Az angol állásinterjú – Kérdések és a helyes válaszok

Sikerült eljutnod egy személyes interjúra, ehhez gratulálunk! Megfogadva tanácsainkat, készítettél és tökéletes önéletrajzot, egy lenyűgöző motivációs levelet, így most már a célvonalban vagy.
Az angol állásinterjú

Készítse el önéletrajzát percek alatt

Azonban az állásinterjún is lehengerlőnek kell lenned ahhoz, hogy megszerezd álmaid munkáját. Ehhez nyújtunk most segítséget: a leggyakoribb angol állásinterjú kérdések és angol nyelvű válaszok végig nézésével! Tippeket, jól bevált ötleteket és példákat is olvashatsz – mindezt pedig az angol nyelvű állásinterjúra felkészülve!

Tartalomjegyzék

Az angol nyelvű állásinterjú

Az angol nyelvtudás mind szóban, mind írásban a legtöbb munkahelyen ma már elvárás. Az angol az elsődleges nyelv a világon, így szinte bárhol szükséged lehet rá. Ennek előnye, hogy bárhová is mész, biztos találsz valakit, akivel sikerül kommunikálni. Hátránya viszont, hogy így kötelező nyelv a munkaerőpiacon. Tévhit, hogy mindössze a multiknál van arra szükség, hogy beszélj angolul – sőt, oda egyetlen nyelv általában még kevés is. Az viszont igaz, hogy a lehető legjobban kell beszélned angolul akár multihoz, akár magyar céghez mész állásinterjúra. Ha nem is elvárás, biztos, hogy  előnyt jelent! 

Összegyűjtöttük a 8 leggyakoribb angol kérdést, és mindegyikre hoztunk 1-1 példát, amelyet érdemes kissé átgyúrni, személyre szabni. Ha a 10 leggyakoribb magyar nyelvű kérdés érdekel, akkor kattints ide – most azonban irány az angol állásinterjú!

Foglalkoztatás angol nyelvtudással

Angol nyelvtudással rengeteg helyre felvehetnek dolgozni, ahogy erről már beszéltünk is az angol önéletrajzot bemutató cikkünkben. A nyelvtudás megléte ugyanis pénzben mérhető, hiszen a bértárgyalás során plusz tízezreseket jelent. Az angol nyelvtudással járó fizetés a banki szektorban akár a dupláját is jelenti, mint ha nem beszélsz angolul, vagyis a bruttó 400 ezer forintos fizetés helyett bruttó 800 ezer forint jár. A nagykereskedelemben a bruttó 350 ezer forint helyett bruttó 600 ezer forint, míg a logisztika területén bruttó 200 ezer forint körüli fizetés bruttó 400 ezer forintra ugrik.

Alapkérdések az angol állásinterjú során

Most már látod, mennyire jó és mennyit is ér, ha beszélsz angolul. Éppen ezért sorba is vesszük a leggyakoribb angol nyelvű kérdéseket. Mielőtt azonban elkezdenénk, fontos leszögezni, hogy természetesen van néhány nagyon specifikus kérdés is. Ez általában a szakmából adódik, amelyekre ebben a cikkben most nem tudunk kitérni.

Mesélj magadról! / Tell us about yourself.

Az egyik első kérdés, amelyet a HR-es feltehet az angol állásinterjú során. A legtöbb esetben már telefonon keresztül, a telefonos interjú során is sort kerítenek rá, ezért ne lepődj meg, ha nem csak a személyes interjú során találkozol vele.

Természetesen ilyenkor nem arra kérdeznek rá, hogy milyen napod van és hogy épp szakítottatok-e az exbarátoddal vagy sem. A karrierről, eddig szakmai tapasztalatról és a lehetséges céljaidról kérdeznek. Nagyon fontos, hogy ennél a kérdésnél érdemes néhány szabályt betartani:

 • Fordított időrendi sorrendben haladj, a legelső munkahelyedről a jelenlegiig.
 • Csak azokról a munkahelyekről mesélj, amelyek szerepelnek az önéletrajzodban is! A HR-es előtt nagy eséllyel ott lesz az önéletrajzod, és követni fogja az időrendet.
 • Arról mesélj a legtöbbet, ami a legjobban kapcsolódik az álláshoz.
 • Hasonlít a szakmai összegzéshez az itt elmondott szöveg, csak kissé bővebben, ezért az álláshirdetésben jelölt kulcsszavak ne maradjanak ki.
 • Arról mesélj, hogy milyen feladataid voltak, ezáltal milyen képességeket sajátítottál el.
 • Említsd meg az eredményeket, elismeréseket is.

Nézzünk is egy példát!

HELYES
I am a Restaurant Manager with 5 years of experience. Starting my career after graduating from a waiter course was being a waiter at Meat Boutique, where the customer feedback of my work was 97%. Being eager to learn and with dedication I got appointed as an Assistant Restaurant Manager at the restaurant, as I have finished my studies in business management. My main tasks included the decision of the waiters’ shifts and being a primary contact for the suppliers therefore I have acquired the negotiation and communications skills.

As my main goal is to constantly improve, I had the opportunity to work at Costes as a Restaurant Manager. Duties include managing a team of 12, waiters, chefs and sommeliers, and also being responsible for their motivation and work satisfaction. I consider myself as a dedicated, hard working leader, who is willing to work 14 hours / day if it is necessary. Working at a Michelin star restaurant would be an honor and a great step forward in my career.

Miért szeretnél nálunk dolgozni? / Why would you like to work with us?

A következő, egyben sokkal nehezebb angol nyelvű kérdés az az, hogy miért szeretnél az adott cégnél dolgozni. Itt azonban nem lehet olyanokat mondani, hogy gyerekkori álmod, vagy hogy ismerősök milyen jókat mondanak a cégről. Ennek a kérdésnek a megválaszolásához pontosan tisztában kell lenned azzal, mit nyújt a cég!

 • Böngészd át a cég weboldalát és közösségi felületeit. Nézd át a víziót, a projekteket, és ha van egyezés a sajátoddal, akkor mesélj róla!
 • Az ok lehet az is, hogy mennyire környezettudatos a cég, vagy hogy milyen szuper kismama támogató programjuk van.

Példa

HELYES
I have been watching the company grow really fast in the last 3 years which makes me think that there is a huge potential in this area. Also, as I saw on the website, the company does value individual improvement and explores the potential, therefore I would like to support a leadership like this with my knowledge.

Mi a legnagyobb erősséged?  What are your biggest strengths?

Az angol állásinterjú során biztos, hogy felmerül az is, hogy milyen erősségeid vannak. Itt nemcsak arra kíváncsi a HR-es, hogy hogyan tudod eladni magadat, hanem, hogy mennyire vagy tisztában saját magaddal, mennyire ismered önmagadat. Ez a kérdés szólhat úgyis, hogy sorolj fel 3-5 erősségedet, éppen ezért, miközben felkészülsz az interjúra, érdemes legalább hármat kigyűjtened!

 • Érdemes megnézni az álláshirdetésben a kulcsszavakat, és azok közül választani, természetesen, ha igazak rád!
 • Akár egy soft és egy hard skill is belekerülhet, így biztos, hogy sikered lesz!

Általában a cégeknél ezek a leggyakrabban keresett készségek és képességek az angol állásinterjú alatt:

 • Precise
 • Teamplayer
 • Hardworking
 • Excellent communication and problem solving skills
 • Able to handle conflicts and stressful situation
 • Excellent negotiation skills

Példa

HELYES
My greatest strength is that although I can work alone, I am also a teamplayer, as I believe that a team is as strong as their weakest member. Meaning that growing together can get the best potential out of everyone.

Mi a legnagyobb gyengeséged? / What is your greatest weakness?

Szembenézni a gyengeségeinkkel és hibáinkkal nem egyszerű. Azonban felmerülhet kérdésként! Ennél az angol nyelvű kérdésnél azonban nem magára a hibára kíváncsi a HR-es, hanem inkább arra, hogy képes vagy-e hibát elismerni, vállalni azokért a felelősséget, és hogy dolgozol-e a megoldáson. Ha ugyanis csak panaszkodsz magadról, akkor biztos, hogy nem lesz sikeres az angol állásinterjú!

💡 Tipp: Inkább próbáld meg a gyengeség mellett inkább a megoldást felvázolni, és azt is, hogy miért fontos számodra ezen a téren a fejlődés. Ezáltal ugyanis pozitív dologgá változtatod!
HELYES
My biggest weakness is that I can get very stressed when there are some projects and deadlines clashing. In order to overcome this, I have started a course in time-management.

Miért téged válasszunk? / Why should we choose you?

Na itt jön képbe az ügyes marketing és sales! El kell tudnod adni magad – ezen áll vagy bukik az, hogy felvesznek-e. Ha itt jól válaszolsz, vagyis megfontolt leszel, képességekkel és eredményekkel meg tudod indokolni, akkor tiéd lehet az állás.

💡 Tipp: A túlzó magabiztosságot kerüld, mert arrogánsnak tűnhetsz! Más az, hogy ismered az erősségeidet, mint az, hogy kérkedsz velük!

Érdemes előre elkészíteni egy választ, ami kiemel két tulajdonságot, amelyet keres a munkáltató:

HELYES
I consider myself as precise and detail-oriented, which is a necessity in this field. As my goal is to reach the maximum, I am sure that my skills can benefit the company.
HELYTELEN
I would like to work here as I’ve heard many great things about the company, and as I have great communications skills which you are looking for, I can be the ideal fit for this position.

A második példában láthatod, hogy kissé arrogáns a mondat, és összeszedetlen. Hiába rövid és tömör, attól függetlenül még nem is teljesen összefüggő, és megint arra utal, hogy a cég milyen jó, nem pedig maga a jelölt.

Mi a hosszú távú célod? / What are your goals?

Ez a kérdés nagyon fontos az angol állásinterjú során, ugyanis egybe kell, hogy vágjon a cég profiljával. Megmutatja, hogy olyan ember vagy, aki tervez, előrelátó, ambiciózus, de nem túlságosan. Az olyan arrogáns válasz, mint leendő főnöködnek az angol állásinterjú közbe azt mondani, hogy a “célom a te széked megszerzése” nem túl bizalomgerjesztő. Arról mesélj, hogy a szakmai karrieredben mi lenne a következő pont, ahova szeretnél eljutni.

HELYES
One of my main goals is to be valued as a member of a group and to be able to share my knowledge with the next generation. I believe that being a Senior Graphic Designer, I can share my knowledge but also improve myself if I have more skilled professionals around me.

Mi a fő motivációd? / What is your main motivation?

Mi a legnagyobb motivációd? A pénz? Akkor nem jó helyen jársz! Elismerjük, hogy a fizetés és a bónuszok fontos motiváló tényezők, de a legjobb, ha az, amit csinálsz, a hivatásod is egyben. Éppen ezért a folyamatos fejlődés, tapasztalatszerzés nem áll meg!

Erre a kérdésre ez egy remek válasz lehet:

HELYES
My greatest motivation is to improve in the field of IT: there are always new programming languages to learn, and as I believe in long-life learning, I am constantly open to new skills to be acquired.

Miért szeretnél váltani? / Why are you leaving your current workplace?

Ez egy trükkös kérdés, ugyanis a céghez való lojalitásodat tesztelik. A legfőbb szabály ugyanis az, hogy  jelenlegi munkahelyről és kollégákról nem szabad panaszkodni . Gondolj csak bele: a HR-es rögtön azt fogja gondolni, hogy róluk is ugyanúgy fogsz panaszkodni, ha felvesznek! Ez pedig azonnal negatív képet fest rólad. Inkább objektíven, tárgyilagosan mesélj a helyzetről, például így:

HELYES
I would like to work in a supportive environment where my English language skills can also be used.

When I saw this opportunity, my first thought was to be able to explore all the potential I have in me as a Graphic Designer, including my creativity and my passion for animation, which I have not had the opportunity for at my current workplace.

Nem mindennapi angol állásinterjú kérdések

Vannak igazán meghökkentő és trükkös HR-es kérdések! A salesek esetén a “adja el nekem a tollat” csak egy a több száz közül. Bár első látásra olyan, mintha semmi közük nem lenne az álláshoz, ez egyáltalán nincs így, konkrét céljuk van. Nézzünk is meg néhányat ezek közül is!

Hány ablak van New-Yorkban?

Ennél a kérdésnél nem a valódi válasz a fontos, hanem az, hogyan gondolkodsz el rajta, és milyen problémamegoldó képességgel rendelkezel. Ilyenkor nyugodtan kérj egy kis időt a gondolkodásra, hiszen ez is plusz pontot jelent. A hebegés és habogás az, ami a legrosszabb válasz!

Nézzünk egy vitát, ahol te képviseled az ügyet, én pedig ellenzem!

Ebben a kérdésben a konfliktuskezelési képesség és érdekérvényesítés, valamint a vita készség jön elő. Lehetőleg maradj higgadt, és objektív, tárgyilagos érveket sorolj fel, kerüld el azt, hogy negatív érzelmeket (dühöt, stresszt) közvetítesz.

Mennyi a jelenlegi fizetése?

Ezt a kérdést egyáltalán nem kötelező megválaszolni, így nyugodtan válaszold azt, hogy a jelenlegi munka szempontjából nem releváns.

Tippek az angol állásinterjú teljesítéséhez

 • Mindig tartsd a szemkontaktust, így őszintének, transzparensnek tűnsz.
 • A kérdések előtt mindig gondold át azokat, nyugodtan kérj gondolkodási időt. Minden kérdés után érdemes 1-2 nagyobb levegőt venni, és nem rávágni valamilyen választ.
 • Nézz utána a cégnek a weboldalon, hogy ne érjen váratlan kérdés.
 • Gyakorold be a karrieredet, ne helyben kezdd el összerakni azt, hogy melyik munkahely melyik után jött.
 • Az angol állásinterjú során is előnyt jelent, ha kéznél van angol nyelvű önéletrajzod.
 • Az angol nyelvű állásinterjúra érdemes gyűjteni az erősségeidet és az álláshirdetésben is megtalálható kulcsszavakat.

Legfontosabb kulcspontok az angol állásinterjú esetén

Ha beírtad az önéletrajzba, hogy beszélsz angolul, és ez elvárás is, akkor nagy eséllyel számíthatsz arra, hogy az interjú egy idő után angolul folytatódik. Ennek megfelelően a különböző állásinterjú kérdésekre a választ angolul és magyarul is gondold ki. Fontos, hogy végig higgadtnak és tárgyilagosnak, diplomatikusnak tűnj és ne izguld túl. Mindig mondj igazat és csak olyan készségeket és képességeket sorolj fel, amelyek valóban igazak! Bár minden cég mást keres a jelöltekben, ha magabiztos maradsz, akkor nyert ügyed van az angol állásinterjú során is!

Hasonló cikkek