Egyszerű önéletrajz – minél egyszerűbb, annál nagyszerűbb!

egyszerű önéletrajz

Készítse el önéletrajzát percek alatt

Az önéletrajzok célja, hogy megbízható, professzionális szakember képét tükrözzék. Akár már van szakmai tapasztalatod, akár nincs, akár diák vagy, vagy 40 éve vezető, minden esetben az a cél. Sokan azonban nem szeretik az önéletrajz megírásával járó terheket, főleg, mert igenis órákba telhet, mire tökéletes lesz. A design részét kitalálni, megszerkeszteni, a színeket eltalálni pedig tovább bonyolítja a szerkesztést.

Szerencsére azonban az egyszerű önéletrajz elkészítése is lehetséges! Útmutatónkkal segítünk végignézni a nálunk elérhető legegyszerűbb sablonokat, és azok egyszerű kitöltését.

egyszerű önéletrajz

Tartalomjegyzék

A sablonok egyszerűsítik az életedet!

A sablonok használata azért segíthet, mert már adott a formátum, szekciók nagysága, és a design. Ahhoz, hogy ki tud választani a számodra legideálisabb önéletrajz sablont, néhány dolgot kell figyelembe venned:

 • Milyen pozíciót pályázol meg?

Amennyiben például kreatív szakember vagy, például marketinges, grafikus, művész, akkor érdemes lehet egy kreatívabb sablont használni. Ilyen lehet, ha például kissé színesebb, vagy eltér az átlagostól a felépítése.

 • Rendelkezel-e szakmai tapasztalattal?

Ez azért fontos, mert amennyiben igen, akkor a klasszikus önéletrajz formátumot érdemes követned az önéletrajz elkészítésénél. Ha pedig nem, akkor pedig a funkcionális önéletrajzot. Ez utóbbiban a hangsúly a készségekre és képességekre helyeződik, sok esetben nincs is benne szakmai tapasztalatokat felsoroló szekció.

 • Szeretnél-e fotót használni?

A fénykép beillesztése az önéletrajzba sarkalatos pont. Amennyiben például Angliába készülsz pályázni egy neked tetsző pozícióra, akkor nem szükséges, sőt, nem is igazán szeretik a munkáltatók. Magyarországon viszont így teljesebb képet kap rólad a HR-es, így elősegítheti a leendő munkatárs kiválasztását. Mindenképp törekedj arra, hogy professzionális minőségű legyen a fénykép! Ehhez itt találsz segítséget.

Amennyiben egy egyszerű, nem kreatív, fotó nélküli önéletrajz sablont keresel, mert kissé kötött, szigorú szabályok szerinti pozíciót pályázol meg, akkor oldalunkon három típust tudunk ajánlani. Ezek a Budapest, Chicago, és Sydney sablonok – meg is mutatjuk, miért számítanak egyszerűnek! Mindegyikre jellemző, hogy törölheted a szekciókat és meg is változtathatod a sorrendet – ilyen egyszerű még sosem volt az önéletrajz készítés!

A Budapest, egyszerű önéletrajz sablon

Egyszerű önéletrajz pdf

Ennek a sablonnak az egyszerűsége a zsenialitásában rejlik. Nagyon könnyen és gyorsan áttekinthető, átolvasható. Ebbe az önéletrajz sablonba ugyanis minden bele lehet sűríteni, ami a legtöbb HR-es számára elsőszámú kérdés lenne, vagyis minden fontos információ benne van:

 • Személyes adatok
 • Közösségi média oldalaid
 • Referencia
 • Szakmai tapasztalat
 • Tanulmányok
 • Készségek, képességek, szakmai tudás

Ami egy önéletrajzból sem hiányozhat, az a személyes adatok, elérhetőségek. Ha ezek nincsenek meg, biztos, hogy nem fog tudni elérni a HR-es, és ezzel nem teszel rá jó benyomást. Ide kerüljön a neved, email címed (magán email cím legyen minden esetben), telefonszámod, lakcímed, születési hely és idő.

A Budapest sablon felépítése

A közösségi média oldalaknál érdemes mindenképp a LinkedIn profilt megadni. Mielőtt elkezdenél jelentkezni, frissítsd a LinkedIn profilodat, és kérj meg egy volt munkatársat vagy felettest, hogy írjon rólad referenciát. Nincs annál meggyőzőbb a leendő munkáltató számára, mint hogy elolvashatja, milyen is veled együtt dolgozni.

Emellett belekerülhet még más weboldalad vagy profilod is, ahol látható a  portfóliód, például a behance.com. Lehetőleg ne adj meg olyan oldalt, amely nem professzionális (például Facebook, Instagram, Twitter oldalt), kivéve ha üzleti fiókod van.

A referenciák esetén érdemes legalább 2 referencia személyt megadni. Mindig szólj nekik előre és kérd a beleegyezésüket, és lehetőleg gondoskodj arról, hogy valóban jókat mondjanak rólad! Referencia személyt megadását inkább vezetői pozíció esetén kérnek, így  ez a sablon vezetők számára ajánlott igazán! 

📌 Tipp: Olyan személyeket adj meg referenciaként, akiket könnyű elérni telefonon! Például, ne adj meg olyan munkatársat, aki éjszakai műszakban dolgozik, mert ő valószínűleg nappal alszik, így nem lesz elérhető!

A szakmai tapasztalat kitöltése is egyszerű a Határozott önéletrajz sablon használatával! Csak írd be a pozíció és a cég nevét, majd jöhet is a feladataid, eredményed, teljesítményed rövid leírása! A fordított időrendi sorrend betartása kötelező, vagyis, a legújabb, jelenlegi munkahelyeddel kezdd a felsorolást.

A tanulmányok megadásánál pedig szintén tartsd észben a fordított időrendi sorrendet – jöhet is a szak neve, cég neve, és néhány tantárgy, kiemelkedő teljesítmény kiemelése.

A sablon egyszerűsége pedig leginkább abban rejlik, ahogy a képességeidet fel tudod sorolni. Egy csúszka segítségével mutathatod meg, hogy mennyire vagy képzett az adott területen, milyen készségekkel rendelkezel. Általában 6-8-at érdemes kilistázni, olyanokat, amelyeket megtalálsz az adott álláshirdetés leírásában is.

A sablon attól válik egyszerűvé, hogy könnyen és egyszerűen változtathatod a megpályázott pozíciónak megfelelően, így akár percek alatt is személyre szabhatod – élj vele!

A Chicago önéletrajz sablon – a legelegánsabb mind közül!

Egyszerű önéletrajz - Chicago

A Chicago önéletrajz sablon eleganciája egyszerűségében rejlik. Minél többet mutatsz meg benne magadból, annál jobb! Legfőképp a banki, jogi, pénzügyi, HR, értékesítés, toborzás területére megfelelő választás, így ha ebben dolgozol, akkor mindenképp ezt ajánljuk!

A sablon szekciói:

 • A fejléc, amely csak a nevedet és a pozíciódat tartalmazza
 • Személyes adatok, elérhetőségek
 • Linkek
 • Referenciák
 • Nyelvtudás, beszélt nyelvek
 • Szakmai összegzés
 • Szakmai tapasztalat
 • Tanulmányok
 • Készségek, képességek
 • Hobbi, érdeklődési kör

Bár ebben a formátumban már jelentősen több információt jelenítesz meg, mégis ráfér egy oldalra. Ennek oka, hogy a fejlécet is kihasználja. A legtöbb szekcióra ugyanaz jellemző és érvényes, mint az előzőekben, úgyhogy nézzük is meg, hogyan foglald össze a hobbit, érdeklődési kört és a nyelvtudást.

egyszerű önéletrajz

A Chicago önéletrajz felépítése

Láthatod, hogy a nyelvtudás esetén is egy csúszka segítségével állíthatod be a szintet – ezzel is időt spórolva! Azt ajánljuk, hogy alapfokú nyelvtudás esetén a felénél kicsit lejjebb állítsd, középfokú nyelvtudás esetén pont középre. A legmagasabb érték az az anyanyelvi szint, úgyhogy a felsőfokot ennél kicsit kisebbre állítsd.

A hobbi és érdeklődési kör esetén pedig a  kiválasztható ikonok segítségével tudod megjeleníteni azt , amit szeretnél. Ha van olyan hobbid, amely egyezik a cég víziójával és területével, akkor semmiképp ne hagyd ki!

A szakmai tapasztalat esetén itt már láthatod, hogy használhatsz bulletpontos felsorolást is a feladatok leírásánál. Ez azért szuper megoldás, mert így még kevésbé tűnik zsúfoltnak az önéletrajz!

A Sydney önéletrajz – a legegyszerűbb mind közül

Egyszerű önéletrajz - Sidney

A Sydney önéletrajz előnye abban rejlik, hogy itt mindössze a 6 legfontosabb szekció szerepel. Különösen ajánlott olyan területekre, mint a könyvelés, jog, orvosi pálya, pénzügy és valamilyen egyéb üzleti irány, ahol inkább a hagyományosabb kinézetet preferálják egy önéletrajznál.

Ez a sablon az elméleti tudásodra, képességeidre helyezi a hangsúlyt. Hangsúlyos kinézete miatt úgy tűnik, mintha több munkatapasztalatod lenne, mint amennyi valójában van, így hatásosabb benyomást keltesz. Emiatt pályakezdő munkakeresők számára is jó választás, de ugyanúgy garantálja a sikert, ha már rendelkezel munkatapasztalattal.

A Sydney önéletrajz felépítése

A 6 alapvető szekció pedig ezek:

 • Személyes adatok, elérhetőség
 • Szakmai összegzés vagy karriercél meghatározás
 • Szakmai tapasztalat
 • Tanulmányok
 • Készségek, képességek
 • Nyelvtudás

A Sydney önéletrajz esetén is látható, hogy ereje abban rejlik, hogy a név, titulus, és a saját, magán email cím is a fejlécben kap helyet. Alatta, a személyes adatok részben található a lakcím, születési hely idő, majd rögtön a tanulmányokra terelődik a hangsúly. Ebben az esetben viszont egyáltalán nem szükséges felsorolni különböző tárgyakat vagy teljesítményt, éppen elég a szak és az iskola neve, valamint, hogy mikor végezted el.

A készségek, képességek szintén a bal oldali, vékonyabb oszlopba kerülnek, és mindössze felsorolás szintjén.

📌 Tipp: Mindig azokat a készségeket és képességeket sorold fel, amelyet a megpályázott pozíció álláshirdetésében találsz!

Ezek ugyanis kulcsszavakként funkcionálnak, tehát minél több van meg belőlük az önéletrajzodban, annál nagyobb eséllyel hívnak be interjúra.

A szakmai összegzés rovatba kerüljön bele:

 • Eredményeid, számokkal alátámasztva.
 • Céljaid
 • Motivációd, hogy miért pont ide jelentkezel, mi tetszett meg az állásban.
 • Készségeid, képességeid, hiszen tudod, ezek kulcsszavak!
 • Néhány szó arról, hogy milyen feladatokat láttál el eddig.

A szakmai tapasztalat esetén itt is kötelező a fordított időrendi sorrend használata, valamint itt már bővebben kifejtheted (5-6 sorban is akár), hogy pontosan milyen feladataid vannak. Ebben a sablonban ne bulletpontokat használj, hanem egész mondatokat, de így is törekedj arra, hogy azok könnyen olvashatók maradjanak.

Tippek és trükkök, hogy a legjobb jelölt lehess!

Ezután kész is vagy az egyszerű önéletrajzzal! Azonban mutatunk még néhány tippet, amelyek segítségével biztosan a jelentkezők legelejére ugrasz! 👇

 • A készségek és képességek, mint kulcsszavak, leginkább az erre kijelölt szekcióban szerepeljenek, de! Mindenképp csempész bele azokat a szakmai összegzésbe és a szakmai tapasztalat felsorolásába is, ezzel plusz esélyt adva magadnak. Az igazán ütős szakmai összegzés vagy karriercél meghatározás megírásához itt találsz pontos leírást.
 • Az email cím és a telefonszám mindig saját legyen. Sose használj céges elérhetőséget, mert nem fogsz profinak tűnni!
 • Minél több számot, eredményt használsz a szakmai összegzésben és a tapasztalataid között, annál jobb! Ilyen lehet, ha például neked köszönhetően csökkent a fluktuáció valamennyi százalékkal, vagy nőtt az ügyfélelégedettség, vagy, hogy hány alkalommal voltál a hónap dolgozója.
 • Pályakezdőként sokkal nehezebb megírni az önéletrajzot. Ehhez mindenképp ajánljuk pályakezdőknek szóló útmutatónkat.

Az önéletrajzod az első benyomás rólad. Ha egyszerű, átlátható, akkor tuti nyerő, viszont ha túlzsúfolt, akkor biztosan azt fogják gondolni rólad, hogy te magad is kissé bonyolult ember, “nehéz eset” vagy. Egy letisztult, könnyen olvasható önéletrajzzal sosem lőhetsz mellé!

Hasonló cikkek