Mire számíthatsz az IT területén?

Az IT az egyik legkeresettebb szakma, ami nem is csoda - olyan mértékű a technológiai előrelépés, hogy már szinte lehetetlen lépést tartani vele.
Mire számíthatsz az IT területén

Készítse el önéletrajzát percek alatt

Egyre kifinomultabb az AI, a machine learning, egyre nagyobb az igény különböző szoftverekre és programokra, applikációkra. Ha ezen a területen helyezkednél el, akkor mindenképp ajánljuk rövid összefoglalónkat arról, hogy mégis mire számíts. Milyen fizetésekre számíthatsz multiknál, startupnál, magyar cégnél, mi egyiknek és másiknak a hátránya, előnye? Nézzük az IT körképet!

Tartalomjegyzék

IT programozó, fejlesztő, machine learning engineer vagy team leader?

Az IT világa roppant mód szerteágazó, de természetesen itt is igaz, hogy előre lehet lépni. Amikor elkezdesz egy területet, kinyílik előtted egy létra, amelyen eldöntheted, hogy elindulsz-e vagy sem. Alapvetően ugyanis gyakornokként kezdhetsz mindenhol, ezután pedig következnek az előrelépések.

  • Pályakezdőként junior kollégának számítasz, cégtől függően 2-3 éves szakmai tapasztalatig.
  • Ezután medior leszel, vagy nem szerepel semmi a pozíció előtt, csak annyi, hogy software developer vagy éppen programozó.
  • 5 éves szakmai tapasztalattal pedig már senior kollégának számítasz, vagyis a pályakezdők betanítása, mentorolása is a munkád részéve válhat.
  • Több éves senior tapasztalattal pedig team leaderré válhatsz, amennyiben érdekel a people management, stratégia, büdzsé kalkuláció és tervezés.

A team leader pozíció után lehetsz teljes divízió vezető is, ha úgy érzed, neked való lenne. A team leader már kevésbé kódol, inkább stratégiai döntéseket hoz, csapatot betanít, motivál, büdzsé kalkulációt készít. Természetesen az előrelépések nagyobb felelősséggel, több szakmai tudással és persze magasabb fizetéssel járnak együtt. Alapvetően viszont dönthetsz úgy, hogy senior maradsz akár 15-20 éves szakmai tapasztalattal is, ha a kódolás maga az, amit igazán szeretsz. Nem kötelező mindenképp vezetői pozíciót vállalnod, amennyiben azt nem szereted és nem is érdekel. Senior szint után pedig architect irányba is elmozdulhatsz, ami nem az építészetet jelenti ebben az esetben, hanem magát a program, szoftver rendszer megtervezését.

Az IT fizetésekről általában

Az IT területén a fizetések általában Budapest környékén a legmagasabbak, de az biztos, hogy mindenhol kiemelkedő bérre lehet számítani. Programozási nyelvtől függően változik az, hogy mennyire jól lehet keresni, de a különböző Microsoft nyelvek (.NET, ASP.NET) és a cloud technológiák igazán jól mennek (Azure, AWS), utóbbinak nagy jövőt lehet jósolni. Az olyan alapvető nyelvek, mint a Java, C# és C++ pedig örök érvényűek. Összességében el lehet mondani, hogy már juniorként is a bruttó 500.000-600.000 forintot lehet hazavinni, mediorként pedig már akár milliós fizetés sem elérhetetlen. A Hays 2022-es felmérése szerint a az adatbázis fejlesztők és a C/C++ fejlesztők esetében bruttó 875.000 forint is lehet a medior fizetés. Az architektek és csapatvezetők akár bruttó 1,3-1,6 millió forinttal is számolhatnak, míg a Java és .NET fejlesztők esetén akár bruttó havi 2 millió forint is lehet az, amit megkeresnek. Éppen ezért is érdemes minél több programozási nyelvet megtanulni, hiszen minél több a tudás, annál magasabb a fizetés is.

Akik DevOps és cloud technológiával foglalkoznak, a fizetése juniorként bruttó 600.000-700.000 forint között alakul. Seniorként akár a bruttó 1,5-1,8 milliós fizetés is könnyűszerrel elérhető, így érdemes lehet ebbe az irányba is elindulni, ha a magas fizetés megszerzése a cél.

Mire számíthatsz az IT területén

De nézzük, hol érdemes elhelyezkedni!

A multik, KKV-k és startupok világa

Egy előző cikkünkben már sorra vettük, hogy mely cégeknek mi ez előnye és a hátránya, viszont az informatikai területen ez egy kissé eltérő. Fizetésben ugyanis óriási eltérés lehet a multik és a KKV-k között, és meglepő módon inkább az utóbbiak javára.

A multinacionális cégek

Alapvetően lehet látni azt a trendet, hogy ebben a szektorban inkább a multik nem tudják tartani a lépést a fizetési versenyben. A multiknál ugyanis sokkal gyakoribb az, hogy bár különböző juttatások is járnak, mégis összességében kevesebb bért tudnak ajánlani. Viszont gyakornokként, pályakezdőként sokkal több lehetőség van a multinacionális cégeknél, szinte “felszívják” a pályakezdő és junior kollégákat. Éppen ezért a legtöbb informatikus multi cégnél helyezkedik el, majd innen lép tovább néhány év gyakorlat után egy kisebb cég felé.

A multiknál lehet számolni az olyan juttatásokkal, mint a SZÉP kártya, egészségbiztosítás, szemüveg támogatás. A fizetés azonban sok esetben még juniorként is, 2-3 év tapasztalattal is bruttó 600.000 forint körül mozog. Természetesen, programozási nyelvtől és tudástól függ, de láthatjuk, hogy ez jelentősen alacsonyabb, mint a felmérésben mutatott bér. A fejlesztő és programozó bérek ekörül mozognak, viszont cserébe stabil és megbízható munkahelynek számítanak, ahol van lehetőség előrelépésre. Éppen ezért, ha ez motivál, akkor érdemes lehet a multikat választani.

A KKV cégek Magyarországon

Budapest környékén számtalan technológiai KKV jött létre, amelyek általában home office munkát biztosítanak. A KKV cégek Kft. alapon működnek, így várják a programozókat. Azzal vigyázni kell, hogy sokszor bújtatott munkavállalóvá válsz, ami azt jelenti, hogy elvárás, hogy alvállalkozói, megbízásos szerződést köss és számlát adj, tehát egyéni vállalkozó legyél. Ennek hátránya, hogy pont elveszíted azt, ami miatt megéri vállalkozónak lenni: nem lesz rugalmas a munkadidőd, hiszen ugyanúgy elvárás, hogy a projekthez és az ügyfélhez igazodj. Emellett nem vagy jogosult táppénzre és a nyugdíjra sem igazán számíthatsz, hiszen nem fizetik utánad ezeket a járulékokat. A bruttó és nettó közötti különbségről és a járulékokról egyébként ide kattintva olvashatsz bővebben.

Vannak olyan KKV cégek, jellemzően azok, amelyeknél külföldi projektek és ügyfelek vannak, ahol be vagy jelentve. Mindig érdemes már az első állásinterjún megkérdezni, hogy milyen foglalkoztatást szeretnének és milyen lesz a szerződés.

Napjainkban ha teljes állású munkavállaló vagy egy hazai cégnél, akkor is számíthatsz különböző juttatásokra. Attól függően, hogy az adott cég milyen szerződéseket köt, számíthatsz rezsi támogatásra, home office támogatásra, egészségbiztosításra, és a fizetés is magasabb lesz, mint egy multi esetén. Az informatikai terület olyan, ahol alapvetően kimagasló fizetésre számíthatsz egy kisebb cégnél, Kft.-nél is, viszont limitáltak a pozíciók. Ez azt jelenti, hogy nem feltétlenül válhatsz team leaderré, ha az adott cégnél nincs ilyen pozíció a cégméretből adódóan. Elképzelhető viszont, több év elteltével létrehoznak számodra egy pozíciót, ezzel is maradásra bírva.

Az ügynökségek világa fejlesztő számára

Az informatikai piacon, főképp Budapest és környékén megjelentek a különböző marketing és reklámügynökségek is. Ezek az ügynökségek általában jóval kisebb fejlesztő csapattal (általában 5-10 fő) bírnak, ugyanis a csapat tagjai nem dedikáltan foglalkoznak egy-egy ügyféllel. Ennek megfelelően viszont a bérek is magasabbak, viszont itt érdemes igazán figyelni, mert sokkal gyakoribb az hogy egyéni vállalkozóként kell beszámlázni, mint más cégeknél. Az ügynökségeknél általában óriási buli van, izgalmas ügyfelek és projektek, úgyhogy ha fejlődni és tanulni szeretnél, biztos, hogy szuper hely lesz számodra. Arra azonban ügyelj, hogy mivel a legtöbb esetben az ügynökségeknél az informatikai terület nem a fő terület, ezért lehetnek hónapok, amikor nincs igazán munka. Ebben az időszakban érdemes tanulni és fejleszteni magad, amiben támogat is a legtöbb ügynökség.

Bérezést nézve biztosan jól jársz, viszont ügyelj arra, hogy elegendőt tegyél félre a nyugdíjas éveidre. A megfelelő tapasztalat segít abban, hogy olyan ügynökséget találj, ahol akár idővel lehetőséged nyílik bevásárolni is magadat, hiszen sokszor osztalékot kaphatsz. Emellett gyakori a  teljesítményért járó bónusz is , valamint minden évben számíthatsz inflációkövető fizetésemelésre, amely a multiknál a több száz vagy ezer fős létszám mellett nem biztos, hogy garantált. Az otthoni munkavégzés szintén alap elvárás lehet, így inkább olyan szakembereket keresnek, akiknek nem probléma, hogy nincs fizikai munkahely. Sok esetben bár van iroda, de mégis inkább a távmunkát részesítik előnyben.

Ha egyéni vállalkozóvá válnál

Az informatika terén egyéni vállalkozó is lehetsz, viszont ehhez mindenképp ajánljuk, hogy legyen legalább 5 év szakmai tapasztalatod. Ahhoz, hogy tapasztalatot gyűjts, mindenképp kötelező egy munkahely, ahol tanulhatsz az ottani senior kollégáktól, és akiktől ellesheted a szakma csínját-bínját. Egyéni vállalkozóként számlát vagy köteles adni, és saját magad osztod be az idődet, így meglehetősen rugalmas. Megállapodhatsz óradíjban is vagy projekt alapon, ennek árszabása pedig teljesen tőled függ. Emellett nemzetközi ügyfelekre is szert tehetsz, így itt van a legnagyobb esélyed euró vagy dollár alapú fizetésre. A bérezés egyébként itt is a programozási nyelv függvénye: minél ritkábban használt, de keresett nyelvet ismersz magas szinten, annál inkább reális a kiemelt bérezés. Ehhez viszont az is szükséges, hogy neked folyamatosan keresned kell a lehetőségeket és az új ügyfeleket, ami nem egyszerű!

Legfontosabb kulcspontok az IT területen

Legyen szó Kft.-ről vagy egyéni vállalkozóról, esetleg multinacionális cégről, a legfontosabb mindig az, hogy a feladatok és a fejlődés kielégítőek lehetnek. A legtöbb munkára inkább a magyar cégeknél lehet számítani, ahol kiemelt a bérezés és segítik a szakmai fejlődésedet. A multik eléggé hátrányban vannak fizetés terén, a munka sok esetben lassabb, több idő van a feladatok elvégzésére, de biztosan nagyon előnyös juttatási csomaggal is számolhatsz. Mielőtt döntenél, érdemes azt átgondolni, hogy mit preferálsz: magasabb fizetést, home office lehetőségét, a könnyű és támogatott karrier előrelépés lehetőségét? Bárhogy is dönts, először szakmai tapasztalat megszerzése a cél, utána pedig akár egyéni vállalkozó is lehetsz!

Hasonló cikkek