Önéletrajz villanyszerelő számára

A villanyszerelő munka a legtöbb embernek igazán veszélyesnek hangzik, hiszen árammal kell dolgozni. Ha te viszont szeretnél ebben a szakmában elhelyezkedni egy cégnél, akkor először mindenképp önéletrajzra lesz szükséged. Egy olyan villanyszerelő önéletrajzra, amely képes megvilágítani az összes szakmai tudást, készséget, képességet és tapasztalatot, amivel rendelkezel.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

Részletes útmutatónkban átvesszük az önéletrajz összes szekcióját, tippeket és tanácsokat adunk, valamint példa és önéletrajz minta is a rendelkezésedre áll. Nézzük, hogyan kezdj a megírásához!

Tartalomjegyzék

Villanyszerelő önéletrajz minta

Konyha Géza

Villamosmérnök

E-mail cím: geza.konyha@gmail.com

Telefonszám: 0670/434-2222

Lakcím: 1223, Budapest, Lapát utca 44.

Születési hely, idő: 1990. 05.13. Budapest

10 év villanyszerelői tapasztalattal rendelkezek, amelyet az magánvállalkozó mellett szereztem. Főbb feladataim közé tartozik az épületvillamossági és épületgépészeti rendszerekhez tartozó villanyszerelési munkák elvégzése, villamos rendszerek megelőző karbantartása, időszakos mérések elvégzése és a rendszerek téliesítése, téli konzerválása, illetve tavaszi beüzemelése. Terhelhető, szorgalmas vagyok, kiváló problémamegoldó képességgel és B-kategóriás jogosítvánnyal. A munkám során fontosnak tartom a precizitást.

Szakmai tapasztalat

Villanyszerelő mester

Egyéni vállalkozó

2012 – jelenleg

Budapest

 • Gyengeáramú rendszerek hálózatának építése, szerelése, beüzemelése, mint tűzjelző, kamera, behatolásjelző, beléptető, hangosítási rendszerek.
 • Épületvillamossági szerelés.
 • Saját fejlesztésű egyedi berendezések gyártása, tesztelése, mérése, üzemzavar elhárítása.
 • Dokumentálás és hiteles jegyzőkönyvek készítése, kifejezetten EPH, ÉV/TV, Villámvédelem, (EBF) szakterületeken.

Elektronika és elektrotechnika – Villamoshálózat szakmairány

Öveges József Szakközépiskola és Technikum

2009 – 2012

Budapest

Érettségi

Öveges József Szakközépiskola és Technikum

2005 – 2009

Budapest

Készségek, képességek

 • Terhelhetőség
 • Precizitás
 • Szorgalom
 • Logikai képesség
 • Problémamegoldó képesség
 • Önálló munkavégzés
 • Csapatmunka

Villanyszerelő foglalkoztatottság Magyarországon

Villanyszerelőként válhatsz alkalmazottá vagy vállalkozóvá – utóbbi mindig kifizetődőbb. Alkalmazottként viszont azzal is számolnod kell, hogy a legtöbb munkahelyen minimálbérre jelentenek be, a fizetésed többi részét pedig szóbeli megállapodás köti. Általában nettó 350.000-400.000 forint körüli fizetéssel számolhatsz, az átlagos órabér Budapest 2500-3000 forint. Néhány év utána pedig már a bruttó 700.000-800.000 forint sem lehet álom.

Vállalkozóként saját magad osztod be az idődet, és annyit keresel, amennyit dolgozol. Ha teljes lakás, házfelújításokat is vállalsz, mint villanyszerelő, akkor akár a havi milliós fizetés is elérhető. Ebben az esetben viszont számolj a járulékok befizetésével (havi 50.000-75.000 Ft KATA + szerszámok) és azzal, hogy szükséged lehet segédmunkásra, akit fizetni kell!

Hogyan írj villanyszerelő önéletrajzot?

A villanyszerelő önéletrajz, akárcsak a legtöbb önéletrajz, egy oldal hosszúságú legyen, másképp kicsi az esélye, hogy elolvassa a HR-es. Amennyiben ennél jóval több tapasztalattal rendelkezel, akkor is csak az elmúlt 15 évről mesélj. Lehetőleg kerüld a harsány, feltűnő színeket, hiszen ez a megjelenés nem sugall professzionalizmust. Inkább próbálj meg a tradicionális megjelenésre fókuszálni, fekete, fehér, bézs színekkel. Amikor ránéz a HR-es az önéletrajzra, az első benyomása a megbízhatóság kell, hogy legyen. A villanyszerelő szakmában nincs helye a feltűnősködésnek.

Ha pályakezdő vagy, maradj a funkcionális önéletrajz formátumnál, amely a készségekre és képességekre helyezi a hangsúlyt. Bővebb munkatapasztalat esetén viszont a klasszikus, fordított időrendi sorrend típus a jó választás.

Az önéletrajz elrendezése

Az elrendezését nagyrészt a sablon határozza meg, amit választasz. A sablon segítséget nyújt ahhoz, hogy megírd az önéletrajzot, hiszen keretet, dizájnt és megjelenést is biztosít. Egy jó önéletrajz sablon kiválasztása segít igazán profi és mégis egyedi megjelenést biztosítani, plusz kijelöli, milyen információkat kell mindenképp megadnod. A professzionalizmus jegyében leginkább a Határozott és a Chicago sablont ajánljuk.

A betűtípus olvasható legyen, ezért ajánlott a 11-12-es betűméret, és a Calibri, Arial vagy a Times New Roman használata. Figyelj a helyesírásra, hiszen a kifogástalan helyesírás elengedhetetlen, és arra, hogy átlátható, könnyen olvasható, szellős legyen az önéletrajz.

Az alábbi szekciók mindenképp szerepeljenek az önéletrajzban:

 • ​​Személyes adatok, elérhetőség
 • Profil, szakmai bemutatás, karriercél meghatározás
 • Munkatapasztalat
 • Tanulmányok, képzések
 • Készségek, képességek
 • Nyelvtudás (opcionális)

Kezdd az önéletrajzot a személyes elérhetőséggel

Az önéletrajz fejlécének szoktuk hívni a személyes adatokat, elérhetőségeket tartalmazó szekciót. Azért hívjuk így, mert általában a dokumentum fejlécében kap helyet, így több tér marad a szakmai tapasztalat felsorolására, bemutatására. Álláskeresőként biztosra kell menned, így a személyes adataidnak hibátlannak kell lenniük, hogy a HR-es azonnal meg tudjon találni. Gondolj csak bele, miről maradsz le, ha a cég nem ér el, mert elírtad az adataidat!

Kezdd a neveddel a személyes adatok felsorolását, és lehetőleg emeld ki vastag betűvel. Ezután következhet a beosztásod, pozíció, majd az email cím, telefonszám, lakcím, születési hely és idő. Az email cím esetén sajátot adj meg, és ez ugyanígy igaz a telefonszámra is. Alább láthatsz is egy szuper példát:

HELYES
Villamos Ödön

Villamosmérnök

E-mail cím: villamos.odon@gmail.com

Telefonszám: 0670/343-9625

Lakcím: 1008, Budapest, Teréz körút 83/b

Születési hely, idő: 1990. 05.13. Budapest

Az email cím mindig megbízható levelezőrendszert használjon, mint a Gmail vagy a Yahoo, valamint törekedj arra, hogy a vezeték- illetve keresztnevedből álljon. Az olyan verziók, mint hogy ödönke90@gmail.com, nem mutatnak professzionalizmust.

Kell fényképet mellékelni az önéletrajzhoz?

A fénykép beillesztése az önéletrajzba általában opcionális, azonban segíti a munkáltatót, hogy teljes képet kapjon rólad. A minőség azonban nem mindegy: lehetőleg a kép fehér fal előtt készüljön, egyszínű felsőben, ingben. Mellkasig kell látszódnod a fotón, és törekedj egy félmosolyra, nyitott, egyenes testtartásra. A selfie és bulifotó, homályos kép vagy sötét háttér nem lesz megfelelő. Többet a jó önéletrajz fotó elkészítéséről ide kattintva olvashatsz.

Írjuk meg a tökéletes összegzést a villanyszerelő önéletrajzhoz

A szakmai összegzés, másnéven profil, vagy pályakezdő esetén a karriercél meghatározás egy néhány mondatból álló bemutatkozás. Olyan, mintha a teljes önéletrajzot ebben a 4-6 sorban foglalnád össze. Szerepeljen benne a szakmai tapasztalat, a képességek, tanulmányok is, és legfőképp az eredmények. Ezt a szekciót már akkor javasolt megírni, ha minden mással végeztél, hiszen ekkor könnyebb összefoglalni a már leírtakat.

Rejts el néhány kulcsszót, valamint törekedj arra, hogy a lehető legtöbbet tudja meg rólad az olvasó. Az eredményeidet pedig javasolt számokkal alátámasztani.

💡Tipp: A kulcsszavakat keresi a HR-es vagy az ATS jelentkezés szűrő rendszer önéletrajzban – minél többet írsz bele az önéletrajzodba, annál több esélyed van.

A kulcsszavakat mindig megtalálod az álláshirdetés elvárásokat tartalmazó részében, és általában képességeket, készségeket tartalmaznak. Egy szuper szakmai összegzés ezekből legalább 3-4-et tartalmaz, plusz számokkal alátámasztott eredményt. Az eredmények helyes bemutatásáról ide kattintva olvashatsz többet, de nézzünk is egy példát:

ROLÁM

5 év villanyszerelői tapasztalattal rendelkezek, amelyet az Electricity Kft.-nél szereztem. Főbb feladataim közé tartozik az épületvillamossági és épületgépészeti rendszerekhez tartozó villanyszerelési munkák elvégzése, villamos rendszerek megelőző karbantartása, időszakos mérések elvégzése és a rendszerek téliesítése, téli konzerválása, illetve tavaszi beüzemelése. Terhelhető, szorgalmas vagyok, kiváló problémamegoldó képességgel és B-kategóriás jogosítvánnyal. A munkám során fontosnak tartom a precizitás, amely miatt a hibák száma 25 százalékkal csökkent, amióta itt dolgozom.

Karriercél meghatározás pályakezdők számára

A karriercél meghatározás esetén majdnem ugyanazokat kell alkalmaznod, mint a karrier összegzés során: erősségeket, képességeket sorolsz fel, különböző eredményekkel. Az eredmények viszont inkább a tanulmányok során keletkeztek, így ezt hangsúlyozd inkább. Emellett mesélj a céljaidról, vagy, hogy miért pont arra az adott munkára jelentkezel. Mutatjuk is!

SÉLOM

Motivált és precíz Villanyszerelő gyakornok vagyok, aki szívesen elmélyülne a gyengeáramú rendszerek hálózatának építése, szerelése, beüzemelésében. Budapesten végeztem villanyszerelői tanulmányaimat, majd megszereztem a nehézgépkezelői jogosítványt is, valamint a B-kategóriás jogosítványt. Talpraesett, gyorsan tanuló és önálló vagyok, valamint a elektromossági tantárgyakból kiemelkedő teljesítménnyel végeztem. Célom, hogy először a gyengeáramú, majd az erősáramú rendszerek hálózat kiépítését is megtanuljam.

Munkatapasztalat elhelyezése a villanyszerelő önéletrajzban

Következzen az önéletrajz legfontosabb része, a munkatapasztalat bemutatása. A munkatapasztalat attól függően, hogy milyen sablont használsz, a klasszikus önéletrajzod éke lesz. Nem mindegy azonban, hogy hogyan sorolod fel a munkahelyeidet, és azokról mennyi mindent osztasz meg. Bármilyen formátumot használsz, mindig fordított időrendi sorrendben írd a szakmai tapasztalatot, vagyis a legújabb munkahelyeddel kezdd a felsorolást. Ezután pedig időrendben visszafelé haladva mutasd be a többi munkádat.

Fontos, hogy 4-5 bulletponttal a feladataidat, elért eredményeidet is mutasd be. Ez több szempontból is fontos: az egyik, hogy ezáltal jobban megismer a munkáltató, a cégek azonnal látják, hogy szakmabeli vagy-e, releváns-e a munkatapasztalatod. A másik fontos szempont pedig, ezekben kulcsszavakat tudsz elrejteni.

A kulcsszavakról már beszéltünk, de itt is fontos, hogy megemlítsd azokat, hiszen minél több és minél többször szerepel az önéletrajzban, annál jobb.

Tehát, ezeket kell felsorolnod:

 • Pozíció, munkahely, hogy mikor dolgoztál ott (hónap elég) és a város neve.
 • Eredmények, lehetőleg számokkal bemutatva.
 • Legalább 3-4 feladatkör bemutatása. Ezek legyenek minél hasonlóbbnak a megpályázott álláséhoz.
 • Néhány kulcsszó elrejtése, főleg ha gépek ismeretét kérik!
HELYES
Szakmai tapasztalat

Villanyszerelő mester

Lasselberg Hungary Kft.

2017 – jelenleg

Budapest

 • Kapcsolószekrények ellenőrzése, kisebb volumenű átalakítása.
 • A vállalat szolgáltatási területén eseti hibaelhárítási feladatok végzése, épületvillamossághoz és épületgépészethez tartozó villanyszerelési munkák elvégzése. A munkám során a teljes vállalat hibarendszere 13 százalékot csökkent.
 • Kisebb villamos beruházások szakmai koordinálása.
 • Dokumentálás és hiteles jegyzőkönyvek készítése, kifejezetten EPH, ÉV/TV, Villámvédelem, (EBF) szakterületeken.

Villanyszerelő

Villany Kft.

2015 – 2017

Budapest

 • Gyengeáramú rendszerek hálózatának építése, szerelése, beüzemelése, mint tűzjelző, kamera, behatolásjelző, beléptető, hangosítási rendszerek.
 • Épületvillamossági szerelés.
 • Saját fejlesztésű egyedi berendezések gyártása, tesztelése, mérése, üzemzavar elhárítása.
 • Az elvégzett tesztjeim során a hibahatár 6 százalékot csökkent.

Példa tapasztalat nélküli villanyszerelők számára

Amennyiben frissen végzett vagy, akkor érdemes a kötelezően teljesített szakmai gyakorlatot beírnod a tapasztalatok közé. Emellett ne hagyd ki, ha bármilyen diákmunkát már végeztél, még akkor sem, ha az nem vág a szakmádba. Ilyenkor érdemes a funkcionális önéletrajz típust választani, és a képességekre helyezni a hangsúlyt. Más szakmai tapasztalat felsorolása azért jelenthet előnyt, mert láthatják, hogy tudod, mi az a munka.

Villanyszerelő gyakornok

Centrica Kft.

 1. január – 2020. Június

Debrecen

 • Anyagmozgatás: szolár panelek, tartószerkezet elemei, lesúlyozásához használt térkő
 • Szolárlift kezelése, töltése és ürítése.
 • Szolár panelek felszerelése.
 • Villanyszerelő munkájának segítése: kábelcsatorna rögzítése, beépítésre szánt kábelek gégecsőbe húzása.

Tanulmányok szekció a villanyszerelő önéletrajzban

A tanulmányok szekció még értékesebbé teszi a CV-t, főleg, ha pályakezdő vagy, és kevés még a munkatapasztalatod. A villanyszerelő szakmát elsajátíthatod szakközépiskolában vagy szakiskolában, de akár OKJ képzés keretein belül is. A legtöbbet viszont biztos, hogy egy gyakorlott villanyszerelő mellett fejlődhetsz.

A tanulmányok felsorolása esetén először írd a szakot, majd alá az iskola nevét, alá, hogy mettől-meddig jártál oda. A hónapot nem kell kiírni csak abban az esetben, ha plusz képzést végeztél el, ami néhány hónapig tartott. Pályakezdőként mindig sorold fel a kapcsolódó kurzusokat is, vagy a szakiránynak megfelelő kurzusokat.

Tanulmányok

Elektronika és elektrotechnika – Villamoshálózat szakmairány

Öveges József Szakközépiskola és Technikum

2019 – 2021

Budapest[/su_note]

Képzés vs. tapasztalat: melyik szerepeljen először?

Általánosságban elmondható, hogy ha van bőséges munkatapasztalat, akkor az kerüljön az elejére, ezt a formátumot használja a klasszikus, fordított időrendi sorrendet alkalmazó önéletrajz is. Amennyiben viszont pályakezdő vagy, és alig tudsz tapasztalatot felmutatni, akkor inkább ajánlott a tanulmányokat előre sorolni. Ezt az elrendezést követi a funkcionális önéletrajz típus is.

Azonban az biztos, hogy mindkettő esetében a fordított időrendi sorrendet használd, vagyis a jelenlegi munkahelyeddel vagy a tanulmányokkal kezdd a felsorolást. Mindemellett megemlítheted pályakezdőként a tanulmányi átlagot, amennyiben az 4.0 fölött volt, a legfontosabb tantárgyakat, vagy ha valamiből kiemelkedő teljesítményt nyújtottál.

Példa a tanulmányok bemutatására pályakezdőként

HELYES
Elektronika és elektrotechnika – Villamoshálózat szakmairány

Öveges József Szakközépiskola és Technikum

2020 – 2022

Budapest

 • Tanulmányi átlag: 4.0
 • Kompetenciák: fogyasztásmérő hely kialakítása, lakás és épület elosztó berendezés szerelése, erős- és gyengeáramú alapszerelést létesítése, kisgépek, kéziszerszámok használása a technológiai alapműveleteknél.
 • Logikai gondolkodás, jó szemmérték, tér- és színlátás, önállóság, kézügyesség, problémamegoldó képesség

A legjobb készségek a villanyszerelő önéletrajzban

A készségek és képességek általában személyiségbeli, vagy motivációs tényezők, tulajdonságok, avagy a technikai tudás, amit elsajátítunk. Talán nem hat újdonságként, de ezek is kulcsszóként szerepelnek az ATS rendszerben. Az, hogy miket szeretne a cég látni az önéletrajzban, szintén az álláshirdetés elvárásai között szerepel.

Ahhoz, hogy megtaláld a képességeidet, először érdemes a lehető legtöbb álláshirdetést átolvasni, és megnézni, miket kérnek. Ezután pedig karikázd be azokat, amelyek rád is jellemzők, és így biztosan megtalálod a kért és valós képességeket.

Készségek, képességek

 • Terhelhetőség
 • Precizitás
 • Szorgalom
 • Logikai képesség
 • Problémamegoldó képesség
 • Önálló munkavégzés
 • Csapatmunka
 • Rugalmasság
 • B-kategóriás jogosítvány
 • Nehézgépkezelői jogosítvány

A soft skillek felsorolása

A készségeket és képességeket két részre bonthatjuk. Az egyik a már említett személyiségbeli tényezők, amelyeknek meg kell felelni. Tudnod kell például csapatban dolgozni, jó problémamegoldó képességgel rendelkezni. Ezeket nem annyira tudod elsajátítani, inkább veled született tulajdonságok. Pályakezdők esetén, mivel olyan átfogó szakmai ismeretekkel még nem rendelkezel, inkább ezeket nézik.

 • Terhelhetőség
 • Precizitás
 • Szorgalom
 • Logikai képesség
 • Problémamegoldó képesség
 • Önálló munkavégzés
 • Csapatmunka
 • Rugalmasság

A hard skillek, vagyis a technikai, szakmai tudás

Nem annyira jellemző, hogy erre külön előírás legyen, inkább csak a végzettséget illetően van elvárás. De néha megtalálni az alábbiakat is, amelyek a specializációra, szakmai tudásra vonatkoznak.

 • B-kategóriás jogosítvány
 • Nehézgépkezelői jogosítvány
 • Biztonságtechnikában szerzett gyakorlat
 • Technikusi végzettség
Ezeket is érdemes külön kiemelni ebben a szekcióban, de összességében 5-6 készség felsorolása elég.

Nyelvtudás

A nyelvtudás esetén kötelező a nyelv szintjét is megadni, nem elég csak magát a nyelvet. Ahány nyelvet beszélsz, annyit sorolj fel. Ritka, hogy szükséges a nyelvtudás, de Magyarországon rengeteg a német multinacionális cég, ott például elengedhetetlen a német nyelv ismerete.

Nyelvtudás

Német – középszintű nyelvtudás

Összefoglaló: kulcspontok a tökéletes villamosmérnök önéletrajz megírásához

Az önéletrajznak elsősorban átláthatónak és könnyen olvashatónak kell lennie, emiatt pedig törekedj a kifogástalan helyesírásra. Minél professzionálisabb megjelenésű sablont választasz, annál jobb, hiszen ebben a szakmában nincs helye a feltűnöskodésnek.

​​Az alábbiakra figyelj a megírásánál:

 • A betűtípus lehetőleg hagyományos legyen, mint a Calibri, Arial vagy Times New Roman, a betűméret pedig 11-12-es.
 • A személyes adatok megadása esetén különösképp figyelj arra, hogy az adatok helyesen szerepeljenek.
 • A szakmai összegzést vagy karriercél meghatározást hagyd a legvégére, ugyanis így könnyebb 4-6 sorban összefoglalni a teljes karrieredet, képességek és eredmények felsorolását.
 • A tapasztalatot mindig fordított időrendi sorrendben írd, vagyis a legújabbal kezdd a felsorolást. Pályakezdőként, ha csak diákmunkád volt vagy szakmai gyakorlatod, ne maradjon ki.
 • A tanulmányok esetén mindig a legmagasabb iskolai végzettséggel kezdd, és szerepeljen a végzettség neve, az iskola neve és mikor jártál az intézménybe. Pályakezdőként sorolj fel néhány releváns tantárgyat is, kompetenciák, szakmai ismeretet vagy tanulmányi átlagot.
 • A képességek és készségek mindig kulcsszóként vannak elrejtve a hirdetésben, emiatt különösen fontos azokat beilleszteni az önéletrajzba.

Gyakran Ismételt Kérdések

Kötelező önéletrajzot küldeni villanyszerelőként?

Abban az esetben, ha valamilyen állásportálon keresztül jelentkezel, igen! Ha ismerőshöz mész dolgozni, akkor nem valószínű, hogy kérni fog.

Mindenhol ugyanannyit lehet keresni villanyszerelőként?

Nagyon meghatározó, hol lehet a legtöbbet keresni. Jelenleg Budapesten ls Fejér megyében tudsz a legtöbbet, úgyhogy megyénként de akár városonként is nagy eltérések lehetnek.

Villanyszerelő önéletrajz minták

Villanyszerelő cv sablonok írni önéletrajzot villanyszerelő
tapasztalt villanyszerelő cv sablon villanyszerelő számára nincs tapasztalat önéletrajz villanyszerelő számára