Data Scientist önéletrajz példák

A Forbes szerint a Data Scientist pozíciók száma meredeken növekszik, így most érdemes ezt a karriert elkezdeni!

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

A data scientist és a data mining (adatbányász) iránti igény az utóbbi években igencsak vonzó karrier lehetőséggé tette. Ha ebben a pozícióban szeretnél elhelyezkedni, akkor szükséged lesz hozzá egy szuper data scientist önéletrajzra. Ezért érdemes szétnézned a megannyi data scientist önéletrajz sablonunk között, mert ezek segítségével biztosan felkelted a HR-es figyelmét. Emellett javasoljuk, hogy menj végig tippjeinken is, mert ez is hozzásegít a megfelelő önéletrajz elkészítésében, valamint az önéletrajz szerkesztőnket se félj igénybe venni!

Manapság minden üzlet és vállalkozás számtalan adatot gyűjt be a különböző Google platformokon keresztül, ezek segítségével pedig versenyelőnyre és magasabb teljesítményre tesznek szert. A data scientist az, aki segít ezeket az adatokat előnnyé kovácsolni úgy, hogy analizálja azokat, és megtalálja a bennük rejlő lehetőségeket, trendeket, amelyek segítik a céget. A Data Scientist, Business Analyst, Big Data Analyst, Machine Learning Specialist hasonló szakmák, és nagyon keresetté váltak az utóbbi években. Emellett óriási fizetésre számíthatnak, 5-8 év szakmai tapasztalat után már 1 millió forint fölött is akár, pályakezdőként pedig 400.000 forint az átlagfizetés.

Tartalomjegyzék

Mit írj a data scientist önéletrajzba?

Ha szeretnél data scientist pozíciókra jelentkezni, akkor olyan önéletrajzot kell írnod, amelyik megkülönböztet a többi jelentkezőtől, ehhez pedig használd az önéletrajz sablonjaink közül valamelyiket. Mi a Modern önéletrajz sablont ajánlanánk első körben. Ezeket a szekciókat mindenképp írd bele a data scientist önéletrajzba:

 • Személyes adatok, amely formázott és az összes releváns információt tartalmazza.
 • Egy precíz és átfogó data scientist szakmai bemutatkozó, amely olyan lenyűgöző, hogy rögtön első helyre ugrasz a jelöltek között a HR-es szemében.
 • A technikai tudásodat, ismereteidet tartalmazó szekció, amely alátámasztja, miért vagy te a legalkalmasabb jelölt.
 • Végül pedig a szakmai tapasztalat, hiszen ezzel tudod megmutatni, hogy mennyi mindent elértél már a területen.

Az önéletrajz személyes adatait tartalmazó szekció az, amit először meglát egy HR-es a data scientist önéletrajzodban, és pont elég információt tartalmaz ahhoz, hogy lássa is, kihez tartozik az önéletrajz. Mindig gondoskodj arról, hogy az elérhetőségeid és a közösségi média profilodhoz tartozó link (például LinkedIn profil) fel legyen tüntetve. A HR-esek mindössze pár másodpercig olvassák az önéletrajzodat, így a rossz fejléc esetén nem is olvassák tovább. Ezért fontos a jól megírt fejléc, hiszen így tudsz egy első, pozitív benyomást gyakorolni az olvasóra, és megnöveli az esélyeidet az álommunkád megszerzésére.

Hogyan formázzuk a data scientist önéletrajzot?

A legtöbb toborzó csak átfutja az önéletrajzodat, így érdemes olyan data scientist önéletrajz stílust használni, amely könnyen olvasható. A data scientist önéletrajzhoz bármelyik stílust választhatod a 3 közül:

 • Kronologikus formátum
  Ebben a típusban a szakmai tapasztalatodat fordított időrendi sorrendben sorolod fel.
 • Funkcionális forma
  A funkcionális típusnál a releváns készségeidet, képességeidet és tudásodat hangsúlyozod, nem pedig a munkatapasztalatodat.
 • Kombinált önéletrajz típus
  A kombinált önéletrajz típus esetén mind a két előző önéletrajz típusból felhasználod azok előnyeit, hiszen kombinálja azokat.

Utóbbi és az első, vagyis a kronologikus, vagyis klasszikus típus a pályakezdő és a pár éves szakmai tapasztalattal rendelkező data scientist pozícióhoz megfelelő. A kombinált formátum megmutatja az eredményeidet és kihangsúlyozza a karrier mérföldköveket, így már több éves szakmai tapasztalat esetén is jó választás. A frissen végzett hallgatóknak, vagy olyan jelölteknek, akik szakmát váltanak a data scientist felé, így nincs szakmai tapasztalatuk a területen, pedig a funkcionális típus ajánlott. Ide kattintva többet is megtudhatsz az egyes típusokról.

Válassz egy sablont a data scientist önéletrajzodhoz

A data scientist önéletrajz sablon a munkakeresők számára szuper. Leegyszerüsíti az önéletrajz írást, miközben már előre elkészített dizájnnal rendelkezik. A legjobb data scientist önéletrajz sablon jól formázott és vonzó, olyan dizájnnal, ami elfogadott és megfelel a szakma elvárásainak.

Ha megtalálod a számodra tökéletes önéletrajz sablont, kitöltheted az adataiddal és már küldheted is a leendő munkáltatónak. Érdemes megnézni az önéletrajz sablonjainkat és kísérőlevél sablonokat, hogy elkezdhesd írni a data scientist önéletrajzodat.

Kezdd a Data Scientist önéletrajzodat az elérhetőségeiddel

A jelenlegi elérhetőségeid a data scientist önéletrajzban nélkülözhetetlenek, ha meg akarod szerezni álmaid munkáját. Lehet, hogy te lennél az ideális ember a pozícióra, de a HR-es nem ér el, így elveszíted a lehetőséget. Ezek megírására vonatkozóan nincsenek megkötések, de a lényeg, hogy pontosak legyenek.

A kontakt részben ez biztosan szerepeljen:

 • A teljes név
 • A pozíció megnevezés Data Scientist lesz
 • Telefonszám
 • Email cím
 • A város neve, ahonnan jelentkezel. Ha külföldre jelentkezel, akkor is a saját városodat tüntesd fel.
Példa:

Kiss János

Data Scientist,

Telefonszám: +3630-678-9876

Email cím: kiss-janos@gmail.com

Lakcím: 1114, Budapest, János Gábor utca 24.

Írj egy szakmai bemutatkozót

Ha már dolgoztál, mint data scientist, és van pár év szakmai tapasztalatod, akár már senior data scientist vagy, így a szakmai bemutatkozó tökéletes arra, hogy kiemeld a data scientist tudásodat, képességeidet, és hogy mit értél el az előző munkahelyeiden.

A karriercél meghatározás szintén jó választás lehet, és inkább akkor ajánlott, ha még pályakezdő vagy, mert megmutatja a munka iránti elkötelezettségedet, még akkor is, ha nincs túl sok munkatapasztalatod.

Amikor írod a data scientist önéletrajzi szakmai bemutatkozót, arra mindenképp figyelj, hogy legyen megemlítve, hogy mióta dolgozol date scientist-ként, és hogyan hatott a cégre az érkezésed. Az eredményeidet mindenképp számokkal is támaszd alá, mert ennél meggyőzőbb nincs is a HR-es számára!

A karriercél meghatározás pedig megmutatja a képességeidet és a szakma iránti szenvedélyedet, még akkor is, ha még nincs tapasztalatod. Ha pályakezdő data scientist vagy, akkor mindenképp mutasd meg, mi a motivációd, miért erre a pozícióra jelentkezel, és mit tudsz te adni a cégnek. Mindenképp kerüljön bele legalább 3-4 képességed is, amelyekre vagy az egyetemi tanulmányaid alatt tettél szert, vagy a gyakornoki pozíciód során.

A legfontosabb, hogy felkeltsd a HR-es figyelmét a szakmai bemutatkozóval és a karriercél meghatározással, és meggyőzd arról, hogy adjon egy esélyt.

Szakmai bemutatkozó

Elismert, 8 év szakmai tapasztalattal rendelkező Data Scientist, aki szenvedélyesen építi be az értékes adatokat elemzői funkciókkal és adatkinyerési módszerekkel a cég fejlődési lehetőségeibe. Elkötelezetten támogatom a céget azzal, hogy stratégiai terveket készítek az adatok alapján, a modellezés segítségével. Komplex adathalmazokkal való feladatok elvégzése és a tanácsadás tartozik a feladataimhoz, a profit növelése 27 százalékkal, miután feltérképeztem a vásárlók perszónáit.

Jó példa

Diplomás Adatmérnök, 11 év szakmai tapasztalattal. Olyan lehetőséget keresek az Arifu Limited Kft-nél, amelyben használhatom az adatbányász képességeimet, és fejleszthetem az üzleti modellt. Az eredményeim között megtalálható az, hogy olyan algoritmust bányásztam, amelynek a segítségével az adatelemzés növelte a bevételt 30 százalékkal. 

Ez a szakmai bemutatkozó messze átlag feletti, ugyanis mérhető eredményt mutat fel, amely megragadja a HR-es figyelmét.

Rossz példa

4 éves szakmai tapasztalattal rendelkező Adatmérnök vagyok, és új pozíciót keresek a cégnél. Jó vagyok adatvizualizációban, machine learning modellezésben, adatfeldolgozásban. 

Ez a szakmai bemutatkozó elég ködös és nem mutat fel semmilyen eredményt a jelentkezőről.

Mindig írd bele a tanulmányaidat az önéletrajzba

Amikor írod a data scientist önéletrajzodat, csak akkor tüntesd fel a tanulmányaidat első helyen, ha most diplomáztál. Más esetben pedig a szakmai tapasztalattal kezdd, ha van abból releváns, mert az fontosabb információ, mint a tanulmányaid.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy a tanulmányaid egyáltalán nem fontosak, mert általában elvárás azok megléte a data scientist pozícióhoz. Ha végeztél bármilyen kurzust is a machine learningről, adatvizualizációról, adatmodellezésről, adatbányászatról, ne hagyd ki azokat az önéletrajzodból.

Csak a középiskola utáni tanulmányaidat írd bele, ha pedig elkezdtél egy főiskolát vagy egyetemet, de nem fejezted be, így nincs diplomád, akkor azt jobb kihagyni inkább.

Ha nincs diplomád, akkor nem is szükséges a tanulmányok szekció. Ide ne írd be a különböző online végzett tanfolyamokat, mint a machine learning modellezés. Természetesen azokat is bele kell írni az önéletrajzodba, de azt egy másik szekcióban kell feltüntetni. Nézd meg az önéletrajz példáinkat itt, hogy hogyan írjunk tanulmányokról szóló részt az önéletrajzba.

Példa

Informatika alapszak

Budapesti Műszaki Egyetem

2007. szeptember – 2010. július

Budapest

 • Adatbányászatban és data science projektekben kitűnő eredmény.
 • Machine learning területén teljesített projekt, amellyel sikerült a “Legértékesebb projekt” díj elnyerése.
 • Adat regresszió modell használata a trendek előrejelzéséhez, amely egy budapesti befektetési cég részvényeinek árára is hatással volt.

Hogyan írj szakmai tapasztalatot a data scientist önéletrajzba

Ha szeretnéd, hogy kitűnjön a data scientist önéletrajzod, mindenképp a lehető legtöbb releváns szakmai tapasztalattal kezdd. A munkatapasztalatok szekció megmutatja a HR-es számára, hogy jól teljesítesz a data scientist pozícióban, mert már dolgoztál ezen a területen.

Csak olyan munkatapasztalatot írj, amely releváns a data scientist pozícióhoz, ugyanis csak erre lesz kíváncsi a HR-es. Mindig olvasd át akár többször is az álláshirdetést, és szabd annak megfelelően a munkatapasztalatokra vonatkozó részt, és az egész data scientist önéletrajzodat. Ha nem vagy biztos abban, hogyan írd meg jól ezt a részt, akkor nézd meg a mintáinkat és példáinkat, amelyek egyfajta útmutatóként szolgálhatnak számodra.

Mindig először a pozíció megnevezését írd le, majd a cég nevét, hogy mennyi ideig dolgoztál ott, és hogy mit értél el. Koncentrálj arra, hogy kiemeld az eredményeidet a data scientist önéletrajzodban, és inkább számszerűsített adatokkal támaszd azt alá, mintsem feladatkörök felsorolásával. Ez demonstrálja, hogy le tudod fordítani data scientist-ként az üzleti eredményeket a saját munkád eredményére.

Munkatapasztalat

Data Scientist

Open Technologies, Budapest

 1. április – 2019. augusztus
 • Adathalmazok elemzése és a céges döntések támogatása az eredmények alapján.
 • Sales és marketing szakemberekkel való együttműködés, tanácsadás a részlegeknek, a profit növelése 27 százalékkal.
 • Egyedi algoritmusok és programozó eszközök használata az előrejelző modellek készítéséhez.
 • Kapcsolatok felfedezése és felderítő adatelemzés elvégzése.
 • Teljesítmény mérése és üzleti fejlődési trendek felfedezése.

Technikai tudás a Data Scientist Önéletrajzban

A készségek és képességek felsorolása elengedhetetlen, ugyanis kulcsszavakat használnak a toborzók, és kizárják azokat a jelentkezőket, akik önéletrajzában nem szerepelnek az elvárt és keresett képességek. Nehéz demonstrálni a képességeket és készségeket, amikor még az első data scientist vagy elemzői munkára jelentkezel. A befejezett projektek mellett azonban más módja is van annak, hogy megmutathasd a képességeidet.

A data scientist önéletrajzba a képességeidet, készségeidet és a technikai tudásodat is írd be. Az olyan készségek, mint a jó kommunikációs készség és a problémamegoldó képesség nem mindig szükségesek az ilyen pozíciókhoz. A karrier szakértők szerint a legerősebb képességeddel kezdd a felsorolást, és a leggyengébbel zárd a data scientist önéletrajzodat. A Python programozási nyelv ismerete, adatvizualizáció, adatbányászat, data science, machine learning és adatmodellezés a data scientist és az adatelemző pozícióhoz is megfelelő.

A készségek és képességek között vannak tulajdonságok és technikai tudás. Általában mindkettőre láthatsz néhány példát a megpályázott pozíciónál, és érdemes is azokat használni az önéletrajzban. Például, a Data Scientist esetén ezeket érdemes lehet beírni:

Készségek, képességek

 • Firebird/MySQL/MS SQL,
 • Microsoft Excel haladó szinten
 • Pénzügyi területen szerzett tapasztalat
 • Kiváló elemzési készség
 • Jó írásbeli és szóbeli kommunikációs készség
 • Problémamegoldó képesség, lényeglátás
 • Rendszerszemléletű gondolkodásmód
 • Kiváló tervezési és szervezési készség
 • Jó priorizálási és időgazdálkodási képességek
 • Határozottság
 • Jó kooperációs, együttműködési készség
 • Terhelhetőség
 • Microsoft Dynamics Navision ismeret
 • Adattárház alapismeretek (QlikSense)
 • PowerBI ismeretek

Data Science projektek, elismerések, képzések

Ha már minden fontos adatot megadtál, de még maradt hely a data scientist önéletrajzodban, akkor érdemes lehet bármilyen tréninget, tanfolyamot, díjat, elismerést, data science projektet megadni. A profi tipp, amelyet szakértők ajánlanak az az, hogy lehetőleg a szakmához kapcsolódó tanfolyamokat add meg, és ezt is láthatod majd az önéletrajz mintáinkban.

Bár ez a szekció nem kötelező, biztosan segít az álommunkád megszerzésében, és segít a data scientist önéletrajzodnak kitűnni a többi önéletrajz közül. Tegyük fel, hogy egy machine learning hactathonon vettél részt nemrégiben. Ebben az esetben ez az a rész, ahova beírhatod, vagy feltüntethetsz bármilyen más data scientist területen végzett online tanfolyamot, vagy jelenlegi tanfolyamot és kurzust.

Példa

Díjak, elismerések

ProgramHack Data Scientistek részére

2017 december – Jelenleg

A kurzus során elsajátítottam, hogyan dolgozzak adatokkal, a programozás alapjait a data scientist programozási nyelvekben, emellett megtanultam, hogyan készítsek előrejelzéseket a statisztika és a machine learning modellek segítségével.

Tippek a pályakezdő Data Scientist Önéletrajzhoz

Mindig érdemes valamilyen tapasztalatot írni a data scientist önéletrajzba, amikor ilyen pozíciókra jelentkezel. Karrier szakértők azt ajánlják, hogy a data scientist területen pályakezdőként is adj hozzá valamilyen tapasztalatot, mert nagyon nehéz másképp munkát szerezni a területen.

Pályakezdő data scientist vagy adatelemzők részt vehetnek machine learning modellezés tanfolyamokon, vagy vállalhatnak szabadúszó munkát, hogy valamilyen szakmai tapasztalattal rendelkezzenek, és azt beírhassák a data scientist önéletrajzba. Az olyan platformok, mint a GitHub, nyílt forráskódú projekteket kínál, amelyekhez szabadon csatlakozhatsz. Ha pedig csak az iskolában lévő data scientist projektekkel volt dolgod, akkor azt írd bele a data scientist önéletrajzba.

Legfontosabb tanulságok

Ezeket a tippeket fogadd meg, amikor megírod a data scientist önéletrajzodat:

 • Olvasd el az álláshirdetést, hogy a data scientist önéletrajzod és kísérőleveled biztosan megfeleljen az ott leírtaknak, elvárásoknak
 • Ne csak felsorold a képességeidet és ismereteidet, hanem számokkal is támaszd alá, ahol lehetséges.

Gyakran Ismételt Kérdések

 • Kell diploma egy data scientist pozícióhoz?
  Nem szükséges diploma a data scientist pozícióhoz, azonban olyan ismeretekre van szükséged, mint a programozás, matematika és statisztika.
 • Hogyan írjam bele a data scientist önéletrajzba a projekteket?
  Érdemes egy “Extrák” részt létrehozni a data scientist önéletrajzodba, és oda be tudod írni a projekteket és a készségek, képességek részben pedig felsorolni azokat az ismereteket, amelyeket elsajátítottál a projekt során.
 • Mennyit keres egy data scientist?
  A pályakezdő data scientist is általában már nettó 400.000 forint körüli összeget hazavihet, több év szakmai tapasztalattal pedig a nettó 1 millió forint sem számít kiemelkedőnek, így igen jövedelmező szakma.
 • Milyen hosszú legyen a data scientist önéletrajz?
  Minden jó önéletrajznak 1 oldalasnak kellene lennie, és ez a data scientist önéletrajzokra is vonatkozik. Ez a hosszúság az ajánlott, mert a toborzó és HR-es munkatársak nem is biztos, hogy elolvassák, ha ennél hosszabb.