Ápolói motivációs levél – Hogyan kell ápolói motivációs levelet írni?

A motivációs levél egészségügyi területre is elengedhetetlen, hiszen látni akarja a kórházigazgató, hogy valódi szakembert venne fel, ha téged választ. Az egyik legfontosabb tulajdonsága egy ápolónak az, hogy elhivatott legyen, és tudja, hogyan kell reziliensnek maradni a legnehezebb helyzetben.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
1 vásárlói értékelésből

A terhelhetőség, rugalmasság és nagyfokú munkabírás, a gondoskodás az alapvető tulajdonság, amire szükséged van ehhez a szakmához.

Azonban egy önéletrajz nem biztos, hogy mindezt meg tudja mutatni. Ott inkább a szakmai tapasztalatra, karrierre terelődik a hangsúly, kevésbé az olyan fontos dolgokra, mint a képességeid. A motivációs levélben ezt van lehetőséged megmutatni, így ha jól készíted el, biztos tiéd a munka! Vegyük is végig a lépéseket!

Tartalomjegyzék

Mi az ápoló motivációs levél célja?

A motivációs levél legfőbb célja, hogy kiegészítse az önéletrajzot, olyan információkat osszon meg rólad, amelyet nem tudsz az önéletrajzban. Alátámasztja szituációs példákkal azt, amit az önéletrajzban állítasz. Amikor ugyanis az önéletrajzban leírod a munkatapasztalatot, akkor csak vázlatpontokban sorolod fel azokat. Pozíciónevet, munkahely nevet, időtartamot és pár bulletpontban a feladatköröket, eredményeket sorolod fel. A képességeket és készségeket csak felsorolásként mutatod meg, viszont a motivációs levél teret biztosít ezekre.

Van ugyanis  0,5-1 oldalad  arra, hogy esszé formában, mondatokba foglalva leírd azt, hogy miért vagy alkalmas a pozícióra. Mindemellett pedig meg tudod indokolni, miért szeretnél a területen, és legfőképp az adott kórháznál, magánszolgálgatón áldolgozni. A motivációdról, értékeidról, a világhoz és a munkához való hozzáállásodat is meg tudod mutatni.

Az ápolói motivációs levél minta

Címzett

Dr. Lackfi Károly
Kórházigazgató
Kiss Pál Kórház
Szemere sor 5.
1111, Budapest

Feladó

Szemcsés Izabella
+3630/333-9898
izabella.szemcses@gmail.com
Kormány utca 34.
1112, Budapest

Tisztelt Dr. Lackfi Károly!

Szemcsés Izabella vagyok és a meghirdetett Tüdőgondozói szakápoló állásra szeretnék jelentkezni. Jelenleg 6 év szakmai tapasztalattal rendelkezem az ápolás és betegellátás területén, amelyet a Szent János Kórházban szereztem a fizioterápiás osztályon.

Végzettségemet tekintve ápoló vagyok, valamint 2022. januárjában megszereztem a Légzőszervi szakápoló végzettséget is, ezért is szeretnék váltani. Óriási megtiszteltetés lenne egy ilyen híres, nagyon modern technológiával és kiemelkedő nemzetközi hírnévvel rendelkező kórházi csapat tagja.

A képzésemet követően a Szent János Kórház fizioterápiás osztályán helyezkedtem el, mint ápoló. Főbb feladataim közé tartozott a betegek gondozása, ápolása, különböző kötőzések, műtétre való felkészítés és előkészítés, eszközök sterilizálása és a betegek rehabilitációja.  Kompetenciaszintű diagnosztikai és terápiás beavatkozást, gyógyszerelést és szakápolást is végeztem. A munkám során kiemelt fontosságú az empátia, tolerancia, nagy teherbírás és az adminisztrációs folyamatok átlátása. 4 év munka után elismerésként főnővér helyettessé neveztek ki, amely hatalmas megtiszteltetés volt. Ezzel együtt járt a többi nővér és ápoló beosztásának egyeztetése, egyéb adminisztrációs feladatok végzése.

Mindig érdekelt a különböző légzőszervi megbetegedések és azok kezelése, ezért elvégeztem a Légzőszervi szakasszisztens képzést is. Ennek köszönhetően képes vagyok speciális tüdőgyógyászati vizsgálatokban, beavatkozásokban és terápiás eljárásokban kompetenciámnak megfelelően önálló feladatokat ellátni és közreműködni. Tanulmányaim alatt elsajátítottam a különböző eszközök és gépek használatát, valamint a beteget szakszerűen megfigyelni, életveszélyes állapotokat felismerni, azok elhárítását önállóan megkezdeni. Ebben nagy segítségemre lesz ápolói tapasztalatom.

Csatolva küldöm szakmai önéletrajzomat és a 3 hónapnál nem régebbi erkölcsi bizonyítványomat, valamint a végzettségeimet bizonyító oklevelek fénymásolatát. Amennyiben bármi kérdése van, kérem keressen a +3630/656-6555 telefonszámon, vagy emailben a szemcses.izabella@gmail.com email címen. Bízom abban, hogy megfelelőnek tart egy személyes interjúra is.

Várom válaszát!

Tisztelettel,
Szemcsés Izabella

Mit tartalmaz az ápoló kísérőlevél?

Fontos különbséget tenni a motivációs levél és a kísérőlevél között. A motivációs levél az a 0,5-1 oldalas dokumentum, amely részletezi a karrieredet, míg a kísérőlevél az az email, amelyet a jelentkezéshez írsz meg. A kísérőlevélbe csatolod be az önéletrajzot, végzettséget bizonyító iratokat és a motivációs levelet is.

A kísérőlevélről ide kattintva olvashatsz többet. Részletes útmutatónk, mintáink és példáink segítségével kísérőlevelet is percek alatt írhatsz! Összességében azonban érdemes tudni róla, hogy a kísérőlevél egy néhány mondatos email, amely megszólítással kezdődik, majd kiemeled, hogy:

 • miért jelentkezel a munkára,
 • milyen szakmai tapasztalatod van, amelytől tökéletes jelölt leszel,
 • valamint elmondod, milyen egyéb dokumentumokat csatolsz,
 • és hogy bízol a pozitív visszajelzésben.

Milyen formátumban küldd el az ápolói motivációs levelet?

A motivációs levelet szinte minden esetben Microsoft Word vagy PDF formátumban kérik. Ha utóbbit választod, akkor ügyelj arra, hogy nehogy legyen némi elcsúszás a szövegben, ezért talán a legegyszerűbb, ha Word-ben küldöd.

Az ápoló motivációs levél felépítése

A motivációs levél terjedelme 0,5-1 oldal, valamint áll egy címzésből, bemutatkozásból, egy fő tartalmi részból, elköszönésből és az aláírásból. Ügyelj arra, hogy tagolt legyen, szellős és könnyen olvasható. Használj olyan hagyományos betűtípust, mint az Arial, Calibri és a Times New Roman, valamint lehetőleg 11-12-es betűméretet. Legalább 4-5 bekezdésre tagold, hogy ne egy teljesen egybefolyó esszévé váljon.

A bekezdések tartalma:

 • Bemutatkozás, jelentkezés módja, hol találtad a jelentkezést, mi a motivációd, miért szeretnél ott dolgozni.
 • Az önéletrajz összefoglalása, benne a pozícióhoz kapcsolódó szakmai tapasztalattal, eredmények, tanulmányok.
 • Motiváció, milyen értéket tudnál nyújtani a cégnek.
 • Személyes tulajdonságok, értékek.
 • Zárás, elköszönés.

Vegyük is sorban végig a bekezdéseket!

Kezdd a címzéssel a motivációs levelet

A címzés azt jelenti, hogy megadod a te, mint a feladó adatait, alá kerül a dátum, majd a címzett adatait. A címzett adatai némi utánajárást is igényelnek, bár, ha a közalkalmazottak állásportálján találtad az állást, akkor nyert ügyed van. Ott ugyanis mindig meg van adva, hogy kinek írod és küldöd a levelet, valamint sokszor maga a beosztása is. Ha nincs, akkor a kórház honlapján pár kattintás után biztosan megtalálod. Ezután a kórház neve és címe szerepeljen, először az utca házszám, alá külön sorba pedig az irányítószám és a város neve.

A saját adataid között szerepeljen a neved és a lakcímed, ennél is először az utca és házszám, alá az irányítószám és a város. Alá kerül az email címed és a telefonszámod. A dátumot, hogy mikor készítetted a levelet, megadhatod itt is, vagy a motivációs levél legalján is.

HELYES
Címzett

Porosz Zsuzsanna
Kórházigazgató
Jósa András Kórház
Szent István utca 68.
4400, Nyíregyháza

Feladó

Kamarás Dorina
+3630/456-3456
kamaras.dorina@gmail.com
Sólyom utca 48. 2/9.
4400, Nyíregyháza

Címzettként ez is elfogadott, ha nem tudod, kihez érkezik be az önéletrajz és motivációs levél:

HELYES
Kórházigazgató
Nyírő Gyula Kórház
Lehel utca 59.
1035, Budapest

A megszólítás a motivációs levélben

A motivációs levél megszólítással kezdődik, ahol mindig a Tisztelt megnevezés az elfogadott. Ezután pedig az adott kórházigazgató teljes neve következik. Arra ügyelj, hogy soha ne tegeződj, kórházakban ez nem szokás.

 • Tisztelt Hölgyem/Uram!
 • Tisztelt Kórházigazgató!
 • Tisztelt Dezős Balázs!
 • Tisztelt Dr. Kocsis Mária!
👉  Arra különösen figyelj, hogy ha valakinek a Dr. vagy dr. titulus van a nevében, azt ne hagyd le, mert tiszteletlenség!

Ezeket a verziókat pedig kerüld:

 • Kedves Luca!
 • Szia Luca!
📌 Tény: A magyarban mindig felkiáltójelet teszünk a megszólítás után, vesszőt csak az angolban használunk!

A bemutatkozás a motivációs levélben

Most jöhet is a tartalom. Először illik bemutatkozni 2-3 mondatban. A bemutatkozás maga ezeket a kérdéseket válaszolja meg:

 • Bemutatkozás, hogy ki vagy.
 • Hol találtad a munkát?
 • Miért jelentkezel az állásra?

Akár arról is mesélhetsz már itt egy mondatban, hogy mi a motivációd, miért jelentkezel, miért szeretnél náluk dolgozni. Egyéb esetben akár arról is mesélhetsz, hogy miért érzed magad alkalmasnak a pozíció betöltésére.

HELYES
Tisztelt Dr. Cserép Amália!

Ápoló Anna vagyok és az Allasokaneten.hu oldalon talált Ápoló állásra szeretnék jelentkezni. Jelenleg pályakezdő vagyok, azonban ápolás és betegellátás szakon végeztem a SOTE-n, kiváló eredménnyel.

Tisztelt Dr. Ormányos Karina!

Magvas Béla vagyok és az Ápoló állásra szeretnék jelentkezni. Jelenleg 5 év szakmai tapasztalattal rendelkezem az ápolás és betegellátás területén, amelyet a Nyírő Gyula Kórház Pszichiátria Intézetében szereztem, ezért úgy gondolom, kellő tapasztalattal rendelkezem az állás betöltéséhez.

A motivációs levél tartalma

A bemutatkozás az érdeklődés felkeltésére szolgált, így ha ezzel is megvagy, akkor ideje további információkat megosztani magadról. Most következik a motivációs levél törzse, a főbb tartalom. Ebben a részben kell tudnod bemutatni az előző szakmai tapasztalataidat, készségeket, képességeket, tanulmányaidat, amelyek segítik a jelentkezést. El kell tudnod érni, hogy úgy gondolják, te vagy a legjobb jelölt a meghirdetett ápoló pozícióra. Ehhez az szükséges, hogy  eredményeket, elismeréseket is mutass meg , hogy lássák, milyen kimagasló munkaerő vagy. Ehhez remek alapot jelenthet a szakmai összefoglaló, érdemes abból a néhány mondatból kiindulni, ennek elkészítéséhez ide kattintva tudsz további információt szerezni.

Lehetőleg olyan készségek és képességek kerüljenek felsorolásra, amelyeket a meghirdetett állás leírásában is megtalálsz. Ezek ugyanis kulcsszavakként funkcionálnak, tehát ezeket keresik a jelöltben. Ilyen lehet a kiváló kommunikációs készség, ami nagyon fontos a gondozásban, segítségnyújtásban. Ezeket próbáld meg alátámasztani valódi példákkal, amelyekkel a munkád vagy a tanulmányaid során találkoztál! A személyes élmény megosztása nagy előnyt jelent!

Próbáld meg mindezt jobban tagolni, például szakmai tapasztalat, motiváció és személyes értékek, készségek és képességek szerint.

Nézzünk is egy példát, hogy néz ki mindez a motivációs levélben:

HELYES
Ápolás és betegellátás szakon végeztem a Semmelweis Tudományegyetemen 2017-ben kiváló eredménnyel, majd pszichiátriai szakápoló képzést végeztem el. A tanulmányaim során tettem szert a szakmai tudásra, amelyet volt szerencsém utána kamatoztatni a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben, mint pszichiátriai szakápoló. Itt töltött 5 éven alatt a különböző pszichiátriai betegek felügyeletét és betegellátását végeztem a traumatológiai osztályon. Nemcsak, hogy lelki segítségnyújtásra volt szükségük, hanem a különböző, általában önkárosító tevékenységük miatt a sebeik, károsodásuk fizikai ápolására is. A folyamatos konzultáció az orvosokkal és pszichiáterekkel, majd a gyógyszeradagolás betartása,  foglalkozás-egészségügyi kartonok rögzítése számítógépes programban (MEDITOR programot használva), egészségügyi adminisztrációs feladatok, dokumentáció készítése tartozik a főbb feladataim közé.

Fő célom a segítségnyújtás, amelyhez hozzátartozik a magas empátia és precíz munkavégzés. Nagyon fontosnak tartom, hogy minden pszichiátriai beteg megkapja a neki járó támogatást, gyógyszereket és azt a fajta rehabilitációt, ami a betegségének súlyosbodása szerint megfelelő lehet.

Azért szeretnék a Honvédkórház pszichiátriai szakkórházának tagja lenni, mert szeretném jobban átlátni a folyamatokat, több tudást szerezni az önkárosító egyének kórházba kerülésétől a teljes mentális és fizikai gyógyulásig, szabadon engedésig. Úgy gondolom, hogy kellő szakmai tudással és tapasztalattal rendelkezem ahhoz, hogy a teljes folyamatot átlássam.

👉 Ha motivációról van szó, akkor bármi szóba jöhet: a csapat, a kórház víziója, amiket hallasz, hogy milyen modernek a felszerelések, a neves orvosok. Viszont az esetlegesen magasabb bért, és azt, hogy mondjuk nem akarsz már hétvégi műszakot, ne említsd meg! Mindemellett a jelenlegi munkahely gyalázása sem igen fér bele.

A motivációs levél lezárása, elköszönés

Az utolsó bekezdés lesz a motivációs levél zárása, ahol érdemes megemlíteni az alábbiakat:

 • Milyen egyéb dokumentumokat csatolsz (szakmai önéletrajz, erkölcsi bizonyítvány, végzettségek fénymásolata stb).
 • Mennyire várod, hogy keressenek.
 • Az elérhetőségek, amelyeket vagy a szövegben adsz meg, vagy pedig az aláírásod alatt.
 • Aláírás

👉 Ügyelj arra, hogy lelkesnek, motiváltnak és pozitívnak tűnj, de ez lehetőleg ne forduljon át arroganciába.

Zárásként az alábbiak megfelelőek:

HELYES
Köszönöm, hogy időt szánt/szántak a pályázati anyagom átnézésére. Remélem, lesz alkalmam egy személyes interjú során is bemutatkozni.

Várom válaszát!

Tisztelettel,
Jakab József
jozsef.jakab@gmail.com
0620/777-7887

Csatolva küldöm szakmai önéletrajzomat és a 3 hónapnál nem régebbi erkölcsi bizonyítványomat, valamint a végzettségeimet bizonyító oklevelek fénymásolatát. Amennyiben bármi kérdése van, kérem keressen a +3630/656-6555 telefonszámon, vagy emailben a zsuzsanna.kovászos@gmail.com email címen. Szívesen vennék egy személyes interjút, ahol megismerkedhetünk és bemutatkozhatok.

Várom válaszát!

Üdvözlettel,
Kovászos Zsuzsanna

Az elköszönés esetén pedig arra ügyelj, hogy az is tiszteletteljes legyen, valamint ne maradjon le az aláírás. Az aláírás az nem valódi, kézzel történő aláírás, hanem a neved megadása.

HELYES
Üdvözlettel,
Petrezselyem Amanda

Tisztelettel,
Kovács József

Ápolói motivációs levél pályakezdőként

Pályakezdőként szakmai tapasztalatot a szakmai gyakorlaton kívül még nem tudsz felsorolni,  de nem is feltétlenül szükséges. Inkább a tanulmányaidról, ott szerzett eredményekről, jegyekről és tantárgyakról mesélj. A készségek és képességek már ekkor is a rendelkezésedre állnak, főleg a soft skillek, úgyhogy bátran sorold fel ezeket. Emellett válaszd a funkcionális önéletrajz típusú önéletrajzot az önéletrajz elkészítéséhez, amely szintén a képességekre helyezi a hangsúlyt. Ha pedig példákat szeretnél olvasni pályakezdő motivációs levelekre, akkor kattints ide!

További tippek a motivációs levél megírásához

 • Minden egyes jelentkezésnél frissítsd a motivációs levelet. 

Nem elég ugyanis a címzett nevét és esetleg a pozíciókat kicserélni. Ennél eggyel jobb, ha már a kulcsszavakat is kicseréled, de a legjobb megoldás mégis csak az, ha csak az alapot hagyod meg. Minden kórházhoz más és más vízió, technológia, orvosok, attitűrd, hit rendszer tartozik, így érdemes ezeket megemlíteni, ennek megfelelően testre szabni a motivációs levelet.

 • A közhelyes kifejezések kerülése

Ahhoz, hogy egyedi és ütős legyen a motivációs levél, ajánlott a közhelyek és közhelyes kifejezések kerülése. Az olyan megfogalmazások, mint hogy “azért jelentkezem az állásra, mert fontosnak tartom a segítségnyújtást”, már ezerszer látott és olvasott mondat, amelyet nem szeretnél megismételni. Ehelyett inkább valós eredményekkel, szituációkkal támaszd alá azt, hogy miért jelentkezel az állásra. Ez a mondat például inkább így szerepel, és máris nem lesz közhelyes:

HELYES
Fontosnak tartom a segítségnyújtást, hiszen minden ember megérdemli azt, hogy valódi és teljes életet éljen. Ezért tartom fontosnak a precizitást a munkám során, hiszen lehet, hogy nekem egy rutin munkának tűnik a vérvétel, de neki az életét is jelentheti, ha nem jól csinálom.
 • A motivációs levél stílusa

Arról már írtunk, hogyan néz ki egy hagyományos motivációs levél, de ha igazán ütős szettet szeretnél, akkor használj színeket is. Az online önéletrajz szerkesztő használatával ugyanis készíthetsz olyan megjelenésű motivációs levelet, mint amilyen az önéletrajz, így igazán harmonizálni fognak egymással.

Elkészítem az önéletrajzomat

Összefoglalás – az ápoló motivációs levél titka

A motivációs levél feladata, hogy kiemelje, hangsúlyozza az erősségeidet, eredményeket és elismeréseket mutasson meg. Egy ütős motivációs levél azonnali beugró az interjúra, de ehhez formailag és tartalmilag is kiemelkedőnek kell lennie. Formailag legyen szellős és könnyen olvasható, több bekezdésre tagolt és udvarias. Tartalmilag pedig minél többet mesélj a készségeidről, képességeidről, hízelegj a munkáltatónak.

A motivációs levél a feladó és a címzett megadásával kezdődik, majd megszólítással folytatódik. Ezután következhet 2-3 mondatban, hogy miért jelentkezel a pozícióra, és hol találtad az állást, esetleg a jelentkezési motivációt is megmutathatod már itt.

A fő tartalmi részben mesélsz a munkatapasztalatról, tanulmányokról, eredményekről,  készségekről és képességekről. Akár a hosszú távú célokról is mesélhetsz, vagy arról, mit szeretsz igazán a szakmában, hiszen a plusz elhivatottság és ambíció rendkívül meggyőző.

A motivációs levél zárása, elköszönése során említsd meg a személyes találkozó lehetőségét, de maradj pozitív és lelkes. Az aláírás pedig nem valódi, kézzel történő aláírás. A motivációs levél, ha jól írod meg, segít abban, hogy a lehető leggyorsabban megszerezd álmaid állását, így érdemes jól elkészíteni!