásinterjún, de a sikeres állásinterjú alapszabályai között van az is, hogy a cég oldaláról szerezhetsz információt erről. Nézd meg a közösségi felületekre feltöltött képeket: mit viselnek a kollégák? Laza öltözéket, vagy öltönyt? Ha ugyanis utóbbit, akkor az interjún is elvárás a kiskosztüm és az öltöny!

Amennyiben viszont inkább lazább ruhákban láthatók, bőven elegendő az, ha az interjú során egy egyszerű sötét nadrágot, világos blúzt, blézert veszel fel. Férfiaknál pedig egy nadrág, ing és sportzakó mindig jó választás. Inkább kissé túlöltözött legyél, mint alulöltözött! Az interjú esetén különösen fontos, hogy az elegáns, letisztult és egyszerű legyen az öltözék, és ápoltságot sugározz. 

Az interjú napja

 Állásinterjúról soha nem szabad elkésni ! Ez azt jelenti, hogy ha szükséges, legalább 30 perccel hamarabb indulj el otthonról, mint ameddig az útvonal tartana. Alapvetően 10-15 perccel az interjú előtt érkezz. Ha ennél korábban érkezel, sem megfelelő, ha pedig késel, az biztos, hogy negatív benyomást tesz az interjúztatóra. Amikor megérkezel, nyugodtan foglalj helyet a recepciónál. Már ekkor fontos, hogy lehetőleg ne tördeld a kezedet idegességedben, mert kikérdezhetik a recepciós kollégát is az első benyomásról. Légy kedves, közvetlen és barátságos mindenkivel! Amikor feltűnik a horizonton az interjúztató, általában onnan ismered meg, hogy nála van az önéletrajzod. Kedves mosollyal köszöntsd!

A kézfogás

A kézfogás esetén fontos szabály, hogy legyen határozott, és lehetőleg nézz a szemébe. Várd meg, amíg ő bemutatkozik, majd pedig te is mondd a neved.

Testbeszéd az interjún

Az interjún fontos, hogy nyitott, magabiztos legyen a testtartásod. Csak akkor ülj le, ha erre megkérnek, majd ha helyet foglaltál, akkor lehetőleg nőként keresztbe tett lábbal, férfiként kis terpeszben ülj, egyenes háttal. A táskádat magad mellé, a székre helyezd. Ha az öledbe veszed és szorítod, vagy az asztalra is fogod, akkor olyan, mintha egy falat húznál fel magad és az interjúztatók közé. Ez pedig félelmet, bizonytalanságot sugároz!

A kezeidet vagy a szék karfáján vagy az öledben pihentesd, lehetőleg ne tedd keresztbe. Ezzel ugyanis zártságot, elutasítást közvetítesz! Akár kissé előre is dőlhetsz, ezzel kifejezve az érdeklődésedet az állást és a mondanivalót illetően. A lábdobolás, toll kattogtatás, kéztördelés nem megengedett, mert idegességet, frusztrációt sugall.

A képességeidről tudatosan, összeszedetten mesélj, hiszen, ha már kitaláltad otthon a kérdésekre a megfelelő választ, akkor csak el kell mondanod. A legjobb, ha minden egyes válasz előtt veszel 2-3 levegőt – ha kapkodsz, akkor az idegességet jelez a többiek számára.

Az állásinterjú legvégén mindig elhangzik az a kérdés, hogy van-e bármilyen további kérdésed. Erre kerüld a nem válasz adását, ugyanis azt sugallja, hogy nem érdeklődsz a pozíció iránt. Néhány kérdés, amit feltehetsz, ha azok nem hangoztak el:

 • Hány körös lesz az interjú?
 • Mikor számolhatsz esetleg visszajelzéssel?
 • Milyen a cégkultúra?

Az interjú során a  jelenlegi munkahelyedről és a kollégáidról ne panaszkodj és ne szidd azokat , mert negatív fényben tüntetnek fel.

A bértárgyalás

A záró kérdések egyike a bér megadása szokott lenni. A bértárgyalás menetéről már ide kattintva olvashatsz hosszabban, de röviden összefoglaljuk. A legfontosabb, hogy kérdezz rá, hogy bruttóban vagy nettóban kérik-e, valamint, hogy milyen cafeteria jár. Ezzel ugyanis csökkentheted a bérigény mértékét. Ajánlott sávos rendszerben gondolkodni, például egy 30 ezer forintos sávot megadni, amely a legalacsonyabb fizetést is tartalmazza.

Az elköszönés

Az elköszönés során köszönd meg az interjút és a lehetőséget, valamint, ha érdekel az állás, és akár azt is elmondhatod, hogy bízol az együttműködésben. Ezután kézfogással köszönj el, és hagyd, hogy az ajtóig kikísérjenek. Köszönd meg az idejüket, és hogy várod majd a visszajelzésüket, és bízol a pozitív visszajelzésben.

Ha nem érdekel továbbá az állás, akkor azt még az interjú alatt jelezd! Feleslegesen rabolni az idejüket nem szerencsés, ráadásul inkább maradj transzparens. Lehetséges, hogy náluk tuti befutó lennél, és sikeres lenne az állásinterjú, az első választás lennél az állásra. Ha azonban nem vagy elégedett, akkor az nekik ez sok idő és energiabefektetéssel jár, feleslegesen. Inkább az interjú közben jelezd, hogy meggondoltad magad!

Legfontosabb kulcspontok az sikeres állásinterjúhoz

Az állásinterjúra mindig már előre ajánlott felkészülni, így olvasd át a cég honlapját, közösségi felületeit. Ezáltal képet kapsz a cégkultúrától, hogy mit viselj az interjún, valamint arról is, hogy milyen közösség vár rád. Az állásinterjún legyél nyitott, magabiztos, és higgadt. A kérdésekre néhány levegővétel után válaszolj, ezáltal összeszedettnek tűnsz, de a leggyakoribb kérdésekre előre készülj fel.

Amennyiben nem tetszik az állás, már az interjú közben jelezd. A bértárgyalásnál érdeklődj a cafeteria elemekről, majd kézfogással köszönj el, jelezve, hogy bízol az együttműködésben. Mindez gondoskodik arról, hogy sikeresen vedd az akadályokat, és megszerezd álmaid állását!

Hasonló cikkek