Gyógyszerészeti önéletrajz

A gyógyszerészeti önéletrajz elkészítése nem kis kihívás - azt a sok tudást, amelyet az egyetemen majd a pályán szereztél, nem könnyű besűríteni egy-két oldalra. Szerencsére mi megmutatjuk, hogyan fogalmazd meg úgy a tudásodat és prezentáld a képességeidet, hogy nyert ügyed legyen!

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
1 vásárlói értékelésből

Minden segítségre szükséged lehet – példák, önéletrajz minta, sablon áll rendelkezésedre, hogy tökéletes lehessen az önéletrajzod, és olyan intézeti vagy céges munkára tegyél szert, amelyről eddig csak álmodtál! A felelősség és a tudás prezentálása ugyanis megköveteli a precizitást!

Tartalomjegyzék

Gyógyszerészeti önéletrajz minta

Személyes adatok

Név: Jónás Gábor
Születési hely, idő: 1989. 09.12.
E-mail: gabor.jonas@gmail.com
Telefonszám: +3630/345-4555
Lakcím: 1108, Kiss Géza utca 9.,¼

Szakmai tapasztalat

Minőségellenőr/Gyógyszerész
TEVA Magyarország Kft.
2017. szeptember – 2022. március
Budapest

 • ​​Gyógyszertermékek gyártási és csomagolási dokumentációjának ellenőrzése.
 • Eltérések kivizsgálásában való aktív részvétel.
 • A társosztályok által kidolgozott eljárások (SOP-k) QA szempontú véleményezése, QA folyamatok esetében SOP-k írása.
 • Belső és külső auditokban való aktív részvétel, ezeken 98 százalékos megfelelés.
 • Hibajavító és megelőző tevékenységek szervezése, nyomonkövetése.
 • Aktív részvétel az OGYÉI és FDA auditra való felkészülésben.

Gyógyszerész
Richter Gedeon Hungary
2014. április – 2017. szeptember
Budapest

 • Tájékoztatás nyújtása a nem megfelelő gyógyszerekről és a forgalomból való kivonására irányuló intézkedésekről (megsemmisítés, karanténba helyezés, visszaküldés a beszállítóhoz stb.).
 • A helyi szakhatósági követelmények biztosítása a gyógyszerek minőségellenőrzése és biztonsága területén.
 • Részvétel az Engedélyek megszerzésében a gyógyszerek további forgalmazása kapcsán.
 • A gyógyszerek tárolási körülményeinek ellenőrzése az orvosi használatra vonatkozó előírásoknak megfelelően.
 • Auditok és hatósági inspekciók lebonyolítása, jegyzőkönyv készítése.

Tanulmányok

Gyógyszerész
Semmelweis Egyetem, Gyógyszerésztudományi Kar
2008 – 2013
Budapest

Érettségi, biológia szak
Nagy Pál Gimnázium
2004 – 2008
Pécs

Nyelvtudás

Angol – felsőfok
Francia – felsőfok

Készségek, képességek

 • Jó kommunikációs készség
 • Nyitott
 • Csapatjátékos
 • Precizitás
 • Szakmailag magas minőségű munkavégzés
 • Jó munkabírás
 • Terhelhetőség

Gyógyszerész foglalkozás

A gyógyszerészek több helyen is elhelyezkedhetnek: multinacionális, gyógyszergyártó cégnél, gyógyszertárban és akár magánkórházakban is. Mint minden egészségügyi szektorban, itt is hiány van, így az igazán jó szakemberekért két kézzel kapkodnak. Ez nem is meglepő, hiszen sok esetben a gyógyszerész helyettesítheti az orvost is. Gondolj bele, hogy hányan keresnek meg a patikában azzal, hogy ilyen vagy olyan tüneteik vannak, ajánlj rá valamit.

A gyógyszerész szaktudása ezért hiánypótló! A 2021-es orvos béremelés a gyógyszerészekre is vonatkozott, így hatalmasra nyílt az olló a magánszektorban és az állami kórházakban dolgozó gyógyszerészek bére között, utóbbi javára. A magánszektorban nettó 380.000-400.000 forint közötti a havi fizetés, míg az állami szektorban már a pályakezdő gyógyszerészek fizetése is bruttó fizetése 481.000 Ft, több mint negyven év munkaviszony után – pedig 1,6 millió forint. Ráadásul folyamatosan emelkedik, így 2023-ban a pályakezdő nettó fizetés már bruttó 687.000 Ft lesz!

Ez nem kis kihívás elé állítja a cégeket, ahol még a multinacionális cégeknél is van is esély ezt a bért biztosítani, sajnos a kis patikák ezt nem fogják tudni megfizetni, azért, mert nem tudják kitermelni.

Hogyan írj gyógyszerész önéletrajzot?

Az gyógyszerész önéletrajz esetén is általános elvárás, hogy a tanulmányok és a szakmai tapasztalat szekció igen jól kivehető legyen, és ezekre kerüljön a hangsúly.  Gondolj csak bele: nem azért tanultál éveket, hogy aztán ne mutasd meg! Ezek felsorolásánál  fordított időrendi sorrendet használj, hosszúságban pedig akár a két oldal hosszúság  is megengedett. Ennek oka, hogy több szekció kerül bele, mint az általános önéletrajzokba – inkább az orvosok önéletrajzához hasonló!

A legfontosabb lépés, hogy ki tudd választani, hogy a funkcionális önéletrajz típust vagy a klasszikus, fordított időrendi típust inkább a neked való. Az előbbi a pályakezdők esetén ajánlott, mert a képességekre és készségekre helyezi a hangsúlyt, mindezt úgy, hogy akár a munkatapasztalat szekciót el is hagyhatod. Utóbbi pedig a szakmai tapasztalatokkal rendelkezőknek. Ha tehát van legalább 2-3 év szakmai tapasztalatod, akkor a klasszikus önéletrajzot válaszd!

Ezután pedig válaszd ki, hogy milyen sablont használnál. Az ingyenes sablon használata segít a dizájn és az elrendezés megoldásában, így neked ezzel már nem kell foglalkozni. Törekedj a letisztult, könnyen olvasható és átlátható megjelenésre, így a Határozott önéletrajz sablon lehet ideális választás.

A gyógyszerész önéletrajz elrendezése

Minden egészségügyi önéletrajz esetén elengedhetetlen a hibátlan helyesírás, valamint az, hogy könnyen áttekinthető legyen. Különösen nehéz ezt meglépni egy több oldal hosszúságú önéletrajz esetén, de nem lehetetlen. Az olvasót mindig segíteni kell az olvasásban, nincs ez másképp ennél a szakmánál sem. Az önéletrajzod ebben az esetben, mivel több szekcióra lesz szükséged, lehet 2 oldal hosszúságú is.

Válassz hagyományos betűtípust, mint amilyen a Calibri, Times New Roman vagy Arial. A gyógyszerész önéletrajz nem lehet figyelemfelkeltő, giccses vagy színes, ezeket kerüld, másképp nem fogják benned a valódi szakembert látni. A cél ugyanis az, hogy a szaktudást lássák.

Ezeknek a szekcióknak szükséges szerepelniük az önéletrajzban:

 • Személyes adatok: név, email cím, születési év és hely, lakcím, értesítési cím, telefonszámok.
 • Szakmai összegzés vagy karriercél meghatározás. Előbbi szakmai tapasztalattal rendelkezőknek, utóbbi pályakezdők számára ajánlott.
 • Képzések, tanulmányok felsorolása címszavakban, fordított időrendi sorrendben.
 • A szakmai tapasztalatok fordított időrendi felsorolása, a pontos pozíciók és a cég/patika nevének megjelölésével.
 • Nyelvi készségek a nyelv és a szint megjelölésével.
 • Szervezeti tagság
 • Szakmai tevékenység: kutatás, oktatói munka, publikáció.

Ebben a cikkben pedig végig vezetünk az összes szekció megírásán, valamint használd ingyenes önéletrajz szerkesztőnket az elkészítéshez!

Kezdd az önéletrajzot a személyes adatokkal

Az önéletrajz legelső szekciója a személyes adatokat tartalmazza és ez nem is véletlen. Ha itt valamit elrontasz, elírsz, akkor hiába várod a megkeresést, nem fog megérkezni. Egyetlen elütés számtalan lehetőségtől foszt meg!

Fontos, hogy soha ne használd a jelenlegi munkahelyi e-mail címet, vagy ügyeleti telefonszámot, hanem csak a saját, személyes elérhetőséget add meg. A megfelelő e-mail cím pedig szintén professzionalizmus kell, hogy sugalljon, valódi szakember benyomását keltve, így mindenképp érdemes a kereszt-, illetve a vezetéknevedből felhasználónevet formálni. Az alapvető információk, amelyeket meg kell adnod, a neved, telefonszámod, email címed, születés hely és idő, valamint a lakcím.

HELYES
Személyes adatok

Név: Jónás Gábor
Születési hely, idő: 1989. 09.12.
E-mail: gabor.jonas@gmail.com
Telefonszám: +3630/345-4555
Lakcím: 1108, Kiss Géza utca 9.,¼

Az alábbi viszont nem jó megoldás, mert nem található meg benne minden információ, valamint az email cím sem mutatja szakember imidzsét.

HELYTELEN
Személyes adatok

Név: Jónás Gábor
Születési hely, idő: 1989. 09.12.
E-mail: jonasgabika89@gmail.com
Telefonszám: 70/345-4555

Kell fotót mellékelni a gyógyszerész önéletrajzhoz?

Akármilyen egészségügyi önéletrajzot írsz, fotót érdemes mellékelni. Főleg abban az esetben, ha kutatsz is, és publikációid is megjelennek, hiszen így biztosan be tudnak azonosítani! Arra törekedj azonban, hogy olyan legyen, ami szintén megbízhatóságot sugall. A fotó csatolása az Europass esetében is elvárt, úgyhogy nem lehet vele mellélőni. Ide kattintva olvashatsz arról, milyen a jó önéletrajz fotó, de mindenképp fehér háttér előtt készüljön, és érdemes profi fotózásra is befizetni.

Munkatapasztalat elhelyezése a gyógyszerész önéletrajzban

A munkatapasztalat kissé nehéz egy szakmai önéletrajzban, ugyanis sok esetben gyógyszerészként nemcsak egy munkahelyed van, hanem például oktatói tevékenységet is végzel valamelyik neves egyetemen. De akár a kutatás, oktatás, mentori vagy tanácsadói feladatok is tapasztalatnak számítanak. Mindazonáltal ezeket külön szekcióba érdemes foglalni, mint ahogy láttad már a szekciók felsorolásánál is.  A munkatapasztalat részbe csak az kerüljön, ami patikusi tevékenységet takar.

Kezdd a felsorolást a pozíció megnevezésével, majd a cég/patika megadásával, alá pedig a dátum, hogy mikor dolgoztál ott és a város neve kerüljön. Amennyiben valamilyen magánegészségügyi szektorba jelentkezel, ott kérhetik a feladatkörök pontos megnevezését is. Ebben az esetben mindig pontosan, de mindössze 4-6 bulletponttal jelölve sorold fel azokat. Alább láthatsz erre egy példát, ahol egy gyógyszergyártó cég keres gyógyszerészt/minőségi ellenőrt. Az álláshirdetésben pontosan fel van sorolva, hogy mit tartalmaz a pozíció, és ezek kulcsszóként funkcionálnak. Tehát, ezek az információk mindenképp meg kell, hogy jelenjenek az önéletrajzodban is, ha sikeres szeretnél lenni.

👇 Beszéljünk egy kicsit a kulcsszavakról! 👇

A kulcsszavak azok a szavak, készségek és képességek, amelyeket az ATS, vagyis jelentkezés szűrő rendszer keres az önéletrajzokban. Ez a rendszer, ha nem talál elég kulcsszót az önéletrajzodban, akkor egyszerűen nem küldi tovább a HR-es elé! Mindez azonban cégeknél jellemző, akadémikus vagy gyógyszertári munka esetén kevésbé használatod!

💡 Tipp: Lehetőleg kerüljenek bele eredmények is, amelyeket fel tudsz sorolni!
HELYES
Szakmai tapasztalat

Minőségellenőr/Gyógyszerész
TEVA Magyarország Kft.
2017. szeptember – 2022. március
Budapest

 • ​​Gyógyszertermékek gyártási és csomagolási dokumentációjának ellenőrzése.
 • Eltérések kivizsgálásában való aktív részvétel.
 • A társosztályok által kidolgozott eljárások (SOP-k) QA szempontú véleményezése, QA folyamatok esetében SOP-k írása.
 • Belső és külső auditokban való aktív részvétel, ezeken 98 százalékos megfelelés.
 • Hibajavító és megelőző tevékenységek szervezése, nyomonkövetése.
 • Aktív részvétel az OGYÉI és FDA auditra való felkészülésben.

Gyógyszerész
Richter Gedeon Hungary
2014. április – 2017. szeptember
Budapest

 • Tájékoztatás nyújtása a nem megfelelő gyógyszerekről és a forgalomból való kivonására irányuló intézkedésekről (megsemmisítés, karanténba helyezés, visszaküldés a beszállítóhoz stb.).
 • A helyi szakhatósági követelmények biztosítása a gyógyszerek minőségellenőrzése és biztonsága területén.
 • Részvétel az Engedélyek megszerzésében a gyógyszerek további forgalmazása kapcsán.
 • A gyógyszerek tárolási körülményeinek ellenőrzése az orvosi használatra vonatkozó előírásoknak megfelelően.
 • Auditok és hatósági inspekciók lebonyolítása, jegyzőkönyv készítése.

Gyógyszerész
Kulcs Patika, Biatorbágy
2012. május – 2013. szeptember
Budapest

 • Tájékoztatás nyújtása a nem megfelelő gyógyszerekről és a forgalomból való kivonására irányuló intézkedésekről (megsemmisítés, karanténba helyezés, visszaküldés a beszállítóhoz stb.).
 • Gyógyszerkészítés, minőségellenőrzés.
 • Vevők és vásárlók udvarias kiszolgálása, segítségnyújtás.

Szakmai tapasztalat felsorolása pályakezdőként

A pályakezdőknek, is kifogástalan önéletrajzot kell tudniuk benyújtani, ha szeretnének megcsípni egy jó állást. Amennyiben bármilyen tapasztalatod is van, beleértve a kötelező szakmai gyakorlatot, például a vegyészmérnök gyakorlatot is, azt mindenképp írd bele az önéletrajzba, mert előnyt jelent!

Ebben az esetben ugyanúgy sorold fel, mint a teljes munkaidős állást, és előnyös, ha feladatköröket megadsz. Ha azonban nem rendelkezel szakmán belüli vagy ahhoz közeli szakmai gyakorlattal, inkább hagyd ki ezt a szekciót és használj funkcionális önéletrajz típust!

HELYES
Szakmai tapasztalat

Vegyész gyakornok
Test Lab Kft.
2022. január – 2022. március
Budapest

 • Termékfejlesztésben való aktív részvétel, szükség szerint (minta összemérés a receptúrák szerint).
 • Saját termékek kifejlesztésében való egyéb segítségnyújtás: kémiai mérések, baktericid/fungicid/virucid hatás vizsgálata ISO szabvány szerint, az ezekhez tartozó dokumentumok létrehozása és vezetése, az eredmények kiértékelése. A méréshez szükséges oldatok, táptalajok elkészítése, ellenminták raktározása.
 • Szabványok, szakirodalmak tanulmányozása, dokumentációk készítése.
 • Laboratóriumi eszközök, területek tisztán tartása.
Ebben a formában viszont semmiképp ne kerüljön bele, hiszen emlékezz: meg kell győznöd az olvasót arról, hogy alkalmas vagy a pozícióra!

HELYTELEN
Szakmai tapasztalat

Vegyész gyakornok
Test Lab Kft., 2022. – 2022.

Tanulmányok megjelenítése a gyógyszerész önéletrajzban

Fontos, hogy a tanulmányi szekcióba csak  a megpályázott pozícióval kapcsolatos képzések kerüljenek. Sok esetben lehetsz minőségellenőr bizonyos minősítések (GXP, GDP/GMP) megszerzésével is még akkor is, ha egyébként nem szakmabeli vagy. Ebben az esetben ez kerüljön az első helyre, hogy azonnal lássa a HR-es! Gyógyszerész csak gyógyszerészeti szak elvégzése után lehetsz, viszont gyógyszeripari minőségellenőr a minőségügyi minősítés megszerzése után is. Amennyiben pedig laboratóriumi munka érdekel, akkor vegyészmérnöki végzettséget érdemes szerezni.

Ebben a szekcióban is érdemes a fordított időrendi sorrendet betartani, vagyis, a legújabb képesítéssel kezdd a felsorolást. Gimnáziumi végzettséget csak abban az esetben sorolj fel, ha esetleg az is releváns a megpályázott pozícióhoz, például biológia szakon végeztél.

Mindig kezdd a szak elnevezésével, alá kerüljön az iskola/intézmény neve, vagy a kezdő és végzési dátum, illetve a város neve, ahol elvégezted. Ha summa cum laude vagy kiváló minősítéssel végeztél, tüntesd fel, mert biztosan előnyt jelent.

HELYES
Tanulmányok

Gyógyszerész
Semmelweis Egyetem, Gyógyszerésztudományi Kar
2008 – 2013
Budapest

Érettségi, biológia szak
Nagy Pál Gimnázium
2004 – 2008
Pécs

Abban az esetben, ha GMP tanfolyammal rendelkezel, akkor így mutasd meg:

HELYES
Tanulmányok

GMP minősítés
Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézet
2021.
Szeged

Pénzügy-számvitel
Budapesti Gazdasági Egyetem
2017 – 2020
Budapest

Tanulmányok megadása pályakezdőként

Pályakezdőként annyival egészül ki még a tanulmányok szekció, hogy érdemes különböző elért eredmények, tárgyakat, díjakat, elismeréseket is felsorolni, sőt akár a tanulmányi átlagot is, ha az 4.0 felett van. Ezekkel ugyanis további érveket sorakoztatsz fel amellett, hogy minden képesség és tudás birtokában vagy.

HELYES
Tanulmányok

Vegyészmérnök
Budapesti Műszaki Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar
2012 – 2016
Budapest

 • Főbb tantárgyak: analitikai kémia, anyagtudomány, kémiai és vegyipari méréstechnika, vegyipari géptan és művelettan, technológia, folyamatirányítási és szabályozástechnikai ismeretek, kémiai technológiai műveletek és folyamatok tervezés
 • Tanulmányi átlag: 4.1

Kutatások, publikációk, mentori munka, oktatási tevékenység

Egy gyógyszerész élete sok esetben a tudományos élet művelésével is jár, nem csak azzal, ha gyógyszertárban dolgozik. Ha ilyennel is foglalkozol, akkor mindenképp említsd meg, mert így fog tudni az olvasó teljes képet kapni a szakmai előéletről. A kutatások, publikációk, oktatási tevékenység kerülhet külön-külön szekcióba, ezért kérik a több oldalas önéletrajz elkészítését. Ezekre ugyanúgy az Europass önéletrajz is nyújt némi segítséget.

Ahogy az önéletrajz minta is mutatja, ezek az információk külön szekciót érdemelnek:

HELYES
Publikációk

A Diabetes gyógyszer hatékonysága a diabetes I. gyógyításában
Gyógyszerész Magazin
2018.

Oktatási tevékenység

Szakoktató – Farmakológiai ismeretek I. – II.
Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézet
2019 – 2021
Szeged

Konferenciák

2020. január 9-11. előadás bemutatása a XV. Congressus Pharmaceuticus Hungaricus konferencián (Budapest)
2021. február 22-25. XI. Clauder Ottó Emlékversenyen előadás tartása A C vitamin szerepe a COVID-dal való megküzdésben

Szervezeti tagságok

Magyar Gyógyszerészi Kamara
2015. május

Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság
2018. április

A nyelvtudás megadása a gyógyszerész önéletrajz során

A nyelvtudás Magyarországon kötelező eleme minden önéletrajznak. Minél több nyelvet beszélsz, annál nagyobb az esélyed, főleg a magánegészségügyben. Mindenesetre, ha megadod a beszélt nyelveket, akkor a nyelvtudás szintjét se felejtsd le, ami lehet alap-, közép- illetve felsőfok. Az önéletrajz minta is mutatja, hogyan érdemes felsorolni a beszélt nyelveket.

HELYES
Nyelvtudás

Angol – felsőfok
Francia – felsőfok

A legjobb készségek a gyógyszerész önéletrajzban

A készségek és képességek elvárásként inkább a magán egészségügyi intézményekben és a cégeknél jelennek pedig. A megpályázott munka leírása tartalmazza azt, hogy milyen személyiségjegyekkel, munkamorállal keresnek embert. Ezek közül érdemes kiválasztani azokat, amelyek a leginkább illenek hozzád. Arra azonban ügyelj, hogy mivel ezek is kulcsszavak, ezért minden jelentkezés előtt érdemes cserélni őket. Így van ugyanis a legnagyobb esélyed átmenni az ATS szűrőjén.

 • Felelősségteljes
 • Megoldásorientált szemlélettel
 • Proaktív hozzáállás
 • Jó kommunikációs készség
 • Nyitott
 • Csapatjátékos
 • Precizitás
 • Szakmailag magas minőségű munkavégzés
 • Jó munkabírás
 • Terhelhetőség
 • Megbízhatóság
 • Önálló munkavégzés

Mindemellett pedig olyan készségeket és képességeket is válassz, amelyek szakmai, technikai tudást jelentenek. Általában pályakezdő esetén ebből lehet kevesebb, azonban nagyobb tapasztatnál már megjelölik, hogy milyen programokat, szoftvereket és technikákat kérnek. Ilyenek lehetnek például:

 • Felhasználói szintű számítógépes ismeretek
 • Laboratóriumi gyakorlat
 • Laboratóriumi rendszerek ismerete
 • Valamilyen szakképesítés megléte
 • FDA inspekción szerzett munkatapasztalat
 • Liofilizálással kapcsolatos tapasztalat
 • Projektek vezetésében szerzett tapasztalat
 • GMP minősítés
 • Angol felsőfokú nyelvtudás
 • MS Office

Összefoglaló: kulcspontok a tökéletes gyógyszerész önéletrajz megírásához

A gyógyszerész önéletrajz is makulátlan kell, hogy legyen, ezért sose válassz kreatív, feltűnő, harsány és színes önéletrajz sablont. Mivel ez a munka is inkább akadémikus jellegű, ezért mindenképp egyszerűnek és “monotonnak” kell lennie, tökéletes helyesírással kiegészítve. Használj 11-12-es betűméretet, és olyan hagyományos betűtípust, mint a Times New Roman, Calibri, vagy az Arial. Átlátható, könnyen olvasható legyen önéletrajz, és minden fontos munkádnak külön szekciót szentelj, lehetőleg ne folyjanak egybe a munkatapasztalatok.

 • A személyes adatok hibátlanok legyenek, és tartalmazza a szekció a nevet, lakcímet, születési helyet és időt, valamit egy magán email címet és telefonszámot.
 • Képzések, tanulmányok felsorolása címszavakban, fordított időrendi sorrendben történjen. Először a képzés neve, majd az egyetem, időtartam és a város következzen.
 • A szakmai tapasztalatok fordított időrendben legyenek felsorolva, a pontos pozíciók és a cég/kórház/parika nevének megjelölésével. Pályakezdőknek is mindig van már szakmai gyakorlatuk, így az is kerüljön bele.
 • A kutatások, publikációk, mentori munka, oktatási tevékenység mind kapjon külön szekciót.
 • Nyelvi készségek a nyelv és a szint megjelölésével egyaránt szerepeljenek Az összes beszélt nyelvet sorold fel.
 • Készségek, képességek, amelyek kulcsszavak lehetnek az álláskeresés során. Ide tulajdonságokat és szakmai ismereteket is kell írni.

Gyakran Ismételt Kérdések

Mit csinál pontosan a vegyészmérnök?

A vegyészmérnök laboratóriumban kutat, hogy kitaláljon új dolgokat (például gyógyszert), és azt utána ipari méretekben is meg lehessen valósítani.

Milyen multinacionális cégeknél lehet elhelyezkedni gyógyszerészként?

Amennyiben nem szeretnél gyógyszertárban dolgozni, akkor a gyógyszergyártó cégeknél (TEVA, Richter Gedeon) vagy laboratóriumokban érdemes elhelyezkedni.