Fotós önéletrajz példák

Az első lépés ahhoz, hogy a fotós álmod karrierré váljon, egy professzionális önéletrajz elkészítése. Jogosan merül fel benned a kérdés: „Miért lenne szükségem önéletrajzra, ha szabadúszó vagyok?”. „Mi köze egyáltalán a fotózásnak az önéletrajzomhoz? Nem elég a portfólióm?”

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

4.0
Rated 4 out of 5
3 vásárlói értékelésből

Kisebb rendezvényeknél ritka, hogy az ügyfél kérne önéletrajzot. Azonban, ha nagyszabású projekteket szeretnél, vagy akár teljes állásban, akár részmunkaidőben dolgozni, akkor érdemes elkészíteni az önéletrajzodat.

Ha olyan online, professzionális közösségi média felületen szeretnél ügyfeleket találni, mint a LinkedIn, akkor pláne erősen ajánlott, hogy optimalizáld a profilodat azzal, hogy feltöltesz egy önéletrajzot. Ez segít majd abban, hogy megtaláljon a célzott ügyfélköröd, és projekteket szerezz.

Ahhoz, hogy sikeres jelöltté válj, és előremozdítsd a karrieredet, elkészítettünk egy fotós önéletrajz sablont a számodra. Fotós önéletrajzodat a saját stílusodra szabhatod, hisz különböző sablonok között válogathatsz weboldalunkon. Fontos, hogy az önéletrajz igazodjon a személyes márkához.

Tartalomjegyzék

Fotós önéletrajz minta

Személyes adatok

Papp Béla
Ingatlanközvetítő
E-mail cím: photographer@papbela.hu
Telefonszám: 0630/456-7681
Lakcím: 1112 Budapest, Igmándi utca 3.
Születési hely, idő: Debrecen, 1992.02.25.

Magamról

Magasan képzett, diplomás fotós, tapasztalt kültéri fotózásokban, a reklámanyagok fotózásában és rendezvény fotózásban, utóbbit az Limitless Produkciós Cégnél töltött 4 év alatt. Eredményorientált személyiség, aki innovatív megközelítést alkalmaz a fotózás koncepciójának megálmodása és kivitelezése során. Többfajta kamerával és stúdió felszereléssel, Adobe Photoshop, Illustrator és Lightroom tudással felvértezve.

Szakmai tapasztalat

Fotográfus
2016. június – 2021. december
Limitless Productions Company

Feladataim

 • Több, mint 500 rendezvény fotózása, köztük esküvők, privát partik, koncertek és konferenciák, 95%-os ügyfél elégedettséggel
 • Különböző helyszíneken és fényviszonyok melletti fotózásban szerzett tapasztalat
 • Közepes formátumú fotózásban szerzett tapasztalat
 • Vezető fotográfus 50 esküvőnél

Fotográfus Asszisztens
2015. szeptember – 2016. május
White Hat Photography

Feladataim

 • Szoros együttműködés a vezető fotóssal a munka könnyítése érdekében
 • Az eszközök felállításában, beállításában való részvétel: fények, megvilágítás, stroboszkóp, és reflektorok beállítása 20 termékfotózáshoz és 50 divatfotózáshoz
 • Fotós és videós asszisztensi feladatok ellátása a speciális eseményeknél
 • Vizuális koncepció gyűjtése a fotózásokhoz
 • Adobe Lightroom használata a képszerkesztés során

Szabadúszó Fotós
2014. január – 2015. január

Feladataim

 • 20 egyéni fotózás elkészítése stúdió körülmények között
 • 30 családi fotózás elkészítése kültéri helyszínen
 • Több, mint 10.000 kép utómunkálata
 • Portré fotók utómunkálatainak elvégzése

Tanulmányok

Fotográfia alapképzés
Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari Kar
2012. szeptember – 2015. június

Fotózás és Online Retusálás tanfolyam
Design Akadémia
2019. szeptember – 2021. Június

Készségek, képességek

 • Vezetői attitűd
 • Kiváló kommunikációs készség
 • Együttműködés
 • Alkalmazkodóképesség
 • Portréfotózás
 • Esküvőfotózás
 • Rendezvényfotózás

Nyelvtudás
Angol – felsőfokú szint

Egyéb képesítések

Onlinekurzusok.hu

 • Adobe Photoshop
 • Adobe Lightroom
 • Adobe Illustrator

Fotós önéletrajz példák

Fényképész foglalkoztatottság Magyarországon

Alapvetően egy fényképész a következő kategóriák között találhatja meg a saját életútját:

👉 Portré-, termék-, táj-, étel-, sport-, természet-, makró-, rendezvény-, divat-, baba-, street-, stock-, időjárás-, épület-, expedíciós fotózás, dokumentumfotográfia, fotóriportázs.

Ez természetesen azt jelenti, hogy ezeken a különböző területeken eltérő lehet a bérezés is. Mindettől függetlenül Magyarország területén kapható bruttó bérek így alakulnak: 218.000 Ft és 375.000 Ft között mozog a kezdeti fotózás díja.

Ahhoz, hogy ez az összeg emelkedjen, számos tényező befolyásolja. Abban azonban mindannyian megegyezhetünk, hogyha van egy betonbiztos látásmódod, arra könnyedén lehet építkezni. Komolyabb ismertség és profi felszerelés mellett pedig akár 1 millió forintra is felkúszhat a bér.

📌 Ugyebár egy fényképésznek kiváló Photoshop ismeretekkel kell rendelkezni, ezért a fotózáson túl, grafikusi munka is bátran vállalható. Egy grafikus bruttó bére 233.000 Ft és 524.000 Ft közé tehető. Grafikus önéletrajz cikkünkből további tényeket és tippeket olvashatsz.

Hogyan készítsünk fotós önéletrajzot

Vannak alapvető tudnivalók, amelyeket érdemes tisztába tenni, mielőtt nekikezdenél az önéletrajz megírásának. Ilyen például az ajánlott betűtípus, betűméret és az önéletrajz hossza.

Betűtípusként a Calibri, az Arial vagy a Times New Roman a legideálisabb választás. Betűméretként elég a 11-12-es méret, és ami a terjedelmét illeti, bőven elég az 1 oldal hosszú önéletrajz.

Fényképészként kétféle önéletrajzi sablont ajánlunk neked. Ha úgy érzed, hogy inkább a készségeidet és képességeidet helyeznéd előtérbe, akkor mindenképp a funkcionális önéletrajz lesz a te példád. Ha bő tapasztalattal rendelkezel, akkor pedig mehet a klasszikus magyar önéletrajz minta

Az önéletrajz ajánlott elrendezése

Minden önéletrajznak vannak kötelező és opcionális szekciói. Megmutatjuk melyik mit is jelent pontosan.

Kötelező tartalom:

 • Személyes adatok, elérhetőség
 • Szakmai összegzés
 • Szakmai tapasztalat
 • Tanulmányok
 • Készségek, képességek
 • Nyelvtudás

Opcionális szekció:

 • Egyéb képesítések
 • Hobbi, érdeklődési kör

Ezeken a szekciókon nemsokára egyesével végigmegyünk, hogy jobban értsd a miértjét a szekcióknak. Előtte viszont hagy ejtsünk még néhány szót az önéletrajzi sablonokról.

Gyakorlatilag 10 db sablon között választhatod ki a számodra legideálisabbat. Ha szeretnél biztosra menni, akkor a Riga önéletrajzi sablont ajánlanánk, amely úgy lett kialakítva, hogy szinten minden alkotó, kreatív szakmában megállja a helyét. Egy kicsit különc megjelenést biztosít a hagyományos önéletrajzokkal szemben.

A másik választásunk a modern önéletrajzi minta, amely a készségekre helyezi a hangsúlyt, modern megjelenéssel ötvözve.

Az önéletrajz első része: A fejléc

Minden egyes önéletrajz a személyes adatok megadásával kezdődik. Nem szükséges külön címet használnod, hogy „Fotográfus Önéletrajz”. Helyette inkább írd ide a nevedet, elérhetőségeidet, telefonszámot, email címet és a pozíciódat – hasonlóan egy névjegykártyához.

Emellett egy szakmai fotót is beilleszthetsz, illetve a social media profilod, weboldalad, digitális portfóliód linkjét és a címedet is. Utóbbiak opcionálisak. Vess egy pillantást ezekre az önéletrajz példákra:

HELYES PÉLDA
Papp Béla
Ingatlanközvetítő
E-mail cím: photographer@papbela.hu
Telefonszám: +36 30 456 7681
Lakcím: 1112 Budapest, Igmándi utca 3.
Születési hely, idő: Debrecen, 1992.02.25.
HELYTELEN PÉLDA
Szende Martina
Szabadúszó Fényképész
szendécskemartinka@gmail.com
+36 70 456 768
1112 Budapest, Balatoni út 2/a
Debrecen, 1992.02.25.

Mit veszel észre? Mit gondoltál első ránézésre amikor elolvastad?

Segítünk! 💡 A megfelelő fejléc elrendezése és szövegezése az első példában látható. A helytelen példa esetében azonban észrevehető, hogy elsősorban a jelentkező nem nagyon fordított időt az e-mail cím, telefonszám, lakcím és születési hely, idő megjelölésre. Az e-mail cím komolytalan hatást kelt, a telefonszámnál pedig elírás tapasztalható. Ezzel csak azt fogja elérni az illető, hogy nem tudják könnyedén elérni.

Ezért rendkívül fontos, hogy az elérhetőség szekciója helyesírásilag tökéletes legyen, illetve figyelj oda az adatok pontos megadására. Rajtad áll milyen benyomást szeretnél kelteni a HR-es szakemberekben.

Bárhogyan formázhatod, úgy, hogy azzal megmutasd a kreativitásodat, de könnyen felismerhető és olvasható legyen. Tartsd szem előtt azt is, hogy a motivációs levél stílusa egyezzen az önéletrajzod stílusával.

Fotós önéletrajz példák

Szükséges-e fotót csatolni az önéletrajzon?

Egy fotó megjelenítése könnyű, elkészítése annál nehezebb, ugyanis nem mindegy hol, milyen ruhában és milyen minőségben készül el. Álláskeresés szempontjából törekedj mindig a legjobb minőségű fotóra, ugyanis semmi sem lehangolóbb egy amúgy jó megjelenésű jelöltről készített homályos, előnytelen fotó.

Amit mi javaslunk az az, hogy először találnod kell egy semleges hátteret, ami nem vonja el a figyelmet rólad. Majd vegyél fel valamilyen elegáns felsőt (mondjuk fehér színben), inget, blúzt és a fénykép elkészítése után ellenőrizd annak minőségét. Elég, ha mellkasig látszódsz a képen, az arckifejezés pedig legyen a lehető legtermészetesebb. 😉

Szakmai összegzés az önéletrajzban

Profi fotósként valószínűleg már találkoztál ügyfelekkel, és az is előfordulhat, hogy már egy begyakorolt szöveget használtál arra, hogy eladd magadat, a munkádat. Ugyanígy gondolj az önéletrajzod bemutatkozó szövegére is – ez egy lehetőség arra, hogy meggyőzd őket arról, hogy téged válasszanak.

Gondolj arra, hogy csak néhány másodperced van arra, hogy jó benyomást kelts. Ebben az esetben itt 6 másodpercről beszélhetünk, ugyanis ennyi időt töltenek a szakemberek első átnézéskor. Nem csoda, hisz a toborzó munkatársak minden nap rengeteg önéletrajzot néznek át, főleg, ha egy nagyobb produkciós csapathoz jelentkezel, így igazán ütősnek kell lennie ennek a szekciónak.

A profi bemutatkozó egyetlen paragrafusból áll, és minden fontos információt tartalmaznia kell. Az önéletrajzokban úgy találkozol vele, hogy ez a “Magamról” szekció. Ha megfogadod a tanácsunk, jobb ha ez gyakorlatilag 3-4 sorban van feltüntetve az önéletrajzban.

Az alább fontos elemeket kell, hogy tartalmazza: 👇

 • Szakmai tapasztalat
 • Elért eredmények
 • Végzettségek
 • Fotós képességek

Mutatunk két helyes példát mire is gondoltunk:

HELYES PÉLDA
Magasan képzett, diplomás fotós, tapasztalt kültéri fotózásokban, a reklámanyagok fotózásában és rendezvény fotózásban, utóbbit az Limitless Produkciós Cégnél töltött 4 év alatt. Eredményorientált személyiség, aki innovatív megközelítést alkalmaz a fotózás koncepciójának megálmodása és kivitelezése során. Többfajta kamerával és stúdió felszereléssel, Adobe Photoshop, Illustrator és Lightroom tudással felvértezve.

Kreatív Szabadúszó Fotós, digitális fotózásban, családi- és esküvői fotózásban szerzett tapasztalattal. A 2009-es Esküvői Kiállítás magazinban megjelent képekkel. Alkalmazkodó és rugalmas csapatjátékos, szolgáltatás-orientált személyiség, Adobe Lightroom és Photoshop tudással.

Szakmai tapasztalat

Ebben a részben a hátteredet és a megszerzett tapasztalataidat mutatod be. Ezt a részt bulletpointok segítségével írd meg, hogy megkönnyítsd az olvasást. Minden egyes tapasztalatnál ezeket az infókat mindenképp tüntesd fel:

 • Cégnév
 • Helység
 • Beosztás
 • Időtartam
 • Munkakör leírása és feladatkörök
 • Mérhető eredmények

Rendezetten és szellősen helyezd el ezeket az információkat a fotós önéletrajzodon. A figyelemfelkeltő önéletrajzok kulcsa a megfelelő elrendezés, csakúgy, mint a fotózásnál. Kerüld az ilyen általános, homályos információk alkalmazását:

HELYTELEN PÉLDA
Limitless Productions Company
Budapest, Magyarország
Fotográfus
2016-2021

Rendezvényfotózás
Ügyfeleknek készített portréfotózás stúdiói körülmények között
Privát rendezvények
Képszerkesztés képszerkesztő programok használatával

Számodra nem tűnik olyannak, mint egy rosszul megkomponált fotó? Nem igazán tűntet fel semmilyen részletet vagy értékelhető információt, és az erősségeit vagy a tapasztalatait sem mutatja be.

Először is, erősen ajánlott a legfrissebb szakmai tapasztalattal kezdeni a felsorolást. Ezt fordított időrendi sorrendnek hívjuk. Továbbá legyél annyira részletes, amennyire csak tudsz, a lényeget nem tévesztve szem elől. A mérhető elért eredményeket mutasd be.

Letisztult és érthető képet fess a leendő munkáltatód vagy a HR-es számára arról, hogy mit csináltál eddig és mire vagy képes. Mutatunk egy helyes példát:

HELYES PÉLDA
Fotográfus
2016. június – 2021. december
Limitless Productions Company

Feladataim:

Több, mint 500 rendezvény fotózása, köztük esküvők, privát partik, koncertek és konferenciák, 95%-os ügyfél elégedettséggel
Különböző helyszíneken és fényviszonyok melletti fotózásban szerzett tapasztalat
Közepes formátumú fotózásban szerzett tapasztalat
Vezető fotográfus 50 esküvőnél

Észreveszed a különbséget, igaz? Ezekben a példákban már erős állításokat, mérhető eredményeket mutat fel a jelentkező.

A munkád megfelelő prezentálása a jobb megértést segíti a potenciális munkáltatód számára, legyen szó a tehetségedről, képességeidről és készségeidről, valamint az előző feladataidról.

Licencek és certifikátok

A hivatalos végzettségeket igazoló dokumentumok általában nem szükségesek egy profi fotósnak, de ezeket a végzettségeket feltüntetni esélyesebb jelöltté tehet. A munkáltató számára azt mutatja, hogy szenvedélyesen végzed a munkádat, és befektetsz időt és energiát a tanulási folyamatban.

Emellett ez bizonyítja is a képességeidet és a tapasztalatodat. Ha szeretnéd feltűntetni ezeket a végzettségeket, akkor ezeket mindenképp sorold fel:

 • A végzettség megnevezése
 • Az intézmény neve
 • A megszerzés vagy várható megszerzés dátuma

Az alábbi példákban látható hogyan írd és hogyan ne írd meg ezt a szekciót:

HELYES PÉLDA
Fotográfia alapképzés
Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari Kar
2012. szeptember – 2015. június

Fotózás és Online Retusálás tanfolyam
Design Akadémia
2019. szeptember – 2021. Június

Figyelj arra, hogy mindent pontosan írj le, főleg a rövidítéseknél. A HR-es majd leellenőrzi, hogy valósak-e ezek az adatok.

HELYTELEN PÉLDA
Fotográfia alapképzés
Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari Kar
3 év

Fotózás és Online Retusálás tanfolyam
2019. szeptember – 2021. Június

Az, hogy 3 év, jelen esetben lehet releváns, azonban inkább úgy szokás feltüntetni az időtartamot, hogy mettől meddig. A második példában pedig nem lehet tudni hol végezte el a jelentkező tanfolyamot. Ügyelj oda ezekre, tudjuk, hogy mind-mind apróság, de sok kicsi sokra megy!

Készségek és képességek

Először is különbséget kell tenni a soft és a hard skillek között. A soft skill kifejezetten a személyiségbeli tulajdonságokat foglalja magába. Ezeket nem lehet csak úgy, technikailag elsajátítani.

Néhány ilyen soft skill: 👇

 • Vezetői attitűd
 • Kommunikáció
 • Együttműködés
 • Alkalmazkodóképesség

Aztán a hard skillekbe jöhet minden olyan szoftver és digitális, technikai tudás, amelyeket ismersz és használni is tudsz. A fotózás lényegében a technikai tudás és kreativitás elegye. Itt találhatsz egy listát a népszerű szoftverekről, amelyeket te is használhatsz:

Hard skillek: 👇

 • Adobe Photoshop
 • Adobe Lightroom
 • Adobe Illustrator
 • Adobe Premier Pro
 • Capture One Pro 9
 • Google Suite
 • Microsoft Office
 • MacOS és Windows

Néhány munkáltató különböző specifikus tudást is keres a fotós pozícióra, ez főként a reklámiparra jellemző. Jelöltként előnyt jelenthet, ha az önéletrajzodba is beleírod, hogy milyen eszközöket ismersz, ezzel is növelve az esélyeidet és erősítve a szakmai tudásodat.

Eszközök: 👇

 • Fujifilm X-T3 Mirrorless Digital Camera
 • Canon EOS 5D Mark IV
 • Canon EOS 90D
 • Nikon D3S
 • Nikon D7500
 • Sony A9 Mirrorless Camera
 • LimoStudio Continuous Lighting Kit
 • Broncolor Lighting Set
 • Godox AD300Pro Flash Light

Elért eredmények és díjak

Fotósként fontos elismerés lehet egy fotós díj. Minden évben számtalan fotós pályázatra lehet beadni fotó sorozatot, mellyel elnyerheted méltó jutalmadat. Mindezt pedig érdemes feltüntetni az önéletrajzodban is. Mi azt javasoljuk, hogy listázd ki azokat, amelyek relevánsak lehetnek a karriered szempontjából. Megmutatjuk mire gondoltunk:

 • Díj neve
 • A verseny neve
 • A szervezet, amelyik megszervezte a versenyt
 • Év, amikor elnyerted a díjat

Most ezt töltsük fel tartalommal: 😎

Legjobb Tájkép Fotós
2020 – Regionális Fotográf Verseny
Budapest

Második helyezett
2019 – Nikon Természetfotózás Verseny, New York
Nikon

Legjobb Digitális Fotós
2017 – Éves Művészeti Verseny
Képzőművészeti Múzeum

Egyéb képesítések

Jogosan merül fel a kérdés: „Mi van akkor, ha nekem nincs elég szakmai tapasztalatom vagy tudásom?”

Általában ez a helyzet a pályakezdő fotósokkal és a szabadúszó fotósokkal. Ne aggódj, vannak más dolgok, amikkel értékessé válhat az önéletrajzod. Ez akkor nagy segítség, ha kevés még a tapasztalatod, nincs még végzettséged vagy valamilyen elismerésed.

Ez a szekció is hasonló az eddigiekhez, a következőket tartalmazza:

 • Szervezet neve
 • A szervezet profilja
 • Időtartam
 • Beosztás, ha valamilyen tagságról van szó

Ide teheted azt, ha valamilyen szervezetnél tag vagy, például:

Szakszervezeti Tagság
Alpha Fotográfiai Kör
Tag
2018 – Jelenleg

Rendezvényfotózás Társasága
Tisztségviselő
2015 – 2017

Összefoglalás: Melyek a legfontosabb kulcspontok?

Miután alaposan megtervezted az önéletrajzot, és meg is szerkesztetted valamelyik sablonunk alapján, már csak egy összegzést szeretnénk írni a végére, nehogy valamit véletlenül elmulassz.

 • Tehát az alapvető elvárás, hogy az önéletrajzod legyen könnyen átlátható és mindenképpen tömör, lényegre törő.
 • A kitűnő helyesírás is amolyan “number one” szabály, hiszen semmi sem elkeserítőbb annál, mint amikor valaki a tapasztalatai és tanulmányai alapján tökéletesen alkalmas lenne egy pozícióra, mégis hemzseg helyesírási hibákkal az önéletrajza.
 • Betűtípusnak a Times New Romant, a Calibrit vagy az Arialt ajánljuk. Betűméret esetében pedig tökéletesen elég a 11-12-es méret.
 • Az önéletrajz terjedelme legyen 1 oldal. Amennyiben úgy érzed, hogy minden szükséges információ rajta van az önéletrajzodon, mégis átcsúszik a 2. oldalra a történet, nem gond. Lényeg, hogy itt nem regény írásról van szó.
 • A kötelező szekciók, mint például a személyes adatok/elérhetőségek, szakmai összegzés, tapasztalatok, tanulmányok, képességek és készségek mindenképp kerüljenek bele az önéletrajzba.
 • Elérhetőségnél figyelj a pontos adatok megadására.
 • Munkahelyi tapasztalataidat mindig fordított időrendi sorrendben írd. Pályakezdőként emeld ki a különféle elismeréseidet, díjaidat. Előnyt jelent!
 • A tanulmányok szekciónál is alkalmazz fordított időrendi sorrendet. Pályakezdőként érdemes feltüntetni a főbb tantárgyaidat.
 • A képességek és készségek közül elég felsorolni 5-6-ot. 💡 Figyelj arra, hogy ami megjelenik az álláshirdetés elvárás szekciójában, azt te is írd bele a képességeidhez.
 • A nyelvtudás manapság egy fotósnál alap elvárás, főleg, ha külföldi projekteket is bevállalsz.
 • Az egyéb képesítések már igencsak extráknak számítanak. Nem kötelező, de mindenképp előnyre tehetsz szert.

Gyakran ismételt kérdések

Milyen formátumban kell elküldeni az önéletrajzot?

A JPG, a Microsoft Word és a PDF formátum is megfelelő választás.

Milyen hosszúságú legyen az önéletrajzom?

A jól bevált hosszúság az az egy oldal. Kivéve akkor, ha az álláshirdetés szempontjából úgy érzed, hogy a munkahelyi tapasztalataidat megéri merőben részletezni.