Erősségek és gyengeségek állásinterjú során

Egy állásinterjú során szinte biztos, hogy felmerül az a kérdés, ahol saját magunkra kell reflektálni. Számot adni a képességeinkről, készségeinkről, amelyek erősségeknek számítanak, és azon területekről is, amelyekben nem brillírozunk.
erősségek és gyengeségek állásinterjú

Készítse el önéletrajzát percek alatt

Az ezekre adott válaszok merőben negatív hatásúak is lehetnek, ezzel negatív benyomást alkotva rólunk. Ez pedig biztos, hogy nem a sikeres állásinterjú felé vezető út.

Tartalomjegyzék

Az állásinterjú menete

Az állásinterjú általában jól felépített struktúra alapján zajlik, amelynek részei:

 • A köszönés, bemutatkozás és a cég bemutatása körülbelül 5 percben.
 • Saját magadról szóló, lehetőleg betanult bemutatás, amely általában a “mesélj magadról” kérdésre adott válasz.
 • Szakmai és személyes jellegű kérdések.
 • Angol nyelvű kérdések, amennyiben elvárás az angol nyelvtudás.
 • Fizetési igény és felmondási igény egyeztetése.
 • Utolsó kérdés, a kiválasztási folyamatról szóló egyeztetés.

Általában a sorrend is ugyanez, és a személyes kérdések között található meg az is, hogy mesélj az erősségekről és gyengeségekről.

A “mesélj magadról” kérdés

A személyes kérdések egyike várhatóan az, hogy mesélj magadról. Azért kezdjük innen a cikket, mert már ebben a  jól felépített és eltervezett “monológban” érdemes a legfontosabb készségeket, erősségeket kiemelni . Ennél a kérdésnél ugyanis arról van szó, hogy a munkáltató kíváncsi arra, hogy hogyan tudod a szakmai tudásodat és a karrieredet jól és átfogóan bemutatni. Azonban a pontos feladatokat, feladatköröket már várhatóan olvasták az önéletrajzban, ezért nem szükséges újra elmondani. Ami pedig biztosan nem jár pozitív visszajelzéssel, ha csak az önéletrajzot tudod elmondani, szinte felmondani. Inkább helyezd a hangsúlyt a példákra, és hogy melyik pozícióban mit tudtál eltanulni, milyen tudásra vagy képességekre tettél szert. Erről a részről bővebben a 10 leggyakoribb állásinterjú kérdés című cikkünkben olvashatsz.

Ezek azonban mindenképp szerepeljenek benne:

 • Fordított időrendi sorrend, tehát kezd az egész mesélést a karrier kezdetéről.
 • Mesélj arról, hogy milyen eredményeket értél el, milyen elismerésekben volt részed.
 • Erősségek, készségek és képességek felsorolása.
 • Programok felsorolása, amelyekhez értesz.
 • Minden pozíció esetén a pozíció neve, a cég neve, valamint 2-3 feladatkör megemlítése.
💡Tipp: Ha az eredményeket számokkal is alá tudod támasztani, biztos lehetsz a pozitív fogadtatásban!

Az erősségek felsorolása

Az interjún biztosan felmerül az, hogy mind az erősségek, mind a gyengeségek kerüljenek bemutatásra. Az első esetben hasonló kérdésekre számíts:

 • Sorolj fel 2-3 pozitív tulajdonságot!
 • Milyen erősségeid vannak?
 • Sorolj fel néhány erősséget!

Ha ezeket a kérdéseket meghallod, biztos, hogy arra irányul a beszélgetés, hogy az erősségeket mutasd be. Az erősségek esetén azonban kell nagyon átgondolni azt, hogy mit fogsz mondani, mert arrogánsnak és önteltnek tűnhetsz, ha nem jól csinálod. Az nagyon attraktív a munkáltató számára, ha pontosan tudod, miben vagy jó. Azonban, ha ezt nem a megfelelő módon tálalod, akkor előfordulhat, hogy arrogánsnak gondolnak. Ahhoz, hogy ez ne történjen meg, ezeket az alapszabályokat érdemes betartani:

 • Annyi erősség kerüljön felsorolásra, amennyit kérnek! Tehát, ha azt mondják, sorolj fel két pozitív tulajdonságot, akkor kettő legyen, ne pedig egy hosszú lista.
 • Támaszd alá példával azt, hogy a munkád során mikor és hogyan tudtad ezt az erősséget bebizonyítani és kamatoztatni. Így nem fogsz olyannak tűnni, aki csak dicsekedik, hiszen példát is tudsz hozni.
 • Lehetőleg kerüld a túl sok “én” használatát. Ez azt jelenti, hogy például nem csak annyit mondasz, hogy “én lelkes, motivált vagyok”, mert ez önteltséget is sugározhat. Inkább érdemes úgy átfogalmazni, hogy “a motiváltságomnak köszönhetően lelkiismeretes munkavállaló vagyok, aki akár a túlórára is hajlandó, ha ezzel segíthet a csapatnak”. Ebben az egy mondatban azt is elárultad, hogy csapatjátékos, szorgalmas és lelkiismeretes vagy, akinek fontos a csapat sikere a saját maga sikerén felül is.
 • Nézd meg a kulcsszavakat az álláshirdetésben! Érdemes ugyanis ezeket a készségeket és képességeket erősségnek beállítani, így tuti, hogy jó lesz a megoldás! Például, ha szerepel a kiváló kommunikációs és problémamegoldó képesség, akkor érdemes ezt a kettőt megnevezni, és példával alátámasztani!

Például, az erősségek megjelenítése így is történhet:

HELYES
Ha két erősséget kellene felsorolnom, akkor azok legfőképp a tanulni akarás, fejlődni vágyás, és a lelkiismeretes munkavégzés lenne. Számomra első helyen szerepel az, hogy folyamatosan fejlődhessek mind emberileg, mind szakmailag, és ez csak úgy lehetséges, ha kihívásokkal szembesülök, éppen ezért élvezem a mélyvíz helyzeteket is. A fejlődéshez pedig a szorgalom, lelkiismeretes tanulás és munkavégzés elengedhetetlen. Minden munkahelyemen új képességekre és készségekre tettem szert, miközben a szakmai tudásom is bővült, legyen szó az ügyfélkapcsolattartásról vagy az árajánlat készítéséről.

Az alábbi válasz viszont inkább kerülendő.

HELYTELEN
Úgy gondolom, hogy gyorsan tanulok és stratégia alkotásban is kiváló eredményeim vannak.

👉 Láthatod, hogy utóbbi válasz elég ködös, nem pontos, nincs példával alátámasztva, ezért nem ad átfogó bemutatást a jelöltről.

A gyengeségek prezentálása

Legyünk őszinték: minden embernek vannak gyengeségei, amelyekről nem szívesen beszél. Természetesen mindenkinek mást jelent a gyengeség, de az biztos, hogy ebben az esetben inkább szakmai tudás hiányosságára vagy negatív tulajdonságokra utalnak. A gyengeségek esetén azért fontos, hogy mit fogsz mondani, mert ha túl sokat sorolsz fel, vagy túl nagy hangsúlyt fektetsz rájuk, akkor tulajdonképpen te magad veszed rá a leendő munkáltatót, hogy ne téged válasszon. Emellett az is problémát jelenthet, hogy bizonytalannak és önbizalomhiányosnak tűnhetsz, miközben nem tudnak meggyőződni arról, hogy valódi szakember vagy.

Érdemes olyan gyengeség kiválasztása, amelynek lehet pozitív vége, felütése is. Erre mutatunk néhány példát!

“Néhány területen még tapasztalatra van szükségem.”

Elképzelhető, hogy olyan pozíciót pályáztál meg, amihez még nem rendelkezel minden tapasztalattal. Ez azonban, nem kizáró ok, már csak azért sem, hiszen ez egyértelmű volt az önéletrajzodból, és mégis ott ülsz az interjún. Tehát a feladat, hogy úgy prezentáld, hogy abból egyértelmű legyen, hogy fejlődni és tanulni akarsz. Sok esetben ugyanis a cég azt az embert keresi, aki tanulni akar. Ezzel pedig garantáltan tovább jutsz a következő interjúra.

HELYES
Az álláshirdetést elolvasva láttam, hogy szükséges a pozíció betöltéséhez SAP ismeret. Ezzel még nem rendelkezem, azonban kiváló Excel tudással és Power BI tudással igen. Mindezek ismeretét néhány hét alatt képes voltam elsajátítani, így bízom benne, hogy az SAP sem okozna problémát.

“Könnyedén stresszessé válok.”

A túl nagy nyomás, közeli határidő óriási stresszt jelenthet. Ezt azonban meg tudod fordítani, például az alábbi válasszal!

HELYES
Könnyedén stresszessé válok, ha egyszerre több feladatot bíznak rám. Viszont a stressz hatására sokkal könnyebben fókuszálok a problémára, és inkább energizál, mintsem, hogy megbénítana. A stressz hatására képes vagyok minden mást háttérbe szorítani annak érdekében, hogy időre elvégezzem a munkát.

“Nehezen kérek másoktól segítséget.”

A csapatmunka a legtöbb munkahelyen elvárás, hiszen csapatban dolgozunk. Mindazonáltal sokan nehezen tudnak segítséget kérni, ami adódhat rossz tapasztalatokból, vagy egyszerűen csak személyiségből. Ebben az esetben is ajánlott lehet ehhez egy pozitív felütést hozzátenni, és kiemelni, hogy miért hasznos az önálló munkavégzés, milyen eredményeid vannak ennek köszönhetően.

HELYES
Nehezen kérek segítséget másoktól, és ez valójában a projektmenedzseri munkámból adódik, ahol a teljes projektért én voltam a felelős. Ezekben a helyzetekben az önálló döntéshozatal hatalmas előny, és én is jobban szeretem, ha mindent egy kézben tartunk. Azt azonban tudom, hogy bizonyos helyzetekben sokkal hatékonyabb a csapatmunka, főleg brainstorming és feladat ellenőrzés esetén. Emiatt az utóbbi időben egyre gyakrabban kérem ki mások kollégák véleményét is az adott feladatról, és szeretnék is ezen a területen fejlődni.

“Túlságosan elmerülök a részletekben.”

Az olyan pozíciók esetén, mint a pénzügy, business analyst nagyon is előnyös, ha a részletekre fókuszálsz. Ez azonban azt is magába foglalja, hogy nem látod a teljes képet, és megcsúszol a határidőkkel. Azonban ennek az előnyét ajánlott hangsúlyozni a kérdés esetén!

HELYES
Képes vagyok túlságosan a részletekre koncentrálni, azokban elmerülni, ennek köszönhetően viszont biztos, hogy minőségi munkát adok ki a kezeim közül. Nagyon fontos számomra az, hogy a lehető legkevesebb hibát kövessem el, mondhatjuk, hogy a munkám során perfekcionista vagyok.

“Nehezen mondok nemet és állok ki magamért.”

Az, hogy nehezen mondasz nemet a több munkára, természetesen nemcsak rossz tulajdonság, hiszen megnyitod a kaput a munkáltató számára a végtelen túlóra előtt. Ha azonban te nem szeretnél folyamatosan dolgozni, akkor ajánlott ezt is úgy tálalni, hogy dolgozol a problémán.

HELYES
Nehezen mondok nemet a sok munkára, szívesen segítek másoknak, ellenőrzöm a feladataikat. Az utóbbi időben megtanultam, hogy fontos a munka és magánélet egyensúlya, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújtsam, ezért magam felé is elvárás, hogy tudjak nemet mondani.

További tippek a tökéletes válasz megtalálásához

 • Írd össze a kulcsszavakat és használd azokat, főleg az erősségek felsorolásához.
 • Az interjú előtt tervezd meg, hogy milyen erősségeid és gyengeségeid vannak, legalább 5-5 példát gyűjts ki
 • Próbáld meg válaszaidat a cég kultúrához igazítani.

Legfontosabb kulcspontok az erősségek és gyengeségek prezentálásához

Az erősségekről és gyengeségekről kérdés egy becsapós kérdés lehet, és nagyon könnyen vehet rossz irányt. Mindazonáltal, ha jól válaszolsz a feltett kérdésre, megtalálod a tökéletes választ, akkor biztos, hogy ott a helyed a következő interjún is. Ehhez próbáld meg a lehető legpozitívabbá tenni a gyengeségeket, kerüld a bizonytalanság vagy az arrogancia és önteltség érzésének kialakítását. A legnagyobb előnyre pedig akkor tehetsz szert, ha útmutatóként használod válaszaidhoz a cég honlapját és az álláshirdetést. Ideje megszerezni álmaid munkáját!

Hasonló cikkek