Gépészmérnöki önéletrajz – példákkal és sablonnal!

A gépészmérnök munka meghatározó napjainkban, hiszen egyre nagyobb szükség van a szaktudásukra. Köztudott, hogy a gépek hamarosan mindent ellepnek - már ha, ez eddig nem történt volna meg. Egyre nagyobb lesz a kereslet a gépészmérnökökre, hogy valódi csodát csináljanak!

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

3.7
Rated 3.7 out of 5
3 vásárlói értékelésből

Ha te is végzett gépészmérnök vagy, akkor ideje elhelyezkedni – ehhez nyújtunk segítséget cikkünkben. Megmutatjuk, mi a tökéletes önéletrajz titka, valamint azt is, hogy hogyan tudod jól megfogalmazni a szakmai tapasztalatodat és az eredményeidet. Az önéletrajzod adjon el téged!

Tartalomjegyzék

Gépészmérnök önéletrajz minta

Személyes adatok

Kocsis Alex
Gépészmérnök
E-mail cím: kocsis_alex@gmail.com
Telefonszám: 0630/6789-654
Lakcím: 1122, Budapest, Vas Géza utca 12.
Születési hely, idő: 1983. 06.19. Kecskemét

Magamról

15 év gépészmérnöki tapasztalattal rendelkezem. AutoCAD és Solid Edge programok használata, műszaki egyeztetéseken való részvétel. Tárgyalóképes angol nyelvtudással rendelkezem, terhelhető és önálló vagyok, vezetői képességgel. Jelenleg közvetlenül 24 ember vezetése tartozik hozzám, valamint közvetetten 56 embert irányítok.

Szakmai tapasztalat

Senior Gépészmérnök
P&B Kft.
2018. január – 2022. március
Budapest

 • 24 fős gépészmérnöki csapat irányítása, amely idő alatt a fluktuáció csökkentése 15 százalékkal.
 • Gépészeti konstrukciók, technológiák kidolgozása, részletezése, dokumentációkészítés, számítások elvégzése.
 • Konstrukciók és részletrajzok ellenőrzése.
 • Üzembehelyezés során felmerülő problémák megoldása.
 • Megbeszélések, felmérések külső telephelyeken is, ügyfelekkel való kapcsolattartás, tárgyalások.

Gépészmérnök
NetWorth Kft.
2015. április – 2018. január
Budapest

 • Új termékek fejlesztése, tömeggyártásba történő bevezetéshez előkészület.
 • Prototípus gyártáshoz kapcsolódó tesztek, vizsgálatok elvégzése. Új folyamat bevezetése, amely során 23 százalékkal csökkent a költség.
 • Analízisek elvégzése, az eredmények kiértékelése, jelentések készítése.
 • Gyártási folyamat során felmerülő hibák analizálása és megoldása.

Gépészmérnök
VPP. Systems Kft.
2007. február – 2015. április
Budapest

 • Egyedi gyártású alumínium profilos szerkezetek, szerelő munkahelyek, szállítópályák, robotcellák, egyedi berendezések tervezése, fejlesztése AutoCad programban.
 • Részletes gyártási dokumentáció elkészítése vevői és /vagy saját tervek alapján.
 • Árajánlat készítésben való részvétel.
 • Műszaki egyeztetés a vevőkkel és az értékesítőkkel.

Tanulmányok

Gépészmérnök
Debreceni Egyetem
2003 – 2007
Debrecen

Készségek, képességek

 • Jó szervezőkészség
 • Kitűnő problémamegoldó készség
 • Jó kommunikációs készség
 • Tárgyalóképes angol nyelvtudás
 • Microsoft Excel
 • AutoCad
 • SolidWorks,
 • ProE/Creo tervező szoftver

Nyelvismeret

Angol – felsőfokú nyelvtudás
Német – tárgyalóképes nyelvtudás

gépészmérnöki önéletrajz

Gépészmérnök foglalkoztatottság

A gépészmérnök foglalkoztatottságot tekintve szerencsére van miből válogatni. Több, mint 1000 állás található az állásportálokon, azonban azt nem árt tudni, hogy ezek jelentős része ipari területeken van, Budapesten kívül. Emellett pedig inkább az ország keleti és nyugati részében gyakoribb a munka.

A fizetés ebben az esetben is attól függően változik, hogy hány év szakmai tapasztalattal rendelkezel. A Hays felmérése szerint az átlag pályakezdő gépészmérnök fizetés bruttó 425.000 és 550.000 forint között mozog. 5 év szakmai tapasztalattal a hátad mögött már bruttó 600.000-900.000 forint közötti összegre számíthatsz. 10 év szakmai tapasztalat után már a bruttó 1,4 millió forintos fizetés sem álom!

Hogyan írj gépészmérnök önéletrajzot?

A gépészmérnök önéletrajz, akárcsak a legtöbb önéletrajz, lehetőleg egy oldal hosszúságú legyen. Amennyiben ennél jóval több tapasztalattal rendelkezel, akkor is csak az elmúlt 15 évről ajánlott mesélni. Ez alól az lehet kivétel, ha mindössze 2-3 munkahelyen szerezted ezeket a tapasztalatokat, tehát ráfér minden tapasztalat egy oldalra.

Mindenképp kerüld a harsány, feltűnő színeket, hiszen ez a megjelenés nem sugall professzionalizmust. Amikor ránéz a HR-es vagy a leendő vezető az önéletrajzra, az első benyomása a megbízhatóság kell, hogy legyen. A mérnök szakmában nincs helye a feltűnősködésnek, hiszen nagy felelősséged van.

A megjelenés esetén két dolog lesz meghatározó: a sablon, és az, hogy hány év szakmai tapasztalattal rendelkezel. Pályakezdő lévén maradj a funkcionális önéletrajz formátumnál, amely a készségekre és képességekre helyezi a hangsúlyt.  Ennél a típusnál a munkatapasztalat rész akár el is hagyható . Bővebb munkatapasztalat esetén viszont a klasszikus, fordított időrendi sorrend a jó választás. Figyelj  a helyesírásra, és arra, hogy átlátható, könnyen olvasható, szellős legyen az önéletrajz. Ha túl zsúfolt, a leendő munkaadó biztosan nem olvassa át.

Ennek elkerüléséhez a sablonok között érdemes szétnézni. A sablon biztosítja az elrendezést, megjelenést és a designt is. Mérnök szakmákhoz mi a Prague és a Perth sablonokat ajánljuk, hiszen egyszerűek, letisztultak és konvencionálisak.

Az önéletrajz elrendezése

Az elrendezést meghatározza a sablon, azonban mindig tartsd be az alapszabályokat. A neved legyen kiugró, tehát nagyobb betűméretű és vastagabb betűt használj. A szekciók legyenek jól elválasztva egymástól, ezzel segítve az olvasást. A betűtípus olvasható legyen, ezért ajánlott a 11-12-es betűméret, és a Calibri, Arial vagy a Times New Roman használata. Fontos, hogy a lehető legátláthatóbb legyen, mert ezzel segítheted a HR-est az olvasásában, és saját magadat az előrejutásban. Nem titok ugyanis, hogy ha nehezen olvassa el a HR-es az önéletrajzot, akkor nem jutsz tovább. Mindössze pár másodperced van magadra vonzani a HR-es figyelmét!

Az alábbi szekciók mindenképp szerepeljenek az önéletrajzban:

 • ​​Személyes adatok, elérhetőség
 • Profil, szakmai bemutatás, karriercél meghatározás
 • Munkatapasztalat
 • Tanulmányok, képzések
 • Készségek, képességek
 • Nyelvtudás (opcionális)

Nézzük végig egyesével a szekciókat!

Kezdd az önéletrajzot a személyes adatokkal

Az önéletrajz fejlécének szoktuk hívni a személyes adatokat, elérhetőségeket tartalmazó szekciót. Álláskeresőként biztosra kell menned, így a személyes adataidnak hibátlannak kell lenniük, hogy a HR-es azonnal meg tudjon találni. Gondolj csak bele, miről maradsz le, ha a cég nem ér el, mert elírtad az adataidat! Emiatt az elérhetőségeket mindig többször ellenőrizd le, és  mindig frissítsd .

Kezdd a neveddel az adatok felsorolását, azt lehetőleg emeld ki vastag betűvel. Ezután következhet a beosztásod, pozíciód, majd az email cím, telefonszám, lakcím, születési hely és idő. Az email cím esetén soha ne add meg a jelenlegi munkahelyeden használt email címedet, valamint se a céges telefonszámot, mert nem illik így keverni az álláskeresést és a jelenlegi munkádat.

👉 Csak abban az esetben szerepelhet céges email cím, ha vállalkozó vagy!

HELYES
Személyes adatok

Kocsis Alex
Gépészmérnök
E-mail cím: kocsis_alex@gmail.com
Telefonszám: 0630/6789-654
Lakcím: 1122, Budapest, Vas Géza utca 12.
Születési hely, idő: 1983. 06.19. Kecskemét

Ez a megoldás azonban biztosan nem kelt bizalmat, és már ennél a résznél ki fogsz esni:

HELYTELEN
Személyes adatok

Kocsis Alex
Gépészmérnök
E-mail cím: alexka0619@gmail.com
Telefonszám: 0630/6789-654
Lakcím: 1122, Budapest, Vas Géza utca 12.
Születési hely, idő: 1983. 06.19. Kecskemét

Kell-e fényképet mellékelni az önéletrajzhoz?

A fénykép csatolása általában opcionális, azonban segíti a munkáltatót, hogy teljes képet kapjon rólad. Emellett pedig Magyarországon ma már elvárás a fénykép, sok esetben az álláshirdetésben is megadják, hogy csak fényképes önéletrajzot várnak. A fotó azonban nem lehet egy évnél régebbi, valamint ügyelni kell a minőségre is. A minőség legyen a legfontosabb: lehetőleg fehér fal előtt készüljön, egyszínű felsőben, ingben vagy blúzban. Természetes haj és smink a megfelelő egy ilyen képhez, de a legjobb, ha befizetsz egy fotózásra is! Mellkasig kell látszódnod a fotón, és törekedj egy félmosolyra, nyitott, egyenes testtartásra.

Írd meg a tökéletes összegzést a gépészmérnök önéletrajzhoz

A szakmai összegzés vagy karriercél meghatározás az önéletrajz koronája. Ezt a szekciót már akkor javasolt megírni, ha minden mással végeztél. Ezáltal könnyen áttekinthető a CV, és valószínűleg már a fejedben lesz, hogy mit akarsz beleírni.

Akár karriercél meghatározást, akár összegzést választasz, az biztos, hogy ne legyen több 4-6 sornál. A szekció amolyan összefoglalása a karrierednek, tanulmányaidnak és a képességeidnek, erősségeidnek. Pontosan emiatt nagyon ütősre kell sikerülnie! Lehetőleg már itt rejts el néhány kulcsszót, valamint törekedj arra, hogy a lehető legtöbbet tudja meg rólad az olvasó. Az eredményeidet pedig javasolt számokkal alátámasztani.

💡 Tény: A kulcsszavak azok a képességek, készségek, amelyeket az ATS, jelentkezés szűrő rendszer keres a beérkező önéletrajzokban.

Ezeket a kulcsszavakat a HR-es adja meg előre, és nem is kerül a szeme elé olyan önéletrajz, amelyben nincs elegendő kulcsszó. Ezért nem tudjuk elégszer hangsúlyozni, hogy minden egyes jelentkezés esetén frissítsd az önéletrajzot!

A szakmai összegzés megírása akkor ajánlott, ha már rendelkezel legalább 2-3 év szakmai tapasztalattal. Kerüljön bele néhány képesség, feladatkör, erősség, és persze számszerűsített eredmény is. Semmi más nem tudja annyira megfogni a HR-est, mint az elért eredményeid!

HELYES
Magamról
15 év gépészmérnöki tapasztalattal rendelkezem. AutoCAD és Solid Edge programok használata, műszaki egyeztetéseken való részvétel. Tárgyalóképes angol nyelvtudással rendelkezem, terhelhető és önálló vagyok, vezetői képességgel. Jelenleg közvetlenül 24 ember vezetése tartozik hozzám, valamint közvetetten 56 embert irányítok.

Láthatod a példában, hogy fontos, hogy az itt található képességeket mindig kicseréld arra, amit az álláshirdetésben találsz!

Karriercél meghatározás pályakezdők számára

Pályakezdőként érdemes karriercél meghatározást írni, ami felépítésében és kinézetében nagyon hasonlít a szakmai összegzésre. Ebben az esetben sem legyen hosszabb, mint 4-6 sor, és a tanulmányokat, erősségeket helyezze a fókuszba. Mivel nem rendelkezel szakmai tapasztalattal, arról nem tudsz mesélni. Viszont a motivációval, hogy milyen képességekkel rendelkezel, mit tudsz nyújtani a cégnek és hogy miért téged válasszanak, meg tudod győzni őket!

👉 A kulcsszavakra itt is figyelj oda!

HELYES
Célom
Kiváló kommunikációs készséggel  és problémamegoldó képességgel rendelkezem. Gépészmérnöki tanulmányaimat a Budapesti Műszaki Egyetemen gépgyártás technológia szakirányon végeztem. SolidWorks, Inventor és AutoCad ismeretekkel rendelkezem, valamint felsőfokú angol nyelvvizsgával is. Célom, hogy fejlődhessek a gépgyártás technológia gyakorlati területén.

Az alábbi példa pedig nem lesz megfelelő, ugyanis a képességekről nem árul el sokat, így nem elég meggyőző.

HELYTELEN
Célom
A BME-n végeztem 4.0 tanulmányi átlaggal. Precíz vagyok és szívesen dolgoznék olyan munkahelyen, ahol tanulhatok.

gépészmérnöki önéletrajz

Szakmai tapasztalat elhelyezése a gépészmérnök önéletrajzban

Következzen az önéletrajz legfontosabb része, a munkatapasztalat. A szakmai tapasztalat attól függően, hogy milyen sablont használsz, a klasszikus önéletrajzod éke lesz. A felsorolásnál viszont tartsd be a fordított időrendi sorrendet, vagyis a legújabb munkahelyeddel kezdd a felsorolást. Ezután időrendben visszafelé haladva mutasd be a többi munkádat, a legelsőig, amennyiben az kevesebb, mint 15 évvel ezelőtt volt. 15 évnél korábbi munkát nem érdemes felsorolni, különben nem férsz ki egy oldalra.

Fontos, hogy  3-5 bulletponttal a feladataidat, elért eredményeidet is mutasd be . Ez több szempontból is fontos: az egyik, hogy ezáltal jobban megismer a munkáltató, a cégek azonnal látják, hogy szakmabeli vagy-e, releváns-e a munkatapasztalatod. A másik fontos szempont pedig,  ezekben kulcsszavakat tudsz elrejteni. A kulcsszavak ugyanis itt is fontos szerepet töltenek be. Minél inkább hasonlóak a felsorolt feladatköreid az álláshirdetésben megadottakhoz, annál jobb! Lehetőleg eredményeket is mutass fel.

HELYES
Szakmai tapasztalat

Senior Gépészmérnök
P&B Kft.
2018. január – 2022. március
Budapest

 • 24 fős gépészmérnöki csapat irányítása, amely idő alatt a fluktuáció csökkentése 15 százalékkal.
 • Gépészeti konstrukciók, technológiák kidolgozása, részletezése, dokumentációkészítés, számítások elvégzése.
 • Konstrukciók és részletrajzok ellenőrzése.
 • Üzembehelyezés során felmerülő problémák megoldása.
 • Megbeszélések, felmérések külső telephelyeken is, ügyfelekkel való kapcsolattartás, tárgyalások.

Gépészmérnök
NetWorth Kft.
2015. április – 2018. január
Budapest

 • Új termékek fejlesztése, tömeggyártásba történő bevezetéshez előkészület.
 • Prototípus gyártáshoz kapcsolódó tesztek, vizsgálatok elvégzése. Új folyamat bevezetése, amely során 23 százalékkal csökkent a költség.
 • Analízisek elvégzése, az eredmények kiértékelése, jelentések készítése.
 • Gyártási folyamat során felmerülő hibák analizálása és megoldása.

Gépészmérnök
VPP. Systems Kft.
2007. február – 2015. április
Budapest

 • Egyedi gyártású alumínium profilos szerkezetek, szerelő munkahelyek, szállítópályák, robotcellák, egyedi berendezések tervezése, fejlesztése AutoCad programban.
 • Részletes gyártási dokumentáció elkészítése vevői és /vagy saját tervek alapján.
 • Árajánlat készítésben való részvétel.
 • Műszaki egyeztetés a vevőkkel és az értékesítőkkel.

Példa tapasztalat nélküli gépészmérnökök számára

Amennyiben frissen végzett egyetemista vagy, most végezted el valamelyik mérnök szakot, akkor érdemes a kötelezően teljesített szakmai gyakorlatot beírnod a tapasztalatok közé. Diákmunkát közvetítő oldalakon keresztül tudsz már az egyetem alatt jelentkezni mérnöki munkákra, így érdemes kihasználod ezt a lehetőséget legkésőbb az egyetem utolsó félévében.

Ebben az esetben ne hagyd ki, ha bármilyen más típusú diákmunkát már végeztél, még akkor sem, ha az nem vág a szakmádba. Ilyenkor érdemes a funkcionális önéletrajz típust választani, és ott kissé elrejteni a tapasztalatokat, hogy ne azon legyen a fókusz. Ha viszont nem diákmunkára jelentkezel, akkor inkább ne sorolj fel egyéb tapasztalatot, hanem hagyd ki ezt a szekciót!

Példa gépészmérnök diákmunkára való jelentkezés esetén:

HELYES
Szakmai tapasztalat

Bolti eladó
Spar Magyarország Kft.
2021. május – 2021. szeptember
Budapest

Feladatkörök:

 • Vevők, vásárlók kiszolgálása, a lehető legjobb ügyfélélmény megteremtése.
 • Kassza kezelése, akár reklamáció, termékcsere menedzselése.
 • Hűségprogram és törzskártya program koordinálása.

Tanulmányok szekció a gépészmérnök önéletrajzban

A tanulmányok szekció még értékesebbé teszi az önéletrajzot. Az ugyanis biztos, hogy bármilyen mérnöki pályát választasz, a diploma megszerzése elengedhetetlen. A legtöbb mérnökképzés 4 éves, és az csak az alapszak. Mesterdiploma megszerzése esetén pedig további 2 évet vesz igénybe, bár annak megléte már nem elvárás. Magyarországon a legnevesebb a Budapesti Műszaki Egyetem, ráadásul az ott végzettek várhatóan magasabb fizetést is kapnak.

A tanulmányok felsorolása esetén először írd le a szakot, majd alá az iskola nevét, alá, hogy mettől-meddig jártál oda, majd a város nevét. A hónapot nem kell kiírni csak abban az esetben, ha plusz képzést végeztél el, ami néhány hónapig tartott. Időben csak az érettségi meglétééig haladj vissza, az általános iskolai tanulmányaid megmutatása már nem szükséges. Ez tehát így fog kinézni abban az esetben, ha már több éves szakmai tapasztalattal rendelkezel:

HELYES
Tanulmányok

Gépészmérnök
Debreceni Egyetem
2003 – 2007
Debrecen

Itt érdemes lehet még egyéb képzéseket is felsorolni, természetesen szintén fordított időrendi sorrendben.

HELYES
Tanulmányok

Gépipari mérnökasszisztens
Kecskeméti Főiskola
2019 – 2021
Kecskemét

Pályakezdők esetén a tanulmányok felsorolása

Pályakezdőként nagyobb figyelem jut a tanulmányokra, hiszen ezzel a résszel kell tudnod meggyőzni a HR-est, hogy minden szakmai tudás a birtokodban van. Mindig sorold fel a kapcsolódó tantárgyakat is, vagy a szakiránynak megfelelő kurzusokat. Akármilyen mérnöki szakra is mész, mindig választhatsz specializációt, így annak megemlítését se hagyd ki. Mindemellett pedig bármilyen elismerést, díjat, plusz projektet sorolj fel – biztosan előnyt jelent a többiekkel szemben!

HELYES
Tanulmányok

Gépészmérnök
Debreceni Egyetem
2017 – 2021
Debrecen

 • Főbb tantárgyak: a gépelemek, gépek, gépészeti készülékek, épületgépészeti berendezések és szerkezetek, hő- és áramlástechnikai, vegyipari folyamatok modellezése, konstrukciós tervezése, szerkesztése.
 • Tanulmányi átlag: 3.5

Képzés vs. tapasztalat: melyik szerepeljen először?

Általánosságban elmondható, hogy ha van bőséges munkatapasztalat, akkor az kerüljön az elejére, ezt a formátumot használja a klasszikus, fordított időrendi sorrendet alkalmazó önéletrajz is. Amennyiben viszont pályakezdő vagy, és alig tudsz tapasztalatot felsorolni, akkor inkább ajánlott a tanulmányokat előre venni. Ezt az elrendezést követi a funkcionális önéletrajz típus is.

A legjobb készségek a gépészmérnöki önéletrajzban

A készségek és képességek általában személyiségbeli, motivációs tényezők, tulajdonságok, vagy pedig a technikai tudás, amit elsajátíthatsz. Az, hogy ezek közül mire van pontosan szükség, megtalálható az álláshirdetés elvárásokat tartalmazó részében.

Ahhoz, hogy megtaláld a képességeidet, először érdemes a lehető legtöbb álláshirdetést átolvasni, és megnézni, miket kérnek. Ezután pedig karikázd be azokat, amelyek rád is jellemzők, és így biztosan megtalálod a kért és valós képességeidet.

A soft skillek, vagyis lágy készségek

Ide tartoznak azok a képességek, amelyeknek akár tanulmányok nélkül is birtokában vagy. Ezek sokszor személyiség jellemzők, tulajdonságok, amelyek megmutatják, hogy milyen a munkamorálod, hogyan dolgozol és milyen kolléga leszel.

Készségek, képességek

 • Jó szervezőkészség
 • Kitűnő problémamegoldó készség
 • Jó kommunikációs készség
 • Csapatmunkára való hajlandóság
 • Önálló gondolatok
 • Kreativitás
 • Eredményorientált munkavégzés

A hard skillek, vagyis szakmai tudás

A szakmai vagy technikai tudás körébe tartozik minden program, szoftver ismerete, valamint az elméleti tudás is. Ezekre teszel szert vagy a tanulmányaid vagy a munkatapasztalatod során. A hard skillek mutatják meg, hogy milyen szakember vagy.

Készségek, képességek

 • Tárgyalóképes angol nyelvtudás
 • Robotika ismeretek
 • Felhasználói számítógépes ismeretek
 • Microsoft Excel
 • AutoCad
 • 3D-s géptervezés
 • SolidWorks
 • Inventor
 • ProE/Creo tervező szoftver
 • Solid Edge

A soft illetve hard skillekből összesen 6-8 darabot sorolj fel, és annak alapján oszd el, hogy mit látsz az álláshirdetésben. Ha azt látod, hogy soft skill a keresettebb, akkor abból legyen több!

gépészmérnöki önéletrajz

Nyelvtudás

A nyelvtudás esetén kötelező a nyelv szintjét is felsorolni. Ahány nyelvet beszélsz, mindet sorold fel, ugyanis annál magasabbra kúszhat a bér is. Főleg abban az esetben elengedhetetlen a megadása, ha elvárásként szerepel, hogy tárgyalóképes vagy felsőfokon beszélt legyen. Alapszintet, középszintet és felsőfokot különböztetünk meg, így ezekkel jelöld a szinteket.

HELYES
Nyelvismeret

Angol – felsőfokú nyelvtudás
Német – tárgyalóképes nyelvtudás

Összefoglalás: kulcspontok a tökéletes gépészmérnök önéletrajzhoz

Az önéletrajznak elsősorban átláthatónak és könnyen olvashatónak kell lennie, emiatt pedig törekedj a kifogástalan helyesírásra. Minél professzionálisabb megjelenésű sablont választasz, például a Prague vagy a Perth sablont, annál jobb benyomásra teszel szert. A betűtípus lehetőleg hagyományos legyen, mint a Calibri, Arial vagy Times New Roman, a betűméret pedig 11-12-es.

​​Az alábbi szekciók mindig szerepeljenek:

 • A személyes adatok megadása esetén különösképp ügyelj arra, hogy az adatok helyesen szerepeljenek. Ellenkező esetben nem fog tudni elérni téged és lemaradsz álmaid munkájáról.
 • A szakmai összegzést vagy karriercél meghatározást hagyd a legvégére, ugyanis így könnyebb 4-6 sorban összefoglalni a teljes karrieredet, eredményeidet és a képességeidet.
 • Pályakezdőként a karriercél meghatározás az ideális választás, ebben az esetben a tanulmányaidról, motivációdról is mesélj.
 • A tapasztalatot mindig fordított időrendi sorrendben írd, vagyis a legújabbal kezdd a felsorolást.. Pályakezdőként, ha csak szakmai gyakorlatod volt, mindenképp sorold fel.
 • A tanulmányok esetén mindig a legmagasabb iskolai végzettséggel kezdd a felsorolást, és szerepeljen a végzettség neve, az iskola neve és mikor jártál az intézménybe. Pályakezdőként sorolj fel néhány releváns tantárgyat is.
 • A képességek és készségek mindig kulcsszóként vannak elrejtve a hirdetésben, emiatt különösen fontos azokat beilleszteni az önéletrajzba.
 • Végig figyelj arra, hogy a kulcsszavakat frissítsd minden jelentkezés előtt, így van a legtöbb esélyed megszerezni álmaid munkáját!

Gyakran Ismételt Kérdések

Lehet gépészmérnök pozíciót szerezni diploma nélkül?

Van rá esély, mert nem minden munkahelyen kérnek diplomát. Azonban ez csak abban az esetben lehetséges, ha már sok év szakmai tapasztalattal rendelkezel. Pályakezdőként biztosan nem fogsz tudni elhelyezkedni a szakmában felsőfokú végzettség nélkül!

Hogyan tudom első pillantásra lenyűgözni a HR-est?

Az önéletrajzodban található szakmai összegzés az, amit elsőként elolvas a HR-es. Ha ezt sikerül jól megfogalmaznod, akkor egyenes utad van az interjúhoz!