IT önéletrajz minta – mutasd meg, milyen szakember vagy!

Az IT, vagyis informatika egy hiányszakma, és ezt mindenki tudja. Ennek oka abban keresendő, hogy egyre több informatikusra van szükség, azonban nem végzi el annyi ember a szakot, ahányra szükség lenne. Pedig a fizetések rangsorában jelenleg a második helyen áll az informatikus fizetés, még sincs elegendő szakember a munkaerőpiacon.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
1 vásárlói értékelésből

Az IT szakma egy új állás, amelyet a 21. század kirobbanó digitális fejlődése teremtett meg. Mindemellett pedig minden programozási nyelv angolul van, tehát elegendő angol nyelvtudás is szükséges ahhoz, hogy valaki sikeresen elhelyezkedjen a piacon.

Amennyiben te már túl vagy a képzésen, tudod, hogy remek szakember lesz belőled, már csak egy dolog maradt hátra: állást találni. Cikkünkben segítünk, hogy készíts tökéletes informatikus önéletrajzot, amely elhozza számodra az álommunkát!

Tartalomjegyzék

Informatikus önéletrajz minta

Lóránt Barnabás
Java Developer
Email: barnabas.lorant@gmail.com
Telefonszám: +3630/123-4321
Születési hely, idő: 1993.11.11., Budapest
Lakcím: 1107, Budapest, Kiss Lajos köz 8.

Magamról

Kreatív és innovatív informatikus, több, mint 6 év szakmai tapasztalattal. Az előző munkahelyen az adatvizualizációs rendszer hatékonyságának növelése 17 százalékkal, valamint 14 alkalmazás fejlesztésében vettem részt. Olyan munkát keresek, amelyben kamatoztathatom a programozói és webfejlesztői képességeimet, mint például egy szoftverfejlesztő pozíció a JAVAEnd Kft.-nél.

Szakmai tapasztalat

Senior Java Developer
Communications Bt.
2020. Május – 2021. Október

 • Alkalmazások fejlesztő oldali tesztelése és automata tesztek írása.
 • Folyamatos tájékoztatás a feladatok állapotáról.
 • Csapatmunkában való aktív részvétel.
 • Közös munka a termékmenedzserekkel és a tesztelőkkel.
 • Java alapú üzleti szoftverek fejlesztése.

Java Developer
Information Vállalat
2015. október – 2020. május

 • Web alapú megoldások agilis fejlesztése és karbantartása.
 • Szoftverfejlesztés és tervezés: CR, bugfixing, interfészek, migráció, adatbázis-karbantartás.
 • Követelményanalízis és végrehajtás.
 • Dokumentáció (SST leírás, tervezés, architektúra, stb.).
 • Verziókezelés.
 • Angol nyelvű kommunikáció.

Tanulmányok

Mérnökinformatikus
Budapesti Műszaki Egyetem
2011. – 2015.

Informatika szak, érettségi
Apáczai Csere János Gimnázium
2007.  – 2011.

Készségek, képességek

 • Java 8
 • HTML
 • Javascript
 • SQL ismeret
 • Maven, Git ismerete
 • Microservice architektúra ismerete
 • DevOps irányultság
 • Analitikus gondolkodás
 • Megoldás orientált szemléletmód
 • Strukturált munkavégzés
 • Priorizálási készség
 • Rugalmas hozzáállás
 • Önálló munkavégzés

Nyelvtudás

Angol – tárgyalóképes nyelvtudás
Német – középszint

it önéletrajz minta

Informatikus foglalkoztatottság Magyarországon

Annyira kevés IT-s vagy Magyarországon, hogy 2017-től a magyar kormány is elindította saját informatikus képzését, Informatikai Fejlesztői Karrier Start Program (IFKSP) néven. Ez így elég beszédes, hiszen pontos képet mutat arról, hogy mennyire sok szakemberre van szükség.

Emellett a fizetés is kiemelkedő. A fizetesek.hu oldal szerint a pályakezdő informatikusok fizetése sem kezdődik nettó 300 ezer forint alatt. Természetesen minél több éve dolgozik valaki a területen, vagy sajátít el minél több programozási nyelvet, annál magasabb lesz a fizetés. Általánosságban elmondható, hogy nem elérhetetlen az 1 millió forintos fizetés sem már akár 5 év szakmai tapasztalat után sem.

Mit írjak az informatikus önéletrajzba?

Ha a lehető legjobb informatikus önéletrajzot szeretnéd elkészíteni, ahhoz az összes releváns információra szükséged lesz. Mindig az a jó megoldás, ha az IT önéletrajzodat a megpályázott pozícióhoz igazítod. Ha megtaláltad a tökéletes önéletrajz mintát, akkor kezdődhet is a sajátod megírása!

Egy informatikus önéletrajzban általában a készségek és képességek, a technikai tudás a legfontosabb, de vannak olyan informatikus pozíciók, ahol elvárás az informatika területén szerzett diploma megléte.

Ezeket az információkat mindenképp bele kell foglalnod az informatikus önéletrajzba:

 • Az elérhetőségeid
 • Meggyőző IT szakmai bemutatkozó, vagy karriercél meghatározása
 • Releváns informatikai szakmai tapasztalat
 • Tanulmányok
 • Előadások, kurzusok, képzések, amelyeket elvégeztél
 • Önkéntesség vagy saját projektek
 • Díjak, eredmények
 • Készségek, képességek

Hogyan formázd az informatikus önéletrajzodat?

Elengedhetetlen a tökéletes önéletrajz sablon egy IT önéletrajz esetében. Ha még nincs meg az önéletrajz minta, akkor nézz szét a sablonok között. Leginkább a Modern önéletrajz sablont tudjuk ajánlani, hiszen megbízhatóságot és professzionalizmust mutat, de mégsem unalmas. Az átlagos HR-es kevesebb, mint 10 másodpercet szentel egy önéletrajz átolvasására, így mindenképp meg kell, hogy ragadd a figyelmét.

3 önéletrajz típusból választhatsz, és a sablonok ezeket váltogatják:

Fordított időrendi sorrend önéletrajz típus

Ez a típus a jelölt tapasztalataira és eredményeire helyezi a hangsúly. A legújabb, legfrissebb, esetleg jelenlegi IT munkáddal kezded a felsorolást, majd ezután következnek az előtte lévők. Ha konzisztens és nagy szakmai tapasztalattal és technikai tudással rendelkezel, akkor ez lesz számodra a megfelelő forma. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a HR-sek általában ezt a típust részesítik előnyben.

Funkcionális önéletrajz forma

A funkcionális önéletrajz típus a jelentkező készségeire és képességeire helyezi a fókuszt, így ezek közül is azokat érdemes felsorolni, amelyek hasznosak lesznek az adott pozícióban is.

Ez általában a friss diplomásoknak ajánlott, akik nem rendelkeznek még túl nagy tapasztalattal.

Azoknak is érdemes ezt választani, akik épp karrierváltáson mennek keresztül, így közvetlen szakmai tapasztalatuk még nincs az informatika területén.

Kombinált önéletrajz forma

A kombinált önéletrajz egyesíti a funkcionális önéletrajz és a fordított időrendi sorrendet használó önéletrajz legjobb tulajdonságait.Azoknak ajánlott a használata, akiknek már hatalmas szakmai tapasztalatuk van az informatika területén, vagy olyan IT hallgatóknak, akik ezen a területen keresnek gyakornoki munkát.

👉 A helyesírás legyen tökéletes, ne használj harsány színeket, törekedj a hagyományos betűtípus használatára, mint amilyen a Calibri, Arial és Times New Roman.

Betűméret esetén a 11-12-es az elfogadott, és szekció címeket emeld ki nagyobb és vastagabb betűvel. Arra ügyelj, hogy sose legyen háromnál több stílus (beleértve a dőlt és a vastag betűt is) az önéletrajzban. Ne zsúfold tele szakszavakkal, és ha el is készült az önéletrajz, mindig ajánlott többször átolvasni, hogy az összes lehetséges hibát kijavíthasd!

Figyelemfelkeltő szakmai bemutatkozó vagy karriercél írása

Az informatika önéletrajz szakmai bemutatkozója esélyt ad arra, hogy építsd kicsit az imidzsedet a leendő munkáltató felé, mivel gyorsan és hatékonyan mutatod be a képességeidet, erősségeidet és a szakmai tapasztalatodat. Meg kell, hogy igézze az olvasót ahhoz, hogy tovább olvassa az informatikus önéletrajzodat, így egyszerű és lényegre törő legyen.

A szakmai bemutatkozó egy rövid bekezdés, amelyben néhány mondatban összegzed az eddigi karrieredet, tanulmányaidat és képességeidet. Mindezt számokkal alátámasztva, hogy tényleg a valódi eredményeidet lássa a HR-es, és egyértelmű legyen számára, hogy sikeres vagy pályán. Az informatikus szakmai bemutatkozó azoknak az informatikusoknak a jó választás, akiknek már nagy munkatapasztalatuk van.

A karriercél meghatározás pályakezdők számára

Egy jó informatikus karriercél meghatározás azt kell, hogy hangsúlyozza, hogy te milyen értéket viszel majd a céghez, nem azt, hogy mit szeretnél elérni. A karriercél a friss diplomásoknak vagy az olyanoknak ajánlott, akik most váltanak karriert, így még nincs sok tapasztalatuk a területen.

Beírhatsz releváns iskolai projektet, informatikus szakmai gyakorlatot amit egy neves tech cégnél végeztél, vagy bármilyen versenyt, amelyen részt vettél és kapcsolódik az informatika világához.

Szakmai bemutatkozó példák az informatikus önéletrajzhoz

Itt láthatsz egy jó és egy rossz példát a szakmai összegzéshez.

A jó példa
Kreatív és innovatív informatikus, több, mint 6 év szakmai tapasztalattal. Az előző munkahelyen az adatvizualizációs rendszer hatékonyságának növelése 17 százalékkal, valamint 14 alkalmazás fejlesztésében vettem részt. Olyan munkát keresek, amelyben kamatoztathatom a programozói és webfejlesztői képességeimet, mint például egy szoftverfejlesztő pozíció a JAVAEnd Kft.-nél.
A helytelen példa
JavaScript, Python, C++ és SQL tapasztalattal rendelkező informatikus vagyok. Jó problémamegoldó képességgel, kommunikációs készséggel és vezetői érzékkel.

Karriercél meghatározás példák az informatikus önéletrajzban

Itt pedig egy jó és egy helytelen példát láthatsz a karriercél meghatározásra.

Jó példa
Lelkes, energikus informatikus hallgató szoftverfejlesztői technikai tudással. Pályakezdő informatikusként a problémák megoldása a fő célom a Chapter Kft.-nél. Egy 5 fős szoftverfejlesztői csapat vezetése az Ambutap mobil applikáció fejlesztése során, amely applikáció ma már kikerült a piacra. A Legjobb Programozó versenyen első helyezettnek járó díj elnyerése 2018. márciusában.
A helytelen példa
Pályakezdő, lelkes informatikus  programozásban szerzett ismeretekkel. Olyan céget keresek, ahol eltanulhatok új programozási nyelveket, valamint fejleszthetem a machine learning ismereteimet.

it önéletrajz minta

Szakmai tapasztalat az önéletrajzban

Ahogy azt a sablonok esetén is láthatod, a munkatapasztalat felsorolása elengedhetetlen. Ha a fordított időrendi sorrendet választod, akkor mindenképp a jelenlegi, vagy a legutolsó munkahelyeddel kezd a listát. Először írd fel a pozíció megnevezését, lehetőleg emeld is ki vastag betűvel, alá a cég vagy vállalat nevét, majd az időtartamot, hogy mettől-meddig dolgoztál ott.

Mindezek után jön a legfontosabb rész, ami megkülönbözteti a jó jelölt önéletrajzát a kevésbé jó jelöltétől, ez pedig a feladatkörök leírása. A feladatokat maximum 5-6 bulletpontban összegezd, és mindig rejtsd el bennük a kulcsszavakat.

📌 Tipp: A kulcsszavakat megtalálod az álláshirdetés leírásában, legfőképp az elvárásokat tartalmazó részben.

Az önéletrajzod először egy ATS, vagyis jelentkezés szűrő rendszeren megy át (lehet, hogy már fejlesztettél is ilyet), és ez a program a kulcsszavakat keresi az önéletrajzban. Ezeket a kulcsszavakat pedig a HR-es adja meg. Minél több kulcsszó szerepel az önéletrajzodban, annál biztosabb, hogy tovább jutsz az első, “láthatatlan” körben.

Példa munkatapasztalat leírására

HELYES
Senior Java Developer
Communications Bt.
2020. Május – 2021. Október

 • Alkalmazások fejlesztő oldali tesztelése és automata tesztek írása.
 • Folyamatos tájékoztatás a feladatok állapotáról.
 • Csapatmunkában való aktív részvétel.
 • Közös munka a termékmenedzserekkel és a tesztelőkkel.
 • Java alapú üzleti szoftverek fejlesztése.

Tippek a pályakezdő informatikus önéletrajzhoz

Ha még csak most kezded az informatikus karrieredet, még mindig készülhet lenyűgöző informatikus önéletrajzod.

A gyakornoki programot kereső informatikus hallgatók kissé feszültnek érezhetik magukat, amiatt, hogy szakmai tapasztalat nélkül mégis hogyan készíthetnek jó önéletrajzot. A jó hír azonban, hogy mindig van tapasztalatod, csak mélyebbre kell ásni, hogy megtaláld.

A saját vagy iskolai projektjeid, amelyek relevánsak lehetnek az informatika világában, szintén szakmai tapasztalatoknak számítanak, és mindenképp írd bele az informatikus önéletrajzodba.Amennyiben végeztél informatikus alapképzést, akkor ki tud tűnni az informatikus önéletrajzod.Említsd meg a releváns kurzusokat és gyakornoki programokat az informatikus önéletrajzodban.

Egy jó informatikus önéletrajz sablon szintén segíthet abban, hogy jól struktúráld azt, és ezáltal felkeltsd a HR-es figyelmét.

Ha nehezen kapod meg az első informatikus munkát, akkor készíts saját projekteket, amelyekkel bővítheted a portfóliódat, így növelve a szakmai tapasztalatodat.

👉 Szabadúszóként dolgozva pedig szintén szerezhetsz tapasztalatot, különböző projekteken.

Önkénteskedni egy ismert cégnél szintén jó módja a tapasztalatszerzésnek, és biztosan kitűnsz majd a többi jelölt közül. Emellett ide kattintva találsz egy kis segítséget és egy pályakezdő önéletrajz mintát, ha elakadnál.

HELYES
Példa

Szakmai tapasztalat

PHP Fejlesztő Gyakornok
Robert Bosch GmbH
2021. május – 2021. október

 • Saját fejlesztésű weboldal és háttérrendszer karbantartása, fejlesztése.
 • Az informatikai csapat (3-4 fő) munkájának támogatása.
 • Szoros együttműködés középvezetőkkel valamint külső IT szolgáltatóval.
 • Projektszintű fejlesztésekben aktív részvétel, ötletelés.
A szakmai gyakorlat meghatározó élmény, de ne ijedj meg. Ha elindultál egy úton, egy olyan programozási területen, amelyet nem szeretsz, a gyakornokságod után még változtathatsz!

Tanulmányok szekció az IT önéletrajzban

A tanulmányok felsorolása mindenképp fontos, ugyanis szükség van valamilyen oklevélre ahhoz, hogy dolgozhass a területen. Nem minden esetben fontos a diploma megléte, sokkal inkább az számít, hogy tényleg érts hozzá. Diploma megléte esetén nem is érdemes a középiskolai tanulmányokat beírni, esetleg akkor, ha ott is informatikus szakon voltál – ebben az esetben előnyt jelenthet.

A különböző céges vagy egyéb tanfolyamoknak pedig külön szekciót érdemes szentelni, arról bővebben lentebb olvashatsz.

A tanulmányaid megadásánál mindig add meg az elvégzett szak nevét, az iskola nevét, időtartamot, hogy mikor jártál oda, és a várost, ahol elvégezted. Ha pedig pályakezdő vagy, esetleg frissen végzett egyetemista, mindenképp sorold fel a tanulmányi átlagot (ha az 3.5 felett van), és a tantárgyaidat. Ebben az esetben a tantárgyak is kulcsszavak lehetnek, így ezzel kompenzálhatod a tapasztalat hiányát.

Példa

HELYES
Tanulmányok

Programtervező informatikus
Budapesti Műszaki Egyetem
2011. – 2015.
Budapest

Informatika szak, érettségi
Apáczai Csere János Gimnázium
2007. – 2011.
Budapest

Példa pályakezdők számára

HELYES
Mérnökinformatikus
Budapesti Műszaki Egyetem
2011. – 2015.
Budapest

Főbb tantárgyak:

 • valószínűségszámítás, diszkrét matematika, programozási paradigmák és programnyelvek, (HTML, Java, JavaScript, SQL) programtervezés, informatikai rendszerek felépítése, modellezése, analízise, megvalósítása,
 • Tanulmányi átlag: 3.7

it önéletrajz minta

Tippek, hogy kitűnjön az önéletrajzod

Az IT önéletrajz szakmai tapasztalat része azt mutatja meg a HR-es számára, hogy neked megvan a kellő tapasztalatod a pozíció ellátásához. Minden informatikus önéletrajzban megtalálható ez a rész, mert elengedhetetlen egy informatikus önéletrajzhoz.

Át kell majd olvasnod a meghirdetett állások leírásait, hogy mindegyiknek megfeleljen az önéletrajzod. Kezdd a szakmai tapasztalatokat azzal, hogy a legfrissebb munkádat felsorolod, majd legalább 5 eredményt vagy feladatkört is bemutatsz.

✒️ Megjegyzés: Ha most kezdenél el informatikusként dolgozni, és még nincs tapasztalatod, akkor a gyakornokságot és a személyes projekteket is ide írhatod. GitHub-on például bekapcsolódhatsz nyílt forráskódú projektekbe, így ezeket is beleírhatod majd a szakmai tapasztalaid közé.

Legjobb készségek és képességek, amelyeket érdemes beírni az IT önéletrajzba

Akár van informatikusi tapasztalatod, akár nincs, mindig sorold fel a készségeidet és képességeidet. Ajánlott mindig elolvasni az elvárásokat az álláshirdetésnél, és a szerint testreszabni azokat.

A legtöbb HR-es ATS rendszert használ, amely segítségével kiszűrik a jelentkezőket, és erre az álláshirdetésben megjelölt készségek és képességek által rejtett kulcsszavakat használja. Akárhogy is, ne írj be olyat, amihez valójában nem értesz, vagy amivel nem rendelkezel.

Rengeteg technikai tudásra van szükség egy informatikus munkához. Ezeken múlik, hogy milyen informatikusi pozícióra jelentkezel, hiszen rengeteg területe van.

Nézz meg néhány technikai tudást, amelyet hozzáadhatsz az önéletrajzodhoz, és a legtöbben meg is található:

 • Machine learning
 • Szoftverfejlesztés
 • Szoftvermérnök
 • Matematika
 • Adatelemzés
 • Statisztika
 • Kódolás, programozás
 • Problémamegoldás
 • Vezetés
 • Kommunikáció
 • Kritikus gondolkodás
 • Pontosság, precizitás
 • Kreativitás
 • Időgazdálkodás

A legtöbb informatikus jelentkezéshez érdemes a technikai tudást és ismereteket előre venni, és csak utána a különböző készségeket, de semmiképp se hagyd ki sose a felsorolásból.

A technikai tudás rész az IT önéletrajzban azokat a képességeket találod, amelyeket speciális tréningen és képzéseken, tanfolyamokon lehet elsajátítani, például:

 • Webfejlesztés
 • Machine Learning
 • Hálózat
 • Szoftvermérnök
 • Diszkrét matematika

A készségeid pedig az alábbiak lehetnek:

 • Jó kommunikációs készség
 • Jó szervezési készség
 • Csapatmunka és együttműködés
 • Kreativitás
 • Kíváncsiság

Sorolj fel minden olyan programozási nyelvet, amelyet ismersz

A különböző programnyelvek felsorolása nélkülözhetetlen egy jó informatikus önéletrajzban. Ez mindent informatikus hallgató önéletrajzhoz is szükséges, nem csak a szakmai tapasztalattal rendelkezők számára. Csak olyan nyelvet sorolj fel, amelyet ténylegesen ismersz, mert a HR-es kérdezni fog belőle, vagy tesztet írathat. 

Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy csak azokat a nyelveket sorold fel, amelyekre szükséged lesz a munka során.

HELYES
Példa

Innovatív webfejlesztő 3 év tapasztalattal az android applikációk fejlesztése területén. Java, PHP, C++ ismerete kisebb projektekhez. Megosztanám tapasztalataimat és képességeimet a JL Kft.nél.

Ezeket a programnyelveket általában beírják az IT önéletrajzba képességek nevű szekciójába, de máshova is beillesztheted őket.

Nézzünk meg néhány példát, amelyek segíthetnek megszerezni az álom IT munkádat:

 • JavaScript
 • Python
 • C++
 • C#
 • SQL
 • IOS
 • PHP

Mutasd meg az egyéb képzettségedet

Mutatunk is rögtön egy egyszerű tippet, hogy sikeres lehessen az álláskeresés. Más képzettségek megszerzése kiemelheti a tömegből az önéletrajzodat.

Azonban arra figyelj, hogy csak olyan képzéseket, tanfolyamokat írj bele, amelyek relevánsak ahhoz a pozícióhoz, amelyre jelentkezel, máskülönben nem igazán adnak további előnyt az informatikus önéletrajzodhoz.

Manapság már rengeteg technikai képzéshez hozzájutsz, de fókuszálj arra, ami értékesebbé teszi az informatikus önéletrajzodat, hogy még relevánssá tegye azt.

Példa

Képzettség

Cisco Hálózat Tervező Képzés (CCNA)
Cisco Hálózati Akadémia
2017. szeptember – 2018. március

Oracle Java Képzés
Oracle Képzőközpont
2019. március – 2020. március

Ahogy már olvashattad a cikkben, rengeteg képzés elérhető a piacon, ezért a legjobban illőt érdemes megtalálni, hogy megfeleljen a specializációdnak.

Néhány egyéb képzés, amelyet elvégezhetsz:

 • Cisco Certified Network Professional
 • Cisco Certified Design Professional
 • Microsoft Certified Solutions Associate
 • Microsoft Certified Solutions Developer
 • Professzionális Java Fejlesztő Program
 • Certified Information Systems Security Professional

A nyelvtudás – az angol az alapja mindennek!

A nyelvtudás sose maradjon ki az önéletrajzból – biztosan nem fogsz találni olyan önéletrajz mintát, amelyikben nincs benne a nyelvtudás felsorolva. Az IT terület, beleértve az összes programozási nyelvet mind angolul van, így az angol, legalább középszintű nyelvtudás elengedhetetlen. Emellett a legtöbb IT állás multinacionális cégeknél lehet találni, ahol pedig a céges kommunikáció nyelve is az angol.

Éppen ezért, ha eddig nem tetted volna meg, gyorsan sajátítsd el, hiszen alapeleme a szakmának!

A nyelvtudás felsorolása esetén ügyelj arra, hogy a nyelvtudás szintjét is megjelöld. Ez általában az alap-, közép- illetve felsőfok, de a tárgyalóképes nyelvtudás is elfogadott. Ez leginkább a közép- illetve felsőszint között helyezkedik el, amikor már a szaknyelvet is beszéled annyira, hogy akár mint IT projektmenedzser, a feladatok részleteiről, határidejéről is tudj tárgyalni.

Példa

HELYES
Nyelvtudás

Angol – tárgyalóképes nyelvtudás
Német – középszint

Legfontosabb tanulságok

A legjobb informatikus önéletrajz és a tökéletes motivációs levél sablon megléte is szükséges ahhoz, hogy jó informatikus önéletrajzod legyen, ugyanis még útmutatónk segítségével sem lesz könnyű elkészíteni azt.

Itt van számodra néhány tipp, amelyekkel biztosan kitűnik majd az IT önéletrajzod.

 • Keltse fel a HR-es figyelmét a szakmai bemutatkozód vagy a karriercél meghatározásod. Legyen rövid, precíz és minden fontos pont szerepeljen benne, hogy biztosan tovább olvassa informatikus önéletrajzodat a HR-es.
 • A munkatapasztalatok felsorolása legyen olyan lenyűgöző, amennyire csak lehetséges. Ne küldj sehova tapasztalat nélküli önéletrajzot, akár már dolgoztál a területen, akár nem, mert úgy kisebb az esélye, hogy elolvassák.
 • Mindig szabd személyre a megjelölt pozícióhoz és az elvárásokhoz mérten.

Gyakran Ismételt Kérdések

Lehet diploma nélkül informatikus állást szerezni?

Az IT állások inkább a technikai tudást részesítik előnyben, mintsem az iskolai végzettséget, de vannak olyan cégek, ahol elvárás a diploma megléte. A leggyakoribb elvárás a mérnökinformatikus és a programtervező informatikus szak elvégzése.

Az adatbeviteli ügyintéző munka jól nézhet ki egy informatikus önéletrajzban?

Természetesen feltüntetheted az adatbeviteli ügyintéző munkádat, hogy ezzel is alátámaszd a készségeid és képességeid meglétét, mint amilyen a precizitás és pontosság. Ha tech cégnél, vagy az informatika területén dolgoztál ebben a pozícióban, akkor előnyt jelenthet a többi jelölttel szemben.

Szoktak kérni kísérőlevelet az informatikus önéletrajz mellé?

Igen, a motivációs vagy kísérőlevél általában elvárás. Emellett akkor is érdemes küldeni, ha nem kérnek, mert ezzel is előnyre tehetsz szert.

Milyen hosszú legyen az IT önéletrajz?

Egy oldalnak elegendőnek kell lennie. A legtöbb HR-es mindössze 10 másodpercet szán az önéletrajzok átolvasására,  és sokan közülük eleve kizárják azokat, amelyek hosszabbak, mint egy oldal. A sablonok között sem találsz ennél hosszabbat!

Hogyan fognak felvenni tapasztalat nélkül informatikus gyakornoknak?

Úgy vehetnek fel, hogy elküldöd az informatikus gyakornoki önéletrajzot egy HR-esnek. Az önéletrajz minta segíthet abban, hogy tökéletes legyen a sajátod is. Emellett releváns saját vagy iskolai projekteket írd bele a szakmai tapasztalatok részbe, hogy ezzel növelhesd az esélyeidet arra, hogy felvegyenek.