Idegenvezető önéletrajz minta

Bujod az idegennyelvű könyveket és újságokat? Több nyelven beszélsz? Érdekel egy adott ország természeti és kulturális értékei? Akkor már biztosan magadra ismertél idegenvezetőként!

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
2 vásárlói értékelésből

Már tudod, hogy mivel szeretnél foglalkozni, csak nem tudod hogyan írd meg az önéletrajzodat? A cvminta.com weboldalon lépésről lépésre segítünk megmutatni mire figyelj oda, mit hagyj ki és mivel tudod feldobni az önéletrajzodat.

Hiába sugárzik belőled a magabiztosság és hiába van érzéked a nyelvekre, ha nincs egy jól megírt önéletrajz a zsebedben, sokszor el se jut az ember addig, hogy személyesen is megmutassa valódi tudását a munkaadójának.

Mi azért vagyunk itt, hogy segítsünk neked megtervezni és megszerkezteni a szakmádhoz illő önéletrajzot. Na persze az már rajtad múlik, hogy a személyiségedet mennyire teszed bele a pályázatba. Mi az alapokról gondoskodunk.

Na de első lépésként mutatunk egy idegenvezető önéletrajz mintát. Íme:

Tartalomjegyzék

Idegenvezető önéletrajz minta

Személyes adatok

Orosz Anna
Idegenvezető
E-mail cím: orosz.anna.1992@gmail.com
Telefonszám: 0630/2025-888
Lakcím: 1112 Budapest, Igmándi utca 4.
Születési hely, idő: Budapest, 1992.03.03.

Magamról

Idegenvezetőként úgy érzem, hogy egy kulturális missziót teljesíthetek egész életemben. Több, mint 9 éves szakmai tapasztalattal és széleskörű ismeretanyaggal rendelkezek. Az angol, német és spanyol felsőfokú nyelvtudásomat, helyismerettel kamatoztattam az évek során, így magabiztosan irányítom mind a kisebb, mind a nagyobb csoportokat Magyarországon.

Szakmai tapasztalat

Idegenvezető
Magyar Utazási Iroda
2013. január – 2022. február
Budapest

Feladataim:

 • Fakultatív programok, múzeumlátogatások szervezése, lebonyolítása
 • Tolmácsolási feladatok elvégzése
 • A csoportok, egyéni vendégek utazásának, tartózkodásának szakszerű lebonyolítására
 • Az utazással kapcsolatos elő- és utómunkálatok elvégzése
 • Információk gyűjtése, szelektálása, rendszerezése például a csomagtúrához
 • Idegenvezetői jelentést megírása, a rábízott pénzeszközök ellenőrzése

Idegenvezető, tárlatvezető
Jósa András Múzeum
2011. január – 2012. december
Nyíregyháza

Feladataim:

 • Tárlatvezetés angol és német nyelven
 • A múzeum által összegyűjtött ősi kincsek történelmének ismertetése kisebb, nagyobb csoportoknak
 • Széleskörű ismeretterjesztő előadások megtartása magyar, spanyol és angol nyelven
 • A múzeum történelmi és művészeti értékeinek ismertetése
 • Szakelőadás előkészítése, történelmi tények és érdekességek elsajátítása és átadása a látogatók számára. 

Tanulmányok

Idegenvezető
OKJ Akadémia
2011. június – 2013. január
Nyíregyháza

Főbb tantárgyak:

 • Idegenforgalmi ismeretek
 • Rendezvényszervezés
 • Idegenvezetés módszertana
 • Művelődéstörténet
 • Szakmai idegen nyelv

Érettségi
Vasvári Pál Gimnázium
2007. szeptember – 2011. június
Nyíregyháza

Készségek, képességek

 • Jó munkabírás, terhelhetőség
 • Rugalmasság
 • Kiváló kommunikációs készség
 • Elhivatottság a szakma iránt
 • Magabiztosság
 • Lelkiismeretes munkavégzés
 • Maximalitás
 • Microsoft Office, Excel, Powerpoint felhasználói szintű ismerete

Nyelvtudás

Angol – felsőfok
Német – felsőfok
Spanyol – felsőfok

idegenvezető önéletrajz

Idegenvezető foglalkoztatottság Magyarországon

Őszintén bevalljuk, hogy nem ez a legkeresettebb szakma Magyarországon, ezért azt gondoljuk, hogy a különféle álláskeresői portálokon nem találtunk reprezentatív adatokat arra vonatkozóan, hogy egy idegenvezetőnek milyen kilátásai vannak. Az azonban egyértelmű, hogy az idegenvezetők előtt nyitott kapu áll egy múzeumban, vagy akár egy utazási irodában.

✒️ Tipp: Ezeken az álláskeresési platformokon úgy is keresgélhetsz munkát, mint “tour guide, tour manager, tour leader”.

Ami a fizetéseket illeti, egész széles spektrumon mozog, hiszen a legalacsonyabb bruttó havi átlagbér 169.000 Ft. A legmagasabb 423.000 Ft. A bér persze függ attól, hogy hány nyelven beszélsz, hány csoportot tudsz vinni egy adott hónapban, milyen a valódi helyismereted és a tudásod.

✒️ Érdekesség: A fizetesek.hu statisztikáját megvizsgálva elmondhatjuk, hogy a pozíciót betöltők átlagéletkora 36 körül mozog. A nemek arányait tekintve pedig 100 %-ban beszélhetünk a női nemről.

Hogyan készítsünk idegenvezető önéletrajzot?

Az önéletrajzod alapját a sablon és az adott minta adja. Ezek között bátran böngészhetsz a cvminta.com weboldalunkon, de vegyük külön a két kategóriát.

Tehát, először is 1-2 sablont szeretnénk javasolni számodra. Általánosan köztudott, hogy a HR-sek csak gyorsan átfutják az önéletrajzokat a szemükkel. Ezért igyekezni kell a lényegre törő, könnyen olvasható és átlátható önéletrajzra. Ezért lehet ideális választás egy határozott önéletrajz sablon

A másik javaslatunk a modern önéletrajz sablon lesz. Mégpedig a maga szofisztikáltsága és minimalista megjelenése miatt. Avagy, egyszerű, de nagyszerű! Mi is sokszor arra biztatunk mindenkit, hogy egy önéletrajz legyen lényegre törő. Ezt a sablont igazán a személyiségedhez és a szakmádhoz igazíthatod.

Ami a mintát illeti, a funkcionális önéletrajzot akkor válaszd, ha még pályakezdő vagy. Ellenkező esetben mehet a klasszikus önéletrajz típus.

✒️ Van még néhány tanácsunk, amit érdemes betartani azért, hogy a legtöbbet hozd ki az önéletrajzodból. Az egyik ilyen a pályázat terjedelme: tökéletesen elég az 1 oldal!

Betűtípusként a Calibri, az Arial vagy a Times New Roman a legideálisabb választás. Betűméretként elég a 11-12-es méret.

Ajánlott elrendezés

Minden önéletrajz tartalmaz bizonyos szekciókat, amelyek elengedhetetlenek az önéletrajz szerkezeti felépítését illetően. Ezek lesznek az alábbiak:

 • Személyes adatok, elérhetőség
 • Profil, szakmai bemutatás
 • Munkahelyi tapasztalatok
 • Tanulmányok, képzések
 • Készségek, képességek
 • Nyelvtudás

A nyelvtudás sok szakma (például pénztáros) esetében opcionális, idegenvezetőként azonban alap.

Fejléc és elérhetőségek

Lassan el is érkeztünk az önéletrajz első és egyik legfontosabb szekciójához. Ebben a részben tünteted fel a rád vonatkozó elérhetőséget, címet, e-mail címet, amelyek alapján majd utol érnek a HR-es szakemberek. Ez akkor sülhet el balul, ha nem jól adod meg az adataidat, vagy épp nem tűnsz professzionálisnak. Mutatjuk mire gondolunk!

HELYES PÉLDA
Orosz Anna
Idegenvezető
E-mail cím: orosz.anna.1992@gmail.com
Telefonszám: 0630/2025-888
Lakcím: 1112 Budapest, Igmándi utca 4.
Születési hely, idő: Budapest, 1992.03.03.
HELYTELEN PÉLDA
Péter László
Idegenvezető
E-mail cím: peterlacika@
Telefonszám: 0630025888
Lakcím: 1112 Budapest, Igmándi utca 4.
Születési hely, idő: Budapest, 1992.03.03.

Hol rontotta el a második jelölt? Egyrészt az e-mail címe nem befejezett. Attól függetlenül, hogy már nagyon elterjedt a gmail fiók, még nem mindenki azt használja, így inkább írd bele.

Másrészt lemaradt egy szám a telefonszámról, amely azért hatalmas hiba, mert lehet tökéletes jelölt vagy, de hiába, ha nem érnek el. Nem fogják tudni felvenni veled a kapcsolatot.

Ha az elején vétesz hibákat, tovább sem olvassák. Inkább olvasd át 6x is egymás után, csak hogy hibátlan legyen az önéletrajz első része. Na de mi a helyzet a többi szekcióval? Folytatjuk, bár előtte teszünk egy kis kitérőt a fényképes önéletrajzra.

Kell fényképet elhelyezni az önéletrajzon?

Egy fotó megjelenítése könnyű, egy tökéletes fotó elkészítése azonban nehéz, ugyanis nem mindegy hol, milyen ruhában és milyen minőségben készül el. Törekedj mindig a legjobb minőségű fotóra, ugyanis semmi sem lehangolóbb egy, amúgy jó megjelenésű jelöltről készített homályos fotó.

Először találj egy semleges hátteret, ami nem vonja el a figyelmet rólad. Öltözetnek vegyél fel egy elegánsabb felsőt (ing, blúz). A fénykép elkészítése után ellenőrizd annak minőségét. Illetve, még egy utolsó tanács: Elég, ha mellkasig látszódsz a képen, az arckifejezésed legyen magabiztos és laza. 😉

idegenvezető önéletrajz

Szakmai összegzés az önéletrajzban

Vagy úgy is mondhatnánk, hogy a “Magamról rész az önéletrajzban.” Így már ismerősebb, igaz? 🙂

HELYES PÉLDA
Magamról

Idegenvezetőként úgy érzem, hogy egy kulturális missziót teljesíthetek egész életemben. Több, mint 9 éves szakmai tapasztalattal és széleskörű ismeretanyaggal rendelkezek. Az angol, német és spanyol felsőfokú nyelvtudásomat, helyismerettel kamatoztattam az évek során, így magabiztosan irányítom mind a kisebb, mind a nagyobb csoportokat Magyarországon.

HELYTELEN PÉLDA
Magamról

Szeretem a nyelvet tanulni, szeretek beszélgetni és előadni.

Utóbbi esetben nyilván túlzunk, de ezzel szerettük volna érzékeltetni egy súlyos hibát. Azt az esetet, amikor az érdektelenség süt a jelentkezőről. Pontosan tudjuk, hogy mennyi energiát fektetett abba, hogy bemutassa a tudását néhány mondatban.

FONTOS! Elég, ha 4-5 sorban fejted ki a tapasztalataidat és céljaidat.

Gondolj abba bele, hogy mindössze 6 másodperced van arra, hogy a HR-es végigfutja a szemével az önéletrajzodat. Tehát csak néhány másodperced van arra, hogy jó első benyomást kelts.

Azért mondtuk, hogy 6 másodperc, mert a szakemberek átlagosan ennyi időt töltenek azzal, hogy először átolvassák az önéletrajzot. Kicsit aggasztó, tudjuk, mégis igaz. Viszont, ha belegondolsz, tényleg nem kell sok idő ahhoz, hogy valaki eldöntse, hogy érdekes lehet-e a személyisége vagy elég lehet-e a szakmai tapasztalata az adott pozícióhoz.

Szakmai tapasztalat az önéletrajzban

Az első és legfontosabb tanácsunk ezzel a szekcióval kapcsolatban az az lenne, hogy alkalmazz fordított időrendi sorrendet. Tehát legfelülre kerüljön a legújabb tapasztalatod, aztán szépen sorban haladj időben visszafelé.

A szakmai tapasztalataidat rendezetten és szellősen helyezd el az önéletrajzban. Hiszen a figyelemfelkeltő önéletrajzok kulcsa a megfelelő elrendezés. Amennyiben teheted, kerüld az általános, homályos információkat. Mutatjuk mire gondoltunk:

HELYES PÉLDA
Szakmai tapasztalat

Idegenvezető
Magyar Utazási Iroda
2013. január – 2022. február
Budapest

Feladataim:

 • Fakultatív programok, múzeumlátogatások szervezése, lebonyolítása
 • Tolmácsolási feladatok elvégzése
 • A csoportok, egyéni vendégek utazásának, tartózkodásának szakszerű lebonyolítására
 • Az utazással kapcsolatos elő- és utómunkálatok elvégzése
 • Információk gyűjtése, szelektálása, rendszerezése például a csomagtúrához
 • Idegenvezetői jelentést megírása, a rábízott pénzeszközök ellenőrzése

Idegenvezető, tárlatvezető
Jósa András Múzeum
2011. január – 2012. december
Nyíregyháza

Feladataim:

 • Tárlatvezetés angol és német nyelven
 • A múzeum által összegyűjtött ősi kincsek történelmének ismertetése kisebb, nagyobb csoportoknak
 • Széleskörű ismeretterjesztő előadások megtartása magyar, spanyol és angol nyelven
 • A múzeum történelmi és művészeti értékeinek ismertetése
 • Szakelőadás előkészítése, történelmi tények és érdekességek elsajátítása és átadása a látogatók számára.
HELYTELEN PÉLDA
Szakmai tapasztalat

Idegenvezető
2013. január – 2022. február
Budapest

Feladataim:

Az utazással kapcsolatos elő- és utómunkálatok elvégzése
Információk gyűjtése, szelektálása, rendszerezése például a csomagtúrához

Idegenvezető, tárlatvezető
2011. január – 2012. december
Nyíregyháza

Feladataim:

Tárlatvezetés angol és német nyelven
A múzeum történelmi és művészeti értékeinek ismertetése

Az utóbbi inkább elrettentő példa volna. Mit gondolsz, miért helytelen a második példa? Olvasás közben biztos rájöttél, de azért megerősítenénk benned a gondolatokat. Először is, az esztétikailag is fontos bullet pointokat elhagyta, másodszor nem árulta el az előző cég nevét, harmadszor nem adott elég információt magáról. Így nehéz rábólintani szakmai kompetenciájára.

Igyekezz mindig letisztult és érthető képet festeni a leendő munkáltatód vagy a HR-es számára arról, hogy mit csináltál eddig, hány munkahelyed volt és hol mennyi időt dolgoztál.

Tanulmányok idegenvezetőként

A tanulmányok elhelyezése azért is fontos, mert nagyon sok álláshirdetésben kérik feltüntetni azt, hogy milyen fokú végzettséged van. Ha te olyan jelentkező vagy, akinek van felsőfokú végzettsége, azt mindenképp írd bele az önéletrajzba.

A tanulmányok feltüntetése akkor szabályos, ha először a végzettséged nevét írod le, majd az iskola nevét, az időtartamot és legvégül a települést, várost. Pályakezdőként és tapasztalt munkavállalóként is előny, ha feltüntetsz néhány főbb tantárgyat.

FONTOS! A tanulmányaid esetében is a fordított időrendi sorrendet alkalmazd. Elég, ha érettségiig mész vissza időben.

HELYES PÉLDA
Tanulmányok

Idegenvezető
OKJ Akadémia
2011. június – 2013. január
Nyíregyháza

Főbb tantárgyak:

 • Idegenforgalmi ismeretek
 • Rendezvényszervezés
 • Idegenvezetés módszertana
 • Művelődéstörténet
 • Szakmai idegen nyelv

Érettségi
Vasvári Pál Gimnázium
2007. szeptember – 2011. június
Nyíregyháza

HELYTELEN PÉLDA
Tanulmányok

Idegenvezető: 2011-2013
Érettségi: 2007-2011

Utóbbi változatot mindenképp kerüld el.

A legjobb készségek az idegenvezető önéletrajzban

Számos készségből és képességből válogathatunk az önéletrajzunkba, de mindig igyekezz a saját szakmádra és személyiségedre vonatkozó adatokat feltüntetni az önéletrajzban.

Két kategóriája van a készségeknek és képességeknek. Vannak az úgynevezett soft és hard skillek. A soft skillek az interperszonális, szociális készségek, amelyeket mindennapjaink során alkalmazunk. Ezzel szemben a hard skillek már a technikai tudásra helyezik a hangsúlyt. Vagyis azokra, amikből vizsgát tehetsz és papírod van az elvégzéséről. Mindkét esetben elég 5-öt, 8-at felsorolni. Nyugodtan lehetnek többségben a soft skillek.

💡 Tény: A legtöbb kulcsszót ebben a szekcióban tüntetheted fel. Azokat, amelyeket az álláshirdetés elvárásokat tartalmazó részében találsz meg.

👉 Különösen fontos, hogy minél több kulcsszó legyen megtalálható. Ezt ugyanis elsőként fogja a HR-es szemügyre venni!

Soft skillek idegenvezetőként

Íme néhány példa a soft skillekre:

 • Jó munkabírás, terhelhetőség
 • Rugalmasság
 • Kiváló kommunikációs készség
 • Elhivatottság a szakma iránt
 • Magabiztosság
 • Lelkiismeretes munkavégzés
 • Maximalitás
 • Segítőkész
 • Felelősségteljes
 • Lelkiismeretes
 • Önálló
 • Precíz
 • Pontos
 • Monotonitástűrés
 • Terhelhetőség

Érdemes csak olyat beleírni az önéletrajzba, ami jellemző is rád, sokszor ugyanis tesztelik ezeket a képességeket az interjún. Így hamar kiderülne, ha valamelyik esetében füllentenél az önéletrajzban.

Hard skillek

Az alábbiakban olvashattok néhány hard skill kategóriába sorolható képességet. Természetesen ezek szakmáktól függően változhatnak, mi most az idegenvezetői iparágra koncentrálunk:

 • Középfokú végzettség
 • Idegenvezetői OKJ-s képzés
 • Jogosítvány “B”
 • Felsőfokú, anyanyelvi szintű nyelvtudás
 • Microsoft Office, Excel, Powerpoint felhasználói szintű ismerete

Nyelvismeret az idegenvezető önéletrajzban

Talán az egyik legfontosabb szekcióhoz érkeztünk, ugyanis idegenvezetőként alapvető elvárás az idegen nyelvek ismerete. Minél több nyelvet ismersz magas szinten, annál nagyobb előnyre tehetsz szert.

HELYES PÉLDA
Nyelvtudás

Angol – felsőfok
Német – felsőfok
Spanyol – felsőfok

A nyelvismeret feltüntetése akkor ér valamit, ha mellé írod milyen szinten állsz az adott nyelvből. Így fog kapni teljes képet a HR-es szakember a tudásodról.

Összefoglaló: a legfontosabb kulcspontok a tökéletes önéletrajz megírásához

Kezdjük néhány alapvető javaslattal. Betűméretnél elég a 11-12 méret, betűtípusnál ideális választás a Times New Roman, a Calibri vagy az Arial.

Ügyelj arra, hogy minden adatod könnyen olvasható legyen, hiába szeretnél minél többet megmutatni magadból, ne ömleszd rá a HR-es szakemberre az összes információdat önmagadról.

Az alábbi szekciók mindig szerepeljenek:

 • Személyes adatok, szakmai összegzés, tapasztalat, tanulmányok, képességek és készségek és a nyelvtudás.
 • A személyes adatok mindig legyenek hibátlanok és pontosak. Mindig frissítsd azokat az önéletrajzodban. A fotó elhelyezése magadról kifejezetten előny.
 • A tapasztalatot és a tanulmányokat mindig fordított időrendi sorrendben írd. Pályakezdőként mindig sorold fel a gyakornoki vagy a diákmunkát is, biztos előnyre tehetsz szert.
 • A tanulmányaidat kezdd a legmagasabb iskolai végzettséggel, szerepeljen benne a végzettség neve, az iskola neve, az időtartam és a település. Kiegészítésként nem gond, ha feltünteted a főbb tantárgyaidat is. Pályakezdőként ez inkább erősen ajánlott.
 • A képességek és készségek mindig kulcsszóként vannak elrejtve a hirdetésben, így ha jellemző az egyik a felsoroltak között, akkor használd bátran azokat. Különösen ügyelj arra, hogy ezt álláshirdetésenként le kell frissíteni.
 • Azt javasoljuk, hogy a szakmai összegzést hagyd a legvégére, ugyanis így könnyebb 3-5 sorban összefoglalni a karrieredet.
 • A nyelvtudás a te esetedben most elengedhetetlen, így mindig sorold fel a szinteket is.

Gyakran Ismételt Kérdések

Csak felsőfokú végzettséggel lehetek idegenvezető?

A legtöbb esetben nem, de az erre vonatkozó elvárásokat mindig megtalálod az álláshirdetésben.

Pályakezdőként is van esélyem állást találni?

Természetesen! Valahol mindenkinek el kell kezdenie. Csak arra ügyelj, hogy tüntess fel az önéletrajzban gyakornoki, esetleg diák munkát. Sokszor hirdetnek állást pályakezdők számára.