Önéletrajzi hibák

Az önéletrajz az egyik legfontosabb eszköze annak, hogy valaki új munkát találjon. Ennek ellenére sok olyan hibát el lehet követni, ami nem túl ésszerű az állás megszerzése céljából.

Készítse el önéletrajzát percek alatt

Ugyanis annyi nem elég, hogy beledobáljuk a korábbi munkahelyeinket, a tanulmányainkat és a készségeinket, képességeinket. Egy ízléses, lényegre törő önéletrajz ma már alapvető elvárás. Hisz egyrészt sokszor nem hozzátenni kell az önéletrajzhoz, hogy az még jobb legyen, hanem inkább elvenni belőle. Másrészt szokták azt mondani egy jó könyve, hogy olvasatja magát. Nos, ez érvényes lehet egy jól megfogalmazott önéletrajzra is!

Ebben a cikkben összeszedtük azokat az alapvető hibákat, amelyeket jobb elkerülni. Hisz alapvetően nem nehéz megírni egy önéletrajzot, azonban az tény, hogy időigényes. Lássuk mire érdemes mindenképpen odafigyelni.

Tartalomjegyzék

Személyes adatok

Ezalatt azt értjük, hogy nem szükséges olyan információt közölni a HR-es szakemberekkel, amelyek nem a munkaalkalmasság tényezői. Ilyen például a családi állapot vagy épp a gyerekek száma.

Minden Munkahely

Bár hiába van már 20 évnyi tapasztalat mögötted, igyekezz mindig az adott pozícióhoz releváns munkahelyi tapasztalatot feltüntetni az önéletrajzban. Alap kikötés, hogy egy önéletrajz lehetőleg ne legyen 1 oldalnál hosszabb, ezért törekedj arra, hogy ezt a hosszt megtartsd. Nem azt mondjuk, hogy semelyik szakma esetében ne lépd át az 1 oldalt, hisz a kivétel mindig erősíti a szabályt, azonban érdemes lényegre törően megfogalmazni a részleteket.

Például egy grafikus cégnél nem fogja érdekelni a HR-es szakembert, hogy a jelentkező x évig pincérkedett egy szállodában.

A nyelvvizsga feltüntetése

Két eset miatt szerettük volna felhozni példának a nyelvvizsga feltüntetését.

Egyik az, amikor valaki megszerzi a felsőfokú angol nyelvvizsgát, aztán amikor az állásinterjú angolul zajlik, és kiderül az illetőről, hogy a bizonyítványa tulajdonképpen nem támasztja alá a valódi tudását, az valljuk be, hogy kellemetlen tud lenni. Inkább írjunk mindig olyat az önéletrajzba, ami reális adat a képességeinket illetően.

A másik eset az, amikor a jelentkező még nem szerezte meg ténylegesen a nyelvvizsga bizonyítványt, azonban folyékonyan beszél például spanyolul és angolul. Ebben az esetben semmiképp sem szabad eltitkolni a munkaadó elől az igazi tudást.

A fotó minősége

Bár nem kötelező, mégis személyesebb és esztétikusabb egy fényképes önéletrajz elküldése a kiszemelt álláshirdetés email címére. Arra azonban mindenképp figyelj oda, hogy ez a fotó milyen minőségű és beállítású. Beállítás alatt arra gondolunk, hogy elég ha mellmagasságig készül el a fénykép rólad. Minőség alatt pedig azt, hogy lehetőleg minél nagyobb felbontású legyen a fotó.

Mindemellett igyekezz mosolygósra venni a figurát, ugyanis fontos az első benyomás, és egy mosolygós kép mindig barátságos hatást kelt.

Na és, hogy milyen egy professzionális fénykép az önéletrajzban? Erről bővebb infókat osztottunk meg itt.

Kreativitás

A kreativitás jó, ha nem túl sok. Mindenki szeretne kitűnni a tömegből, ez azonban azzal is járhat, hogy sokan átesnek a ló túloldalára. Egy önéletrajz akkor is lehet egyedi és merész, ha épp nem a legharsányabb színeket alkalmazzuk, vagy ha a betűtípusok szekciónként nincsenek mixelve.

A munkaadó könnyen hiheti azt, hogy ha ilyen megoldásokra van szükség ahhoz, hogy valaki kitűnjön a tömegből, akkor lehet ezzel akarja kompenzálni azt, hogy a megfelelő képességekkel rendelkezik az adott pozíciót illetően.

Természetesen nem maradhat el érvként a „kevesebb több” elve sem. Lehet újdonságokat alkalmazni egy pályázatban, azonban inkább módjával.

Helyesírási, elütési hibák

Semmi kétség nem fér ahhoz, hogy egy önéletrajznak helyesírásilag kitűnőnek kell lennie. Az elütések, hiányos betűk amellett, hogy komolytalanságunkról tesznek szert, még azt is megakadályozhatják, hogy a HR-es szakemberek elérjenek minket. Hiába lennél te a legideálisabb grafikus jelölt, ha épp lemaradt egy szám a telefonszámod végéről. Ez súlyos hiba. Inkább olvasd át hatszor, az elejétől a végéig az önéletrajzot, minthogy hiba maradjon benne.

Dátumok feltüntetése

Elhisszük, hogy szeretnél minél pontosabb képet adni tanulmányaidról vagy munkahelyi tapasztalataidról, azt ne feledd, hogy gyakorlatilag pár másodperc alatt születik döntés arról, hogy tovább jutsz-e a következő körbe. Ezalatt a pár másodperc alatt inkább elolvassák a tartalmi részét az önéletrajznak, mint a dátumokat. Igyekezz ne elveszni a részletekben!

Hosszú szövegrészek

Hol lehet a legtöbbet átadni tapasztalatainkról? A munkahelyi tapasztalat szekcióban, a „magamról” részben, vagy a tanulmányok szekcióban. Lehetőleg kerüld a regény hosszúságú bekezdéseket. Törekedj rövid, felsorolásban feltüntetni a lényeges információkat magadról.

Kulcsszavak hiánya

Kulcsszavak nélkül nem éri meg jelentkezni az adott álláshirdetésre. Nagyon fontos odafigyelni, hogy mit és hol tüntetünk fel az önéletrajzban, ugyanis ezek nélkül könnyen lehet, hogy a kukában landol a pályázatunk, hiába rendelkezünk a megfelelő képességekkel, tanulmányokkal és munkahelyi tapasztalatokkal. A megfelelő önéletrajzokat kulcsszavak alapján válogatják ki a HR-es szakemberek.

Ezeket a kulcsszavakat megtaláljuk az álláshirdetés elvárás részében, mi pedig feltüntethetjük azokat a készségek, képességek szekcióban.

Fizetési igény

Ha nem kérik, nem is kell megadni. Látatlanba semmilyen információt nem adunk meg magunkról, mert ezzel speciel ronthatunk is az alkupozíciónkon. Csakis kizárólag akkor tüntessük fel, ha kérik. Ha nem vagy biztos a fizetési igényedben, érdemes fizetési sávot írni.

A váltás okai

Az önéletrajzban teljesen felesleges feltüntetni a munkahely váltás okait. Erre még sor kerülhet az interjún is, ezért jobb meghagyni ezt arra az alkalomra.

Hobbik

Kerüld azokat a hobbikat, amelyeket csak azért írnál bele az önéletrajzba, hogy jobb színben tüntesd fel magad a munkáltató előtt. Ne erőltesd ezt a szekciót olyanokkal, amit amúgy nem szeretsz. Könnyen beleeshetsz egy olyan csapdába, hogy az interjúztató belekérdez a feltüntetett extrém sportba, miközben te életedben nem próbáltál ki semmilyen extrém sportot.

Tapasztalat, végzettség nélkül

Ha olyan munkára jelentkezel, amihez nincs meg a szükséges végzettséged, bizonyítványod vagy tapasztalatod, arról kijelenthetjük, hogy felesleges időpocsékolás. Ha kikötik, hogy 4-5 év tapasztalattal kell rendelkeznie a grafikusnak, ha elvárás a grafikusi OKJ képzés, akkor csakis kizárólag akkor add be, ha rendelkezel az előbb említettekkel.

Célozz meg specifikus pozíciókat és fókuszálj azokra. A munkaadó szeretné látni és gyorsan eldönteni, hogy mennyire vagy alkalmas az adott pozícióra.

A megfelelő struktúra

Egy önéletrajznak könnyen átláthatónak, jól strukturáltnak kell lennie. Törekedj inkább a letisztultságra és az összeszedettségre. A szekciókat jól különítsd el egymástól, a fontos részeket emeld ki félkövérrel és használj bullet pointokat felsoroláskor. Ezek apróságok, mégis sokat hozzátesznek az önéletrajzhoz.

Összességében arra kérünk téged, hogy ha egy mód van rá nézd át többször is, kérd ki a barátaid véleményét, hisz sokszor egy kívülálló olyan hibákat is észrevesz, amin te már rég átfutottál. Nézd át a nyelvezetet és a mondatok összefüggéseit is.

Ami talán a legfontosabb, hogy legyen mindig naprakész az önéletrajzod, tehát mindig frissítsd és aktualizáld az adott álláshirdetéshez. Ezalatt értjük a készségeket, tapasztalatokat és még a tanulmányokat is.

A cvminta.com számtalan önéletrajzi sablont biztosít számotokra, amelyek alapján kiválaszthatjátok a személyiségetekhez leginkább illő mintát. Ha ezzel megvagy és kifejezetten a szakmádhoz tartozó önéletrajzi mintát keresel, mi abban is a rendelkezésedre állunk. Érdemes szétnézni a példák között.

Hasonló cikkek