Legjobban fizető állások külföldön

A legjobban fizető állások általában diplomához vagy felsőfokú végzettséghez kötöttek, de nem kizárólag. Napjainkban ugyanis egy-egy szuper szakmával is lehet kiemelkedően jól keresni, csak meg kell találni a legjobbat.
legjobban fizető állások külföldön

Készítse el önéletrajzát percek alatt

Átképezni magad pedig sosincs késő – mutatjuk, mit érdemes elkezdeni még most, akár itthon, Németországban, Ausztriában, Angliában vagy Amerikában helyezkednél el.

Tartalomjegyzék

Mi számít Magyarországon jól fizető állásnak?

Magyarországon az átlagfizetés alulmarad az európai átlagfizetésekhez képest, így mondhatjuk, hogy ami nálunk kiemelkedően magas fizetésnek számít, az Európa más országaiban az átlagfizetés. Míg nálunk egy pályakezdő szoftverfejlesztő 450.000-550.000 forint nettót is hazavisz, és ez nagyon jó fizetésnek számít, Németországban ez bőven a minimálbér alatt van.

Magyarországon a legjobb állásokat egyértelműen az informatika és a mérnök szakmák között kell keresni. Természetesen nincs jobb állás, mint egy multinacionális cég vezetőjének lenni, de pályakezdőként a különböző mérnök szakmákkal lehet kiemelkedő fizetéshez jutni. A mérnök szakmák rangsorolásáról ide kattintva olvashatsz.

A KSH adatai szerint 2021-ben bruttó 438.800 forint volt a teljes munkaidőben alkalmazott munkavállalók átlagbére. Ez azonban szakmánként változó, hiszen egy orvos, szoftverfejlesztő vagy egy bíró ennek többszörösét is megkeresi. A legjobban fizető állások sorrendje azonban attól is függ, hogy mióta dolgozol az adott területen. Természetes, hogy pályakezdőként jelentősen alacsonyabb a fizetésed, mint 5-10 vagy akár 20 év szakmai tapasztalattal a hátad mögött. Így fontos a szakmai tapasztalat mennyiségét is beleszámolni, de a legjobban fizető állások így is ugyanazok maradnak.

Pályakezdők és több év szakmai tapasztalattal a hátad mögött is a legjobban fizető szakmák között van:

  • Miniszter, államtitkár, bruttó 2.6 millió forint
  • Sportolók, bruttó 1.515.984 forintt
  • Brókerek, bruttó 1.223.578 forint
  • Szoftverfejlesztő, havi átlagbér bruttó 887.311 forint
  • Könyvvizsgáló, könyvelő, havi átlagbér bruttó 774.180 forint

Természetesen miniszter és hivatásos sportoló nem lehet akárki, de a többi között van olyan, amihez OKJ tanfolyam elvégzése is elég. A világ legjobb szakmái között pedig biztos, hogy nyilvántartják a sportolókat, hiszen a hobbijuknak élnek!

Legjobban fizető állások külföldön

Arról már olvashattál összefoglalót, hogy Németországban vagy Ausztriában mely szakmák a legkeresettebbek és melyekkel lehet a legtöbbet keresni.

A legjobban fizető állások külföldön sem térnek el a magyartól, úgyhogy nagy meglepetések nem igazán várhatóak a listák. Van, amelyikhez szükséges diploma megléte, de van olyan is, ahol a nagy fizetése eléréséhez nem szükséges.

CEO – ügyvezető igazgató

Általánosságban elmondható, hogy a CEO, vagyis az ügyvezető igazgató a versenyszférában a legjobban kereső szakma. Nem lehet akárki CEO vagy felsővezető, hiszen hosszú karrierút szükséges hozzá, ennek megfelelően a fizetés is rendkívül változatos. Általánosságban azonban elmondható, hogy a fizetés mellett járnak olyan juttatások, mint céges autó és szinte korlátlan benzin használattal, utazások, repjegyek, hotelek. Ez persze azzal is jár, hogy gyakran kell utazni, vagyis nehéz a munka-magánélet egyensúlyát megtartani. A fizetés általában bruttó évi 100.000 euró körül mozog.

Az informatika az élvonalban – Java fejlesztő szoftverfejlesztő

Az informatika a legjövedelmezőbb szakmák egyike, és elég hozzá egy mindössze 1-2 éves képzés is, nem elvárás a diploma megléte. Angliában a Java fejlesztők átlagosan 55.381 fontos, míg Ausztriában évi 45.000-70.000 euró között keresnek.

Ugyanez igaz a szoftverfejlesztő mérnökökre, de a frontend oldalon már Angliában ettől kevesebb, 43.800 font az éves átlagfizetés.  A full-stack fejlesztő pedig a kettő között mozog, vagyis 47.000 font körül lehet keresni, ez a medián érték.

Pénzügyi menedzser, bankár, bank menedzser

A pénzügyi terület igen jövedelmező, hiszen itthon és külföldön is kimagasló fizetés várható a területen. A bankárok Ausztriában is havi bruttó 6470 eurót keresnek, menedzser szinten pedig akár évi bruttó 300.000 euró is elérhető. Angliában a pénzügyi vezetők fizetése évi közel 78.000 font, pénzintézeti vezetőként pedig évi közel 68.000 fontra lehet számítani. Ez nem rossz fizetés!

Marketing és sales

A marketing menedzser vagy sales menedzser is olyan szakma, ami amellett, hogy keresett, még a fizetés is jó. A feladatok nagyrészét online is el lehet végezni, ami a munka minőségéből adódik. Ennek megfelelően  érdemes lehet külföldi cégnél, külföldi partnereknek dolgozni, de úgy, hogy itthonról, online . Ez azért szuper megoldás, mert így a legjobban fizetett munkát választod, külföldi fizetéssel. Ráadásul, csak ajánlani tudjuk, hogy devizában kapd a fizetést, amit itthon forintra átváltva nagyon jól jársz.

A marketing menedzserek Angliában évente körülbelül 47.000 fontot keresnek, míg a sales menedzserek Svédországban átlagosan havi bruttó 81.800 koronát keresnek, ami forintba átszámolva bruttó 3 millió forintnak felel meg. Az északi országokban korona van (dán, svéd, norvég), ez alól csak Finnország képez kivételt, amely az euróövezet tagja.

Data scientist – az adattudós

A data scientist, vagyis adattudós az egyik legfrissebb szakma, és mégis a legjobban fizetett munkák között van. Ennek magyarázata egyszerű: a legtöbb esetben a data scientistek PhD képzést végzettek kutatók, matematikusok és informatikusok. A tudásért cserébe Ausztriában havi bruttó 7500 eurót kereshetsz, itthon milliós nagyságrendben lehet fizetés terén gondolkodni, míg az USA-ban évi 98.000 dollárt kapnak. Dániában évi 464.000 koronát, vagyis havi bontás 38.600 ami forintban havi bruttó 2.1 millió forintnak felel meg. A UK-ban egy vezető data scientist évi 60.000 font körüli fizetésre számíthat, így országonként eltérő, mennyi a fizetés. A munka azonban mint látod, igen nagyra becsült mindenhol!

Business development manager

A business development manager Londonban átlagosan évi 44.000 fontot keres, míg Németországban évi bruttó 70.000 eurót. Ez a munka Norvégiában évi bruttó 735.000 norvég koronát jelent, ami havi bontásban, forintban értve közel 2.5 millió forint bruttóban. Nem is rossz fizetés!

Mire számíthatsz még a fizetésen felül?

Általában számolj azzal, hogy a fizetésen felül egyéb cafeteria és juttatás is jár a külföldi munkahelyeken is, főleg a multinacionális cégeknél. Ilyenek a különböző benzin-, illetve dízelkártyák, céges autó, mobiltelefon, egészségbiztosítás, nyugdíjbiztosítás. Az északi országokban egyébként automatikusan és ingyenes biztosított vagy, de az Egyesült Királyságban óriási összeget hagyhatsz ott egy-egy orvosi vizit vagy beavatkozás után. A nyugdíjbiztosítás biztos, hogy érdekelhet, hiszen nem tudni, mi várható a nyugdíjrendszerben a következő 40 évben.

Legfontosabb kulcspontok – legjobban fizető munkák

Azt, hogy melyik a neked megfelelő szakmai és karrier, természetesen rajtad áll. De az biztos, hogy amennyiben a fentiek között választanál magadnak karriert, biztos, hogy nem panaszkodhatnál a fizetésedre. Az ugyanis elmondható, hogy Európában de még Amerikában is hasonlóak azok a szakmák, amikkel jól lehet keresni. Átképezni magad sosincs késő, így érdemes lehet elkezdeni most! Emellett, ne feledd: vannak olyan külföldi, online állások, amelyeket Magyarországról is elvégezhetsz – ez pedig a lehető legjobb döntés, ha nem akarsz külföldre költözni!

Hasonló cikkek