Business Analyst önéletrajz – Elemezzük az önéletrajzodat!

Mint üzleti elemző, te segíted a céget a profit és a növekedési ráta növelését. Tudod, hogyan kell az elemzésed adatait bemutatni a kollégáidnak, valamint képes vagy különböző típusú adatokkal dolgozni.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
3 vásárlói értékelésből

Egyik nap Excel adatvizualizációt készítesz, másik nap pedig különböző adat beállításokat végzel az SQL rendszerében. Egyetlen papírra leírni az összes tapasztalatodat kissé nehézkes lenne, hiszen annyi mindenhez kell érteni egyszerre. Ezért azt kell megmutatni a cégnek, hogy a te érkezésed mekkora hatással lenne a cég növekedésére.

Legtöbbünk a karrierje során legalább egyszer végigmegy egy jelentkezési procedúrán. Elég nagy kihívásnak tűnhet első látásra, de vannak arra módszerek, hogy kicsit meggyorsítsuk a folyamatot. Szerencsére az üzleti elemzői önéletrajz a segítségünkre lehet ebben.

Tudva, hogy hogyan is kell egy sikeres, átfogó önéletrajzot megírni a legjobb módja annak, hogy leendő munkaadót magadhoz csábítsd, és felkeltsd az érdeklődését a képességeid iránt. Megmutatjuk, hogyan legyen az is tökéletes!

Tartalomjegyzék

Business Analyst önéletrajz minta

Személyes adatok

Szőnyi Levente
Business Analyst
E-mail cím: levente.szonyi@gmail.com
Telefonszám: 0630/6789-987
LinkedIn:linkedin.com/leveneteszonyi1
Lakcím: 1123, Budapest, Lakatos Géza utca 2. 4 / 5.
Születési hely, idő: 1989. 07.13. Budapest

Rólam

5 éves, banki és információs technológiai tapasztalattal rendelkező Üzleti Elemző vagyok. Eddigi legnagyobb eredményeim közé tartozik az éves hitelkártya bevétel 15 százalékos emelése az SQL ügyfél adatbázis optimalizálásával. A cég által használt kutatási és belső adatbázisok összehangolása, zárt rendszerbe integrálása Nielsen, MediaPro, BI, Csatorna breakchartok, valamint a junior kollégák támogatása a főbb erősségem.

Szakmai tapasztalat

Senior Business Analyst
Fundamenta Bank
2021. március – 2022. január
Budapest

 • SQL rendszer alapú ügyféladat gyűjtésének felgyorsítása, ezzel az elemzői csapat hatékonyságának növelése 15 százalékkal, hibák számának csökkentése.
 • Az internetes bankolás felhasználói felületének javítása, ezzel 12 százalékkal növelve az új ügyfelek számát.
 • A marketing csapat részére új Excel adatbázis bevezetése. A marketing kampányok során történő VISA hitelkártya aktiválások számának növelése 7 százalékkal.
 • Junior és medior kollégák munkájának támogatása

Business Analyst
PolyTech Kft.
2017. Október – 2021. Március
Budapest

 • A cég által használt kutatási és belső adatbázisok összehangolása, zárt rendszerbe integrálása (pl. Nielsen, MediaPro, BI, Csatorna breakchartok).
 • Üzleti folyamatok automatizálásához és adatelemzéshez szükséges adatbázisok, adatmátrixok létrehozása és karbantartása, felmerülő hibák kezelése.
 • Adatbázis építéshez és kezeléshez kötődő fejlesztések ajánlása és kialakításukban való aktív részvétel.
 • Senior üzleti intelligencia fejlesztővel való szoros együttműködés.
 • Egyedi szoftverek fejlesztése, ami az adatstrukturálást és menedzselést lehetővé teszi, így a költségek csökkentése 23 százalékkal.

Tanulmányok

Informatika
Budapesti Műszaki Egyetem
2015 – 2019
Budapest

Készségek, képességek

 • Rendszerszemléletű
 • Önállóság, eredményorientáltság
 • Erős kommunikációs képesség írásban és szóban
 • Tervezés, szervezés
 • Kreativitás
 • Tárgyalási készség
 • Stratégiai gondolkodás
 • SQL (MySQL, PostgreSQL, SQLite, SQL Server)
 • R, Python

Nyelvtudás
Angol – felsőfok
Német – középszint

resume for business manager

Business Analyst foglalkoztatottság Magyarországon

A business analyst foglalkoztatottság egyre magasabb itthon is, ugyanis nagyon több száz pozíció között válogathatsz. Általában multinacionális cégeknél érdemes elhelyezkedni, ahol szintén juniortól seniorig lehet lépkedni a ranglétrán. Budapesten található a legtöbb business analyst állás.

Az üzleti elemző amolyan tanácsadó, aki összegyűjti és elemzi a lehető legtöbb adatot. Kissé köze van IT-hoz és a Data Analyst pozícióhoz is, és leginkább IT irányba lehet előrelépni.

A Junior Business Analyst fizetés általában bruttó 500.000-600.000 forint között van, és minél több tapasztalatra teszel szert, annál nagyobb lesz ez az összeg. Idővel így akár az 1 millió forintos bruttó fizetés is elérhető!

Amit mindenképp szükséges az Business Analyst önéletrajzba beleírni

Egy jó önéletrajz növeli az esélyeidet, hogy állásajánlatot kapj álmaid üzleti elemző munkájára, és segít, hogy gyorsabban elhelyezkedj.

Az arany szabályt kell betartani, vagyis, hogy  könnyen átlátható és érthető legyen az önéletrajz . Ennek egyik legegyszerűbb módja, ha a megfelelő sablont választod ki. Üzleti elemző pozíció esetén érdemes lehet egy kissé konvencionális sablont választani, például a Perth vagy a Chicago sablont. A sablon alapjaiban meghatározza az önéletrajz kinézetét és elrendezését.

Mindemellett pedig arra érdemes figyelni, hogy pályakezdő vagy-e, vagy már rendelkezel tapasztalattal. Előbbi esetén ugyanis a funkcionális önéletrajz típust ajánljuk némi pályakezdő önéletrajz tippel kiegészítve. Utóbbi esetén pedig a klasszikus önéletrajz típust használd.

Válassz hagyományos betűtípust, mint az Arial, Calibri, Times New Roman, valamint 11-12-es betűméretet. A helyesírás kifogástalan legyen, a munkatapasztalat leírása pedig részletes és átfogó.

Az üzleti elemző önéletrajz elrendezése

Az önéletrajz elrendezését és felépítését nagyrészt a sablon határozza meg. Szerencsére önéletrajz szerkesztőnkben törölhetsz szekciókat, de általában ezek, ebben a sorrendben szerepelnek:

 • Személyes adatok, elérhetőség
 • Szakmai bemutatkozó vagy karriercél meghatározás
 • Szakmai tapasztalat, amennyiben van
 • Tanulmányok
 • Készségek, képességek
 • Nyelvtudás

Ahhoz, hogy kitűnjön a business analyst önéletrajzod ezt a 3 faktort kell számításba venned:

 • Szakszavakkal kell leírnod az elért eredményeket és a készségeidet. Az igazán népszerű vállalatok naponta akár több száz jelentkezést is kaphatnak. Ahhoz, hogy a kiválasztási folyamatot hatékonyabbá tegyék, a HR egyedi programokat használ, hogy megtalálja a legtöbb kulcsszóval rendelkező önéletrajzot.
 • Próbálj meg minden információt egy oldalra összegyűjteni, hiszen fontos, hogy rövid és lényegre törő legyen önéletrajzod.
 • Keltsd fel az érdeklődést azzal, hogy az előző munkahelyeden szerzett tapasztalataidat meggyőzően írod le. Meséld el, milyen előnye származott az előző munkáltatódnak abból, hogy te a csapat tagja voltál. Mutasd meg a HR-es számára, hogy milyen értékekre tettél szert az előző tapasztalataid során.

Kezdd a személyes adatok megadásával

A személyes adatok, elérhetőségek megadásánál nem lehet alacsonyabb az elvárásod, mint a tökéletes. Ha ugyanis nem az, nem fog tudni elérni a HR-es! Ehhez a legjobb, ha legalább ötször átolvasod az adataidat. Ezeket a tanácsokat fogadd meg:

 • A neved legyen legfelül, és nagyobb betűmérettel, valamint vastag betűvel írd, hogy jól észrevehető legyen. Ezután következik a pozíciód megadása.
 • Az email cím és a telefonszám mindig a sajátod legyen, munkahelyit sose adj meg. Az email cím a keresztnevedből és a vezetéknevedből álljon. A vicces, hosszú, értelmezhetetlen email cím nem fogja egy profi üzleti elemző képét mutatni.
 • A lakcím és születési dátum megadása javasolt.
 • A LinkedIn címedet is add meg, de csak akkor, ha folyamatosan frissíted ott a profilodat, így az naprakész.
HELYES
Személyes adatok

Szőnyi Levente
Business Analyst
E-mail cím: levente.szonyi@gmail.com
Telefonszám: 0630/6789-987
LinkedIn:linkedin.com/leveneteszonyi1
Lakcím: 1123, Budapest, Lakatos Géza utca 2. 4 / 5.
Születési hely, idő: 1989. 07.13. Budapest

Üzleti Elemző önéletrajz szakmai bemutatkozó vagy karriercél meghatározás

A cégek nap mint nap rengeteg jelentkezést kapnak olyanoktól, akik szeretnék betölteni az üzleti elemzői nyitott pozíciókat. Elmondhatjuk, hogy a HR-es kollégák nem olvasnak el részletesen minden egyes önéletrajzot. Egy kutatás szerint ma mindössze 6 másodpercet szánnak egy önéletrajzra, ami roppant kevés időt biztosít számodra, hogy megragadd a figyelmét.

Egy tipp ahhoz, hogy gyorsan és hatásosan bemutasd magad az olvasónak, ha egy szakmai bemutatkozóval kezded azt.

A szakmai bemutatkozó vagy összegzés az önéletrajzod tetejére kerül, pontosan az elérhetőségeid és neved alá, és mindössze pár mondatos. Egyszerre kell bemutatnod a  készségeidet, képességeidet és elért eredményeidet, valamint azt az értéket , amit te hoznál a céghez. Gondolj erre úgy, mintha el kellene adnod magadat.

Itt érdemes beszélnünk a kulcsszavakról.

📌 Tipp: Az önéletrajzban kulcsszavakat kell elrejteni, mert az első körben egy erre kifejlesztett szoftver, az ATS azokat fogja keresni.

Az ATS egy jelentkezés szűrő program, amelybe előre megadhatja a HR-es, hogy milyen kulcsszavakat keressen egy önéletrajzban. Ha nincs ezekből a elegendő, akkor sok esetben nem is kerül emberi szem elé az önéletrajzod. A megadott kulcsszavakat mindig megtalálod elrejtve az állások hirdetésében, az elvárások résznél.

👉 Ezeket a kulcsszavakat kell felhasznod ebben a szekcióban is, valamint a szakmai tapasztalat és a készségek, képességek résznél is!

Így építsd fel a szakmai bemutatkozót:

 • 3-4 mondat hosszúságú legyen.
 • A legfontosabb készségeid, képességeid, nyelvtudásod és az eddigi feladatköreid szerepeljenek benne.
 • Kerüljenek bele az eredmények, legfőképp, ha számszerűsítve vannak.
 • Írd bele a célod, motivációd, hogy miért szeretnél az adott cégnél dolgozni.
HELYES
Rólam

5 éves, banki és információs technológiai tapasztalattal rendelkező Üzleti Elemző vagyok. Eddigi legnagyobb eredményeim közé tartozik az éves hitelkártya bevétel 15 százalékos emelése az SQL ügyfél adatbázis optimalizálásával. A cég által használt kutatási és belső adatbázisok összehangolása, zárt rendszerbe integrálása Nielsen, MediaPro, BI, Csatorna breakchartok, valamint a junior kollégák támogatása a főbb erősségem.

HELYTELEN
Magamról

Üzleti Elemző több éves szakmai tapasztalattal, amelybe beletartozik cég megvalósítások üzleti elemzése és költségkímélő stratégiák kifejlesztése.

Ez utóbbi rövid, ködös, és egyáltalán nem ad rálátást a jelentkező képességeire, tudására.

Karriercél meghatározás pályakezdők részére

A karriercél meghatározás a pályakezdők részére ajánlott, akiknek  még nincs szakmai tapasztalatuk, amiről mesélhetnének. Ebben az esetben is 3-4 mondatos hosszúságú legyen, de már kissé másra kerül fókusz:

 • Célod, akár rövidtávú akár hosszútávú.
 • Miért pont az adott céghez jelentkezel, mi a motivációd?
 • Milyen készségeid, képességeid vannak az adott állás betöltéséhez?
 • Milyen értéket tudnál hozni a céghez?
 • Milyen tanulmányaid voltak eddig, amelyek miatt jó választás lehetsz?
HELYES
Célom

Precíz, teljesítményorientált és rendszerszemlélettel rendelkező vagyok. Informatika szakon végeztem, a .NET és C# ismerete jellemez. Célom, hogy kapcsolattartás, elemzői szemléletmód segítségével fejlődhessek az informatika területén, valamint segíthessem a PharmaTech Kft. új termék bevezetését.

resume for business manager

Szakmai tapasztalat rész az Üzleti Elemző önéletrajzban

Most, hogy már kész is vagy a szakmai bemutatkozóval, itt az ideje önéletrajzod legkritikusabb részét kézbe venni – a szakmai tapasztalataidat. Itt írod össze az előző, releváns, ide kapcsolódó munkahelyi tapasztalataidat, és az ott elért eredményeidet részletesen és érthetően. Ebben a részben több mindent tudhat meg rólad munkáltató, és meggyőződhet arról, hogy megfelelsz a pozícióra.

Néhány tipp ahhoz, hogy könnyen érthető, mégis profi legyen az önéletrajz szakmai része:

 • Találd meg az egyensúlyt a szakzsargon és a laikus ember szavai között.
 • Mutasd meg a sokszínűséget és a képességeidet.
 • Demonstráld az értékeidet.

Mindig  fordított időrendi sorrendet használj , és ezek az információk kerüljenek bele:

 • Pozíció megnevezése.
 • Cég neve.
 • Mettől meddig dolgoztál ott, hónapra tudni elég.
 • Város neve, ahol végezted a munkát.
 • Feladatok bemutatása.

Az utóbbi esetén 4-6 bulletpont segítségével, a kulcsszavakra támaszkodva kell tudnod bemutatni a pontos feladataidat. Használj eredményt, számokat, hogy igazán meggyőző lehess. Minél több egyezést mutat az álláshirdetéssel, annál jobb!

HELYES
Szakmai tapasztalat

Senior Business Analyst
Fundamenta Bank
2021. március – 2022. január
Budapest

 • SQL rendszer alapú ügyféladat gyűjtésének felgyorsítása, ezzel az elemzői csapat hatékonyságának növelése 15 százalékkal, hibák számának csökkentése.
 • Az internetes bankolás felhasználói felületének javítása, ezzel 12 százalékkal növelve az új ügyfelek számát.
 • A marketing csapat részére új Excel adatbázis bevezetése. A marketing kampányok során történő VISA hitelkártya aktiválások számának növelése 7 százalékkal.
 • Junior és medior kollégák munkájának támogatása

Business Analyst
PolyTech Kft.
2017. Október – 2021. Március
Budapest

 • A cég által használt kutatási és belső adatbázisok összehangolása, zárt rendszerbe integrálása (pl. Nielsen, MediaPro, BI, Csatorna breakchartok).
 • Üzleti folyamatok automatizálásához és adatelemzéshez szükséges adatbázisok, adatmátrixok létrehozása és karbantartása, felmerülő hibák kezelése.
 • Adatbázis építéshez és kezeléshez kötődő fejlesztések ajánlása és kialakításukban való aktív részvétel.
 • Senior üzleti intelligencia fejlesztővel való szoros együttműködés.
 • Egyedi szoftverek fejlesztése, ami az adatstrukturálást és menedzselést lehetővé teszi, így a költségek csökkentése 23 százalékkal.
HELYTELEN
Szakmai Tapasztalat

Business Analyst
Fundamenta Bank
06/2015 – 11/2018
Budapest

 • A céges adatbázis és egyéb üzleti folyamatok fejlesztése
 • Az internet bankolás felhasználói felület javítása
 • A marketing kampány során használt hitelkártyák használatának
Ebben az esetben ugyanis kissé ködös, homályos a megfogalmazás, nem részletes a leírás. A HR-es nem kap pontos betekintést a feladataidra, eredményeidre.

Szakmai tapasztalat rész pályakezdők részére

Pályakezdőként más kihívásokkal fogsz szembenézni, mint tapasztalatként. Ha van bármilyen gyakornoki munkád, diákmunkád, akár, ha nincs is köze a munkához, akkor is kerüljön bele az önéletrajzba. Emellett, érdemes a funkcionális önéletrajz típust használnod, amiben a szakmai tapasztalat rész alulra kerül, a fókusz pedig a képességeken, készségeken van.

Ha most kezded a karrieredet, mint üzleti elemző, akkor se aggódj: más munkahelyi tapasztalatokat is beírhatsz. Ezzel megmutatod, hogy hogyan használhatod majd fel a más pozíciók során elsajátított képességeidet üzleti elemzőként.

Példának okáért, ha eddig pénzügyesként dolgoztál, akkor beszélhetsz arról, hogy milyen képességek birtokában vagy, amelyek mindkét szakmában szükségesek. Mindkettőnél fontos az analitikus szemléletmód és az adatkezelési és rendszerezési tudás.

Ha más területen szereztél munkatapasztalatot, akkor ugyanilyen formába kerüljön bele, mint az előbb felsorolt esetén. Fordított időrendi sorrendet használj, és mindig sorolj fel néhány feladatot.

HELYES
Szakmai tapasztalat

Pénztáros – Bolti eladó
Lidl Magyarország
2021. június – 2022. január
Budapest

 • Vásárlók barátságos, pontos kiszolgálása.
 • Gyors, precíz kasszakezelés.
 • Árukészlet rendelése, átvétele, kihelyezése.
 • Tiszta munkakörnyezet fenntartása.

Tanulmányok az önéletrajzban

A szakmai tapasztalat után következik a második legfontosabb, vagyis a pozícióval összefüggő tanulmányok, végzettségek, amelyek felkeltik a HR-es figyelmét. A tanulmányok terén általában elvárás a pénzügyi, közgazdaságtani vagy informatikai, mérnöki felsőfokú végzettség megléte. Épp emiatt a felsorolás valamilyen egyetemi szak megadásával fog kezdődni.

Ha senior pozícióra pályázol, és már van jó pár év mögötted a szakmában, akkor a tanulmányaidat csak szinte említés szintjén írd meg. Ez azt jelenti, hogy mindössze a szak nevét, iskola nevét, a várost adod meg, valamint, hogy mikor végezted a tanulmányaidat.

HELYES
Tanulmányok

Informatika
Budapesti Műszaki Egyetem
2015 – 2019
Budapest

Képzés vagy munkatapasztalat – melyik a fontosabb?

Attól függően, hogy hány év szakmai tapasztalatod van, kerülhet első helyre a képzés vagy a szakmai tapasztalat. Mindenképp ajánlott a tanulmányaidat felsorolni és előbbre venni, ha pályakezdő vagy. Ha viszont szakmai tapasztalattal rendelkezel, akkor az legyen túlsúlyban és elsőként megjelenítve.

Tanulmányok szekció pályakezdők számára

Pályakezdő üzleti elemzőként mindenképp érdemes az összes ide illő tanulmányt részletesen felsorolni, hiszen ezzel tudod alátámasztani a hitelességedet és a tudásodat.

Egy pályakezdő önéletrajza így kell, hogy kinézzen:

HELYES
Tanulmányok

Alkalmazott közgazdász
Budapesti Műszaki Egyetem
2015 – 2019
Budapest

 • Releváns kurzusok: Pénzügy-számvitel, Közgazdaságtan, Mikroökonómia, Makroökonómia, Játékelmélet, Nemzetközi Közgazdaságtan, Adatelemzés
 • Átlag: 3.78

resume for business manager

Készség és képességek az üzleti elemző önéletrajzban

Általában más és más feladatkörökkel jár a különböző cégeknél végzett üzleti elemző pozíció, de a képességek és készségek ugyanazok kell, hogy maradjanak. Elemzőként tudnod kell nagy mennyiségű adatbázissal dolgozni és rendszerezni azokat a különböző adatkezelő programok segítségével.

Mindemellett szükséged van különböző személyiségjegyekre is a munka ellátásához. Ezeket soft skilleknek hívjuk. Összesen 6-8 darabot, körülbelül fele-fele arányban érdemes felsorolni a készségek, képességek és a technikai tudás közül.

📌 Tipp: Minden esetben nézd meg, hogy milyen elvárásokat támasztanak az álláshirdetésben a jelölttel szemben, és az ott találtakat érdemes beírni.

Ez nagy feladat, hiszen azt jelenti, hogy minden egyes jelentkezésnél kissé át kell írnod, hiszen ezek a kulcsszavak változhatnak.

A soft skillek, vagyis a személyiségjegyeid

A személyiségjegyek, motiválhatóság megmutatja, hogy milyen munkaerő, beosztott és csapatjátékos vagy. Ezeket is meg szokták adni, hiszen teljesen más beállítottságúnak kell lenned üzleti elemzőként, mint például értékesítőként vagy orvosként. Ezek a leggyakoribbak a business analyst munkák esetén:

Készségek, képességek

 • Precizitás
 • Rendszerszemléletű
 • Elemzőkészség
 • Önállóság, eredményorientáltság
 • Teherbírás
 • Kiváló koordinációs képesség
 • Analitikus gondolkodás
 • Erős kommunikációs képesség írásban és szóban
 • Tervezés, szervezés
 • Kreativitás
 • Tárgyalási készség
 • Stratégiai gondolkodás
 • Pontosság, precizitás
 • Csapatjátékos

A hard skillek, vagyis a szakmai, technikai tudás

A készségek és képességek mellett szükséged van bizonyos szakmai ismeretekre. Ezekre vagy a tanulmányaid során, vagy az előző munkahelyeiden teszel szert. Ha ezek közül hiányzik egy-kettő, az általában nem probléma, hiszen fontosabb, hogy milyen személyiség vagy, ugyanis azon nem lehet változtatni.

Ide tartoznak azok az adatelemző programok azok, amelyeket ismerned kell: SQL, Excel, Power BI, MySQL, valamint a .NET és C# programozási nyelv ismerete. Mindezek mellett a statisztikai elemzésekkel is érdemes tisztában lenned.

Az üzleti elemző önéletrajzában ezen programok ismeretének és képességeknek szerepelniük kell:

Készségek, képességek

 • SQL (MySQL, PostgreSQL, SQLite, SQL Server)
 • Microsoft Excel
 • Powerpoint, Google Slides
 • Tableau, Power BI
 • R, Python
 • Lineáris regressziós analízis és A/B tesztelés
 • Üzleti csapatok vezetése

Nyelvtudás

A nyelvtudás, mivel legtöbbször multinacionális cégeknél elérhető az állás, elengedhetetlen az önéletrajzból. Minden esetben add meg a nyelvtudás szintjét is, valamint az összes beszélt nyelvet add meg, mert ezáltal jobb alkupozícióba kerülsz a bértárgyalás során.

HELYES
Nyelvtudás

Angol – felsőfok
Német – középszint

További tippek, hogy tökéletes üzleti elemző önéletrajzot készíthess

Most, hogy már kész az önéletrajzod, ideje elkezdeni különböző álláshirdetésekre jelentkezni. Azonban, ha magasabb szintre emelnéd az önéletrajzodat, akkor néhány egyéb végzettséget is illene megszerezni.

Bár ezen végzettségek megszerzése pénzbe kerül, be tudod építeni az önéletrajzodba. Ez egy elég erős üzenetet közvetít a HR-es számára az elköteleződésedről és elhivatottságodról.

A végzettségek megszerzése közelebb hozhat álmaid munkájához. Ezeket kurzusokat érdemes elvégezni:

 • Java S8 programozó
 • Üzleti elemzés képességének tanúsítványa
 • Üzleti elemző képzés
 • Senior Üzleti Elemző képzés

Nyelvtudás

A nyelvtudás, mivel legtöbbször multinacionális cégeknél elérhető az állás, elengedhetetlen az önéletrajzból. Minden esetben add meg a nyelvtudás szintjét is, valamint az összes beszélt nyelvet sorold fel, mert ezáltal jobb alkupozícióba kerülsz a bértárgyalás során.

HELYES
Nyelvtudás

Angol – felsőfok
Német – középszint

Összefoglaló: kulcspontok a tökéletes üzleti elemző önéletrajz megírásához

A business analyst önéletrajz esetén alkalmazz 11-12-es betűméretet, és olyan hagyományos betűtípust, mint a Times New Roman, Calibri, vagy az Arial. Átlátható, könnyen olvasható legyen önéletrajz, abban az esetben is, ha már sok év tapasztalat van a hátad mögött.

Az alábbi szekciók mindig szerepeljenek benne:

 • Személyes adatok, karriercél meghatározás vagy szakmai összegzés, tapasztalat, tanulmányok, képességek és készségek és a nyelvtudás.
 • A személyes adatok megadása esetén különösképp ügyelj az adatok helyességére. Az email cím és a telefonszám mindig a sajátod legyen, ne céges, és a LinkedIn profilodat is add meg, ha azt rendszeresen frissíted!
 • A tapasztalatot mindig fordított időrendi sorrendben írd, vagyis a jelenlegivel kezdd a felsorolást. Pályakezdőként mindig sorold fel a gyakornoki vagy diákmunkákat is, biztosan előnyt jelent.
 • A tanulmányok során mindig a legmagasabb iskolai végzettséggel kezdd, és szerepeljen a végzettség neve, az iskola neve és mikor jártál az intézménybe. Pályakezdőként sorolj fel néhány releváns tantárgyat is.
 • A képességek és készségek mindig kulcsszóként vannak elrejtve a hirdetésben, így ha jellemző rád, akkor használd azokat.
 • A szakmai összegzést és karriercél meghatározást hagyjuk a legvégére, ugyanis így könnyebb 3-5 mondatban összefoglalni a teljes karrieredet, képességeidet és a motivációdat.
 • A nyelvtudás sok esetben elengedhetetlen, így mindig sorold fel a szintjét is.

Gyakran Ismételt Kérdések

Milyen hosszú legyen az üzleti elemző önéletrajz?

A hosszúságnál próbáld meg tartani az egy oldalt. Ha ennél hosszabb, akkor a HR-es nagy valószínűséggel átsiklik majd felette, így csökkennek az esélyeid, hogy felvegyenek az álom munkádra.

Tüntessek fel valódi projekteket is az üzleti elemző önéletrajzba?

Igen, a projekt leírások is belekerülhetnek a szakmai tapasztalat részbe. Írd le, hogy mit és hogyan dolgoztál a projekten, és mit értél el, mindezt bulletpontokba szedve.

Mit keresnek a HR-esek az üzleti elemző önéletrajzokban?

Sok HR-es kulcsszó szűrő programokat használ. Éppen ezért kulcsszavakat és szakszavakat érdemes használnod a megírásában, hogy felkeltse a HR-es érdeklődését. Arra azért figyelj, hogy ne használd túl ezeket a szakszavakat.