Raktáros önéletrajz

A raktáros szakma egyre fontosabb, hiszen a termékeket valahol tárolni kell. A tároláshoz, pakoláshoz, anyagmozgatáshoz és áruszállításhoz valakire szükség van. Nagyobb cégeknél, ahol több tízezer termék van, pedig nem is elég egy ember.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
1 vásárlói értékelésből

A raktáros munka tehát életbevágó a cég életében, nélküle a termék nem jut el a vásárlóhoz, hiszen a rendelt csomagot is a raktáros készíti össze. Nem csoda, ha szeretnél egy jól fizető raktáros munkát megcsípni, de ehhez egy kitűnő önéletrajzra lesz szükséged. Nálunk pedig ezt is megtalálod részletes útmutatóval és példákkal. Vágjunk is bele!

Tartalomjegyzék

Raktáros önéletrajz minta

Személyes adatok

Kiss Attila
Anyagmozgató, raktáros
E-mail cím: attila.kiss@gmail.com
Telefonszám: 0630/846-1746
Jogosítvány: B kategóriás

Magamról

7 év tapasztalattal rendelkező csomagoló, raktáros vagyok, targoncavezető tanfolyamom folyamatban van. Pontos és precíz vagyok, az eddigi munkáim során használtam PDA gépet és leltározási rendszereket is, így számítógépes ismeretekkel is rendelkezek. Célom, hogy olyan munkahelyet találjak, ahol majd hasznosíthatom az új vizsgámat is.

Szakmai tapasztalat

Raktáros
Coca-Cola Hellenic Kft.
2017 – 2022
Dunaharaszti

 • Raktárba beérkező anyagok kézi és gépi mozgatása, az áru szakszerű elhelyezése a raktárban.
 • Áru összekészítése, komissiózás, leltár készítése a Griffsoft programban. Eddig egyszer sem volt hiányom.
 • A telephely működtetéséhez kapcsolódó feladatok ellátása (épületen belül és kívül).

Áruösszekészítő raktáros
Alfa-Kapos Kft.
Kaposvár
2015 – 2017

 • Beérkező termékek tárolása.
 • Árumozgatási feladatok.
 • Megrendelt áruk összeszedése, csomagolása, dobozban összekészítése.

Tanulmányok

Targoncavezető jogosítvány
OKJvizsgak.hu
2022 – folyamatban
Budapest

Pincér, felszolgáló
Bósa Károly Szaktechnikum
2013 – 2015
Budapest

Készségek, képességek

 • Pontos
 • Precíz
 • Megbízható
 • Lojális
 • Kiváló problémamegoldó képesség

Számítógépes ismeretek

 • Microsoft program csomag
 • Griffsoft
 • SAP

Raktáros foglalkoztatottság Magyarországon

A raktáros fizetés nettó 250.000-350.000 forint körül mozog, és sok esetben tapasztalatot sem igényel a munkavégzés. Ebben a szektorban is kiemelten magas a fekete munka aránya, így ezzel mindenképp számolj. Emellett viszont sok munkahelyen, főleg nagy cégeknél van lehetőség a 8 órás bejelentett munkavégzésre.

Mivel nagy a kereslet a raktárosokra, ezért egymásra licitálnak a cégek is a juttatások tekintetében. Cafeteria, tömegközlekedési bérlet, benzinmegtérítés is járhat, és természetesen tartozik a raktárhoz egy kávézó is, ahol roppant kedvezményes áron tudsz melegételt vásárolni. A raktárak szinte mindig a városon kívül vannak, az agglomerációban vagy a város szélén, így akár benzinköltséget is elszámolhatsz. A munka pedig általában több műszakos, így elképzelhető, hogy rugalmas a munkarend, vagyis dolgozhatsz nappali vagy éjszakai műszakban is.

Hogyan kezdj hozzá raktáros önéletrajzhoz?

Mint minden önéletrajz esetében, a raktáros önéletrajznál is elsődleges, hogy átfogó legyen, és hűen bemutassa a tudást és a képességeidet. Hosszra ne legyen több egy oldalnál lehetőleg. Ahhoz, hogy ezt be tudd tartani, mindenképp szükséged lesz egy önéletrajz sablonra, amely segít a megjelenésben és az elrendezésben is. Ezért először válassz egyet, ami szimpatikus, a választáshoz azonban mutatunk néhány fontos szempontot.

Lehetőleg kerüld a feltűnő és harsány színeket, így a Határozott önéletrajz sablont és a Rotterdam sablont ajánljuk. Mindkettőről elmondható, hogy megbízhatóságot és professzionalizmust sugall, azonban utóbbi modernebb.

Az önéletrajz elrendezése

Egy igazán megnyerő önéletrajz hagyományos, könnyen olvasható betűtípust használ, valamint 11-12-es betűméretet. Hagyományos betűtípusnak számíthatjuk az Arial, Calibri és Times New Roman típusokat, ezektől nem ajánlott eltérni. A munkahelyek és a tanulmányok felsorolásánál a fordított időrendi sorrendet használd, így könnyen átlátható a teljes karrieredet. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi munkahelyed kerüljön legfelülre, legalulra pedig a legelső. 15 évnél régebbi munkahelyet már nem érdemes felsorolni.

A HR-sek és vezetők nagyrésze a klasszikus önéletrajz típust részesíti előnyben, ehhez is mutatjuk majd az elengedhetetlen szekciókat.  Pályakezdőként, amikor még nincs elég szakmai tapasztalat, akkor a funkcionális önéletrajz formátum ajánlott . Ez a képességekre helyezi a hangsúlyt, nem pedig a munkatapasztalatra. Bármelyik sablont is használod, nem kell amiatt aggódnod, hogy melyik típusnak felel meg. A funkcionális önéletrajz esetén csak töröld ki a munkatapasztalat szekciót.

Ezek a szekciók az összes sablonban megtalálhatók, hiszen kötelező, hogy szerepeljenek az önéletrajzban:

 • Személyes adatok, elérhetőség
 • Profil, szakmai bemutatás, karriercél meghatározás
 • Munkatapasztalat
 • Tanulmányok, képzések
 • Készségek, képességek
 • Nyelvtudás (opcionális, ha rendelkezel vele)

Kezdd a személyes adatok megadásával

A személyes adatok, vagyis elérhetőségek azok, amelyek a legtöbb információt szolgáltatják a HR-es számára, hiszen ezeken keresztül ér el. Ha ugyanis megtalálod az álommunkát, és nem tudnak elérni, akkor nincs mit tenni – lecsúsztál a munkáról. Az adataid helyessége emiatt különös odafigyelést igényel – inkább olvasd át ötször, csak biztosan el tudjanak érni!

Ezeknek kell mindenképp szerepelniük a személyes adataid között:

 • Neved
 • Beosztásod
 • Email cím
 • Telefonszám
 • A fényképed

Lehetőleg kerüld a mostani munkahelyeden használt email cím és telefonszám megadását, ugyanis nem etikus, valamint a nevedet emeld ki vastagabb betűvel. Alább láthatsz két példát, egy helyeset és egy helytelent:

HELYES
Személyes adatok

Kiss Attila
Anyagmozgató, raktáros
E-mail cím: attila.kiss@gmail.com
Telefonszám: 0630/846-1746

HELYTELEN
Személyes adatok

Kiss Attila
Email cím: attila.kiss.1987.12.04.@gmail.com
Telefonszám: 061/757-878

A második példában láthatod, hogy a jelölt egy hosszú és nehezen értelmezhető e-mail címet adott meg. Ez azért sem jó, mert biztos, hogy sokkal nagyobb eséllyel téveszti el a HR-es, tehát nem minimalizálod a hibalehetőséget. Ajánlott a kereszt- illetve vezetéknevedből készíteni egy email címet, és megbízható email fiókot használni, mint amilyen a Gmail és a Yahoo.

Kell-e fényképet mellékelni az önéletrajzhoz?

A fotó csatolása láthatod, hogy opcionális, viszont előnyt élvezhetsz a jelentkezés során, ha csatolsz. Ha úgy döntenél, hogy csatolsz fotót, akkor az legyen profi minőségű és fehér fal előtt készüljön. Nincs szükség professzionális, hivatásos fotózásra, de a selfie nem megengedett. Ide kattintva bővebben olvashatsz arról, hogyan kell elkészülnie a tökéletes fotónak.

A szakmai összegzés, bemutatkozás

A szakmai összegzés, bemutatkozás és a karriercél meghatározás rögtön az elérhetőségek alá kerüljön. Mind a kettő célja, hogy leendő munkaadó ennek a néhány sornak az elolvasásával azonnal teljes képet kapjon a szakmai előéletedről és a személyiségedről. Mégis, nagyon különbözik a szakmai összegzés és a karriercél meghatározás. Előbbit ugyanis olyanoknak ajánljuk, akik már rendelkeznek pár év szakmai tapasztalattal, utóbbit pedig kezdők részére javasoljuk.

Mind a kettőnél azonban érdemes úgy gondolni erre a bekezdésre, mint ami elad téged és a tudásodat. Ha te olvasnod el egy jelölt önéletrajzát, mit keresnél benne, mit akarnál róla azonnal megtudni?

A karrier tanácsadók szerint ebben a részben mindössze néhány sorban érdemes felsorolni az alábbiakat:

 • Legalább 3-4 készséget – ezekhez használd a megadott kulcsszavakat, amelyről mindjárt bővebben olvashatsz,
 • Eredményeket, néhány feladatkkört – ezekről ide kattintva olvashatsz bővebben, de a legjobb, ha számokkal tudod alátámasztani az eredményedet.
 • Célodat, motivációdat – mit szeretnél elérni és mi az, ami miatt a céghez jelentkeztél raktáros munkára.
 • Értéket, amit hozol a céghez, miért járnak jól veled.

Lehet, ez így kicsit hosszúnak és soknak tűnik egyszerre, de megmutatjuk, hogyan néz ki a gyakorlatban!

A kulcsszavakat az ATS rendszer, vagyis jelentkezés szűrő rendszer keresi a beérkező önéletrajzokban. Ez azt jelenti, hogy a HR-es megad a szoftver számára kulcsszavakat, amelyeket az utána keres az önéletrajzban. Ezeket a kulcsszavakat találod meg az álláshirdetésben is! Ilyenek lehetnek a készségek, képességek, feladatok is.

Az alábbi példában jelöljük a kulcsszavakat:

HELYES
Magamról

Pontos, precíz Raktáros vagyok több, mint 13 év szakmai tapasztalattal. Kommissiózás, anyagmozgatás, csomagolás, áru bevételezés tartozik főbb feladataim közé, és a PDA gép használata sem okoz problémát. Az eddigi pályafutásom alatt 95 százalékos volt átlagosan a határidőre való teljesítés aránya. Célom egy stabil munkahely megtalálása, ahol használhatom frissen megszerzett vezetőállásos targoncavezetői engedélyemet is.

Az ehhez hasonló megfogalmazásokat viszont kerüld, mert nem sok minden derül ki rólad és az eredményeidről:

HELYTELEN
Magamról

Több éves tapasztalattal rendelkező anyagmozgató és raktáros vagyok, és most új munkát keresek, ahol éjszakai műszakban is dolgozhatok.

A szakmai tapasztalatba lehetőleg ne írj elvárásokat, követeléseket, és ezeket pedig különösen kerüld:

 • Fizetés.
 • Műszakra vonatkozó elvárás.
 • Egyéb juttatások követelése.

Karriercél meghatározás a pályakezdők részére

Pályakezdőként nehéz lehet elért eredményekről beszélni, így ilyenkor előtérbe kerülnek a képességek, készségek, valamint a tanulmányi eredmények, és a cél. A cél azonban ne arról szóljon, hogy mennyit szeretnél keresni, hanem hogy miért ehhez a céghez és erre a pozícióra jelentkeztél, tehát inkább a motivációt mutassa meg. Nézzük, hogy néz ki ez a valóságban:

HELYES
Célom

Az érettségi megszerzését követően szeretnék raktáros munkakörben elhelyezkedni. Pontos, precíz vagyok, önálló munkavégzésre is képes vagyok. A PDA gép olvasása, használata nem okozna gondot, valamint diákmunka során már végeztem csomagolási feladatokat. Emiatt szeretnék egy stabil cégnél elhelyezkedni, ahol váltott munkarendben is dolgozhatok, hogy a jelenleg folyamatban lévő targoncavezető kurzust is be tudjam fejezni.

💡 Tipp: Itt megemlítheted a műszakos munkavégzés előnyét, mivel folyamatban lévő tanulmányról mesélsz, amely később a munkahelyen is hasznos lesz!

Munkatapasztalat elhelyezése a raktáros önéletrajzban

Az önéletrajz egyik elengedhetetlen része a munkatapasztalat, ahogy ezt az önéletrajz minta is mutatja. A munkahelyeket fordított időrendi sorrendben sorold fel, vagyis a legfrissebb, jelenlegi munkát tünteted fel elsőként. Innen haladsz időben hátrafelé, vagyis legalulra kerül a legelső munkahelyed. Általában nem ajánlott 15 évnél régebbi munkákat felsorolni, ugyanis akkor biztosan nem férsz rá egy oldalra.

👉 Ha ugyanazon a munkahelyen töltöttél el akár több évtizedet, természetesen ne hagyd ki!

Ezeket sorold fel a szakmai tapasztalat esetén:

 • Betöltött pozíció, lehetőleg vastag betűvel kiemelve.
 • Cég, vállalat neve.
 • Időtartam, hogy pontosan mikor dolgoztál ott, de elég hónapot írni, nem szükséges napot is.
 • A város neve, ahol végezted a munkát.
 • Feladatkörök, elért eredmények.

A feladatkörök és részletes munkakör megadása esetén 3-6 bulletpontban ajánlott felsorolni a feladatokat. Ezek lehetőleg hasonlítsanak a megadott munka lerásához is, hiszen ezek is lehetnek kulcsszavak. Eredményeket is érdemes megadni, de mutatjuk is, hogy néz ez ki a gyakorlatban:

HELYES
Szakmai tapasztalat

Raktáros
Ernst Kft.
2019 – 2022
Dunaharaszti

 • Kézi, gép anyagmozgatás, komissiózás.
 • Áru bevételezés.
 • Csomagolás, dobozolás.
 • Leltár készítése, eddig egyszer sem volt hiány a készletben.
 • A készletek kezelése a Griffsoft rendszerben.

Ügyfélszolgálati képviselő
InformatiX Kft.
2015 – 2019
Dunaharaszti

 • Ügyfélszolgálatra érkező telefonos, írásbeli és személyes érdeklődések kezelése.
 • Rendelésekkel kapcsolatos adminisztrációs feladatok elvégzése SAP rendszerben.
 • Vásárlók személyes kiszolgálása az üzletben.
 • Problémák, panaszok kezelése.
👍  Láthatod, hogy a mintában bemutatott jelölt előző munkahelye nem raktáros volt. Ezzel nincs is semmi baj, nyugodtan írd bele a munkatapasztalatok közé!

Példa tapasztalat nélküli raktáros számára

Amennyiben nincs még tapasztalatod, akkor sem kell megijedned. Ugyanis ki tudod hagyni ezt a szekciót. Ha viszont már van diákmunkád, akkor azt sorold fel abban az esetben is, ha nem kapcsolódik az álláshoz. Fontos, hogy lássák, hogy képes vagy a munkavégzésre! Ebben az esetben pedig ugyanaz vonatkozik a munka bemutatására, mint eddig, de az is elegendő lehet, ha feladatkört nem adsz meg. Például csomagoló, árupakoló munka esetén nem érdemes, hiszen nem feltétlenül tudnál 3-4 feladatkört is felsorolni.

HELYES
Szakmai tapasztalat

Csomagoló
Bolt Kft.
2022 – 2022
Érd

Tanulmányok megadása a raktáros önéletrajzban

A raktáros munkavégzéshez általában elég az érettségi megléte, vagy akár az általános iskola elvégzése. Viszont, ha bármilyen plusz képzést elvégeztél, akkor előnyre tehetsz szert a többi jelölttel szemben. Ilyen lehet a targoncavezető vizsga, Microsoft programok ismerete (kiváltképp az Excel), vagy ha valamilyen leltározó programot ismersz. Mindezt külön sorold fel!

Ebben az esetben is tartsd be a  fordított időrendi sorrendet . A tanulmányok felsorolása esetén először írd a szakot, majd alá az iskola nevét, végül, hogy mettől-meddig jártál oda és melyik városban végezted a képzést. Ha van érettségid, akkor az általános iskolai tanulmányokat már ne sorold fel.

HELYES
Tanulmányok

Targoncavezető
Alfakapos
2022 – 2022
Budapest

Érettségi
Szabó Tünde Középiskola
2015 – 2019
Vác

Képzés vs. tapasztalat: melyik legyen az első?

A válasz attól függően változik, hogy mennyi tapasztalattal rendelkezel. A munkatapasztalat általában többet számít, ezért ez kerüljön előre, de ha nincs, akkor a tanulmányok is megteszik! Bármelyikről is legyen szó, kapcsolódjon a megpályázott pozícióhoz, és még fontosabb, hogy a legideálisabb önéletrajz formát válaszd. Pályakezdőként így a funkcionális önéletrajz formátumot, amelyben a képességek és készségek kerülnek előtérbe. A munkatapasztalat szekciót akár teljesen el is lehet távolítani.

Készségek és képességek megadása a raktáros önéletrajzban

A készségek és képességek külön szekcióként is szerepeljenek az önéletrajzban, hiszen számtalan kulcsszót adhatsz meg. Érdemes úgy hozzálátni, hogy összeveted 4-5 álláshirdetés kulcsszavait, és amelyek a leggyakoribbak és rád is jellemzőek, azokat megadod az önéletrajzban. Beszélhetünk soft skillekről és hard skillekről. Előbbi esetén tulajdonságokat értünk alatta, utóbbi esetén pedig valammilyen szakmai tudást, technikai tudást, program ismeretét. Például, egy jól összeállított, legalább 5-6 kulcsszót tartalmazó képességek szekció így néz ki:

HELYES
Készségek, képességek

 • Pontos
 • Precíz
 • Csapatmunkára képes
 • PDA kezelés
 • Targoncavezető vizsga
Egyébként még az alábbiakat is szokták kérni:

 • Önálló munkavégzés
 • Szociális érzékenység
 • Nagyfokú precizitás
 • Megbízhatóság
 • Problémamegoldó képesség
 • Rugalmasság
 • „B” kategóriás jogosítvány, vezetési gyakorlat
 • Integrált vállalatirányítási rendszer ismerete előny
💡 Tipp: Az ingyenes online önéletrajz szerkesztőben utóbbi két képesség megadása esetén még a szintet is beállíthatod!

További szekciók megadása a raktáros önéletrajzban

Más szekciók is belekerülhetnek, de arra még törekedj, hogy kiférj egy oldalra!

Jogosítvány

Láthatod, hogy a jogosítvány előnyt jelent, ezért semmiképp ne maradjon ki. Ez a rész bekerülhet akár a személyes adatok alá is, de ha több kategóriára is rendelkezel jogosítvánnyal, akkor külön szekciót érdemes szentelni neki. Ez pedig így fog kinézni:

HELYES
Jogosítvány:
B kategóriás
Targoncavezetői

Számítógépes ismeretek

Amennyiben tanultál különböző programokat, akkor azokat nemcsak a készségek és képességek szekcióban sorolhatod fel. Dönthetsz ugyanis úgy is, hogy ott csak a tulajdonságokat sorolod fel, és külön szekcióba gyűjtöd össze a programok ismeretét.

HELYES
Számítógépes ismeretek

Microsoft Word, Microsoft Excel, SAP, Griffsoft

Nyelvtudás, nyelvismeret

A nyelvtudás és nyelvismeret megadása biztosan előnyt jelent a jelentkezés során. Mindig írd a nyelvtudás mellé a szintet is, hogy teljes képet kaphasson a lehetséges munkaadó a tudásodról, és hogy milyen feladatok ellátása megy az adott nyelven.

👍 Általánosan elmondható, hogy akkor nevezzük a nyelvtudást -szintűnek, ha van belőle nyelvvizsga, és -fokú, ha nincsen.

HELYES
Nyelvismeret

Angol – alapszintű nyelvismeret

Összefoglaló: kulcspontok a tökéletes raktáros önéletrajz megírásához

A raktáros önéletrajz esetén alapkövetelmény, hogy tökéletes legyen a helyesírás, valamint olvasható legyen a dokumentum. Ehhez pedig  használj 11-12-es betűméretet, és olyan hagyományos betűtípust, mint a Times New Roman, Calibri, vagy az Arial. Egy oldalnál ne legyen hosszabb, és egy sablon segíthet abban, hogy megfelelő legyen az elrendezés és a megjelenés is.Az alábbi szekciók mindig szerepeljenek az önéletrajz felépítésében:

 • Személyes adatok, karriercél meghatározás vagy szakmai összegzés, szakmai tapasztalat, tanulmányok, képességek és készségek. Emellett további szekciókat is beírhatsz, mint a jogosítvány, nyelvtudás és a számítógépes ismeretek.
 • A személyes adatok megadása esetén különösképp ügyelj az adatok helyességére, másképp nem fognak elérni telefonon.
 • A szakmai összegzést és karriercél meghatározás esetén néhány mondatban összefoglalod a teljes karrieredet, képességeidet és a motivációdat.
 • A tapasztalatot mindig fordított időrendi sorrendben írd, vagyis a legfrissebbel, mostanival kezdd a felsorolást.
 • A tanulmányok során mindig a legmagasabb iskolai végzettséggel kezdd, és szerepeljen a végzettség és iskola neve, valamint, hogy mikor jártál az intézménybe. Ha tanfolyamokat végeztél el, azok is ide kerüljenek.
 • A képességek és készségek mindig kulcsszóként vannak elrejtve a hirdetésben, így ha jellemző rád, akkor használd azokat. Ezeket foglald bele a munkatapasztalatba és a karriercél meghatározásba is, ha tudod!
 • A további szekcióknél is ügyelj arra, hogy pontos legyen az információ!

Gyakran Ismételt Kérdések

Kötelező a jogosítvány a raktáros munkához?

Nem kötelező, de biztosan előnyt jelent akár a targoncavezetői, akár a B kategóriás jogosítvány megszerzése.

Munkatapasztalat nélkül is felvesznek raktáros állásra?

Igen, főleg abban az esetben, ha jelölik az álláshirdetésben, hogy pályakezdők jelentkezését is várják!

Raktári önéletrajz példák

raktáros önéletrajz sablonok tapasztalt raktáros önéletrajz
raktáros önéletrajz sablon raktárosnak raktáros önéletrajz sablon raktárosnak