Építész motivációs levél

Az építész szakma gyermekkorban sokak álma, hiszen lenyűgőző épületeket tervezni, megépíttetni örök nyomot hagy magunk után. Ez a valódi “maradandót alkotni” szinonimája, amellyel nemcsak önmegvalósíthatsz, hanem valódi értéket is teremtesz.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
1 vásárlói értékelésből

Ha elvégezted az építész szakot, és most keresed életed első igazi állását, vagy épp szeretnél előrelépni a karrieredben, akkor megérkeztél.

Ebben a cikkben ugyanis építész motivációs levél sablon, minta, példák és útmutató vár, hogy a lehető legjobb motivációs levelet írhasd. Az önéletrajz megléte ugyanis sok esetben nem elég. A megjelenésen és fogalmazáson kívül a stílusodat, személyiségedet esetleg a humorodat nem tudod megmutatni. Egy motivációs levél viszont segít ebben, hiszen újabb esélyed van megmutatni a tehetségedet és a képességeidet – ez az esély pedig egy fél-egy oldalas dokumentum képében érkezik.

Tartalomjegyzék

Mi a motivációs levél célja?

Az önéletrajzban felsorolod, vázlat szerűen prezentálod a szakmai tapasztalatodat, tanulmányaidat, készségeidet és képességeidet. Mindez azonban egy oldalban történik, amely oldalban a személyiséged nem kerül megcsillogtatásra. Ráadásul, nem helyeződik elég hangsúly arra, hogy mennyire kiváló szakember vagy, mennyi tudással rendelkezel. Ennek megfelelően nem is csoda, hogy úgy érzed, nem volt elég tered arra, hogy megmutasd magad és levedd a munkáltatót a lábáról.

Erre azonban van még egy esélyed, amely a motivációs levél. Nem szabad, hogy úgy gondolj a motivációs levélre, mint egy felesleges plusz munkára, inkább vedd észre az előnyeit. A motivációs levél célja az, hogy kiegészítse az önéletrajzot, hiszen olyan információkat tartalmaz, amelyek nem egyértelműek a szakmai önéletrajzból. A személyiségedről, karrieredről, képességeidről és készségeidről tudsz többet megosztani a munkáltatóval. Lehetőséged nyílik az eredményeket akár számokkal, akár különböző munkahelyi szituációkkal alátámasztani!

Itt van hát az ideje, hogy megbecsüld a motivációs levelet!

Motivációs levél és kísérőlevél – egy és ugyanaz?

A motivációs levél megírása előtt érdemes tisztázni, mi a motivációs levél és a kísérőlevél közötti különbség. A kísérőlevél az az email, amelyet a jelentkezéshez írsz meg, és amibe becsatolod a motivációs levelet és az önéletrajzot. A kísérőlevélről ide kattintva olvashatsz, többek között példákat és részletes útmutatót a megírására.

Építész motivációs levél minta

Címzett

Kolozs Károly
Építésvezető
BuildME Kft.
1209, Budapest, Ipartelep 2.

Feladó

Cseh Alex
1003, Budapest, Koós Károly sétány 89. 1/5.
cseh.alex@gmail.com
+3630/111-9999

Tisztelt Kolozs Károly!

Cseh Alex vagyok, és a Vezető Tervezőmérnök állásra szeretnék jelentkezni, amelyet az Allasokaneten.hu oldalon találtam. Ahogy megláttam, hogy van Önöknél nyitott pozíció, azonnal tudtam, hogy meg kell pályáznom, hiszen régóta szerettem volna egy ilyen nagynevű, nívós cégnél dolgozni.

Jelenleg 4 év szakmai tapasztalattal rendelkezem az építészet területén, azon belül is specializáltan az irodák építésében vettem részt, mint tervezőmérnök. Tanulmányaimat a Budapesti Műszaki Egyetemen végeztem építészmérnök szakon, ott volt lehetőségem megismerkedni a szakmai tudással és a használt programokkal. Már itt részt tudtam venni egy egyetemi projektben, ahol a Hallgatói Önkormányzat tagjaként volt lehetőségem az egyetemi klubok belső tereinek kialakításában.

Az egyetemi tanulmányaim után Építészmérnökként helyezkedtem el az Office Kft.-nél, ahol több ezer fős irodák építésében vettünk részt. Mindig nagy hangsúlyt fektettem a tervezési feladatok során arra, hogy mivel a munkavállalók napjuk 8-10 óráját töltik a munkahelyükön, ezért legyen elegendő csendes, elvonuló hely, valamint a lehető legtöbb zöld növényzet, ahol feltöltődhetnek, vagy megszakítás nélkül dolgozhassanak. A csapatunk a Looffice Irodaház tervpályázatával elnyerte az Év Irodája díjat 2019-ben, köszönhetően annak, hogy innovatív megoldásokat alkalmaztunk a rekreációs szobák kialakításánál, például a színharmónia megtervezésével.

Az elmúlt négy évben a kreativitásom, rendszerszemlélem és a precizitásom tudott igazán fejlődni, miközben elsajátítottam az önálló döntéshozatal képességét is.

Nagyon remélem, hogy pályázati anyagom felkelti az érdeklődését, és bízom abban, hogy lesz lehetőségem egy személyes beszélgetésre, bemutatkozásra is. Óriási megtiszteltetés lenne olyan nemzetközileg is sikeres és elismert projektekben részt venni, amelyek a Closet Kft.-nél vannak.

Bízom a pozitív visszajelzésben.

Tisztelettel,
Cseh Alex
cseh.alex@gmail.com
+3630/111-9999

A motivációs levél megjelenése

A motivációs levél a nevéből adódóan is tartja a levél formátumot, tehát van címzése, megszólítása is, valamint aláírása. Mielőtt részleteznénk a stílust és a felépítést, tartsd szem előtt, hogy könnyen olvasható, értelmezhető legyen. Ha ugyanis nagyon zsúfolt, túl kicsi a betűméret, akkor biztos, hogy nem fogják elolvasni. Ráadásul, gondolj bele: tényleg ilyen képet szeretnél mutatni magadról?

A motivációs levél hosszúsága 0,5-1 oldal, és az önéletrajzzal ellentétben mondatokban fogalmazhatsz, nem pedig vázlatszerűen, felsorolásban. Ez az esszészerű megfogalmazás biztosít teret arra, hogy kitűnj a jelöltek közül, és téged válasszanak a pozícióra!

Ha igazán ki akarsz tűnni, akkor érdemes ugyanolyan megjelenést választani, mint ami az önéletrajzé is. Ehhez a legjobb módszer egy önéletrajz sablon használata, amiben meghatározó színek szerepelnek. Ezt az önéletrajz szerkesztő használatával tudod elérni, majd a végén a motivációs levelet is el tudod benne készíteni. Biztos, hogy előnyhöz juttat, ha ugyanolyan betűtípust, stílust és színeket használsz mindkét dokumentumban.

Amennyiben úgy döntenél, hogy mégsem használsz önéletrajz szerkesztőt, akkor figyelj arra, hogy lehetőleg hagyományos, könnyen olvasható betűtípust használj. Ide tartozik az Arial, Calibri, Times New Roman, valamint a betű nagysága is 11-12-es legyen. A kézírásos betűtípus nagyon szép, csak sajnos nehezen olvasható!

A motivációs levél felépítése

A motivációs levelet ajánlott legalább 4-5 bekezdésre tagolni. Áll egy feladóból és címzettből, a bemutatkozásból, a fő tartalmi részből és egy zárásból, majd aláírásból. A fő tartalmi részt is jó, ha több bekezdésre tagolod, például egyre, ami a tanulmányaidról mesél, egyre ami a szakmai tapasztalatról, és egyre, ami a személyes képességeket emeli ki.

Mi szerepeljen tehát a motivációs levél törzsében?

 • Az önéletrajz összefoglalása, benne a szakmai tapasztalat, eredmények, tanulmányok, számokkal, és konkrét munkahelyi példákkal alátámasztva.
 • A személyes motivációd megnevezése, hogy miért szeretnél az adott cégnél dolgozni.
 • Személyes tulajdonságok, értékek kiemelése, legfőképp kulcsszavak alapján.

Lássunk is hozzá!

A címzett és feladó megadása

Mint a legtöbb hivatalos és hagyományos levél, itt is egy címzett és feladó megadásával kezdődik a levél. A feladó, vagyis a te adataidat és a címzett adatait itt érdemes megadni. Emellé még nem árt, ha a dátumot is hozzá teszed, de azt akár a motivációs levél legalján is megteheted.

A címzett adatai közé tartozik a neve, beosztása, cég neve és az iroda címe, a székhely címe. A te adataidhoz pedig a neved, lakcímed, email címed és a telefonszámod. Ha nem tudod, ki kapja pontosan a levelet, akkor a HR-nek, magának a cégnek is címezheted.

Mindezek után nézzük meg, hogyan fest ez a motivációs levélben:

HELYES
Címzett

Kolozs Károly
Építésvezető
BuildME Kft.
1209, Budapest, Ipartelep 2.

Feladó

Cseh Alex
1003, Budapest, Koós Károly sétány 89. 1/5.
cseh.alex@gmail.com
+3630/111-9999

Ha pedig nem tudod, ki a címzett, akkor ez is megfelelő:

HELYES
Címzett

Építésvezető
BuildME Kft.
1209, Budapest, Ipartelep 2.

Feladó

Dobos Lajos
1003, Budapest, Dob utca 111. 1/4.
lajosdobos@gmail.com
+3630/121-2322

Kezdd a megszólítással!

Ahogy a kísérőlevél esetén is, itt is egy megszólítással kezdődik a levél. Nagyon jól tud jönni, ha tudod, kinek íródik a levél, de ez a legritkább esetben van így. Ha átkutattad a cég weboldalát és a LinkedIn oldalát, de még mindig nincs meg, ki legyen a levél címzettje, akkor ezeket a megszólításokat tudod használni:

 • Tisztelt Hölgyem/Uram!
 • Tisztelt BuildMe Kft.!
 • Tisztelt HR!
💡 Tipp: Kisvállalkozás esetén valószínűleg nincs HR osztály, úgyhogy inkább az első két verziót valamelyikét válaszd.

Az alábbiakat pedig ne használd csak abban az esetben, ha úgy látod, hogy megfelel a céges kommunikációnak. Vannak olyan cégek, ahol nagyon barátias és közvetlen a hangvétel, a cégkommunikáció, abban az esetben beleférhet ez a stílus is:

 • Kedves Czolos Béla!
 • Kedves HR!
 • Kedves Builder Kft.!

A motivációs levél kezdése

Mindent csak elkezdeni nehéz, de szerencsére a motivációs levél esetén ez nincs így, hiszen elég meghatározott, hogyan kell jól csinálni. 2-3 mondatban bemutatkozol, és elmondod, hol találtad az állást és miért jelentkezel rá. Arra is érdemes lehet már most kitérni, hogy miért keltette fel az érdeklődésedet az állás, miért szeretnél a cégnél dolgozni.

HELYES
Tisztelt Darabos Lajos!

Monoki Dániel vagyok és az Allasokaneten.hu oldalon talált Vezető Építész állásra szeretnék jelentkezni. Jelenleg a BuildMe Kft. Senior Építésze vagyok, így 7 év szakmai tapasztalattal rendelkezem.

Tisztelt Darabos Lajos!

Monoki Dániel vagyok és az Allasokaneten.hu oldalon talált Vezető Építész állásra szeretnék jelentkezni. Szakmai tapasztalatom és kiváló kommunikációs és konfliktuskezelési képességem miatt úgy gondolom, alkalmas lehetek az állás betöltésére egy olyan szakmai nívóval rendelkező cégnél, mint az Önöké.

💡 Tipp: Érdemes lehet már ebben a részben is hízelegni kicsit a leendő munkáltatónak!

A motivációs levél fő része

A motivációs levél fő tartalmi részébe kerül az, hogy miért téged válasszanak a pozícióra. Meg kell tudnod indokolni a szakmai tapasztalatoddal, képességeiddel, eredményeiddel. Tartsd szem előtt, hogy már olvasták az építész önéletrajzodat, tehát  nem szükséges minden egyes munkahelyet és feladatkört újra felsorolni . Inkább törekedj arra, hogy kissé más aspektusokat tudj megmutatni, például, hogy milyen lennél a munkahelyen.

A szakmai tapasztalat bemutatása

A szakmai tapasztalat esetén ajánlott arra törekedni, hogy megemlíted a pozíció nevét, 3-4 feladatkört, valamint inkább az eredményekre helyezed a hangsúlyt. Arra, hogy mit sajátítottál el az adott munkahelyen, milyen képességekre tettél szert.

💡 Tipp: Az eredmények megadása mindig elősegíti álmaid állásának megszerzését!

Az eredményekről hosszabban ebben a cikkben olvashatsz többet, azonban azt érdemes most is elismételni, hogy vagy számokkal, vagy konkrét munkahelyi szituációkkal mutasd be azokat. A szituáció esetén akár a képességeidet is beemelheted, hiszen semmi sem beszédesebb, mint a konkrét példák.

A személyes értékek, képességek, készségek

Ajánlott jó néhány, az álláshirdetésben is meghatározott személyes kvalitást is megmutatnod. Mindezek ugyanis alátámasztják azt, hogy milyen értéket tudsz nyújtani a cégnek. Végső soron ugyanis ez alapján döntik el, hogy minden megvan-e benned, ami miatt tökéletes vagy ilyen pozíció betöltéséhez! A leggyakrabban keresett készségek a területen a jó kommunikációs készség, tárgyalókészség, önálló döntéshozatal, tervezői képesség. Emellett a kért programokat is megmutathatod, hogy tudod használni (például AutoCAD, Terc, ArchiCAD). 

⚠️ Figyelem:Csak olyan képességeket sorolj fel, amelyek valóban igazak rád!

Ezeket az álláshirdetésben meghatározott képességeket kulcsszavaknak is hívjuk, így fontos a használatuk. Sokszor ugyanis ezeket keresik rögtön a beérkező motivációs levélben is.

💡 Tipp: Nézz utána az interneten a cégnek, hogy a lehető legtöbbet megtudhasd róluk!

A motiváció megemlítése

Motivációról a századik motivációs levél és állásjelentkezés után nehéz írni. Viszont nagyon fontos, hogy személyre szabd a motivációs levelet, pontosan azért, hogy ne kelljen százat elküldened egy állás megszerzése érdekében. Ha egy motivációs levelet írsz meg a cégre szabva és ütősre, akkor már bekerülsz interjúra, megspórolva a további önéletrajz és motivációs levél küldözgetést.

Érdemes átnézni a cég weboldalát és a LinkedIn oldalát és megkeresni azokat a pontokat, amelyek motiválnak. Milyen víziója van, küldetése van, milyen a cég hierarchia, esetleg milyen környezetvédelmi lépéseket tesz? Bármi, ami érték számodra, és ami miatt náluk szeretnél dolgozni, kerüljön bemutatásra! Ez adja ugyanis a motivációt!

Nézzük is újabb példát a motivációs levél fő tartalmi részére:

HELYES
Közel 15 éves tapasztalattal rendelkezem az építészet területén, specializáltan magasépületek tervezésével foglalkozom. Tanulmányiamat a Budapesti Műszaki Egyetem építészmérnök szakán végeztem, majd mesterképzésen is részt vettem, specilizáltan várostervezés és főépítész szakon végeztem 2008-ben. Már a mesterképzés alatt elhelyezkedtem egy hazai beruházó cégnél, az Építész Kft.-nél, mint Építészmérnök. Az első munkahelyen volt lehetőségem elsajátítani az önálló döntéshozatal, precizitás képességeket, majd egy Senior Építész Vezető mellett a tervezést is.

Ezután nőtt a felelősségköröm és az autonómiám is, ugyanis először vezethettem egy teljes projektet, az elejétől a végéig. A tervezési feladatok, a tervdokumentációk elkészítése, építtetői jogok és kötelezettségek képviselete, szükséges engedélyek beszerzése tartozott a főbb feladataim közé. Már Senior Építészként volt lehetőségem arra, hogy egy Junior Építészmérnököt betanítsak, ezért kommunikációs és menedzsment tréningen vettem részt. Ennek eredményeképp idővel megkaptam egy 4 építészből álló csapatot, ahol a fluktuáció az ott töltött 6 évem alatt 0% volt. Angol nyelvből tárgyalóképes nyelvtudással rendelkezem, ami igen hasznos volt a nemzetközi projektek során. Az elmúlt egy évben 24 százalékos költség csökkenést értem ez az egyik irodaépítési projektem során úgy, hogy leváltottam a több, mint 10 éves együttműködésre alapuló kivitelezőket. Precíz és kreatív vagyok, és egyben rendszerszemlélettel rendelkezem, önállóságra való törekvéssel.

Az Önök világszintű projektjei, amelyekben többek között Párizsban és Münchenben is vezetnek projekteket, valódi inspirációt jelent számomra. Szeretném a német középszintű nyelvtudásomat is mélyíteni, valamint úgy gondolom, hogy segíthetném a cég víziójának megvalósítását.

A motivációs levél lezárása, elköszönés

A motivációs levél zárása esetén fontos, hogy lelkes, pozitív maradj, de ne tűnj arrogánsnak. Köszönd meg a lehetőséget, akár még egyszer meséld a motivációdat, emeld ki az értékeidet, de mindenképp említsd meg a személyes interjú és találkozás lehetőségét. Mondd el, hogy várod a megkeresést és bízol az együttműködésben, valamint, hogy kérdés esetén hol érnek el. Ebben az esetben választhatsz, hogy vagy az aláírásod alá írod még az email címet vagy a telefonszámot, vagy a szövegbe szövöd bele.

HELYES
Csatolva küldöm szakmai önéletrajzomat is. Amennyiben bármi kérdése van, keressen a +3630/345-3344 telefonszámon, vagy emailben a david.epres@gmail.com email címen. Szívesen vennék egy személyes interjút, ahol megismerkehedtünk és bemutatkozhatok.

Várom válaszát!

Üdvözlettel,
Epres Dávid

Csatolva küldöm szakmai önéletrajzomat is. Bízom benne, hogy tudunk együtt dolgozni a közeljövőben, és megfelelőnek tart arra, hogy egy személyes interjú során is megismerkedhessünk. Amennyiben kérdése van, kérem, keressen az elérhetőségeim egyikén.

Tisztelettel,

Kováts Virág
virag.kovats@gmail.com
+3630/333-8888

Lezárni ilyen mondatokkal érdemes:

 • Bízom a lehetséges együttműködésben.
 • Várom a pozitív visszajelzését / visszajelzésüket.
 • Remélem, méltónak találnak majd egy személyes interjúra.

Elköszönés esetén ez a két verzió elfogadható:

 • Üdvözlettel
 • Tisztelettel

👉 Ezután pedig vessző következik!

Ezt a megfogalmazást pedig lehetőleg kerüld, mert arrogánsnak és önteltnek tűnhetsz, akinek személyes interjúra sincs szüksége!

HELYTELEN
Bízom benne, hogy Önök lehetőséget biztosítanak a személyes találkozásra, hiszen láthatóan minden képesség birtokában vagyok.

Üdvözlettel,
Spéder Klára

Motivációs levél építész pályakezdőként

Pályakezdőként jogosan merülhet fel benned a kérdés, hogy mégis miről tudnál írni az önéletrajzban és a motivációs levélben. Szinte lehetetlennek tűnik a motivációs levél elkészítése, pedig hidd el, nem az! Pályakezdőként a funkcionális önéletrajz típusú önéletrajzot ajánljuk, amelyben a tanulmányokat, készségeket és képességeket érdemes hangsúlyozni. Ezután pedig a motivációs levélben is ajánlott a személyes képességeket, tanulmányokat bemutatni, és hogy már most milyen szakmai tudással rendelkezel. Ehhez ide kattintva találsz egy szuper összefoglalót és útmutatót, hogy pályakezdőként is levedd a lábáról a munkáltatót!

Összefoglalás – a tökéletes motivációs levél titka

Akár van tapasztalatod építészként, akár nincs, motivációs levelet lehet jól is írni! Ehhez viszont az szükséges, hogy hitelesen képviseld a saját értékeidet, képességeidet, készségeidet, tanulmányaidat. A szakmai tapasztalat megmutatása során is inkább arra tereld a fókuszt, hogy mennyi mindenre vagy képes, és mennyire motivált vagy!

A motivációs levél fél-egy oldalas dokumentum. Használj az elkészítéshez hagyományos betűtípust, mint a Times New Roman, Arial és Calibri, és 11-12-es betűméretet.

A motivációs levelet a feladó és a címzett megadásával kezdd, majd megszólítással, ami minden esetben a “Tisztelt”. Ezután 2-3 mondatban mesélj arról, hogy miért jelentkezel a pozícióra, és hol találtad az állást. A törzsszöveg, amelyben a munkatapasztalatot, tanulmányokat, eredményeket is megmutatod, foglalja el a legnagyobb részt, és akár több bekezdésre is tagolhatod. Mesélj a céljaidról, arról hogy mit szeretnél elérni ezzel a jelentkezéssel, hogy mi tetszett meg a cégben. Prezentáld az eredményeidet, személyes kvalitásaidat, sikereidet, akár konkrét példákkal is. Minél gyakorlatiasabb a levél, annál jobb!

A motivációs levél zárása, elköszönése mindig említse meg a személyes találkozó lehetőségét, valamint azt, hogy hogyan érnek el. Ügyelj arra, hogy minél jobban legyen cégre és pozícióra szabva a levél, hiszen így tudsz igazán jó benyomást kelteni!