Építőipari munkás önéletrajz

Az építőipari munkások nélkül az építőiparnak nem lenne esélye napjainkban. Elengedhetetlen részei az építőiparnak, hiszen ők azok, akik gondosan elkészítik azt, amit az építész megálmodott. Fúrnak-faragnak, ásnak és építenek, tehát a fő elemei egy építkezésnek.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
1 vásárlói értékelésből

Ha ezen a területen szeretnél elhelyezkedni, nem árt, ha van egy szuper önéletrajzod. Ennek az önéletrajznak a megírásában segítünk most.

Tartalomjegyzék

Építőipari munkás, segédmunkás önéletrajz minta

Személyes adatok

Lakatos Levente
Építőipari segédmunkás
E-mail: lakatos.levente@gmail.com
Telefonszám: 0620/247-9485

Munkatapasztalat

Építőipari segédmunkás
House Built Kft.
2014- 2022
Vác

Karbantartó
Juhász Éva Általános Iskola
2001 – 2014
Budapest

Karbantartó
Múszaki Kft.
1995 – 2001
Vác

Tanulmányok

Asztalos technikum
Magyar János Szakiskola
1992 – 1995
Vác

8 osztályos
Váci Mihály Általános Iskola
1984 – 1992
Vác

Készségek, képességek

 • Jó kommunikációs készség
 • Jó munkabíró képesség
 • Pontos munkavégzés
 • Precíz munkavégzés
 • Asztalos, faipari ismeretek

Jogosítvány
B kategóriás jogosítvány

Építőipari munkás foglalkoztatottság

Egyre több és több munkásra van szükség a területen, hiszen annyira sok a beruházás. Akár lakóházak, akár irodák építéséről van szó, a felgyorsult ingatlanipar miatt szükség van munkásokra. A fizetésük sajnos a legtöbb esetben nem bejelentett munkavégzéshez kötött, hanem inkább órabérben történik az elszámolás. Ez bruttó 1800-2000 forintos áron mozog. Ha mégis találni bejelentett munkát, akkor bruttó 300.000-350.000 forint közötti fizetésre lehet számítani. A bejelentett állásokat inkább olyan oldalakon találni, mint a Jófogás.

Hogyan készül az építőipari segédmunkás önéletrajz?

Az önéletrajz írásának vannak olyan általános szabályai, amelyeket minden önéletrajz elkészítése során be kell tartani. Ilyen az, hogy lehetőleg ne legyen hosszabb, mint egy oldal, és legyen áttekinthető, könnyen olvasható, szellős. A tapasztalatokat röviden, mégis részletesen kell leírni, valamint figyelni kell arra, hogy kitűnő legyen a helyesírás. Válassz olyan hagyományos betűtípust, amely könnyen olvasható, mint amilyen a Calibri, Arial vagy a Times New Roman. A szekció címeket emeld ki nagyobb és vastagabb betűvel, és ugyanez igaz a nevedre is, hiszen ez segíti a könnyen olvashatóságot.

Az önéletrajz felépítése

Az önéletrajz felépítését alapvetően a sablon határozza meg. Az, hogy milyen sablont választasz, rajtad áll, de mi különösen ajánljuk a Modern elnevezésű sablont. A színt tudod benne cserélni, válassz lehetőleg szürkét vagy feketét, kerüld a harsány színeket. Amennyiben pályakezdő vagy, vagyis, még nem dolgoztál építőipari munkásként, olyan formátumot használj, ami elrejti a tapasztalatbeli hiányosságokat. Ez leginkább a funkcionális önéletrajz formátum használatával megoldható. Ez azt jelenti, hogy a munkatapasztalatokról szóló részt teljesen ki is törölheted. Ha azonban már van némi szakmai tapasztalatod, akkor arra helyezd a hangsúlyt, így a klasszikus magyar önéletrajz formátum az ideális választás. Az ingyenesen használható önéletrajz szerkesztő végigkísér az összes lépésen, így neked csak az információkat kell beírnod.

Szekcióként ezek kerüljenek bele:

 • Személyes adatok, elérhetőség
 • Karriercél meghatározás, szakmai bemutatkozás, profil
 • Szakmai tapasztalat
 • Tanulmányok
 • Készségek, képességek
 • Nyelvtudás, ha van
 • Jogosítvány
 • Hobbi, érdeklődési kör

Kezdd az önéletrajzot a személyes adataiddal

A személyes adatok közül vannak kötelező jellegűek és opcionálisak. Kötelező megadni a nevet, pozíciót, e-mail címet, telefonszámot. Utóbbi kettő olyan legyen, amelyen keresztül biztosan elérnek. Ha nem szeretnéd a teljes lakcímet megadni, elég a várost feltüntetni. Az adatok pontossága fontos, másképp nem fognak elérni, ha téged választanának. Az email cím esetén a legjobb, ha a vezeték-, illetve a keresztneved adja a felhasználónevet, és nem pedig becenevek, számok vagy vicces szavak találhatóak meg benne.

Az alábbi példa megfelelő a személyes adatokat, elérhetőséget tartalmazó szekcióra:

HELYES
Személyes adatok

Komoly Ernő
Építőipari segédmunkás, kőműves
Telefonszám: 0630/989-2647
E-mail:erno.kiss@gmail.com

💡 Tipp:Javasoljuk a Gmail vagy a Yahoo levelezőrendszerek használatát!

Szükséges-e fénykép az önéletrajzba?

Magyarországon általában előnyben részesítik azt a pályázót, aki fényképet is tesz az önéletrajzba. Az azonban nem mindegy, hogy milyen a fotó minősége, és hogyan ábrázol téged: a bulifotók semmiképp nem elfogadottak. A tökéletes önéletrajz fotó elkészítéséről itt olvashatsz, de alapszabály, hogy fehér háttér előtt készüljön, és mellkasig látszódj rajta. Öltönyt nem szükséges felvenni, valami egyszerű és egyszínű póló is megteszi, és érdemes mosolyogni a képen, hogy barátságosnak, közvetlennek tűnj.

Munkatapasztalat elhelyezése az építőipari munkás önéletrajzban

A munkatapasztalat vagy szakmai tapasztalat fontos eleme egy önéletrajznak, és rögtön az elérhetőségek alá kerül. Általában nem ajánlott 10-15 évnél régebbi munkákat felsorolni, ugyanis akkor nem biztos, hogy rá fogsz férni egy oldalra.

A felsorolásnál használj fordított időrendi sorrendet, vagyis felülre kerül a mostani munkahelyed, alá a régebbi. Szükséges bemutatni:

 • Munkakör neve
 • Cég neve, ahol végezted a munkát
 • Mettől meddig dolgoztál ott – évszám elég, nem szükséges a hónap, nap megadása
 • Melyik városban történt a munkavégzés.

Vagyis, itt láthatsz erre egy pontos példát:

HELYES
Szakmai tapasztalat

Építőipari segédmunkás, kőműves
Bau-House Kft.
2017-2022
Érd

Építőipari segédmunkás
Office Garden Kft.
2011-2017
Vác

Ha volt valamilyen kiváló eredmény, vagy mesélnél a pontos feladatokról, akkor azt vázlatpontban tudod megadni. Ebben az esetben így fog kinézni:

HELYES
Szakmai tapasztalat

Építőipari segédmunkás
Bau-House Kft.
2017-2022
Érd

 • Kerítés bontás segély, lerakás, térkő lerakás, csatorna ásás végzése több, mint 16 településen.

Tanulmányok szekció az önéletrajzban

A tanulmányokat érdemes felsorolni, és ebben az esetben is ugyanúgy a legkorábbi tanulmánnyal kezdd a felsorolást. Vagyis, ha rendelkezel érettségivel, akkor az kerüljön előre, alá pedig az általános iskola.

A tanulmányokat úgy listázhatod, hogy először az elvégzett szak nevét írd, majd az iskola nevét, képzés időtartamát, és esetleg a város nevét, ahol végezted a tanulmányokat. Erre példát itt láthatsz:

HELYES
Tanulmányok

Érettségi
Katona József Szakközépiskola
2014-2018
Budapest

👉 Ha pedig valamilyen technikumot végeztél, azt is írd oda. Ezzel ugyanis még jobban ki tudod hangsúlyozni, hogy te vagy a legjobb választás az állásra.

HELYES
Tanulmányok

Kőműves technikum
Rubik Ernő Szakiskola
1985 – 1988
Dunakeszi

👉 Ha szeretnéd, itt is fel tudod sorolni azt, hogy mit tanultál pontosan. Ekkor ugyanúgy, mint a munkatapasztalatok során, külön vázlatpontban érdemes megtenni, ezzel lesz átlátható.

HELYES
Asztalos technikum
Nagy Aladár Szakiskola
1999-2003
Budapest

 • Anyagismeret, bútorlap összeszerelés, festékek, pácok, lakkok használata, fa típusok, feldolgozásuk.

Készségek, képességek az építőipari önéletrajzban

A készségek és képességek nagyon fontosak az önéletrajzban, hiszen ez mutatja meg, mennyire vagy jó az adott területen, milyen munkatárs vagy. A készségek és képességek legnagyobb részt a személyiségedből erednek, azonban vannak olyan részei, amelyeket meg tudsz tanulni. A soft skillek meghatározzák a tulajdonságaidat, vagyis, hogy a szakmai ismereteken túl milyen emberek vagy.

Ide tartozik az, hogy tudsz-e például csapatban dolgozni, könnyen ki tudsz-e jönni másokkal. Ezen kívül pedig vannak úgynevezett hard skillek. A hard skillek közé pedig a szakmai ismeretek, technikai tudás tartozik, vagyis a különböző programok, szoftverek, gépek kezelése.

A legfontosabb, hogy először gondold végig, mi jellemző rád: szeretsz-e csapatban dolgozni, vagy inkább önállóan, kreatív vagy vagy inkább elemző. Ha ezekre és hasonló kérdésekre megvan a válasz, akkor írd le azokat, és amennyiben van egyezés az álláshirdetésben írottakkal, nyugodtan belekerülhet az önéletrajzba.

A felsorolás pedig így történik, összesen 5-6 darab elég:

HELYES
Készségek, képességek

 • Csapatban jól dolgozok
 • Jó kommunikációs készség
 • CNC gépek kezelése
 • Terhelhetőség
 • Megbízhatóság
 • Szerszámismeret

Nyelvtudás

Ha van nyelvtudásod, mindenképp sorold fel. Három szintről beszélhetünk, ezek lehetnek: alapszint, középszint, felsőfok. A nyelvtudás megléte mellett annak szintjét is érdemes felsorolni. Ha például Németországban is dolgoztál segédmunkásként, akkor sorold fel nyugodtan a német nyelvtudást, biztosan beszélsz alapszinten már.

HELYES
Nyelvtudás

Német – alapszint

Jogosítvány az építőipari munkás önéletrajzban

A jogosítvány sokszor elvárás az álláshirdetésben, ezért érdemes feltüntetni, ha van. Amennyiben autót tudsz vezetni, akkor így néz ki:

HELYES
Jogosítvány – B kategória

Emellett, ha bármilyen más járművet is vezethetsz, akkor külön sorold fel:

HELYES
Jogosítvány:

 • B kategória
 • Targonca
 • C kategória

Hobbi, érdeklődési kör megadása

A hobbi és érdeklődési kör megadása nem szükséges, de ha szeretnéd, természetesen nyugodtan belekerülhet. Ebben az esetben próbálj meg részletes lenni, például, milyen könyveket olvasol vagy milyen zenét hallgatsz. Ebben az esetben is használj vázlatpontos felsorolást.

HELYES
Hobbi

 • Regény olvasása
 • Klasszikus zene hallgatása
 • Kirándulás

Összefoglaló: kulcspontok a tökéletes építőipari munkás önéletrajzhoz

Az önéletrajz megírása esetén a külalak, így a tökéletes helyesírás és olvashatóság a fontos, de azért a tartalom is legyen rendben. Legfontosabb a munkatapasztalat, vagyis az előző munka megnevezése, ami az előzetes tapasztalatot jelenti, együtt azzal, hogy mennyi ideig és hol dolgoztál pontosan. A  fordított időrendi sorrend használata  az elvárás mind a munka, mind a tanulmányok felsorolása esetén, vagyis a legutolsó munkahelyed kerüljön felülre. Válassz egy sablont, ami megfelelő ahhoz, hogy mindent meg tudj mutatni a szakmai hozzáértésedből.

 • A személyes adatok helyességét többször ellenőrizd, hogy ne legyen benne helyesírási hiba.
 • Az e-mail cím lehetőleg rövid legyen és a nevedből álljon, és használj Gmail vagy Yahoo levelezőrendszert.
 • A tapasztalatokat és a tanulmányokat is fordított időrendi sorrendben írd meg, és ahol lehet, mutasd be, mit csináltál pontosan. Ehhez használj vázlatpontokat.
 • A készségek, képességek megmutatják, milyen veled együtt dolgozni, így legalább 5-6 darabot sorolj fel.
 • A jogosítvány és a nyelvtudás se maradjon ki, hiszen előnyre tehetsz szert más jelöltekkel szemben.

Gyakran Ismételt Kérdések

Lehetek tapasztalat nélkül építőipari munkás?

Természetesen, azonban ebben az esetben is sorolj fel bármilyen munkát, amit végeztél. Nagyon nagy a hiány a piacon, így biztos, hogy kapsz állást. Ha például eddig inkább takarító vagy karbantartó munkát végeztél, azt is sorold fel ugyanúgy, mint ahogy az önéletrajz példában láthatod, hiszen az is tapasztalat. Ha pedig van asztalos, burkoló, festő, kőműves végzettség a zsebedben, akkor nagyobb eséllyel találsz állást.

Szükséges lehet valamilyen plusz képzés elvégzése?

Általában nem, főleg akkor, ha kőzalkalmazott leszel. A józan élet és a nagy teherbírás viszont fontos, hiszen a kánikulában is dolgozni kell!