Állatorvos önéletrajz

Az állatorvos foglalkozás a legtöbb kisgyermek számára egy álom, ugyanis állatokat menteni és gyógyítani valódi életmentés. Az állatorvos is orvos, ráadásul az egyre növekvő társállatok megjelenése miatt nő a kereslet az állatorvosokra.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
2 vásárlói értékelésből

Lelkiismeretesnek, precíznek, pontosnak kell lenni, akár a vizsgálat, diagnosztika, vagy a különböző műtétek során. Az állatorvosok végtelen türelemmel rendelkeznek, és négylábú társainkhoz kell is, hiszen ők nem tudják elmondani a problémájukat.

Munkát találni azonban közel sem egyszerű. Bár a diploma számtalan lehetőséget rejt magában, ha nem tudom kellően pontosan és részletesen bemutatni a képességeidet, nehéz lesz munkát találni. Itt jönnek képbe önéletrajz mintáink és példáink, amelyek segítségével elkészítheted azt az önéletrajzot, ami leveszi lábáról az olvasót! Lássunk is hozzá!

Tartalomjegyzék

Állatorvos önéletrajz minta

Személyes adatok

Lantos Eszter
Állatorvos
E-mail: eszter.lantos@gmail.com
Telefonszám: +3630/345-4555
Lakcím: 1104, Budapest, Fa út 45.
Születési hely, idő: 1972. 11.12.

Magamról

8 év szakmai tapasztalattal rendelkező állatorvos vagyok, specializáltan kisállatgygógyász szakorvos, amely végzettséget 2018-ban szereztem meg. Fizikális vizsgálat, alapellátás, kiegészítő vizsgálatok elvégzése, műtéti beavatkozás elvégzése tartozik a főbb feladataim közé. Szorgalmas, vezető készségekkel rendelkező rugalmas és lelkiismeretes szakember vagyok.

Szakmai tapasztalat

Kisállatgyógyász szakorvos
Pet Állatorvosi Rendelő
2017 – 2021
Budapest

Állatorvos
Budapesti Állatkórház Kft.
2013 – 2017
Budapest

Tanulmányok

Kisállat szakállatorvos
Szent István Egyetem
2015 – 2017
Budapest

Állatorvostan
Szent István Egyetem
2009 – 2013
Budapest

Szervezeti tagság

 • 2017 – Magyar Állatorvosi Kamara
 • 2020 – Magyar Állatorvosok Világszervezete

Nyelvtudás

Angol – Felsőfokú “C” típusú nyelvvizsga – TELC, 2018.
Német – Középszintű, “B2” típusú nyelvvizsga – Origo, 2016.

Állatorvos foglalkoztatottság Magyarországon

Az állatorvosok Magyarországon szintén nagy megbecsülésnek örvendenek, és látszik is a fizetésükön. Már az egyetem alatti, kötelező szakmai gyakorlat során általában bedolgozzák magukat egy magán állatorvosi rendelőbe, és az egyetem elvégzése után már kiemelkedően jól keresnek.

Magánkórházban, társállatra szakosodva is meg lehet keresni nettó 500.000 – 1 millió forint közötti összeget, főleg, ha minél több szakmai tapasztalatra tesz szert az állatorvos. Azok, akik pedig haszonállatokra specializálódnak, lehetséges a hétvégi 100.000 forintos plusz jövedelem is. 

Az állatorvosi egyetem elvégzése után azonban érdemes specializálódni, egzotikus állatokra, társállatokra vagy haszonállatokra. Természetesen hatalmas a kereslet a kutya/macska/nyúl állatorvosokra, de például egzotikus állat esetén sokkal kisebb a verseny.

Hogyan írj állatorvos önéletrajzot?

Az állatorvos önéletrajz esetén is általános elvárás, hogy a tanulmányok és a szakmai tapasztalat szekció igen jól kivehető legyen, és ezekre kerüljön a hangsúly.  Fordított időrendi sorrendet használj mindkettő esetében , viszont itt akár a két oldal hosszúság is megengedett.

A legfontosabb lépés, hogy megválaszd, hogy a funkcionális önéletrajz típust vagy a klasszikus, fordított időrendi típust használod. Előbbi pályakezdők esetén ajánlott, ugyanis a képességekre és készségekre helyezi a hangsúlyt, utóbbi pedig a szakmai tapasztalatokkal rendelkezőknek.

Ezután pedig válaszd ki, hogy milyen sablont használnál. Az ingyenes sablon használata segít a dizájn és az elrendezés megoldásában, így neked ezzel már nem kell foglalkoznod. Mivel az állatorvos önéletrajzban kötelező, hogy letisztult, egyértelmű könnyen olvasható legyen még a szakzsargon ellenére is, mindenképp a Határozott önéletrajz sablont ajánljuk.

Az állatorvosi önéletrajz elrendezése

Minden egészségügyi önéletrajz esetén elengedhetetlen a hibátlan helyesírás, valamint az, hogy könnyen áttekinthető legyen. Különösen nehéz ezt meglépni egy több oldal hosszúságú önéletrajz esetén, de nem lehetetlen. Az olvasót mindig segíteni kell az olvasásban, nincs ez másképp ennél a szakmánál sem. Mindemellett azonban az önéletrajzod lehet több, mint egy oldal! 

Lehetőleg használj hagyományos betűtípust, mint amilyen a Calibri, Times New Roman vagy Arial. Az állatorvosok önéletrajza sosem lehet figyelemfelkeltő, giccses vagy színes. Törekedj a valódi szakember képének megformálásra, hiszen az első benyomás a legfontosabb. Egy kreatív és színes önéletrajz nem fogja a várt sikereket elhozni, ezt még a fiatal pályakezdőknek sem ajánljuk. A cél ugyanis az, hogy a szaktudást lássák.

Ezeknek a szekcióknak szükséges szerepelniük az önéletrajzban:

 • Személyes adatok: név, email cím, születési év és hely, lakcím, értesítési cím, telefonszámok
 • Szakmai összegzés vagy karriercél meghatározás
 • Képzések, tanulmányok felsorolása címszavakban, fordított időrendi sorrendben.
 • A szakmai tapasztalatok fordított időrendi felsorolása, a pontos pozíciók és a cég/kórház nevének megjelölésével.
 • Nyelvi készségek a nyelv és a szint megjelölésével.
 • Szervezeti tagság
 • Szakmai tevékenység: kutatás, oktatói munka, publikáció.

Ebben a cikkben pedig végig vezetünk az összes szekció megírásán, valamint használd ingyenes önéletrajz szerkesztőnket az elkészítéshez!

Kezdd az önéletrajzot a személyes adatokkal

Az önéletrajz legelső szekciója a személyes adatokat tartalmazza és ez nem is véletlen. Ha itt valamit elrontasz, elírsz, akkor hiába várod a megkeresést, nem fog megérkezni. Egyetlen elütés számtalan lehetőségtől foszt meg!

Fontos, hogy soha ne használd a jelenlegi munkahelyi e-mail címedet, vagy ügyeleti telefonszámot, hanem csak a saját, személyes elérhetőséget add meg. A megfelelő e-mail cím pedig szintén professzionalizmus kell, hogy sugalljon, valódi szakember benyomását keltve, így mindenképp érdemes a kereszt-, illetve a vezetéknevedből felhasználónevet formálni.

HELYES
Személyes adatok

Lantos Eszter
Állatorvos
E-mail: eszter.lantos@gmail.com
Telefonszám: +3630/345-4555
Lakcím: 1104, Budapest, Fa út 45.
Születési hely, idő: 1972. 11.12.

Kell fotót mellékelni az állatorvos önéletrajzhoz?

A fotó mellékelése általában nem kötelező, viszont minden esetben ajánlott. Itt érdemes olyat fotót készíteni, ahol az orvosi köpeny rajtad van, hiszen így tudsz valódi professzionalizmust sugallni. Mellkasig látszódj a fotón, nyitott testtartással, és egy félmosoly is megengedett. Ránézve a képre azt kell érezned, hogy egy ilyen személynek szívesen átnyújtanád a kiskutyádat, hogy segítsen neki.

Szakmai összegzés, áttekintés vagy karriercél meghatározás

A szakmai összegzés során mindössze 3-4 mondatban kell tudnod bemutatnod a tapasztalatodat, képességeidet. Ezt elsősorban szakmai tapasztalattal rendelkezők számára ajánljuk. Mesélj kicsit a feladataidról, lehetőleg úgy, hogy az hasonlítson ahhoz, amelyet az álláshirdetésben is megtalálsz.

Ez így fog kinézni az önéletrajzban:

HELYES
Magamról

8 év szakmai tapasztalattal rendelkező állatorvos vagyok, specializáltan kisállatgygógyász szakorvos, amely végzettséget 2018-ban szereztem meg. Fizikális vizsgálat, alapellátás, kiegészítő vizsgálatok elvégzése, műtéti beavatkozás elvégzése tartozik a főbb feladataim közé. Szorgalmas, vezető készségekkel rendelkező rugalmas és lelkiismeretes szakember vagyok.

Karriercél meghatározás pályakezdők részére

Pályakezdőként érdemes lehet a tanulmányi eredményt, ott szerzett ismereteket, motivációt megmutatni a karriercél meghatározásban. Nagyon fontos, hogy a személyes készségeiden, képességeiden legyen a hangsúly, és egyszerre biztosítsd az állatszerető és a szakember képét is. Mivel híján vagy a szakmai tapasztalatnak, ezért mással kell tudnod meggyőzni a kórházigazgatót.

HELYES
Célom

Állatorvostan hallgató vagyok, és önkéntes munkáim során évekig dolgoztam együtt állatmenhelyekkel, ahol az állatok tisztántartása, etetése, sétáltatása, valamint beérkezéskor a gyors fizikális átvizsgálás volt a feladatom, még mielőtt állatorvoshoz került volna a kisállat. Lelkiismeretes, precíz, szorgalmas vagyok, és célom, hogy a lehető legtöbb kisállatnak, társállatnak segíthessek, valamint, hogy a későbbiekben kisállat szakgyógyász és sebész lehessek.

Az alábbi karriercél meghatározás pedig biztosan nem segít a bejutásban, ugyanis ködös a megfogalmazás, és nem biztosít rálátást a jelölt képességeire.

HELYTELEN
Célom

Gyermekkorom óta szerettem volna állatorvos lenni, így értek az állatok nyelvén, és szeretnék rálátni a terület gyakorlati részére is.

Munkatapasztalat elhelyezése az állatorvos önéletrajzban

A munkatapasztalat kissé nehéz egy szakmai önéletrajzban, ugyanis sok esetben az állatorvosok több, különböző típusú pozícióban is helyt állnak. Ide sorolható a kutatás, oktatás, esetleg mentor vagy egyéb tanácsadói, önkéntes munka.  A kutatás, oktatói, mentor, tanácsadói munka azonban külön szekcióba kerüljön . A szakmai tapasztalat esetén ebben az esetben nem szükséges a felsorolni a feladatköröket, ugyanis állatorvos esetén ez magától értetődő. Állatorvos asszisztens esetén azonban javasolt felsorolni az előző munkahelyek feladatait!

Így mindössze a beosztásod, az állatkórház neve, a dátum és a város neve szükséges. Tehát, ezek az információk mindenképp meg kell, hogy jelenjenek az önéletrajzodban is, ha sikeres szeretnél lenni.

HELYES
Szakmai tapasztalat

Kisállatgyógyász szakorvos
Pet Állatorvosi Rendelő
2017 – 2021
Budapest

Állatorvos
Budapesti Állatkórház Kft.
2013 – 2017
Budapest

Szakmai tapasztalat szekció pályakezdők részére

Pályakezdőként is köteles vagy gyakorlatot teljesíteni az egyetem utolsó évében, tehát azt mindenképp be tudod írni a munkatapasztalatodba. Emellett állatorvostan hallgatóként is jelentkezhetsz állatorvosi asszisztensnek a kórházakba, rendelőkbe.

Ebben az esetben is ugyanolyan szabályok vonatkoznak rád, mind a munkatapasztalat felsorolása esetén, viszont itt érdemes feltüntetned a feladatköröket, azért, hogy tudja a vezető állatorvos, hogy mi az, amit rád lehet bízni.

HELYES
Állatorvos asszisztens
PetLab Kft.
2019 – 2020
Budapest

 • Az állat előkészítése vizsgálatra vagy kezelésre, pl.: a vizsgálati terület feltárásához balesetmentes rögzítése.
 • Az állatok kezelésénél, a sebészeti beavatkozásoknál, az elhullott állatok boncolásánál használt műszerek, eszközöket és anyagok előkészítése.
 • Az állatok kezelésénél, a sebészeti beavatkozásoknál, boncolásoknál való segédkezés (rögzítés, szőrtelenítés, fertőtlenítés).
 • Vérvétel és szűrővizsgálatok önálló lebonyolítása.
 • Adatnyilvántartást készítése, adminisztráció.

Képzés vagy tapasztalat kerüljön előre?

A legfontosabb, hogy a karriercél meghatározás vagy szakmai áttekintés után az a szekció következzen, ami számodra inkább az erősség. Emiatt ha még állatorvostan hallgató vagy, és nem dolgoztál a területen, akkor a tanulmányok kerüljenek előtérbe, és használd a funkcionális önéletrajz típust. Amennyiben pedig már van tapasztalatod, például a kötelezően teljesített szakmai gyakorlat, akkor a munkatapasztalat rész. Ebben az esetben pedig javasolt a klasszikus időrendi sorrendet alkalmazó önéletrajz típus használata.

Önkénteskedés

Az önkénteskedés óriási előnyt jelenthet az állatorvos világban, ugyanis valódi elhivatottságot mutat, ha ingyen is megsegíted az állatokat. Nagyon fontos, hogy ha állatmenhelyen dolgoztál, akkor azt tüntesd fel ugyanúgy az önéletrajzodban, mintha szakmai tapasztalat lenne.

HELYES
Önkéntes
Budapesti Állatmenhely
2017 – 2019
Budapest

 • Állatok ketreceinek tisztántartása, állatok fürdetése, etetése, sétáltatása.
 • Adatnyilvántartás készítése, adminisztráció a beérkezett állatok adatait követően.
 • Gyors fizikális felmérés és állapotfelmérés a beérkező állatok esetében.

Tanulmányok elhelyezése az állatorvos önéletrajzban

A tanulmányok különösen fontosak az állatorvos önéletrajzban. Magyarországon a Szent István Egyetem állatorvos szaka garantált az elhelyezkedésre. Állatorvos asszisztens esetén pedig akár az OKJ képzések, vagy sok esetben a biológus alapszak elvégzése is megfelelő tudással lát el. Azonban tény, hogy utóbbi inkább elméleti oktatás, így a gyakorlati tudást már a munkahelyen lehet megszerezni.

Az egyetemet követően mindig érdemes elvégezni valamilyen ráépülő továbbképzést. Bár állatorvos diplomával is el lehet helyezkedni, általában az állatorvosi rendelők és kórházak is javasolják és el is várják, hogy szakosodj. Innen pedig számtalan lehetőség közül választhatsz annak megfelelően, hogy milyen állatokkal szeretnél foglalkozni, valamint sebész szeretnél-e lenni.

A szakmai tapasztalatod közben pedig azon belül is lehet még szakosodni, például ortopédia, sebészet, látásvizsgálat, sőt, később fajspecifikus állatorvos is lehetsz. Például a nyomott orrú kutyák esetén (mopsz, francia bulldog) gyakori a külön szemspecialista, amiből például Budapesten mindössze 3-4 szakorvos van. Tehát, ha igazán nagy összeget szeretnél később keresni, vagy különösen a szívedbe zártál bizonyos kutyafajtákat, akkor lehet ily módon is specializálódni.

Elmondhatjuk tehát, hogy a tanulás nem ér véget egy állatorvos esetén. A felsoroláshoz ebben az esetben is használd a fordított időrendi sorrendet. Ezeket az adatok szükséges megadni:

 • Szak, szakképzés neve
 • Iskola neve
 • Dátum, hogy mettől meddig jártál oda (év + hónap vagy csak az év is elég)
 • A város neve, ahol végezted a tanulmányaidat
HELYES
Tanulmányok

Állatvédelmi szakállatorvos
Szent István Egyetem
2018 – 2019
Budapest

Állatorvostan
Szent István Egyetem
2012 – 2017
Budapest

Az ilyen jellegű felsorolást pedig lehetőleg kerüld el:

HELYTELEN
Tanulmányok

Állatorvostan, 2012-2017.

Tanulmányok felsorolása pályakezdők részére

Pályakezdő esetén egy valamivel tudod igazán legyőzni a többi jelöltet, és megmutatni, hogy te vagy a legjobb választás: a tanulmányok résszel. A tanulmányaid tudják bemutatni azt, hogy minden szükséges tudással rendelkezel, és azokat megfelelően tudod prezentálni és használni. Ebben az esetben ugyanis számot kell adnod a tudásodról, így nem elég a fentebb látott formulát követni.

Add meg a fontos tantárgyakat, az átlagot, ha HÖK tag voltál, valamiből kiemelkedő teljesítményt nyújtottál, TDK vagy OTDK versenyen voltál – bármit, ami segíthet!

HELYES
Állatorvostan
Szent István Egyetem
2012 – 2017
Budapest

 • Tantárgyak: állatélettan, növénytan, állattartás, takarmányozástan, agronómia, agrárgazdaságtan, állattenyésztés, állatorvosi higiénia, állatetológia és –védelem.
 • Minősítés: cum laude
 • Biológia OTDK versenyek elért 11. Helyezés
Próbálj meg a lehető legtöbbet mesélni a tanulmányaidról, hogy átfogó képet kapjon rólad a felvételiztető. Mindemellett viszont használd a képességek szekciót, amellyet bemutatod, hogy mire vagy képes!

Szervezeti tagság

Állatorvos csak az lehet, aki tagja a Magyar Állatorvosi Kamarának – ugyanúgy, mint az orvosok esetében. Ezt mindenképp sorold fel, valamint azt is, ha rendelkezel egyéb más szervezeti tagsággal. Ebben az esetben csak a dátum és a szervezet neve szükséges.

HELYES
Szervezeti tagság

 • 2017 – Magyar Állatorvosi Kamara
 • 2020 – Magyar Állatorvosok Világszervezete

Kutatás, oktatás, publikációk

Gyakorlott állatorvosként természetes, ha az oktatás és kutatás területén is elhelyezkedsz. Magánpraxis mellett mindkettő végezhető, és igazi megtiszteltetés, ha felkérnek tanítani. Ezeket természetesen ne hagyd ki az önéletrajzodból. Külön szekcióba foglald bele, hasonlóan, mint a szakmai tapasztalatatot. Mindemellett pedig ha publikációd is megjelent, akkor mindenképp sorold fel a címét, a folyóiratot, ahol megjelent, a dátumot, és 2-3 mondatban foglald össze azt, hogy miről szólt.

HELYES
Szakmai tevékenység

Oktató, állatélettan és a állattartási ismeretek
Szent István Egyetem
2017 – jelenleg
Budapest

Tudományos munkatárs
Magyar Állatorvosi Kamara
2018 – 2019
Budapest

Nyelvtudás

A nyelvtudás felsorolása is elengedhetetlen az önéletrajzból, ugyanis bármikor megtörténhet, hogy egy itt élő külföldi háziállata kerül vészhelyzetbe. Emiatt pedig a leendő munkáltatódnak tudnia kell, hogy el tudsz-e látni magyarul nem beszélő gazdis háziállatot, és képes vagy-e más nyelven megnyugvást és orvosi véleményt adni.

A nyelvtudás szintjét jelenítsd meg, és írd mellé azt is, hogy mikor és hol szerezted meg az adott nyelvvizsgát. Ez így fog kinézni az önéletrajzodban:

HELYES
Nyelvtudás

Angol – Felsőfokú “C” típusú nyelvvizsga – TELC, 2018.
Német – Középszintű, “B2” típusú nyelvvizsga – Origo, 2016.

Összefoglaló: kulcspontok a tökéletes állatorvos önéletrajz megírásához

Az állatorvos önéletrajza is makulátlan kell, hogy legyen, ezért sose válassz kreatív, feltűnő, harsány és színes önéletrajz sablont. Ez ugyanis biztosan nem fogja segíteni a karrieredet, hiszen megbízhatóságot, precizitást kell, hogy sugalljon – emberek a kedvencük életét bízzák rád.

Alkalmazz 11-12-es betűméretet, és olyan hagyományos betűtípust, mint a Times New Roman, Calibri, vagy az Arial. Átlátható, könnyen olvasható legyen önéletrajz, abban az esetben is, ha már sok év tapasztalat van a hátad mögött.

 • A személyes adatok hibátlanok legyenek, és tartalmazza a szekció a nevedet, lakcímet, születési helyet és időt, valamit egy magán email címet és telefonszámot.
 • Képzések, tanulmányok felsorolása címszavakban, fordított időrendi sorrendben történjen. Először a képzés neve, majd az egyetem, időtartam és a város következzen. Pályakezdőként érdemes bulletpontos felsorolással kiegészíteni tantárgyak, versenyhelyezések, minősítés megadásával is.
 • A szakmai tapasztalatok fordított időrendben legyenek felsorolva, a pontos pozíciók és a rendelő/kórház nevének megjelölésével. Pályakezdőknek is mindig van már szakmai gyakorlatuk, valamint az állatmenhelyen történt önkénteskedést is sorold fel!
 • A kutatások, publikációk, mentori munka, oktatási tevékenység mind kapjon külön szekciót.
 • A szervezeti tagság szekció se maradjon ki, mert ez adja a hitelességedet.
 • Nyelvi készségek a nyelv és a szint megjelölésével egyaránt. Az összes beszélt nyelvet sorold fel.

Gyakran Ismételt Kérdések

Előnyt jelenthet az állatorvos munka során, ha elvégeztem az OKJ-s állatorvos asszisztens képzést?

Természetesen, hiszen így több tudással rendelkezel, valamint elhivatottságot sugall.

Nyithatok azonnal magánpraxist egyetem után?

Nem igazán ajánlott bármilyen releváns szakmai tapasztalat nélkül, azonnal magánpraxist nyitni. Inkább dolgozz néhány évet nagy szaktudású kollégák mellett, hogy elsajátítsd a szakmát!

Vet cv sablon minta

állatorvosi önéletrajz Állatorvosi önéletrajz stílusa
állatorvosi önéletrajz Állatorvosi önéletrajz példa