Német motivációs levél

A német nyelvű állásoknál gyakran elvárás az, hogy motivációs levelet is csatolj a pályázathoz. Ha belegondolsz, nem is véletlenül: mindamellett, hogy rálátnak a képességeidre és a motivációdra, azonnal visszajelzést kapnak arról is, hogy milyen szinten beszéled a nyelvet.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

1.8
Rated 1.8 out of 5
5 vásárlói értékelésből

Ebből a dokumentumból azonnal látszik, hogy milyen jól beszélsz németül, vagy, hogy esetleg egy sablont használsz-e. Utóbbitól óva intünk, ezért készítettük ezt a motivációs levél útmutatót, amelyben lépésről-lépésre bemutatjuk, hogyan épül fel egy szuper német motivációs levél. Ideje megszerezni álmaid állását!

Tartalomjegyzék

Mi a motivációs levél célja?

A motivációs levél célja, hogy kiegészítse azokat az információkat, amelyeket az önéletrajzban osztasz meg magadról. A motivációs levélben van elegendő hely ahhoz, hogy a teljes karriert, eredményeket, készségeket és képességeket is meg tudd mutatni. Emellett pedig még a személyiségedbe is enged némi betekintést, és a német nyelvtudásodra is rávilágít. A motivációs levél tehát alátámasztja az általad az önéletrajzban megjelölt adatokat és képességeket!

Motivációs levél és kísérőlevél – egy és ugyanaz?

A motivációs levél és a kísérőlevél némi zavarodottságra adhat okot, pedig elég könnyű megkülönböztetni ezeket egymástól.  A motivációs levél az az, amiben kifejted az önéletrajzot, a kísérőlevél pedig az az email, amiben becsatolod  a motivációs levelet és a szakmai önéletrajzot. Mind hosszában, mind felépítésében és céljában is eltér a kettő. Amennyiben a kísérőlevél megírásához lenne szükséged némi segítségre, akkor ide kattintva tudhatsz meg többet, valamint példákat is olvashatsz.

Német motivációs levél minta

Zoltán-Kirche
Kis-Lajos-Straße 34.
1009 Budapest
egyhazizoltan@gmail.com
+ 3670 / 456-2222

Thomas Beyer
Humanressourcen
Deutsche Inc.
Wagnerstraße 56.
80335, München

Munich, 23. May 2022

Sehr geehrter Herr Beyer,

Mein Name ist Zoltán Church und ich bin Marketing Team Leader. Ich schreibe, um mich für die Position des Marketing Managers bei German Inc zu bewerben.

Ich arbeite seit 10 Jahren im Bereich Marketing. Ich begann meine Karriere in einer Agentur als Projektmanagerin eines engagierten kleinen Teams, bestehend aus 2 Social Media Managern und 3 Grafikdesignern. Zu meinen Aufgaben gehörte die Umsetzung der Marketingstrategie sowie das Brainstorming in den kreativen Prozessen. In diesen Jahren erhielt eine unserer Marketingkampagnen für Coca-Cola eine EFFI-Auszeichnung und wurde vom Magazin Kreatív zum besten kreativen Design gewählt. Als ich in meiner Karriere vorankam, bewarb ich mich für eine Teamleiterposition, da ich mir Kommunikations- und Organisationsfähigkeiten sowie strategisches Denken aneignen konnte. Als Teamleiter war ich Leiter von 5 Projektleitern und indirekt von 23 Personen, bestehend aus Grafikdesignern, UX-Designern und Social-Media-Managern. Die Fluktuationsrate sank um 45 % und die Verkaufsrekorde stiegen um 9 %. Die Teilnahme an einem 2-jährigen Masterprogramm in Führung und Management hat mir die Fähigkeiten der Budgetierung, des strategischen Denkens, des Verhandlungsgeschicks und der Empathie vermittelt, die ich brauchte. In der Zwischenzeit habe ich auch eine SEO-, Photoshop-, Microsoft Excel-Experten- und Google Ads-Schulung durchgeführt, um die Prozesse besser zu verstehen.

Mein Ziel ist es, Marketing Manager zu werden, damit ich neben meinen Fähigkeiten im Personalmanagement auch die Marketingstrategie der Marke verstehen kann. Ihre Vision, die Idee des Marketings zu ändern, findet bei mir Anklang, da ich auch denke, dass es an der Zeit ist, das Konzept des Marketingdenkens zu ändern und einen großen kreativen Sprung zu machen.

Ich hoffe, die Gelegenheit zu bekommen, mit Ihnen zu arbeiten. Vielen Dank, dass Sie sich die Zeit genommen haben, meine Bewerbung zu prüfen. Bitte kontaktieren Sie mich unter egyhazizoltan@gmail.com oder telefonisch unter +3670/456-2222

Nummer, wenn Sie Fragen an mich haben.

Ich freue mich darauf bald von Ihnen zu hören.

Hochachtungsvoll,
Zoltán Egyházi

A motivációs levél szabályai

A motivációs levél hosszúsága 0,5-1 oldal, ez ugyanolyan megkötés, mint önéletrajz esetén az egyoldalas hosszúság. A legfontosabb szempont, amit tarts szem előtt a megírása során, hogy könnyen olvasható, áttekinthető és szellős legyen! A motivációs levélben van lehetőséged szituációs munkahelyi példákkal bemutatni és alátámasztani a képességeidet, mesélni az eredményeidről, de ne ess túlzásokba. Egy három oldalas esszét senki nem olvas el szívesen!

Ha igazán szeretnél kitűnni a tömegből, akkor érdemes önéletrajz sablont használni, amellyel ugyanolyan lesz az önéletrajz és a motivációs levél megjelenése is. Ez azért is szuper megoldás, mert egyrészt meggyorsítja mindkét dokumentum elkészítését, másrészt pedig az egyikben használt színeket a másikba be tudod tenni. Mindehhez az online önéletrajz szerkesztőnket ajánljuk: csak válassz ki egy önéletrajz sablont, és indulhat is a szerkesztés!

Minél  több, kisebb paragrafusra van szedve , annál könnyebb olvasni, tehát biztosan előnyt jelent az álláskeresés során. Alapvetően legalább 4-5 bekezdésből álljon, azt azonban kerüld, hogy 1 mondatos bekezdéseket is használsz, mert az inkább lassítja az olvasást. A betűtípus tekintetében a Times New Roman, Arial és Calibri az elvárt, tehát a hagyományosabbak, valamint ne legyen kisebb vagy nagyobb a betűméret 11-12-esnél.

A német motivációs levél, vagyis motivationsbrief felépítése

A motivációs levél így épül fel:

 • Címzés, feladó és a dátum.
 • Bemutatkozás
 • Fő tartalmi rész, amelyben bemutatod a szakmai tapasztalatot, karriert, készségeket, képességeket, eredményeket.
 • Személyes érték, motiváció bemutatása.
 • Zárás, köszönet.
 • Elköszönés, aláírás.

A fenti német motivációs levél minta, amelyben a jelölt Marketing Manager pozícióra jelentkezik, rálátást biztosít arra, hogyan is néz ki a tökéletes motivációs levél, de további példákat is bemutatunk! Ha pedig a német nyelvű önéletrajz megírásában akadtál el, akkor kattints ide a példáért és cikkért

Kezdd az elején – a címzés

A címzés elengedhetetlen egy motivációs levélből, és még a terjedelmi megkötésbe is beleszámít. Először a te adataidat (név, lakcím, email cím és telefonszám) add meg, majd a címzett adatai következnek. A címzett adatai során ezekre lesz szükséged: címzett neve beosztása, a cég neve és annak a székhelye. Ezután pedig jobbra zárva következik a dátum!

📌 Ha nem tudod, ki kapja meg a levelet, akkor címzheted a HR-nek vagy a cégnek is. A legtöbb esetben azonban a címzettet megtalálod vagy a cég weboldalán, vagy a LinkedIn oldalukon!
HELYES
Nora Zsebes
Mustarweg 67. 3/24.
1024 Budapest
norazsebes@gmail.com
+3670/565-6767

Ursula von Mayer
Leiter der Personalabteilung
Thermo Fisher Inc.
Termo Straße 2.
80331, Munich

Munich, 14. June 2022

A megszólítás, köszönés

A német nyelvű motivációs levél is a megszólítással kezdődik, amely a Frau, ha nő, és a Herr, ha férfi az illető, majd a vezetékneve. A németben nem szokás a keresztnevén hívni a munkaadót! Ha nem tudod, ki a pontos címzett, akkor a Damen und Herren kifejezéseket használd.

Ez így fog tehát kinézni:

 • Sehr geehrte Damen und Herren,
 • Sehr geehrte Frau von Mayer,
 • Sehr geehrte Herr Beyer,
📌  Tény: A német nyelvű motivációs levélben a megszólítást vessző követi!

A bemutatkozás és a fő tartalmi rész

Először természetes, hogy be kell mutatkoznod, és arról mesélni, hogy miért jelentkezel az állásra, és hogy milyen állásra jelentkezel pontosan. Ha mindezzel kész is vagy, akkor következik a legnehezebb rész: 2-3 bekezdésben bemutatni a karrieredet, eredményeidet, tanulmányaidat és képességeidet. Ezzel a résszel kell tudnod eladni magadat és a képességeidet, bebizonyítanod, hogy te vagy a tökéletes választás a pozícióra.

Miről mesélj ebben a szekcióban?

 • Motiváció, miért ide jelentkezel.
 • Mióta vagy a szakmában?
 • Milyen eredményeid vannak a területen?
 • Milyen releváns szakmai tapasztalatod van?
 • Milyen készségekkel, képességekkel rendelkezel?
 • Milyen végzettséged van, ami szükséges vagy jól jöhet a pozícióhoz?

Mindezekről kell maximum egy oldalban számot adni, úgy, hogy magabiztosnak és profinak tűnj.

Próbáld meg valódi, számszerű eredménnyel bemutatni azt, amit elértél, valamint különböző szituációkkal, konfliktusok kezelésével, ha előbbi nem áll rendelkezésedre. Azt, hogy magas a stressztűrő képességed, nem elég leírni: érdemes bemutatni egy munkahelyi példával azt, hogy mikor jött igazán jól ez a képességed. Az erősségeidről mesélj, ugyanis ezeket keresi a munkaadó, valamint ne feledkezz el a kulcsszavakról sem. Ezek azok a képességek és készségek, amelyeket megtalálsz az álláshirdetésben, és amelyből elegendőnek kell szerepelnie az önéletrajzodban és a motivációs levélben is.

Az alábbi példában a jelölt Senior Business Analyst állásra jelentkezik pénzügyi/banki területre, a Revoluthoz:

HELYES
Mein Name ist József Nádor und ich möchte mich für die Position Senior Business Analyst in Ihrem Unternehmen bewerben, deren Stellenausschreibung auf Allasokaneten gefunden wurde. Als großer Befürworter des innovativen Startup-Geschäfts im Bankensektor stimme ich Ihren Werten zu, kreativ, transparent und für den Durchschnittsbürger verständlich zu sein.

Ich habe 5 Jahre Erfahrung als Business Analyst, die ich bei einem internationalen Unternehmen im Bankensektor erworben habe. Da diese Position viele Stärken erfordert, verfüge ich über Verhandlungsgeschick, analytische Fähigkeiten und Kenntnisse in SQL (MySQL, PostgreSQL, SQLite, SQL Server) R, Python-Programmiersprachen und Datenbanken. Nach meinem Abschluss in Informationstechnologie an der Budapest University of Technology and Economics, wo ich eine starke Grundlage für meine Karriere erlernte, hatte ich das Glück, als Business Analyst intern angestellt zu werden. In diesem Lebensabschnitt habe ich gelernt, selbstständig zu arbeiten und auch mit anderen zusammenzuarbeiten mit Englisch und Deutsch als Unternehmenskommunikationssprache. Da ich mich systematisch für das Arbeiten auf Deutsch interessiere, erwarb ich eine C2-Sprachprüfung in Deutsch. Um meine Karriere voranzutreiben, stellte mich ein internationales Unternehmen, die Raiffeisen Bank, als deutschsprachigen Business Analyst ein. Als Ergebnis meiner Arbeit ist die Anzahl der VISA-Zahlungen um 34 % gestiegen, und die Marketingverkäufe in Bezug auf Markentreue sind ebenfalls um 65 % gestiegen. Außerdem war ich Teil des Teams, das das allererste Online-Banking-System und die Sofortüberweisung implementierte.

Dank meines Teamleiters, der mich ausreichend unterstützt hat, habe ich mir neben meinen R- und Python-Kenntnissen hervorragende Kommunikationsfähigkeiten, Konfliktlösungsfähigkeiten und Verhandlungsgeschick angeeignet. Mein Ziel ist es, Teil eines innovativen Online-Banking-Systems zu sein, da ich Erfahrung mit den traditionellen Banking-Systemen habe.

💡 Tipp: Említs meg néhány kézzelfogható projektet, amiben részt vettél!

👉 Mindig kell egy kicsit hízelegni a leendő munkaadónak, már csak azért is, mert így tudja, hogy utána néztél a cégnek! Pontosan emiatt felejtsd el ugyanannak az emailnek a küldését minden jelentkezésnél!

Zárás, elköszönés a német nyelvű motivációs levélben

A zárás a néhány utolsó mondat, ami összefoglalja azt, hogy milyen dokumentumokat csatoltál, és kiemeled, milyen nyitott vagy a személyes találkozásra. Add meg újra a telefonszámodat és email címedet, hogy azonnal fel is tudják veled venni a kapcsolatot, amint elolvasták a leveledet. Ne maradjon le az aláírás sem!

HELYES
Anbei finden Sie meinen Lebenslauf und einen Nachweis über meine Sprachprüfung. Ich hoffe, dass wir Gelegenheit haben werden, persönlich zu diskutieren, warum ich gut in das Unternehmen passe. Ich stehe für alle Fragen zur Verfügung, daher zögern Sie bitte nicht, mich bei Fragen per E-Mail (lakatos.mario@gmail.com) oder Telefon (+3630/543-4566) zu kontaktieren.

Ich freue mich, bald von Ihnen zu hören.

Hochachtungsvoll,
Mario Lakatos

Ich hoffe, ich habe die Ehre und Gelegenheit, persönlich über die Rolle und meine mögliche Zukunft im Unternehmen zu sprechen. Wenn Sie Fragen haben, kontaktieren Sie mich bitte per E-Mail (cserepes.emese@gmail.com) oder Telefon (+3620/234-4444).

Vielen Dank für Ihre Zeit und Rücksicht.

Hochachtungsvoll,
Cserepes Emese

Az elköszönés a német nyelvben ez, vessző nem szükséges utána!

 • Hochachtungsvoll
 • Mit freundlichen Grüßen

További tippek az önéletrajz megírásához

 • Ahogy már említettük, érdemes minden egyes jelentkezés előtt új motivációs levelet írni, ugyanis nem elég mindössze a pozíciót és a cég nevét kicserélni. Minden pozíció esetén kell, hogy legyen valami, ami különleges, ami megfog, ami miatt náluk akarsz dolgozni, úgyhogy használd!
 • Ehhez érdemes a céges weboldalt, közösségi média felületeket és a LinkedIn oldalt megnézni. Német nyelvterületen még most is gyakori, hogy magázódó, nagyon hivatalos a nyelvezet, így a barátságos és tegeződő hangnem általában nem megengedett. Ha azonban ez utóbbit látod egy cégnél, akkor a motivációs levél is azt kövesse!
 • A tökéletes helyesírás elengedhetetlen minden önéletrajz és motivációs levél esetén.
 • Ha német motivációs levél az elvárás, akkor az is német legyen. Lehetőleg próbáld meg a motivációs levélben is bebizonyítani, milyen szintű a német nyelvtudásod, például megemlítve, milyen munkád volt németül vagy milyen nyelvvizsgád van.
 • Lehetőleg ne használj túl sok Ich kezdetű mondatot mert önteltnek tűnhetsz miatta.

Összefoglalás – a tökéletes német motivációs levél titka

A német motivációs levél tartalma nagyjából megegyezik a magyarral, megjelenésre viszont biztosan hasonlók. A németben komolyabban veszik a formalitást és a hivatalos nyelvezetet, de ebben az esetben is fél-egy oldalas hosszúságról, bekezdésekre tagolásról beszélünk. A felépítése szintén a címzés, megszólítás, a tartalom és a zárás, elköszönés.  Ha még jobban ki szeretnél tűnni a tömegből, akkor érdemes ugyanolyan megjelenést adni a motivációs levélnek, mint az önéletrajznak, ebben segíthet az önéletrajz szerkesztő.

A motivációs levelet kezdd a feladó és a címzett megadásával, a dátum beírásával, majd megszólítással. A megszólítás esetén mindig vesszőt használj, valamint próbáld meg a cég weboldalán megtalálni, kihez fog érkezni a jelentkezésed. Ha ott nem találod, akkor az álláshirdetésben, esetleg a LinkedIn oldalon is érdemes keresni. A németben a Frau és a Herr, valamint a Sehr geehrte Damen und Herr megszólítás a megengedett, ha nem találod a pontos nevet. 

A bemutatkozás során 2-3 mondatban megadod, hogy ki vagy és milyen állásra jelentkezel. Már itt nyugodtan megejthetsz 1-2 mondatot arról, hogy miért is jelentkezel az állásra, milyen céljaival értesz egyet a cégnek. A törzsszöveg, amelyben a munkatapasztalatot, tanulmányokat, eredményeket is megmutatod, foglalja el a legnagyobb részt. Mindenképp tagold több bekezdésre, ha ez nem megy, mert nem fér ki akkor egy oldalra, akkor néhány mondatot húzz ki belőle. Valódi eredményekkel, szituációkkal mutasd be, mennyire jó vagy a szakmában.  Emellett a cégnek való hízelgés is szükséges, valamint az álláshirdetésben található kulcsszavak használata.

A motivációs levél zárása, elköszönése mindig említse meg a személyes találkozó lehetőségét. Még egyszer sorold fel, hogy milyen elérhetőségeken találnak meg, viszont kerüld a túlzott önfényezést. Az biztosan nem jó irány, ha szinte rájuk parancsolsz, hogy azonnal téged válasszanak. Az, hogy milyen egyéb dokumentumokat csatoltál, szintén itt jelenik meg. Lehetőleg minél több passzív szerkezetet használj annak érdekében, hogy nehogy önfényezésbe csapjon át a motivációs levél.