A legjobban fizető mérnök szakmák 2022

Mérnökökből hiány van: legyen szó gépészmérnök, informatikus, mérnökinformatikus, építő-, vagy építészmérnök szakmákról, ezer és ezer jól fizető, nyitott állás vár. Hiányszakma mind, és a legtöbb diplomát is megkövetel. Általában ezekre a szakokra bejutni sokkal könnyebb, mint bent maradni. A legtöbb helyen ugyanis mindössze a felvettek 50 százaléka végzi el a szakot, és szerez diplomát!
legjobban fizető mérnök szakmák 2022

Készítse el önéletrajzát percek alatt

Mindezek olyan szakmák, amelyekkel itthon is jól lehet keresni, így megéri itthon maradni, nem szükséges a külföldi munkavégzés. A Diplomán túl 2018-as kutatása azt találta, hogy a műszaki területen végzettek 87,35 százaléka maradt itthon, az informatikusok 84,59 százaléka. Nézzük, mely mérnök szakmákkal lehet a legjobban keresni!

Tartalomjegyzék

Legjobban fizető szakmák általában

A Pénzcentrum 2021-es olvasói felmérése alapján a legjobban ajánlott szakmák sorrendje mérnök, programozó és az orvos. Utóbbiak a 2021-től érvénybe lépő jelentős, háromfázisú béremelésnek köszönhetően kerültek a harmadik helyre. Az első két helyezett azonban nem okozott meglepetést: országszerte közismert, hogy a programozó, informatikus, mérnök szakmák fizetnek a legjobban, akár a havi több millió forint sem elképzelhetetlen, már néhány év szakmai tapasztalattal sem.

Legjobban fizetett mérnök szakmák

A mérnök szakmák közül cikkünkben átnézzük a leggyakoribbakat, és az első helytől végig vesszük az utolsóig. Az első helyen lévő a legfizetettebb, így nézzük, miből érdemes választani! A rangsort a Randstadt bérkalkulátora alapján állítottuk össze.

A mérnökinformatikáról általában

A mérnökinformatika elvégzése általában bruttó 450.000 és 650.000 forint közötti junior fizetéssel kecsegtet. Egy mérnökinformatika alapdiploma megszerzése utána számtalan irányba mehetsz: Java fejlesztő, szoftverfejlesztő, Data Engineering, de akár frontend, akár backend vagy full stack irányba is mehetsz. A szoftverfejlesztő juniorok fizetésének középértéke például bruttó 575.000 forint, seniorként pedig 1,2 – 1,5 millió között várható a fizetés!

Ezek olyan összegek, amelyeket már 5-10 év szakmai tapasztalattal is el lehet érni, így nem csoda, ha a rangsorunkban a mérnökinformatika vagy a legelőkelőbb helyen. Amennyiben programtervező informatikus alapdiplomát szereztél, ugyanilyen kilátásaid vannak!

Data Engineer – első helyen a mérnökinformatikában

Az első helyen, az informatikán belül is annak egy feltörekvő ága, ami a jövőt mutatja, a data engineering áll. A Randstadt bérkalkulátora alapján a junior data engineer legalacsonyabb fizetése bruttó 600.000 forint, míg a legmagasabb 750.000 forint. Ez azt jelenti, hogy a nettó 500 ezer forint már frissen kilépve az egyetemről sem álom!

Data Engineer mérnökinformatikus vagy programtervező informatikus alapképzés elvégzése után lehetsz. Ezek mellett van lehetőséged informatikus képzést fél vagy egy év alatt is elvégezni ma már olyan iskolákban, ahol garanciát vállalnak a képzés utáni elhelyezkedésedre. Ebben a szakmában főképp a Python és SQL szakértői ismerete kötelező, de minden más programozási nyelv előnyt jelent!

A villamosmérnök

A villamosmérnök fizetés junior pozíció esetén bruttó 500 ezer és 600 ezer forint között várható. Seniorként azonban már a bruttó 1-1,2 millió forint is könnyűszerrel megszerezhető, így ez a mérnök szakma került a második helyre. Ehhez mindenképp a villamosmérnök alapdiploma megszerzésén keresztül vezet az út.

A villamosmérnök ugyanúgy foglalkozik programozással is, azonban munkája nagyrészét a mérnöki munka teszi. Kiviteli és megvalósulási tervek rajzainak elkészítése, projektekhez kapcsolódó dokumentációk vezetése és kezelése, villamosmérnöki tervezési feladatok tartoznak legfontosabb munkakörök közé.

Mechatronikai mérnök a harmadik helyen

A mechatronikai mérnök nem kis meglepetést okozva került a harmadik helyre. Természetesen ez a szakma is alapdiploma megszerzéséhez kötött, és a mechatronikai mérnökök főbb feladatai a gépek, berendezések, gyártóeszközök folyamatos mérnöki felügyelete, egyedi alkatrészek tervezése.

A szakmán belül a fizetés várhatóan junior kollégaként bruttó 450.000-600.000 forint között mozog, azonban seniorként már kiemelkedően jól fizető állás, ugyanis bruttó 800.000-1 millió forint közötti a várható havi fizetés.

Műszaki menedzser – mérnök is, meg nem is

A műszaki menedzser egy olyan szakma, ami nem kifejezetten mérnöki, hanem kissé gazdasági terület is. Ennek köszönhetően több nő is jelentkezik rá, mint az általában megfigyelhető a mérnök szakmában. Sok esetben szinte azonnal vezető pozícióban lehet vele kezdeni egy mérnöki cégnél. Pont annyi mérnöki, gépészmérnöki vagy villamosmérnöki alaptudásod, szakrajz tudásod van, amennyi elég lehet egy mérnök csapat vezetéséhez.

Az alapszakon rengeteg közgazdasági, jogi, vezetés-szervezés tárgyat tanulsz, amely azért jó, mert így sok mindenhez is fogsz érteni. Kissé olyan, mintha a mérnök szakmát a közgazdásszal kevernénk, így igen ütős kártya lehet! Mindez pedig a fizetésekben is megmutatkozik. A junior fizetés bruttó havi 400.000-550.000, seniorként viszont már havi bruttó 800.000-1 millió forint között is kereshetsz!

A mérnökök mérnöke, a gépészmérnök

A gépészmérnök talán az a mérnöki szakma, amiből már nem keresnek annyira sokat Magyarországon, mint 5-10 évvel ezelőtt. Ez a szintén egyetemi alapdiplomát megkövetelő szakma az alapvető mérnök. Rajzol, tervez, 2D vagy 3D modellekben, és főleg olyan gyárakban keresnek sokat, mint a győri Audi gyár.

A fizetés juniorként még nem igazán kiemelkedő a maga 450.000-550.000 forint közötti összegével, de a senior fizetés már meghatározó. Havi bruttó 800.000-1 millió forintot is haza lehet vinni!

A közlekedésmérnök – vasút, repülő, közút?

A közlekedésmérnök talán az, ami a legkevésbé ismert. A BME honlapján található leírás szerint a közlekedésmérnök megtervezi a város tömegközlekedési hálózatát, képes lesz áru- és személyszállítási folyamatok szervezésére és működtetésére, ezek eszközeinek kiválasztására, üzemeltetésére, fenntartására, legyen szó szárazföldi, vasúti, légi és vízi közlekedésről. Maga az alapképzés 7 féléves, vagyis 3,5 éves, de még egy kétéves mesterképzést is el lehet végezni.

A fizetések tekintetében a junioroké nem sokban tér el az átlagos pályakezdő fizetésektől, mert 400.000-550.000 Ft között mozog, de seniorként már bruttó 750.000-950.000 forintot is haza lehet vinni!

Építészmérnök – az épületek tervezői

Az építészmérnök igen megbecsült szakma, hiszen ők alakítják ki városaink látképét. Irodák, templomok, középületek vagy lakóházak, mind az ő kezük munkáját dicsérik. A 7 félévés építészmérnök szak elvégzése után bőven lehet válogatni a munkák között. Az építészek foglalkoztatottsága felívelőben van Magyarországon, de legfőképp a főváros, Budapest van előnyben.

A kezdő építészek ezen a területen bruttó 400.000-600.000 forintra számíthatnak, míg 5-10 év szakmai tapasztalattal már 700.000-900.000 forintot is meg lehet keresni. Természetesen mindennek feltétele a diploma megléte!

Vegyészmérnök –  a kémiai zseni

A vegyészmérnök is végezhető alapképzés és mesterképzés keretein belül, mindenesetre a diploma megléte kötelező. Munkája legfőképp a laborban végzendő el: analitikai elemzések a mintákon, gyártástechnológiák módszerfejlesztés, extrakciós eljárások elvégzése. A vegyészmérnök felel azért, hogy a gyógyszergyárak vagy a biotechnológiai cégek folyamatai fejlesztéseken essenek át.

A vegyészmérnöknek már kevesebb műszaki ismerettel kell rendelkeznie, hiszen a terepe inkább a kémcsövek és analitikai eszközök. Emiatt a fizetésed kezdő vegyészmérnökként még nem olyan kiemelkedő, mint más mérnök pályán. Magyarországon havi bruttó 400.000-500.000 forintot keresnek a vegyészek, a senior kollégák viszont már akár 750.000-950.000 forintot is kereshetnek!

Élelmiszermérnök – a lista utolsó helyén

Az élelmiszermérnök számtalan területre szakosodhat, legyen szó GMO, sörfőzés, borkészítés, zöldség vagy húsipar. Legfőképp minőségellenőr területen lehet az élelmiszermérnöki diploma megszerzése után elhelyezkedni. Higiéniai és minőségbiztosítási munkák elvégzése, szabályok betartása, technológiai utasítások készítése és ellenőrzése tartozik a főbb feladatok közé.

Nem tartozik a legjobban fizető mérnöki szakmák közé, de mindig nagy a kereslet, így folyamatos a felvétel. Az olyan nagy gyárak, mint a Nestlé vagy a Coca-Cola stabil és hosszútávú munkahelyet biztosítanak! A kezdő, vagyis junior kollégák fizetése bruttó 400.000 – 450.000 forint, 5-10 éves munkatapasztalat után pedig várhatóan 700.000-900.000 forint között mozog a fizetés. A milliós fizetés már ritkább, de nem elérhetetlen!

Mérnök állások – igen, vagy nem?

Összességében elmondható, hogy a mérnök állások Magyarországon és nemzetközi szinten is nagyon keresettek. Főképp az informatikus, mérnökinformatikus, villamosmérnök, de jelentős hiány van vegyészmérnökből is. A következő években is érdemes tehát mérnök szakmát választani, ehhez viszont kiváló matematikai, fizika tudás szükséges, így akkor válaszd, ha rendelkezel mindezzel. A legjobban biztos, hogy Data Engineer-ként tudsz keresni, ami az informatika egyik ága, és igen feltörekvőben van!

Hasonló cikkek