Grafikus motivációs levél

A grafikus szakma a kreativitás csúcsát jelenti, mégis csak meredten nézel az üres motivációs levélre. Miről kellene írni, mit emeljek ki, mi az, amit meg kell mutatni, és egyáltalán: mi értelme a motivációs levélnek?

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
1 vásárlói értékelésből

A motivációs levél ugyanis nem sok jóval kecsegtet az írójának: rengeteg energiabefektetéssel jár a megírása, miközben újra és újra át kellene fogalmazni minden egyes jelentkezésnél. Természetesen választ sem kapunk rá, tehát akár 1 óra is elmehet a megírásával, a semmiért.

Részletes útmutatónkkal azonban megmutatjuk, hogyan írj ütős grafikus motivációs levelet, amely segítségével már az első munkáltatót leveszed a lábáról. Álljunk is neki!

Tartalomjegyzék

Grafikus motivációs levél minta

Címzett

Szűcs Ezékiel

Head of Creative

Ügynökség Kft.

Grafikai utca 124. .

1011, Budapest

Feladó

Minta Krisztián

minta.krisztian@gmail.com

+3630/453-2347

Kiss Gábor utca 14.

1119, Budapest

Tisztelt Szűcs Ezékiel!

Minta Krisztián vagyok, és a meghirdetett Junior Grafikus pozícióra szeretnék jelentkezni, amely állást a grafikusallasok.hu oldalon találtam. Jelenleg grafikus gyakornok vagyok a Coca-Colánál, ezért úgy gondolom, alkalmas lehetek a pozícióra.

Végzettségemet a KREA Intézményben szereztem mint tervezőgrafikus, tanulmányaimat 2022. júniusában fejeztem be kiváló eredménnyel. Jelenleg a Coca-Colánál vagyok grafikus gyakornok 6 hónapja. Főbb feladataim közé az elektronikus hírlevelek előkészítése Mailchimp rendszerben, közösségi felületek kreatív anyagainak elkészítése, bannerek, offline és online hirdetések készítése tartozik. Magas szintű Adobe, After Effects, Photoshop, Illustrator. Előnyt jelent: Premier Pro, InDesign ismeretekkel rendelkezem. Angolból felsőfokú nyelvvizsgával rendelkezem, emellett németül is társalgási szinten beszélek, ezért nem okoz gondot, ha nemzetközi ügyféllel kell dolgoznom. Munkámat az önálló munkavégzés jellemzi, kreatív és sikerorientált gondolkodásmóddal, pontossággal dolgozom, valamint rugalmasnak tartom magam. A stressztűrő képességem magas, így nem okoz gondot, ha egy anyagot azonnal el kell készítenem. A munkám során azt tartom szem előtt, hogy mindig igényes, a briefnek tökéletesen megfelelő anyagot adjak ki a kezeim közül.

Hosszútávú céljaim közé tartozik a senior csapattaggá válás, ugyanis szeretnék fejlődni a területen, főleg az animáció irányába. Jelenleg autodidakta módon tanulom az animáció készítést, de nem zárkózok el egy tanfolyam elvégzésétől sem.

Csatolva küldöm Behance portfóliómat és szakmai önéletrajzomat. Óriási megtiszteltetés lenne egy olyan márkánál dolgozni, amely nemzetközileg is számtalan díjat elnyert, valamint ebben az évben is az “Év kreatív kampánya” díjat nyerte el közönségdíjasként. Köszönöm az anyagaim átolvasására szánt időt, és remélem, lesz lehetőségem személyesen is bemutatkozni.

Üdvözlettel,

Minta Krisztián

minta.krisztian@gmail.com

+3630/453-2347

Budapest, 2022.07.05.

A motivációs levélről…

A motivációs levél rávilágít a képességeidre, készségeidre, szakmai tudásra, amelyek kimaradtak az önéletrajzból. Abban ugyanis vázlatszerűen sorolod fel az előnyeidet és hogy mihez értesz pontosan. Itt viszont van tered, helyed és alkalmad bemutatni valós, munkahelyi példákkal, miben és miért vagy megfelelő az állásra. Emellett az eredményeidről, elismeréseidről, érdeklődésedről, munkamorálról is tanúbizonyságot tehetsz. Egy jó motivációs levél ráadásul annak is helyet biztosít, hogy megindokold, miért pont arra a pozícióra és ahhoz a céghez jelentkezel.

Motivációs levél és kísérőlevél – egy és ugyanaz?

A motivációs levél és a kísérőlevél sok mindenben hasonlít, hiszen mind a kettő esetén mondatokba kell foglalni a szakmai tapasztalatodat és a képességeidet. A különbség azonban a funkcionalitásban és a terjedelemben van. A motivációs levél az a külön dokumentum, amely részletezi a karrieredet, míg a kísérőlevél az az email, amelyet a jelentkezéshez írsz meg. A kísérőlevélbe pedig becsatolod a motivációs levelet és az önéletrajzot, és így együtt küldöd el a leendő munkáltatónak. A kísérőlevélről ide kattintva tudhatsz meg többet, többek között mintákkal, példákkal mutatjuk be, hogyan legyen az is megfelelő.

A motivációs levél megjelenése

A motivációs levél hosszúsága nem több, mint fél-egy oldal. Mindez pedig könnyen olvasható, átlátható  és szellős legyen, hogy valóban olvasásra ösztönözze a HR-est! A motivációs levélben ajánlott ugyanolyan betűtípust használni, mint amit az önéletrajzban használtál. Mindenképp az olyan hagyományos,   könnyen olvasható betűtípusokat ajánljuk, mint az Arial, Calibri, Times New Roman és 11-12-es betűméret  az, ami számításba jöhet.

Lehetőleg legalább 4-5 bekezdésből álljon a motivációs levél, tehát ne egy nagy egybefüggő szöveg legyen. A tagolás is segíti az olvasást és értelmezést, és meg is mutatjuk, mit alapján tagold: 

 • Címzett és feladó megadása
 • Megszólítás
 • Bemutatkozás: jelentkezés módja, hol találtad a jelentkezést, mi a motivációd.
 • Az önéletrajz összefoglalása, benne a szakmai tapasztalat, eredmények, tanulmányok.
 • Személyes tulajdonságok, értékek.
 • Motiváció, milyen értéket tudnál nyújtani a cégnek.
 • Zárás, elköszönés és az aláírás.

Ne aggódj, mindegyiket egyesével átnézzük!

A címzett és feladó megadása

A motivációs levél és egy valódi levél nem igen tér el egymástól ebben a tekintetben.  Szükséged lesz a feladó, vagyis a saját adataidra, és a címzett adataira. A címzett adatainál szükséged lesz a nevére, beosztására, valamint a cég nevére és az iroda címére. A te adataidnál pedig a nevedre, email címedre és telefonszámodra, valamint a lakcímedre.

A cég weboldalán vagy közösségi oldalán, esetleg az álláshirdetésben megtalálod azt, hogy kihez érkezik be a leveled, ki fogja olvasni. Ha nem, akkor elég a céget, vagy a HR Osztályt megadni (ha van a cégnél)!

KORREKT

Címzett

Szűcs Ezékiel

Head of Creative

Ügynökség Kft.

Grafikai utca 124. .

1011, Budapest

Feladó

Minta Krisztián

minta.krisztian@gmail.com

+3630/453-2347

Kiss Gábor utca 14.

1119, Budapest

Vagy, ezt is használhatod:

KORREKT

Head of Creative

Ügynökség Kft.

Grafikai utca 124. .

1011, Budapest

Kezdd a megszólítással!

A megszólítás nagyon fontos, hiszen ezzel állítod be a meg a levél hangulatát és a tónusát. Mindig a “Tisztelt” megszólítást használd, kivéve, ha úgy látod, hogy a cég kommunikációja fiatalos, barátságos, közvetlen és tegeződő. Ebben az esetben a Kedves” is megengedett, és ez főleg az ügynökség vagy kis magyar KKV-k esetén gyakori. Mindig böngészd át a weboldalt, de ebből akár már az álláshirdetésből is rá lehet jönni.

Ezek elfogadottak:

 • Tisztelt Lakatos Márió!
 • Kedves Kis Gábor!

Ha pedig nem tudod, kihez érkezik be a levél, akkor ezeket használhatod, a cég kommunikációjának megfelelően:

 • Tisztelt Hölgyem/Uram!
 • Tisztelt HR Osztály!
 • Kedves HR Osztály!

💡 Tipp: A megszólítás után mindig felkiáltójel íródik, nem pedig vessző, mint az angol.

A grafikus motivációs levél kezdése, a bemutatkozás

Neki is állhatunk magának a motivációs levél megírásának. Kész vagyunk a címzéssel és a megszólítással, ideje meggyőzni a leendő munkáltatót, hogy megtalálta azt, akit keres. Ehhez először 1-2 mondatos bemutatkozásra van szükséged, amelyben bemutatkozol, elmondod milyen állásra jelentkezel és hogy miért. Már itt előkerülhet a motivációd is, hogy miért ide jelentkezel, vagy az, hogy mitől érzed magad jó jelöltnek.

KORREKT

Tisztelt Szőr Natália!

Kozma Erika vagyok és az Allasokaneten.hu oldalon talált Grafikus állásra szeretnék jelentkezni. Jelenleg Grafikus gyakornok pozícióban dolgozom az Animation ügynökségnél, azonban szeretnék a karrieremben előre lépni, ezért is pályázom meg a pozíciót.

Tisztelt Vodafone Hungary Kft.!

Kozma Dániel vagyok, és az Allasokaneten.hu oldalon talált Senior Grafikus pozícióra szeretnék jelentkezni. Átnézve a cég weboldalát, szívesen dolgoznék egy olyan cégnél, amely azt a lendületes, innovatív szemléletmódot képviseli, amelyet én magam is.

A motivációs levél törzse

Most következik a motivációs levél azon része, az a néhány bekezdés, amely a motivációs levél lényegét adja. Itt említed meg mindazt, amitől te vagy az ideális jelölt. Minden olyat sorolj fel, ami kapcsolódó a megpályázott álláshoz. Ha már sok év tapasztalat van a hátad mögött, akkor nincs szükség arra, hogy minden egyes eddigi munkádról mesélj, elég arról, ha csak a legújabbról. Esetleg kiemelhetsz néhány korábbi projektet, aminél kiemelkedő eredményt értél el vagy kapcsolódik a pozícióhoz. Itt egy lista, hogy miről mesélj pontosan:

 • Szakmai tudás, ismeretek.
 • Készségek, képességek, programok, technikák, amelyeket használsz.
 • Eredmények, akár számszerűsítve vannak, akár nem.
 • Eddig munkahelyek és 3-4 feladatkör megemlítése.
 • Milyen munkaerő vagy?
 • Miért pont ennél a cégnél szeretnél dolgozni? Tetszik a cég víziója, missziója, hierarchia, struktúra, céljai?
 • Elismerések, amelyeket elnyertél vagy elnyertetek csapatban.
 • Tanulmányok megemlítése, főleg ha további tanfolyamokat, képzéseket is elvégeztél.

Akár kezdheted az egészet a szakmai összegzéseddel is, amelyben összefoglaltad már a karrieredet és eredményeidet.

KORREKT

Kreatív, precíz és proaktív Senior grafikus vagyok több, mint 12 év szakmai tapasztalattal, amelyet ügynökségnél és SSC-ben szereztem. Senior munkatársként 5 junior grafikus munkáját felügyelem, valamint 3 grafikus gyakornokét. Tárgyalóképes angol nyelvtudással képes vagyok a nemzeti ügyfelek stratégiáját és elképzeléseit is átlátni, valamint eladni az ötleteinket.

A jelenlegi, a  Designer. ügynökségnél való munkám során az ügyfelekkel való kapcsolattartás, a csapat menedzselése, a jó és motiváló környezet megteremtése élvez elsőbbséget. Emellett a cég online és offline grafikai anyagainak tervezése és készítése, valamint a feladatok kiosztása is feladataim közé tartozik. A vezetésem alatt a cégen belüli rotáció 25 százalékról 8 százalékra csökkent, amelyet a Mentor program bevezetésének köszönhetünk. Az elmúlt években elnyertük az Effi és a Kreatív Magazin “Év kampánya”, és “Év stratégiája” díjakat 2-2 alkalommal, amelyet a Coca-Cola Love is Love és az IKEA Pride kampányért kaptunk. Mindkettő esetében a kreatív vezető szerepét töltöttem az összesen 4 és 5 fős csapat élén.

A Premiere Pro, After Effects, Audition Adobe InDesign, Photoshop és Illustrator programokat mesteri szinten kezelem, emellett a UX oldalt is, amelynél Figma rendszerben dolgozom. Képzésemet az Egri Főiskola tervezőgrafika szakán szereztem, majd 2020-ban tovább képeztem magam, és egy vezetésmenedzsment képzést is elvégeztem, kiváló eredménnyel.

Olyan munkahelyen szeretnék dolgozni, ahol kamatoztathatom kiváló kommunikációs képességeimet és vezetői képességemet egy nagyobb grafikus csapat élén. Szeretnék jobban elmélyedni a stratégia alkotás területén, és úgy gondolom, hogy a Vodafone ehhez tökéletes játszótérré válhat. A kreatív kampányaik gyakran vannak díjakra jelölve, így biztos vagyok benne, hogy olyan munkahely, ahol a kreativitásomat is maximálisan kihasználhatom. 

💡 Tipp: Kissé hízelegni is kell a munkaadónak, hogy téged válasszanak. Említsd meg, mit csodálsz a cégben, mi tetszik!

Beszéljünk a kulcsszavakról…

Bár már megtanulhattad az önéletrajz útmutató során, de itt is fontos megismételni. Az álláshirdetés az ATS rendszerrel van összekötve, tehát, ha küldesz önéletrajzot és motivációs levelet, ide érkezik be. Az ATS rendszer pedig előre megadott kulcsszavakat keres az önéletrajzban. Ezek azok a készségek, képességek, programok nevei, amelyeket az álláshirdetésben is olvashatsz. Minél többet helyezel el ezekből az önéletrajzban és a motivációs levélben, annál nagyobb eséllyel választanak téged! Minderről bővebben ide kattintva olvashatsz.

A motivációs levél lezárása, elköszönés

Az elköszönésnél említsd a személyes interjú és találkozás lehetőségét. Sugalld azt, hogy nagyon lelkes vagy, és várod, hogy felvegyék veled a kapcsolatot akár emailben, akár telefonon keresztül. Bár szuper, ha magabiztos vagy, arra ügyelj, nehogy önteltnek és arrogánsnak tűnj!

A végén írd alá (persze, csak képletesen, nem szükséges kinyomtatni és kézzel aláírni), majd mehet alá a dátum is.

KORRECT

Csatolva küldöm szakmai önéletrajzomat is. Amennyiben bármi kérdése van, keressen a +3630/735-2154 telefonszámon, vagy emailben a speder.klarar@gmail.com email címen. Szívesen vennék egy személyes interjút, ahol megismerkehedtünk és bemutatkozhatok.

Várom válaszát!

Üdvözlettel,

Spéder Klára

Budapest, 2022.05.05.

Az elérhetőségeidet belefoglalhatod a mondatba, vagy a neved alatt is megjelenítheted, ami így néz ki:

KORRECT

Üdvözlettel,

Spéder Klára

klara.speder@gmail.com

0620/254-2845

Motivációs levél pályakezdőként

Amennyiben pályakezdő vagy, akkor munkatapasztalatod nincs, amiről mesélhetnél az motivációs levélben. Viszont, fontos, hogy már ekkor is tudsz miről mesélni. Érdemes a készségeket, képességeket, tanulmányokat, erősségeket, sikereket a tanulmányok területén felsorolni! Kerüljön ugyanis a fókusz arra, hogy miben vagy jó, pont úgy, mint a  funkcionális önéletrajz típus esetén. A pályakezdő motivációs levél példáért és részletes útmutatóért kattints ide.

Néhány plusz tipp a grafikus állás megszerzéséért:

 • Minden egyes jelentkezés esetén írd át a motivációs levelet. Nem elég csak a nevet és a pozíciót kicserélni, hanem a levél vázát megtartva írj még hozzá az álláshoz kapcsolódó információt!
 • Hanyagold a közhelyek használatát, erről ide kattintva olvashatsz többet.
 • Használd ingyenes, online önéletrajz szerkesztőnket, hogy ugyanolyan legyen az önéletrajz és a motivációs levél megjelenése. Ezáltal a színek, a betűtípus is egyforma lesz!

Elkészítem az önéletrajzomat

Összefoglalás – a tökéletes grafikus motivációs levél titka

A grafikus motivációs levél titka az, hogy rövid, lényegre törő és tiszteletteljes legyen, és a lehető legtöbb eredményt mutassa be. Érdemes utánanézni a cégnek a közösségi média felületeken annak érdekében, hogy tudd, kinek írod a levelet. Ez azért is fontos, mert azonnal megtudod, hogy milyen a cég kommunikációja, mennyire kötetlen vagy formai. Ezek mellett figyelj arra, hogy magabiztos szakembernek tűnj, aki részletes leírást ad ebben a 0,5-1 oldalas dokumentumban a képességeiről, tapasztalatáról és az eredményeiről. 

Használj hagyományos betűtípust, mint az Arial, Calibri, Times New Roman, és 11-12-es betűtípust. Tagold több bekezdésre a mondanivalódat, hogy magával ragadja az olvasót. Akár a HR-es, akár a cég vezetője olvassa, érezze, hogy az általa meghirdetett pozícióra jelentkezel. Legyen kissé személyes, sorolj fel valódi példákat a munkádról, és a lehető legnagyobb rálátást biztosítsd arra, hogy mihez értesz. Minél személyre szabottabb, annál jobb!

Minta motivációs levél grafikusoknak

grafikai tervezői motivációs levél írása Sablonok a grafikai tervezői kísérőlevélhez
keresés kísérőlevél grafikai tervezéshez Hogyan nyújtsunk be egy grafikai kísérőlevelet