Fodrász önéletrajz

A fodrász szakmában magától értetődő, hogy mivel foglalkozol pontosan és milyen feladataid vannak nap mint nap. Önéletrajzra akkor lehet szükséged, ha szeretnél egy új szalonban elhelyezkedni, és még nincs saját szalonod.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
1 vásárlói értékelésből

Ebben az esetben viszont sokszor nem is feltétlenül egy másik profi, tapasztalt fodrász nézi át az önéletrajzodat, hanem a szalon vezetője, aki lehet, hogy más területen dolgozik.

Ha viszont egyértelmű, milyen feladataid vannak, és nem is hozzáértő szakember olvassa az önéletrajzodat, akkor miről írj benne? Részletes útmutatónkban bemutatjuk, hogyan készüljön el a meggyőző önéletrajzod!

Tartalomjegyzék

Fodrász önéletrajz minta

Személyes adatok

Minta Hedvig
E-mail cím: hedvig.minta@gmail.com
Telefonszám: 0620/476-1446
Lakcím: 1015, Budapest, Labda utca 234. 2/9
Portfólió: behance.net/minta.hedvig

Rólam

8 év szakmai tapasztalattal rendelkező fodrász vagyok. Jelenleg a Hedvig Szalonban dolgozom, azonban szeretnék egy mesterfodrász kezei között fejlődni, főleg a balayage, copacabana technika és a szőkítés terén. Pörgős, lelkes és közvetlen vagyok, hatalmas tapasztalattal. Fontosnak tartom, hogy a fodrász egy lelki tanácsadó is, ezért a kapcsolatépítés, a vendégek visszajelzése elsődleges szempont. Több versenyen is indultam és nyertem, köztük az Év Frizurája versenyen II. helyezést értem el vörös balayage kategóriában. Egyik legnagyobb eredményem az RTL Klub Magyarország Szépe versenyén való munka.

Szakmai tapasztalat

Fodrász
RTL Klub, Magyarország Szépe szépségverseny
2022
Budapest

Fodrász
Hedvig Szalon
2020 – 2022
Budapest

Fodrász
BioHair Szalon
2013 – 2020
Budapest

Tanulmányok

Hajhosszabbítás
Nemzetközi Fodrász Akadémia
2020
Budapest

Balayage Technikák
Fátrai Éva Fodrász Iskola
2017
Budapest

Fodrász, érettségi
Apáczai Csere János Középiskola
2008 – 2013
Pécs

Képességek, készségek

 • Pörgős
 • Barátságos
 • Közvetlen
 • Precíz
 • Kiváló szépérzék
 • Esztétikai érzék

Nyelvismeret

Angol – középszint

A fodrász foglalkoztatottság

Fodrászként elmondható, hogy mindig lesz munkád, fodrászokra egyszerűen szükség van. Itt is van lehetőséged alkalmazottként vagy egyéni vállalkozóként dolgozni. Előbbire akkor van lehetőséged, ha egy közismert fodrász szalonba mész el dolgozni, például a BioHair szalonba. Mivel egy láncról van szó, ezért náluk bejelentett munkabérrel lehet számolni. Az ilyen és ehhez hasonló szalonokban napi 6-10-12 órás műszakokban lehet dolgozni, és körülbelül nettó 300.000 forint körül kereshetsz.

Ha azonban egyéni vállalkozó leszel, akkor te magad szabod meg az árakat, és mind attól függően keresel, hogy mennyi kiadásod van. Ennél a verziónál mindenképp számolj a termékek, eszközök, törölközők vásárlásával, cseréjével, a szalon bérlésével és természetesen a külön adózással.

Hogyan írj fodrász önéletrajzot?

A fodrász önéletrajz készítése nem kis kihívás elé állítja a szakembereket. Átfogó, lényegre törő és könnyen olvasható legyen, lehetőleg egy oldal hosszúságú. Ahhoz, hogy ezt be tudd tartani, mindenképp szükséged lesz egy önéletrajz sablonra.

Nyugodtan használj színeket, hiszen ez is az egyéniségedet mutatja be, és kreatív szakemberként szinte már elvárás is. Olyan színt válassz, ami tükröz téged. Ahhoz, hogy biztosan jó sablont válassz, mi a Budapest önéletrajz sablont és a Rotterdam sablont ajánljuk. Mind a kettő modern és szuper választás! Emellett ajánljuk még a klasszikus időrendi sorrend típusú önéletrajz használatát. Ez azt jelenti, hogy a szakmai összegzés alá következik a szakmai tapasztalat, majd a tanulmányok, mindez pedig a legújabbal kezdődik, és időben visszafelé sorolod fel azokat.

Az igazán igéző önéletrajz hagyományos, könnyen olvasható betűtípust használ, valamint 11-12-es betűméretet. Hagyományos betűtípusnak számít az Arial, Calibri és Times New Roman.

Az önéletrajz elrendezése

A sablon jelentősen meghatározza, milyen lesz az önéletrajz elrendezése. Láthatod, hogy mindkét ajánlott sablon a függőleges felosztást képviseli. Bal oldalon találhatóak a személyes adatok, fotó, elérhetőségek, jobb oldalon pedig a kapcsolódó szakmai tapasztalat, szakmai összegzés és a tanulmányok. Pályakezdőként, amikor még nincs elég munkatapasztalatod, akkor a funkcionális önéletrajz formátum ajánlott. Ez a képességekre helyezi a hangsúlyt, nem pedig a munkatapasztalatra.

Ezek a szekciók az összes sablonban megtalálhatók, hiszen kötelező, hogy szerepeljenek a fodrász önéletrajzban:

 • Személyes adatok, elérhetőség
 • Profil, szakmai bemutatás, karriercél meghatározás
 • Munkatapasztalat
 • Tanulmányok, képzések
 • Készségek, képességek
 • Nyelvtudás (opcionális)

Kezdd a személyes adatok megadásával

A személyes adatok, vagyis elérhetőségek azok, amelyek a legtöbb információt szolgáltatják a a szalon tulajdonosa vagy az üzletvezető számára. Ha ugyanis megtalálod az álommunkát, és nem tudnak elérni, akkor nincs mit tenni – lecsúsztál a munkáról. Az adataidnak ezért tökéletesnek kell lenniük, mert ha elírás, helyesírási hiba van benne, biztosan lemaradsz a munkáról.

Ezeknek kell mindenképp szerepelniük a személyes adataid között:

 • Neved
 • Email cím
 • Telefonszám
 • Lakcím
 • Születési hely és idő (opcionális)
 • A fényképed
 • Portfólió

A telefonszám és az email cím magán legyen, illetve az email cím a kereszt- illetve a vezetéknevedből álljon. Kerüld az olyat, ami becenevet, számokat tartalmaz, mert nem kölcsönöz professzionális megjelenést. Kreatív szakma a fodrászat, de nem ennyire!

HELYES
Bodrogi Alíz
E-mail cím: aliz.bodrogi@gmail.com
Telefonszám: 0670/254-8375
Lakcím: 1111, Budapest, Király utca 5. 6/23.
Portfólió: behance.net/bodrogi.aliz1
📌 Tipp: Nagyon fontos, hogy legyen egy online portfóliód a munkáidról!

Kell-e fényképet mellékelni az önéletrajzhoz?

A fotó csatolása láthatod, hogy opcionális, viszont előnyt élvezhetsz a jelentkezés során, ha csatolsz. Ha úgy döntenél, hogy küldesz, akkor viszont legyen profi minőségű és fehér háttér előtt készüljön. Egyedül legyél rajta, visszafogott hajjal és natúr sminkkel, ugyanis megbízhatóságot kell sugallnia. Nézd meg úgy a képet, hogy neked mi jutna róla eszedbe, ha meglátnád egy önéletrajzban. Részletes útmutatót a fénykép készítéséhez ide kattintva olvashatsz.

Írd meg a tökéletes szakmai összegzést a fodrász önéletrajzhoz!

A szakmai összegzés vagy a karriercél meghatározás rögtön a személyes adatok alá kerül. Ennek célja, hogy a  leendő munkaadó mindössze ennek a néhány sornak az elolvasásával azonnal teljes képet kapjon a szakmai előéletedről és a személyiségedről. Ha már rendelkezel fodrász tapasztalattal, akkor a szakmai összegzés lesz a neked való. Ebben a részben érdemes mindössze 3-5 sorban érdemes felsorolni legalább 3-4 készséget, a legnagyobb teljesítményedet és a célodat is. Érdemes azokat a kulcsszavakat használni, amelyeket az álláshirdetésben is olvashatsz, mint például, hogy pörgős, rugalmas, teherbíró stb.

Meg is mutatjuk, hogy néz ez ki:

HELYES
Rólam

6 év szakmai tapasztalattal rendelkező fodrász vagyok. Végzettségemet a Fodrász Iskola szakképzésén szereztem, majd Budapesten a Hajnal Szalonban dolgoztam, mint fodrász. Elsősorban női hajfestéssel, hajvágással foglalkozom, a balayage, highlights és az ombre, valamint a különböző színes hajak tartoznak a főbb munkáim közé. Nagy teherbírású, tapasztalt és pörgős fodrász vagyok. Jelenlegi célom, hogy mesterfodrásztól tanulhassak, és kijuthassak a Világ Hajai versenyre, ezért is jelentkezem a White Hair szalonba.

Pályakezdőként pedig karriercél meghatározás

A szakmai összegzés pályakezdő párja a karriercél meghatározás. Ha még nincs tapasztalatod, akkor a karriercél meghatározást érdemes választani. Ekkor inkább a tanulmányaidról, motivációdról, céljaidról érdemes írni, esetleg arról, milyen területen szeretnél dolgozni.

HELYES
Célom

Tanulmányaimat az Apáczai Csere János Középiskolában szereztem 5 éves képzés keretein belül. Elsajátítottam a női és férfi hajvágást, hajhosszabbítási technológiák megtervezését és elvégzését, festések, szőkítési eljárások, HTH-t valamint az alkalmi konty készítést is. Célom, hogy elmélyítsem tudásomat legfőképp a női hajhosszabbítás területén, ezért is jelentkezem a LongHair szalonba fodrásznak. Pörgős, megbízható, szorgalmas vagyok, és kiváló kommunikációs készséggel is rendelkezek.

Munkatapasztalat elhelyezése a fodrász önéletrajzban

A fodrász önéletrajz egyik elengedhetetlen része a munkatapasztalat. Ahogy az önéletrajz minta is mutatja, a munkahelyeket fordított időrendi sorrendben sorold fel. Ennek a lényege, hogy a legfrissebb, jelenlegi munkát tünteted fel elsőként, majd időben visszafelé haladva sorolod fel a többi munkát. Ebben az esetben ugyanis könnyedén végig követhető a teljes karriered.

Ezeket sorold fel a szakmai tapasztalat esetén:

 • Betöltött pozíció, lehetőleg vastag betűvel kiemelve.
 • Szalon neve.
 • Időtartam, hogy pontosan mikor dolgoztál ott, de elég hónapot írni, nem szükséges napot is.
 • A város neve, ahol végezted a munkát.
 • Elért eredmények.

👉 Az elért eredményeket akkor sorold fel, ha vannak. Nagy különbség, hogy fodrászként nem szükséges felsorolni azt, hogy pontosan mivel foglalkoztál, hiszen ez magától értetődő. Inkább az elismeréseket, visszajelzéseket és eredményeket mutasd meg.

Fontos, hogy az iskolában végzett szakmai tapasztalatot is sorold fel, így lényegében nincs olyan, hogy teljesen tapasztalat nélküli fodrász!

HELYES
Szakmai tapasztalat

Fodrász
Hair Szalon
2020 – 2022
Budapest

 • Elért eredmény: egy tanuló sikeres betanítása, akinek a szakvizsgája kitűnő lett.

Fodrász
WhiteHair Szalon
2017 – 2020
Budapest

 • 2018-ban a budapesti Fodrászok Hete versenyen a III. helyezés elérése.

Tanulmányi szekció a fodrász önéletrajzban

A tanulmányi szekció kiemelt fontosságú a fodrász önéletrajzban, ugyanis képesítés nélkül nem lehetsz fodrász. Ez valószínűleg az elsők között lesz, amit néznek majd az önéletrajzban, hiszen a kapcsolódó végzettségek nélkül nem dolgozhatsz. Mindig itt is a fordított időrendi sorrendet használd, tehát vedd előre a legújabb végzettséget. Az érettségiig elegendő időrendben visszamenni, az általános iskola felsorolására már semmi szükség.

A felsorolásnál szükséged lesz:

 • Képzés, végzettség neve.
 • Iskola neve, ahol szerezted.
 • Mikor jártál oda.
 • Város neve.
HELYES
Tanulmányok

Fodrász
Borbély János Középiskola
2015 – 2019
Budapest

Érettségi
Borbély János Középiskola
2015 – 2019
Budapest

Tanulmányi szekció pályakezdők számára

Ha még pályakezdő vagy, akkor mindenképp mesélj a képzésről is! Milyen tantárgyaid voltak, ki volt a szakvezetőd, ha ismert szakember, volt-e elismerésed, kitüntetésed, vettél-e részt versenyen? Minderre szükséged lehet ahhoz, hogy kiemelkedj a többi jelentkező közül, ugyanis nem rendelkezel szakmai tapasztalattal.

HELYES
Tanulmányok

Fodrász
Fodrász Iskola
2019 – 2021
Budapest

 • A hajfestés és szőkítés órákon kiváló teljesítmény.
 • A záróvizsga kiemelkedő teljesítése.
👉 Ezekkel az információkkal kiemelkedhetsz a többi pályakezdő jelentkező közül!

A legjobb készségek a fodrász önéletrajzban

A fodrász készségei és képességei között a megbízhatóságnak, nagy munkabírásnak, vevőközpontúságnak általában szerepelnie kell. A vendégek fogadása, tájékoztatása a feladataid közé tartozik, így muszáj közvetlen hangnemet megütni.

A készségek és képességek külön szekcióként is szerepeljen, de ezeket a szavakat csempészd be a szakmai összegzésben is. Minél több és minél többször jelennek meg kukcsszavak az önéletrajzban, annál jobb!

Mielőtt beírod a saját képességeidet, mindig olvasd el a megpályázott munka leírását, ugyanis érdemes az ott elvárt képességeket feltüntetni. Ez változhat minden megpályázott állás esetén, így ajánlott újra és újra átolvasni a hirdetést, mielőtt jelentkezel. Összesen általában 5-8 képességet javasolt felsorolni.

Készségek, képességek

 • Precizitás
 • Pontos
 • Megbízható
 • Gyors munkavégzés
 • Jó kommunikációs készség
 • Szervezési készség
 • Barátságos személyiség
 • Közvetlenség
 • Ügyfélközpontúság

Ezeket nevezzük soft skilleknek, vagyis ezek személyiségbeli tulajdonságok, motivációs faktorok, amelyek nem tanulhatók el, azonban fejleszthetők. Ezek azt mutatják meg, hogy a hogyan végzed a feladatokat, illetve, hogy minden megvan-e benned, ami a munka ellátásához szükséges.

Nyelvismeret, mint opcionális szekció

A nyelvismeret megadása azért opcionális, mert a fizetésedet is növeli, ha beszélsz nyelveket. Ráadásul azt is jelenti, hogy képes vagy külföldi vendégeket is vállalni, ami egy szalon számára nagy előny! Éppen ezért sose hagyd ki az önéletrajzodból azt az információt, hogy beszélsz nyelveket.

Mindig írd a nyelvtudás mellé a szintet is, nem elegendő magát a nyelvet felsorolni. Megkülönböztetünk alapszintet, közép- és felsőfokot. Olyan szintet adj meg, amilyen szinten tényleg beszélsz, mert akár a próbanapon is rögtön kiderülhet az ellenkezője!

HELYES
Nyelvtudás

Angol – középszintű nyelvtudás

További szekciók a fodrász önéletrajzban

Amennyiben több verseny eredménnyel vagy elismeréssel is jelentkezel, akkor ezekre érdemes egy külön szekció létrehozni. Ebben az esetben érdemes a dátumot és az elismerést/eredményt megnevezni, ahogy az alábbi példában is láthatod:

HELYES
Eredmények

Év Fodrásza
Fodrászok Szakszervezete
2020.

Világ Hajai – II. helyezés a Színesen kategóriában
Világ Hajai verseny, Brüsszel
2018.

Összefoglaló: kulcspontok a tökéletes fodrász önéletrajz megírásához

A fodrász szakma a kreativitásából adódóan lehet színes, de válogasd meg jól a színeket, hogy biztosan téged jellemezzenek. Használj 11-12-es betűméretet, és olyan hagyományos betűtípust, mint a Times New Roman, Calibri, vagy az Arial. Egy oldal hosszúságú legyen az önéletrajz, és mindenképp ajánljuk valamilyen sablon használatát annak érdekében, hogy átlátható legyen az önéletrajz.

Az alábbi szekciók mindig szerepeljenek az önéletrajz felépítésében:

 • Személyes adatok, karriercél meghatározás vagy szakmai összegzés, szakmai tapasztalat, tanulmányok, képességek és készségek és a nyelvtudás. Ha pedig vannak verseny eredményeid, akár külön szekciók is létrehozhatsz azoknak.
 • A személyes adatok megadása esetén többször is olvasd át azokat, nehogy elírás legyen bennük.
 • A tapasztalatot mindig fordított időrendi sorrendben írd, vagyis a legfrissebbel, mostanival kezdd a felsorolást.
 • A tanulmányok során mindig a legmagasabb iskolai végzettséggel kezdd, és szerepeljen a végzettség és iskola neve, valamint hogy mikor jártál az intézménybe. Pályakezdőként sorolj fel néhány releváns tantárgyat is, esetleg különböző eredményeket is, vagy akár iskolán kívüli eredményeket.
 • A képességek és készségek mindig kulcsszóként vannak elrejtve a hirdetésben, így ha jellemző rád, akkor használd azokat.
 • A szakmai összegzést tapasztalat megléte esetén ajánlott, míg a karriercél meghatározás annak hiánya esetén. Mindkettőnél 3-5 mondatban foglald össze a teljes karrieredet, képességeidet és a motivációdat, tanulmányaidat és eredményeidet.
 • Ha beszélsz nyelveket, sorold fel azokat a nyelv szintjével együtt, így biztosan előnyre teszel szert.

Gyakran Ismételt Kérdések

Lehetőleg fodrász végzettség nélkül is?

Nem! A fodrász végzettséget vagy szakközépiskolában, 5 éves, érettségit is adó képzés alatt, vagy érettségire épülő 2 éves képzések végezheted el. Enélkül viszont nem dolgozhatsz a szakmában.

Tényleg csak nők dolgoznak a szakmában?

Nem, férfiak is vannak, főleg a külön férfi hajvágásra szakosodott barber shopokban!

Milyen hosszú legyen az önéletrajz?

A fodrász önéletrajz is lehetőség szerint ne legyen hosszabb, mint egy oldal.

fodrászati tapasztalat önéletrajz

fodrászat önéletrajz sablon fodrász számára nincs tapasztalat fodrászat önéletrajz sablon
írni fodrász cv Fodrász önéletrajz példák