A legjobban fizető állások Svédországban

A skandináv országok igen ismertek kiemelkedő fizetésükről, így egyre több magyar számára jelentik a külföldi munkavállalás fő úticélját.
legjobban fizető állások Svédországban

Készítse el önéletrajzát percek alatt

Ennek oka az, hogy viszonylag egyenlően keres mindenki – nincsenek óriási különbségek például egy orvos és egy bolti eladó fizetése között. Míg Magyarországon ez a különbség akár az utóbbi tízszerese is lehet, ez Svédországban inkább a három-négyszerese.  Ráadásul a progresszív adózás miatt minél többet keres valaki bruttóban, annál magasabb százalékát kell befizetnie adó formájában . Ennek köszönhetően az alacsonyabb bérezésűeknek arányaiban több fizetésük marad a bruttó jövedelműekhez képest, ezáltal könnyebbé válik a megélhetésük.

Tartalomjegyzék

A svéd munkaerőpiac

A svéd munkaerőpiacra alapvetően jellemző, hogy szinte minden munkához kötelező a svéd nyelv. Bár angolul mindenki beszél, mégis elvárás, hogy legalább középszinten beszélj svédül. A nyelv maga egyébként nem nehéz, hogy ha már tanultál angolul vagy németül, hiszen számtalan jövevényszó van használatban. Emellett a munka ellátását nagyban megkönnyíti, ha legalább középszinten beszélsz svédül – ezt körülbelül fél év intenzív nyelvtanulással el is lehet érni. Az egyetlen kivétel talán az informatikus munkakör, mert ehhez még Svédország esetén sem kötelező a svéd nyelv.

A svéd nyelvet egyébként Svédországban ingyenes kurzusokon is meg lehet tanulni, ezeket a svéd állam biztosítja. Az Európai Unió tagjaként nincs szükség munkavállalási engedélyre, viszont svéd személyi számra és személyi igazolványra igen a szerződéskötéshez. Ez azt jelenti, hogy ha például Stockholmban találsz állást, de mégis otthonról dolgozol, akkor is köteles vagy személyi számot kérni, másképp nem tudnak szerződést kötni. Emellett szükség van svéd bankszámlára is. Az állások nagyrészére egyébként Linkedin-en keresztül érdemes jelentkezned, ott találod a legtöbbet.

📌 Tény: A svéd nyelvtudás nélkül szinte lehetetlen munkát találni Svédországban, ezért mindenképp sajátítsd el a nyelvet legalább egy nagyon erős alapszinten!

Svédország fizetőeszköze a svéd korona, amely 35-40 forintos árfolyamon mozog átlagosan, ezzel a legalacsonyabb a skandináv fizető eszközökhöz képest. Bár átlagfizetést nehéz kikövetkeztetni, mégis körülbelül havi 26.000 korona, amely átszámítva közel 1 millió forintnak felel meg.

A svéd munkaerőpiac egyébként hasonló a magyarhoz, vagyis a nagyobb városokban (Stockholm, Malmő, Göteborg) számtalan multinacionális vállalat található. Ezeknél nem kötelező elvárás a svéd nyelvismeret, hiszen a céges kommunikációs nyelv angol, de előnyt jelent az interjúk során a svéd. Munkát találni tehát elsősorban talán a multinacionális cégeknél a legegyszerűbb, hiszen így online találhatsz állást.

Legjobban fizető állások Svédországban – a top 8-as lista

A következő állások esetén elfogadja Svédország a magyar tanulmányokat, hiszen az Európai Unió tagja Magyarország. Vannak olyanok is, ahol különbözeti képzést, kurzust vagy esetleg vizsgát kell tenni, de a most felsoroltak nem ide tartoznak. Nézzük is a legjobban fizető állásokat!

1. Orvosok, sebészek

Az egészségügy bár Magyarországon kifejezetten rossz helyzetben van, Svédországban teljesen más a helyzet ebből a szempontból. Az összes EU-s országból halásszák a szakembereket, olyannyira, hogy egy jó orvosért vagy sebészért képesek arra is hajlandóak, hogy egy évig fizessék nekik és a családjuknak a lakhatást. Emellett maga a fizetés sem elhanyagolható, hiszen havonta átlagosan bruttó 168 ezer koronát (6.3 millió forintot) keresnek. Svédországban egyébként elfogadják a magyar nyelvű orvosi diplomát és szakmai tapasztalatot, úgyhogy könnyűszerrel munkát találni – természetesen, ha beszéled a nyelvet.

Ez a munka azonban hatalmas stresszel jár együtt, hiszen a betegek életért küzdenek. Éppen emiatt nem is meglepő, hogy ennyire magas összeggel van honorálva az áldozatuk.

2. Ügyvédek és bírák

Az ügyvédek és bírók az ártatlanság felismeréséért küzdenek, és valójában életeket mentenek – még ha másképp is, mint az orvosok. Munkát találni nagyon magas nyelvismerettel lehet, ráadásul a szakzsargon és a svéd törvények ismerete is szükséges hozzá. Bíróként a fizetés elérheti a havi 214.000 koronát is (bruttó 8 millió forint), ügyvédként pedig az átlagfizetés havi 114.000 korona (4.3 millió forint).

legjobban fizető állások Svédországban

3. Bank menedzserek

A bank menedzserek befektetéseket, vagyonokat kezelnek, és nagyobb számú csoportot irányítanak. A stressz pedig kifizetődő, ugyanis havi bruttó akár 163.000 koronát is kereshetnek, amely 6 millió forintnak felel meg.

4. CEO, vagyis ügyvezető igazgató

A CEO pozíció a legjobban fizető külföldi állások között is egyértelmű nyertes, és nincs ez másképp sem Svédországban is. A svéd munkaerőpiacon átlagosan havi bruttó akár 153.000 korona (5.7 millió forint) is lehet a fizetés.

5. CFO – a pénzügyi vezető

A pénzügyi szakmák svéd munkaerőpiacon is igen jól fizető munkák között vannak számon tartva. Ennek oka, hogy hosszú karrier vezet el addig, hogy pénzügyi vezető lehess, hiszen egy teljes cég pénzügyi részlegéért és az ott dolgozó pénzügyes munkatársakért is felelős vagy. Ehhez mérten pedig akár havi bruttó 143.000 korona (5.5 millió forint) is lehet a fizetésed!

6. A pilóták helyzete az Svédországban

Pilótának lenni általában kifizetődő, de különösen az Svédországban. A felmérések szerint akár havi bruttó 102.000 korona is lehet a fizetésük! Ez forintba átszámolva 3.8 millió forint, tehát nem kevés pénz! Ráadásul igen izgalmas karrier, hiszen újabb és újabb országokat, kultúrákat ismerhetsz meg.

7. Marketing igazgatók

Alapvetően elmondhatjuk, hogy mint a legtöbb külföldi munka esetén, itt is nagyon jól megfizetett a marketing és a sales. A marketingesek seniorként is havi 40.000 – 50.000 koronát megkereshetnek, viszont igazgatóként, amikor a teljes marketing divízóért felelősek, ez az összeg akár bruttó havi 93.000 svéd korona (3.5 millió forint) is lehet. A munka nagy stresszel jár, viszont a munkakörülmények teljesen eltérőek a magyartól, így nem követel meg állandó készenlétet.

8. Egyetemi professzorok

A magyar oktatással szemben a svéd egyetemek kimagasló fizetéseket biztosítanak a professzorok számára. Professzornak azonban az számít, aki kiemelkedő sikereket ért el a tudományos területen és már több PhD hallgatója is volt, vagyis egy egyszerű tanár diploma ebben az esetben mit sem ér. Az egyetemi professzorok ugyanis elsősorban kutatók az adott területen, tehát doktori címmel rendelkeznek, és csak a munkájuk kisebb részét teszi ki az egyetemi oktatás. Ennek megfelelően egy elismert egyetemi oktató átlagfizetése bruttó 67.500 korona volt 2020-ban. Egyetem válogatja, hogy mennyi a fizetés: a nagynevű Stockholm vagy Uppsala egyetemeken ennél is jelentősen magasabb a fizetés, akár 78.000 korona (közel 3 millió forint).

Megélhetés és munkakörülmények Svédországban

Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb a város, annál drágább a megélhetés. Ez azt jelenti, hogy Stockholm, mint az ország fővárosa ebben jelentősen az élen jár, viszont a fizetések is magasabbak. Mégis, a nagyon erős szociális háló miatt kevés a hajléktalan és alapvetően magas életszínvonalon élnek az emberek. Stockholmban emellett gazdag kulturális és gasztronómia élet is megtalálható, amelyet szeretnek a svédek.

Az egyik legfontosabb viszont az, hogy 5 hét szabadság jár teljes állásban, és a svédek nem dolgoznak a szabadság alatt. Emellett nagyon ügyelnek a munka és magánélet egyensúlyára, ebbe pedig beletartozik, hogy nem jellemző a munkaidőn kívüli munkaidő végzés. A legtöbb cég különösen nagy hangsúlyt fektet a mentális egészségre, és kötelezve is vannak rá.

A svédek 70 százaléka ugyanis szakszervezeti tag, tehát a szakszervezetek nagyon nagy erőfeszítéseket tesznek a munkavállalókért. Átlagosan a teljes állás 32-34 órás munkavégzést jelent a svédeknek, hiszen ezen felül jár az ebédszünet.

A lapos hierarchia jellemző a munkahelyeken, vagyis nagy valószínűséggel személyesen és közvetlenül fogod ismerni a cégvezetőt, ráadásul közvetlen a kapcsolat – nem jellemző a sok szintes hierarchia. Mivel az egyenlőség elkötelezett hívei, ezért számtalan kultúrájú munkavállalónak biztosítanak munkát, így biztos, hogy igen gazdag kulturális ismeretekre tehetsz szert!

Az, hogy kinek mit jelent a bruttó, az nagyon változó, ugyanis progresszív az adózás. Tehát, az alacsonyabb keresetűek olyan 30% körüli adót fizetnek, míg a magas jövedelműek, tehát a listán szereplők akár 50 százalékot is. Az viszont kirívó különbség, hogy a svédek az adót nem büntetésként élik meg, hanem szívesen fizetik, hiszen tudják, hogy ez adja az erős gazdasági stabilitást.

Legfontosabb kulcspontok Svédországról

Külföldön általában jobb körülmények vannak a munkavállalók számára biztosítva, mint Magyarországon – ez a skandináv országokra különösen igaz. Bár nagymértékben bürokratikus a felépítés, a hierarchia lapos, nagy a hangsúly a mentális egészségen, és a svédek nagyon természetközeliek. A legjobban fizető állások között meglepő módon az orvosok ugyanúgy szerepelnek, mint a CEO-k vagy pénzügyi, marketing vezetők. A svéd nyelvtudás kötelező  a munkavállaláshoz, valamint a svéd korona a fizetőeszköz.

Sok esetben akár online munkavégzés is lehetséges, bár a svédek alapvetően szeretnek irodai környezetben is dolgozni. Ha szabadságra mész, akkor nem fognak zavarni, ha mégis, akkor akár a szakszervezetek segítségét is kérheted!

Hasonló cikkek