Üzletvezető önéletrajz példa

Az üzletvezető pozícióhoz hozzátartozik az üzleti stratégia megalkotása, üzleti tevékenységének ellenőrzése és üzleti célok kijelölése, amelyek elérése esetén az üzlet szárnyal. Az üzletvezetők emellett több pozíciót is elláthatnak attól függően, hogy mekkora a cég. Éppen ezért nélkülözhetetlen egy lenyűgöző üzletvezetői önéletrajzod megléte ahhoz, hogy ezen a területen munkát találhass. Mindig az a legjobb megoldás, ha megmutatod a HR-es számára, hogy benned megvannak azok a képességek és tulajdonságok, amelyeket keresnek egy jelöltben.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5
Rated 5 out of 5
1 vásárlói értékelésből

Az üzletvezetőnek meg kell mutatnia az interperszonális képességeit, a problémamegoldó képességét és az adatelemző technikáit. Mindezek mellett pedig az üzlet működéséért felelsz, így gyors észjárás és kiemelkedő teljesítmény szükséges.

Az első lépés ahhoz, hogy megszerezhesd az üzletvezető pozíciót, az az, hogy profi önéletrajzot készítesz, amelyik kitűnik a többi közül és felkelti a HR-es figyelmét. Nézzünk meg néhány tippet arra, hogy hogyan készíthetsz ilyen önéletrajzod, és szerezheted meg vele álmaid munkáját.

Mit írjak az Üzletvezető önéletrajzba? 

Üzletvezető önéletrajzot írni nem mindig könnyű feladat. Érdemes lehet az Üzletvezető önéletrajz példáinkat megnézni, ugyanis ott útmutató segítségével végig vezetünk azokon a lépéseken, amelyeket követned kell egy jó önéletrajz elkészítéséhez. Nézd meg itt őket, hogy ihletet nyerj.

Milyen szekciókat kell mindenképp beépítened az Üzletvezető önéletrajzodba, hogy teljes legyen?

 • Fejléc szekció

A fejléc tartalmazza a pozíciódat, nevedet és az elérhetőséget.

 • Önéletrajz összefoglaló vagy célkitűzés

A szakmai bemutatkozó vagy karriercél meghatározása összefoglalja az eddig teljesítményedet, készségeidet, képességeidet és a céljaidat, mindössze egy pár mondatban. Ezzel megbűvölheted a HR-est, hogy végigolvassa utána az üzletvezetői önéletrajzodat.

 • Munkatapasztalat

Ez a rész sorolja fel az eddig és releváns munkahelyeidet. 

 • Tanulmányok

Ha szereztél diplomát üzleti menedzsment szakon, vagy bármilyen más, hasonló szakmában, akkor ide, a tanulmányaidhoz kerülnek az üzletvezető önéletrajzodban.

 • Készségek, képességek

Egy üzletvezetőnek rengeteg készsége és képessége kell, hogy legyen, amiket ebben a részben érdemes felsorolni.

 • Egyéb

Itt tudsz még bármilyen oklevelet, díjat, önkéntes munkát felsorolni, ami kapcsolódhat az üzletvezető munkához. Mindez nélkülözhetetlen ahhoz, hogy megkülönböztessenek a többi üzletvezető jelentkezőtől.

Kezdd az Üzletvezető önéletrajz formájával

Lehet, hogy neked vannak a legjobb tulajdonságaid ahhoz, hogy tökéletes üzletvezető lehess, de rengeteg lehetőséget kihagysz, ha rossz az önéletrajzod megjelenése. A megfelelő önéletrajz forma segít abban, hogy megmutathasd a tapasztalatodat és a készségeidet, képességeidet olyan módon, hogy az felkeltse a leendő munkáltatód figyelmét. 

Ezeket a formátumokat érdemes használnod:

 • Fordított időrendi sorrend

A fordított időrendi sorrend esetén megadhatod a munkatapasztalataidat és a szakmában elért teljesítményeket. A legújabb, legfrissebb munkahelyeddel kezded a listát, és utána az előtte lévő munkahelyeket adod meg. A legtöbb HR-es azért kedveli ezt a formátumot, mert az ATS (applicant tracking system – jelentkező szűrő rendszer) könnyen átlátja. Főleg azoknak jó megoldás, akiknek nagy már a szakmai tapasztalatuk. 

Ez a formátum a szakmai tapasztalatot veszi előre, így rögtön az elérhetőségeidet tartalmazó fejléc alá kerül. Ezután következik a tanulmányokat felvonultató rész, majd a készségek, képességek. 

 • Funkcionális önéletrajz

Ez az önéletrajz a képességeidet helyezi előtérbe a munkatapasztalataid helyett. Ha éppen karrierváltáson gondolkodsz, vagy most kezdenél el üzletvezetőként dolgozni, akkor ezt a formátumot használd.

Legfelülre, a fejléc alá rögtön a készségeid, képességeid kerülnek, ezután pedig a tanulmányaid. Legutolsó helyen pedig a munkatapasztalatokat sorolhatod fel, de nem ezen van a fókusz. 

 • Kombinált önéletrajz

A kombinált vagy hibrid önéletrajz a fordított időrendi sorrend és a funkcionális önéletrajz legjobb elemeit kombinálja. Kiemeli a munkatapasztalatokat és a készségeidet, így leginkább azoknak ajánlott, akiknek nagy a tapasztalatuk.

Itt is a készségek, képességek rögtön a fejléc alá kerülnek, a munkatapasztalat pedig ezután következik, majd legalulra pedig a tanulmányaidat írhatod be.

Üzletvezető Szakmai bemutatkozó az önéletrajzban

Az Üzletvezető önéletrajz szakmai bemutatkozójának el kell adnia téged és az önéletrajzodat, meg kell győznie a HR-est, hogy érdemes azt végigolvasni. Mindig érdemes cselekvésre felhívó igéket használni a szakmai bemutatkozóba, mindemellett pedig kihangsúlyozni a szakmai elért eredményeidet, hogy lenyűgözd a leendő munkaadódat. Emellett ha lehet, akkor számokkal alátámasztani az eredményeidet is sokat dob az önéletrajzodon, hogy megmutathasd a valódi értékedet.

Az üzletvezető önéletrajz karriercél megfogalmazása pedig abban az esetben ajánlott, ha még nincs tapasztalatod, mint üzletvezető. Ajánlott azokat az előző munkahelyeken szerzett készségeket, képességeket felsorolni, amelyeket üzletvezetőként is kamatoztathatsz, és mutasd meg, hogy a szakmai céljaid megegyeznek a cég céljaival.

Szakmai bemutatkozó példák

HELYES
Helyes

Mesterképzést végzett, tehetséges Üzleti Elemző, Üzleti Adminisztráció specializációval. Erős költségtervezői, üzleti tervezési, és céges stratégia alkotói képességekkel. Kiemelkedő sikerek megszerzése a üzleti stratégiaalkotás terén. Cégműködés elemzésének képessége, amely az éves növekedés elérésében segítette a menedzsmentet, és amellyel 22%-os növekedést ért el a cég.

Szakmai tapasztalat az Üzletvezető önéletrajzban

Rengeteg faktorral számolnod kell, mielőtt elkezded sorolni az előző munkahelyeidet. Az Üzletvezetőknek meg kell mutatniuk, hogy képesek meglátni és kihasználni az üzleti lehetőségeket, és szuper ügyfélszolgálatot is biztosítanak mindeközben.

Az előző munkahelyeknek relevánsnak kell lennie megpályázott pozícióhoz is. Ezzel adod a HR-es tudtára, hogy milyen értékeket sajátítottál el az előző munkahelyeden, amelyet aztán az ő cégénél fogsz tudni kamatoztatni. 

Szakmai tapasztalat példák

Helyes

Business Development Manager
KTDA

 1. január – jelenleg
 • Az alkalmazottak folyamat leírásának frissítésében a senior menedzsment támogatása, ezáltal kivételes vásárlói hűség és várakozásokat felülmúló kiszolgálás elérése.
 • Csapatvezetési feladatok ellátása két keresztfunkcionális csapat számára, és az üzletfejlesztés támogatása, amely célja a szoros együttműködés, információátadás és elégedettségi megoldások fejlesztése, amelyekkel változatos szolgáltatásokat sikerült ellátni. 
 • Kulcsszerep a startup működéséhez szükséges ingatlankezelésben.

Helyes

Üzleti Elemző
Jovy Fejlesztési Csoport

 1. december – 2018. december
 • Különböző osztályok vezetőinek segítése az adatbevitel, bérszámfejtési és számviteli folyamatokban.
 • Havi pénzügyi riportok elemzése és általános könyvelői feladatok ellátása, mint számvitel és készpénz menedzselése.
 • Támogatás nyújtása az új folyamatok fejlesztésében, amely magasabb eladást generált azzal, hogy jobb ügyfélszolgálatot nyújtsanak a kollégák.

Hogyan írjunk bele tanulmányainkat az Üzletvezető önéletrajzban?

Ahhoz, hogy elcsíphess valamilyen Üzletvezető pozíciót, mindenképp szükséged lesz egy, az üzleti területen szerzett alapdiplomára. Amennyiben mesterképzést is elvégeztél, akkor nem szükséges felsorolni a középiskolát. A tanulmányaid felsorolásával megmutatod a leendő munkáltatónak, hogy megvan a szükséges technikai tudásod a pozíció ellátására. 

Ez a szekció elengedhetetlen a pályakezdő üzletvezetők számára, akiknek még nincs szakmai tapasztalatuk. Ha dolgoztál valamilyen iskolai projekten, amely során statisztikai adatokat elemeztél, teljes üzleti tervet készítettél, akkor ezeket mindenképp említsd meg. Emellett kihagyhatatlan, hogy átnézd először az üzleti elemző álláshirdetést, hogy pontosan lásd, mik a munka követelményei. 

Tanulmányok szekció példa

HELYES
Helyes

Üzleti Adminisztráció mesterdiploma
Harvard Business School
2019-2021

Üzleti Adminisztráció alapdiploma
Boston University
2017-2020

 • Iskola első üzleti adminisztrációban
 • Az emberi erőforrások és a számvitel során kitűnő átlag
 • Utolsó évben díj elnyerése a “Legjobb projekt” kategóriában
HELYTELEN
Helytelen

Üzleti Adminisztráció mesterdiploma

A legfontosabb készségek és képességek egy Üzletvezető önéletrajzban

Ebben a részben érdemes felsorolni az összes, a munkához kapcsolódó és elvárt készséget és képességet. Bónusz tipp, hogy amikor megírod a készségeidet és képességeidet, nézd meg, hogy mik az elvárások az álláshirdetésben. Ez a kis trükk elengedhetetlen, hiszen jelölt szűrő rendszereket használnak a toborzók, és mindig a készségekre szűrnek. 

Ha nem vagy biztos abban, hogy pontosan hova illeszd be az üzletvezető önéletrajzba ezeket a képességeket, akkor használd az önéletrajz szerkesztőnket, válassz ki sablont, és így biztosan kiemelkedő önéletrajzot készíthetsz. Nézz szét önéletrajz példáink között.

Üzletvezetőként kifogástalan vezetői készségekkel és kommunikációs képességgel kell rendelkezned, hogy hatékonyan átlásd a folyamatokat és működést. Ezekre a további üzletvezetői készségekre van még szükséged:

Képességek:

 • Stratégiaalkotás
 • Projektmenedzsment
 • Microsoft Office használat
 • Költségmenedzsment
 • Emberi erőforrások / HR
 • Talent management / Tehetséggondozás
 • Üzleti stratégia
 • Pénzügyi elemzés
 • Készpénzkezelés
 • Üzletfejlesztés
 • Iparági ismeretek

Készségeid:

 • Interperszonális kapcsolatok
 • Vezetői készség
 • Kommunikációs készség
 • Problémamegoldó készség
 • Időgazdálkodás
 • Szervezési képesség
 • Pedáns
 • Kritikus gondolkodás
 • Kollaboráció
 • Döntéshozatal

További tippek az üzletvezető önéletrajzhoz

Az üzletvezetőkneknek professzionális önéletrajzra van szükségük, hogy megmutassák a HR-es számára, hogy nem csak 1 üzleti egységet tudnak kézben tartani, és közben céges célokat elérni. Elképzelhető, hogy kérnek majd tőled üzleti elemzést, csapatot kell irányítanod, és közben eladásösztönző stratégiát kell megalkotnod, hogy elérjétek a céges célokat.

Ha valóban szeretnél egy üzletvezetői állást megszerezni, akkor érdemes további szekciókat beépíteni az önéletrajzodba. Lenyűgöző teljesítmény, ha tagadhatatlan szereped volt a 30%-os bevétel növekedésben az előző munkahelyeden, de mi az, ami még kiemel a többi jelölt közül?

Ezeket a további szekciókat érdemes még beépíteni az üzletvezető önéletrajzba:

 • Képzések

Amennyiben van bármilyen képzésed, egyéb végzettséged a diplomán kívül, akkor érdemes azt is felsorolni. Ezt inkább külön, “Egyéb képzések szekcióba tüntesd fel, mert a tanulmányok között elrejtve maradhat, így pedig biztosan észreveszi a HR-es.

 • Önténtes munka

Ha önkénteskedtél egy művészeti galériában, vagy művészeti üzletvezetőnek dolgoztál, esetleg irodavezetőnek támogattad a munkáját, akkor ezeket is érdemes felsorolni. Bármilyen, szakmához kapcsolódó önkéntes munka számíthat, ha pályakezdő pozícióra jelentkezel és nincs sok szakmai tapasztalatod. 

 • Konferenciák

Ha részt vettél valamilyen kapcsolódó konferencián, előadáson, amivel még lenyűgözőbb lehet az önéletrajzod, akkor érdemes erre külön szekciót létrehozni. 

 • Díjak

Kaptál már díjat azért, mert kiemelkedő munkát végeztél üzletvezetőként? Akkor érdemes ezt is feltüntetni a külön erre szánt Díjak szekcióban, hiszen ezzel biztosan megkülönbözteted magadat más jelöltektől.

 • Nyelvek

A nyelvtudásodnak szintén szentelj egy részt, ahelyett, hogy csak felsorolnád azokat a készségek és képességek között. A HR szakembernek látnia kell, hogy milyen szinten beszélsz nyelveket, mivel ez is segíti az üzletvezetői önéletrajz kiemelkedését. 

 • Motivációs levél

Sok pozícióhoz nem szükséges motivációs levél, ezért elengedhetetlen, hogy ezzel kísérd a jelentkezésedet és az önéletrajzodat. Ebben mesélhetsz az üzletvezetőként elért eredményeidről, feladataidról, mint például beépíteni a költségeket, biztosítani a megfelelő és hatékony erőforrásokat és a versenytársakról elérhető ismeretek megszerzése. A motivációs levélben meggyőzheted őket a szenvedélyedről, és itt láthatja meg a HR-es a személyiségedet.

Természetesen használhatsz üzletvezető önéletrajz sablonokat a saját önéletrajzod megalkotásához. Az üzletvezető önéletrajzod megfelelő formázása növeli esélyeidet a leendő munkaadódnál.

Legfontosabb tanulságok

Elengedhetetlen kiemelkedő üzletvezető önéletrajzot készíteni, ha meg szeretnéd csípni álmaid munkáját. Meg kell mutatnod a HR szakember számára, hogy te több üzletvezetői skillel rendelkezel, mint a többi jelölt. 

Nézzük meg a legfontosabb tanulságokat, amelyeket olvashattál ebben a cikkben arról, hogy mit érdemes az üzletvezető önéletrajzodba írni. 

 1. Használd a megfelelő formátumot az üzletvezető önéletrajzodban.
 2. Adj egy meggyőző szakmai bemutatkozót vagy karriercélt.
 3. Mindig sorold fel a szakmához kapcsolódó, releváns szakmai tapasztalataidat az önéletrajzban.
 4. A tanulmányaid felsorolását se hagyd ki önéletrajzodból. 
 5. Tüntesd fel a készségeidet és képességeidet az erre kijelölt szekcióba.
 6. Adj hozzá néhány extra szekciót, hogy mindenképp kiemelkedő legyen az önéletrajzod.

Gyakran Ismételt Kérdések

Az üzletvezetőknek a projektjeik nevét is bele kell írni az önéletrajzba?

Az üzletvezetőknek érdemes az előző munkahelyeiken sikeresen kezelt projektjeiket hozzáadni az önéletrajzhoz, hiszen ezek segítenek kihangsúlyozni a tapasztalatot.

Milyen hosszúnak kell lennie egy üzletvezető önéletrajznak?

Leginkább 1 oldalas hosszúságú legyen az üzletvezető önéletrajz, de 2 oldalas is lehet, ha nagyon sok szakmai tapasztalatod van, és szükséged van annyi helyre.

Milyen pozícióban helyezkedhetek el üzletvezető alapdiplomával?

Néhány ilyen pozíció a Projektmenedzser, Üzletfejlesztési Menedzser, Üzleti Elemző, Könyvelő, Adatelemző, Befektetési Bankár, hogy csak egy párat említsünk.

Mennyit keres egy üzletvezető?

A medián kereset egy üzletvezető számára 2020-ban $109,760, vagyis elég sok potenciál van a szakmában.