Légiutas-kísérő önéletrajz – Hogyan emelkedj a magasba?

A légiutas-kísérő, vagyis stewardess egy igazi ritkasággal kecsegtető szakma - az állandó utazással. Mindamellett, hogy számtalan külső és fizikai elvárásnak kell megfelelni, általában az sem mindegy, hogy hogy bírja valaki a korán kelést és a késői fekvést.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
1 vásárlói értékelésből

Előbbi inkább a fapados légitársaságoknál jellemző, ahol a 6 órási indulásra már a légiutas-kísérő feladata, hogy friss és összeszedett legyen.

Nagyobb légitársaságoknál a csodálatos és egzotikus országok látványa azonban kárpótolhat, azonban a bejutás rettentően nehéz. Mindemellett elengedhetetlen egy tökéletes önéletrajz megírása, ami megmutatja, hogy mennyi mindenre képes vagy.

Tartalomjegyzék

Stewardess önéletrajz minta

A stewardessek önéletrajzának angol nyelven kell elkészülnie. Lássuk, hogyan kell megírni.

Alexa Kecso
Flight Attendant
Cell phone: +3630/555-3333
Email: alexa.kecso@gmail.com
LinkedIn: www.linkedin.com/in/alexakecso
Address: Budapest, HU
Height: 172 cm
Eye color: blue
Hair color: light brown
Non-smoker
No tattoo or piercing

Summary
People-oriented and enthusiastic flight attendant with 6+ years of experience in providing excellent customer service to the passengers. Safety and sanitizing skills, in-flight sales managing and performing on-boarding duties in compliance with the Company policies. Main focus on safety and health and equipped in first-aid and medical emergency skills.

Experience

Flight Attendant/Stewardess
Ryanair
07/2017 – Present
Budapest, HU

 • Explaining the safety equipment, usage and regulation to the travelers in compliance with the regulations and the Company policy.
 • Handling cash and POS terminal and managing in-flight sales.
 • Successfully developing a loyalty program which increased the in-flight sales by 67%.
 • Providing help and support for the customers and resolving conflict with client focused work ethic.
 • Flown in over 3000 hours.

Flight Attendant
Wizz Air Hungary Ltd.
03/2016 – 07/2017
Budapest, HU

 • Conducting pre-flight and on-board safety checks of cabin emergency equipment, and maintaining the safety regulations for the passengers.
 • Providing excellent communication and guidance for the passengers.
 • Handling in-flight sales and managing cash.

Education 

Flight Attendant
EFEb Oktatási Központ
08/2015 – 07/2016
Budapest, HU

First-Aid Certification
Magyar Vöröskereszt
06/2015 – 07/2015
Budapest, HU

SAT
Geza Kiss High School
2011 – 2015
Budapest, HU

Skills

 • Enthusiastic, friendly and kind
 • High stress tolerance
 • Excellence communication skills
 • Excellent problem solving skills
 • “Can do” attitude
 • Customer focus
 • First – Aid certified
 • Medical emergency certified
 • Sales knowledge
 • Swimming

Languages skills

Hungarian – Native
English – Full professional proficiency
German – Working professional proficiency

Achievements
Flown over 3000 hours in Europe.

cv Légiutaskísérő

Stewardess foglalkoztatottság

A légiutas-kísérő élete nemcsak utazgatásokból áll. Kemény fizikai munka is, aminek már az álláshirdetésben is hangot ad. Álláshirdetést a hagyományos álláskereső portálokon nem találunk, közvetlenül a kinézett légitársaságokhoz érdemes jelentkezni. A légiutas-kísérő tanfolyam elvégzése kötelező, valamint elengedhetetlenek olyan képességek, mint az úszás, túrázás, alkalmazkodóképesség, rugalmasság. Előfordulhat ugyanis, hogy a gép indulása előtt (olykor hajnali háromkor) szólnak, hogy lebetegedett egy kolléga, így helyette kell menni.

A körülbelül 2000 órás tanfolyam elvégzése után, amennyiben megfelelsz minden kitételnek, akkor jelentkezhetsz állásra. A feltételek minden légitársaságnál változnak, de az biztos, hogy a fapados légitársaságoknál nettó 400.000 forint körül kereshetsz, az Emirates vagy egyéb magasabb árkategóriában akár a nettó 700.000-800.000 forintot is megkeresheted.

Felvétel szinte állandóan van, és évente többször is tartanak nyílt napokat a légitársaságok, így érdemes először ott kapcsolatba lépni velük. A személyes ismeretség ugyanis mindig előnyt jelent.

Stewardess követelmények

Ejtsünk néhány szót a stewardess követelményekről, mielőtt megírjuk az önéletrajzot. Kinézetnél változó, hogy milyen magas hölgyeket preferálnak, általában 160-188 cm közötti magasság a megfelelő. Fontosabb azonban, hogy 210 cm magasra, nyújtózkodás nélkül fel tudj érni. Minimum az  angol nyelvtudás felsőfokon kötelező , de inkább több nyelven is beszélj. Úszás esetén 25-50 métert kell tudnod megállás nélkül, kifulladás nélkül úszni, valamint tovább küldhetnek különböző kiképző, túlélő tréningekre. Sok helyen pedig azt is meghatározzák, hogy maximum 60 percnyire lakj a reptértől, a már említett hirtelen behívások miatt.

Emellett előírás a kontyba fogott haj, matt rúzs és szempillaspirál használata, kedvesség, barátságosság és lelkesedés, vevőorientált hozzáállás. Etikai bizonyítvány és egészségügyi igazolás megléte is előírás. A látható tetoválás és piercing megléte pedig azonnali kizáró ok, hiszen nem szabad, hogy látszódjanak az egyenruhában.

Hogyan írjunk légiutas-kísérő önéletrajzot?

A légiutas-kísérő önéletrajz esetén is a legfontosabb, hogy könnyen átlátható, olvasható legyen és a professzionalizmust sugallja. Sokkal több személyes adat (például magasság) kerül bele, és inkább az előírt képességek vannak hangsúlyban.

A hagyományos betűtípus használata ajánlott, mint a Calibri, Arial és Times New Roman, valamint a 11-12-es betűméret. Egy oldal terjedelmű legyen, szekciókkal elválasztva, és mindig tökéletes legyen a helyesírás. A légiutas – kísérő esetén még annak az elvárásnak is meg kell felelni, hogy  mindig angol önéletrajzot kérnek! 

A stewardess önéletrajz elrendezése

Az önéletrajz elrendezését minden esetben a sablon határozza meg. Légiutas-kísérőként használhatsz kissé kreatívabb, színesebb sablont, mint a Rotterdam, Budapest és a Riga önéletrajz sablon. Gondolj az önéletrajzodra úgy, hogy lényegében életeket bíznak rád – ezt a felelősséget kell megmutatni.

Másik fontos szempont a sablon kiválasztásánal és az önéletrajz megírásánál, hogy hány év szakmai tapasztalattal rendelkezel. Amennyiben pályakezdő vagy, nincs szakmai tapasztalatod, akkor a funkcionális önéletrajz típust ajánljuk. Ez a készségeidre, képességeidre helyezi a hangsúlyt, tekintet nélkül arra, hogy azokat hol szerezted. Ebben az esetben a munkatapasztalatokat összefoglaló szekció ki is kerülhet az önéletrajzból. Ha viszont már több éves szakmai tapasztalattal rendelkezel, akkor mindenképp a klasszikus önéletrajz típust ajánljuk.

A szekciókat mindig érdemes nagyobb betűtípussal és vastagabb betűvel jelölni, és ezek legyenek benne:

 • Személyes adatok, elérhetőség
 • Profil, szakmai bemutatás, karriercél meghatározás
 • Munkatapasztalat
 • Tanulmányok, képzések
 • Készségek, képességek
 • Egyéb képesítések
 • Nyelvtudás
 • Eredmények
 • Hobbi, érdeklődés kör

Arra azonban mindenképp figyelj, hogy a készségek és a nyelvtudás kerüljön előtérbe, mert azokra vonatkozik a legtöbb elvárás!

Kezdd az önéletrajzot a személyes adatokkal

A légiutaskísérő esetén a legtöbb információt a személyes adatok tartalmazzák, ugyanis ebben az esetben sokkal több mindent kell megadni, mint más foglalkozások esetén:

 • Név
 • Pozíció
 • Telefonszám
 • Email cím
 • Lakcím
 • Születési idő, hely
 • LinkedIn elérhetőség
 • Magasság
 • Szemszín, hajszín
 • Dohányzó, nemdohányzó
 • Tetoválás és piercing van-e

Ez így néz ki tehát:

HELYES
Alexa Kecso
Flight Attendant
Cell phone: +3630/555-3333
Email: alexa.kecso@gmail.com
LinkedIn: www.linkedin.com/in/alexakecso
Address: Budapest, HU
Height: 172 cm
Eye color: blue
Hair color: light brown
Non-smoker
No tattoo or piercing

Lehetőleg emeld ki nagyobb és vastagabb betűvel a nevedet, és mindig saját telefonszámot, illetve email címet adj meg. Utóbbi esetén pedig kerüld a hosszú, vicces, értelmetlen email címet, inkább a vezeték-, illetve a keresztnevedből készíts egyet, hogy profinak tűnj.

Kell-e fényképet mellékelni az önéletrajzhoz?

A fénykép csatolása a légiutas-kísérő önéletrajzban kötelező, hiszen kinézet és megjelenés alapján is szűrnek. Ha nem vagy első látásra barátságos, kedves, és felelsz meg a kinézetre vonatkozó elvárásoknak, akkor biztosan nem jutsz tovább. Arról, hogy hogyan legyen tökéletes a fotó, ide kattintva olvashatsz.

💡Tény: A fénykép csatolását írják is légitársaságok honlapján, tehát semmiképp ne maradjon le.

Szakmai összegzés, bemutatkozás megírása – nem lehetetlen feladat!

A szakmai összegzés célja, hogy néhány mondatban és sorban összefoglalja a karrieredet és azt, hogy milyen munkaerő, kolléga vagy. A képességeket, készségeket, eredményeket kell itt igazán megmutatni, kiegészítve néhány feladatkörrel. Ennek oka, hogy ezek kulcsszóként használatosak, vagyis, ha nem találhatók meg az önéletrajzodban, biztos, hogy nem jutsz tovább. Ha tudod, számokkal támaszd alá az eredményeidet, valamint mesélj a motivációdról! A hossza pedig ne legyen több, mint 3-4 mondat.

👉  Mindig nézd meg az álláshirdetés leírását ahhoz, hogy megtaláld a kulcsszavakat!
HELYES
Summary
People-oriented and enthusiastic flight attendant with 6+ years of experience in providing excellent customer service to the passengers. Safety and sanitizing skills, in-flight sales managing and performing on-boarding duties in compliance with the Company policies. Main focus on safety and health and equipped in first-aid and medical emergency skills.

Az alábbi összefoglaló semmiképp sem jó, hiszen azonnali elvárásokat támaszt a munkaadóval szemben.

HELYTELEN
Summary
Precise and knowledgeable flight attendant with 4 years of experience, with a passion to travel to egzotic countries and meeting new cultures.

Karriercél meghatározás pályakezdők részére

A karriercél meghatározás a pályakezdők részére ajánlott, akik még csak most szeretnének elhelyezkedni a szakmában. Ebben az esetben ugyanis még nincs szakmai tapasztalatod, így feladatokról nem tudsz beszámolni, ellenben szakmai tudással, képességekkel és motivációval már rendelkezel! Ezekről érdemes mesélni, mindemellett pedig erősen ajánlott a funkcionális önéletrajz típus használata.

HELYES
Objectives
Enthusiastic, people-oriented flight attendant with customer focus. My objective is to provide excellent customer travel experience in accordance with the compliance of the Company policy. Able to swim, to form new relationships, and equipped with first-aid and emergency medical skills.

Az alábbi példát pedig nem ajánljuk, mert nem mutat meg semmit a képességekből és eredményekből.

HELYTELEN
Objectives
Main objectives to travel to egzotic places, meeting new people and to provide excellent travel experience for the customers.

cv Légiutaskísérő

Szakmai tapasztalat szekció a légiutas-kísérő önéletrajzban

A szakmai tapasztalat megléte meghatározó az önéletrajzban, de nem elengedhetetlen feltétel! Nagyon fontos, hogy mindig add meg az előző légiutas társaság nevét, valamint azt is, hogy milyen feladataid voltak. A feladatok felsorolása esetén szintén útmutató lehet maga az álláshirdetés.

Képzés vagy tapasztalat? Melyik a fontosabb?

képzés vagy végzettség akkor fontos, ha még szakmai tapasztalat híján vagy. Ebben az esetben válaszd a funkcionális önéletrajz típust, így nem is szükséges az, hogy benne legyen a szakmai tapasztalat szekció, hiszen önéletrajz szerkesztőnkben egy mozdulattal ki tudod azt törölni. Ha azonban már van néhány év szakmai tapasztalatod a területen, mindenképp az kerüljön az első helyre, hiszen az lesz a hangsúlyos!

Szakmai tapasztalat seniorok részére

A szakmai tapasztalatot mindig fordított időrendi sorrendben írd, vagyis, a jelenlegi vagy legutóbbi munkahelyeddel kezdd a felsorolást. Innen haladj időrendben visszafelé. Írd fel a pozíciót, a légitársaság nevét, hogy mikor dolgoztál ott, valamint a város és ország nevét. Utóbbi azért fontos, hogy lássák, hogy eddig itthon éltél, vagy külföldön.

Ezután pedig néhány bulletponttal sorold fel, hogy pontosan milyen feladataid voltak. Ezek minél jobban hasonlítanak a megpályázott pozícióban leírtakra, annál jobb! Használj  számokat és eredményeket, például, hogy milyen értékelést kaptál az utasoktól.

HELYES
Experience

Flight Attendant/Stewardess
Ryanair
07/2017 – Present
Budapest, HU

 • Explaining the safety equipment, usage and regulation to the travelers in compliance with the regulations and the Company policy.
 • Handling cash and POS terminal and managing in-flight sales.
 • Successfully developing a loyalty program which increased the in-flight sales by 67%.
 • Providing help and support for the customers and resolving conflict with client focused work ethic.
 • Flown in over 3000 hours.

Flight Attendant
Wizz Air Hungary Ltd.
03/2016 – 07/2017
Budapest, HU

 • Conducting pre-flight and on-board safety checks of cabin emergency equipment, and maintaining the safety regulations for the passengers.
 • Providing excellent communication and guidance for the passengers.
 • Handling in-flight sales and managing cash.
Mindezek mellett az is jól jöhet, ha már van valamilyen előző munkakörből szerzett tapasztalatod, és az is vevőközpontú, például ügyfélszolgálati vagy sales munka. Érdemes ebben az esetben a kombinált önéletrajz formátumot használni.
HELYES
English Speaking Customer Representative
Compucenter Ltd.
10/2019 – 11/2021
Budapest, HU

 • Handle and coordinate daily operations related to customer orders & implement associated process changes.
 • Undertake all aspects of customer order management: order entry, order book maintenance, order confirmations, order changes, deliveries – communicate associated information to customers.
 • Handle and analyze all customers complaints, identify root cause and process development areas, make sure that lessons learnt are used for process developments.
 • According to customer evaluation, the customer satisfaction is at 98%.

Szakmai tapasztalat pályakezdők részére

Pályakezdők esetén ugyanúgy érdemes lehet bármilyen diákmunkát beírni, amelynek köze volt az ügyfélszolgálathoz, vevőorientált hozzáálláshoz, így akár a bolti eladó munkát se hagyd ki. Amennyiben pedig egyáltalán nem rendelkezel semmilyen munkatapasztalattal, akkor egyszerűen csak hagyd ki ezt a szekciót, és egyensúlyozd a készségeiddel, képességeiddel.

Tanulmányok megjelenítése a légiutas-kísérő önéletrajzban

A légiutas-kísérő önéletrajz minta is mutatja, hogy alapvető elvárásként a középszintű érettségi a feltétel. Emellett előnyt jelent további, specializált stewardess képzés, de a négykörös interjú után biztosítanak néhány napos tréninget is a légitársaságok, aminek elvégzése kötelező. A diploma egyáltalán nem feltétel, de biztos, hogy előnyt jelent valamilyen nyelvi, vagy marketing, esetleg sales vagy turisztikai diploma megléte. A  tanulmányokat fordított időrendi sorrendben írd .

Kezdd a felsorolást a szak nevével, az iskola nevével, majd, hogy mikor végezted el, és végül azt, hogy hol. Amennyiben egyéb tanfolyamaid is vannak, például elsősegély tanfolyam, azt is nyugodtan írd ide.

HELYES
Education

Flight Attendant
EFEb Oktatási Központ
08/2015 – 07/2016
Budapest, HU

First-Aid Certification
Magyar Vöröskereszt
06/2015 – 07/2015
Budapest, HU

SAT
Geza Kiss High School
2011 – 2015
Budapest, HU

Legjobb készségek és képességek a légiutas-kísérő önéletrajzban

A készségek és képességek azok, amelyekből sosem elég egy légiutas-kísérő önéletrajzában. Láthatod az önéletrajz mintában is, hogy itt  legalább 6-8 készségek és képességet érdemes felsorolni , és ezek között vannak személyiségjegyek és technikai tudás is. Minden esetben olvasd el az álláshirdetés leírását, mielőtt leírod magadról ezeket. A kulcsszavak ugyanis mindig megjelennek a készségek és képességek formájában, így használd az álláshirdetésben találtakat. Sose írj viszont bele olyat, ami nem igaz rád!

A soft skillek, vagyis személyiségjegyek

A személyiségjegyek, másrészt soft skillek azok, amelyek a munkamorált, motivációdat, munkához való hozzáállást és a csapatba való beilleszkedést mutatják meg. Ezek kulcsfontosságúak és meg vannak határozva az álláshirdetésben, így az ott találtakat írd be (természetesen csak abban az esetben, ha igaz rád). Ide tartoznak az alábbiak, amelyeket általában kérnek a stewardess álláshirdetésekben:

Skills

 • Enthusiastic, friendly and kind
 • High stress tolerance
 • Excellence communication skills
 • Excellent problem solving skills
 • “Can do” attitude
 • Customer focus
 • Altruism
 • Precise
 • Hardworking
 • Adaptive

A hard skillek, vagyis a technikai tudás

A technikai tudás, vagy szakmai tudás az, amit megtanítanak a képzéseken és tanfolyamokon. Nagyon fontos, hogy ezekkel is tisztában legyél, ugyanis ezekből is szükség van néhányra az önéletrajzban.

Skills

 • First – Aid certified
 • Medical emergency certified
 • Sales knowledge
 • Swimming
 • Cabin Maintenance and Use
 • English full proficiency

A nyelvtudás kötelező a légiutas-kísérő önéletrajzban

A nyelvtudás minden esetben elengedhetetlen stewardess önéletrajzból. Az angol felsőfokú nyelvtudás alapkövetelmény, és emellett a legtöbb esetben valamilyen plusz nyelv ismerete is kötelező. Ez a légitársaságtól függően változik. Az Emirates esetén például az arab nyelv ismerete jelent előnyt, a Ryanair és Wizzair esetén pedig bármilyen európai nyelv ismerete, hiszen csak Európán belül közlekednek a gépek.

A nyelvtudás szintjét is mindig kötelező megadni, ami lehet limited professional proficiency (társalgási szint), working professional proficiency (ez körülbelül a szakmai középfoknak felel meg), valamint full professional proficiency, vagyis felsőfok. Emellett az anyanyelvet (native) is mindig add meg!

HELYES
Languages skills

Hungarian – Native
English – Full professional proficiency
German – Working professional proficiency

További szekciók – hobbi és érdeklődés, valamint elismerések, eredmények

Ahhoz, hogy kitűnjön az önéletrajz, további szekciókat is érdemes lehet megadnod. Ezek közül a legajánlottabbak az eredmények, valamint a hobbi, érdeklődési kör megadása.

Eredmények a légiutas-kísérő önéletrajzban

Az elismerésekből és eredményekből sosem lehet elég! Ide kerülhet az, hogy már hány órát repültél, ha hónap dolgozója voltál, vagy ha valamilyen elismerésben részesültél. Ezt egyszerűen, 1-2 mondattal bemutathatod.

HELYES
Achievements
Flown over 3000 hours in Europe.

Hobbi, érdeklődési kör

A hobbi és érdeklődési kör megadása előnyt jelenthet, főleg, ha az tükrözi a személyiséget, amelyet elvárnak. Például az olvasás, filmezés megadása nem biztos hogy előnyt jelent, hiszen inkább azt várják a légiutas-kísérőktől, hogy aktívabbak legyenek. Például a különböző kultúra és gasztronómia megismerése, úszás, kirándulás, túrázás inkább képviselő azt, amit a légitársaságok keresnek.

HELYES
Hobbies, interests

Swimming
Hiking
Sightseeing

Az önéletrajz szerkesztőnkben mindehhez ikonokat is hozzá rendelhetsz, ezzel izgalmasabbá és könnyebben átláthatóvá téve a felsorolást!

Összefoglalás – kulcspontok a tökéletes légiutas-kísérő önéletrajz elkészítéséhez

Ahogy az önéletrajz minta is mutatja, nagyon fontos, hogy könnyen átlátható és olvasható legyen az önéletrajzod. A hagyományos betűtípus használata és egy jól megválasztott fotó elengedhetetlen ahhoz, hogy a lehető legjobb benyomást érd el. Emellett mindig angolul kérik az önéletrajzot a légitársaságok! 

 • Mindig szerepeljenek az elérhetőségeid, munkatapasztalatod és a tanulmányaid, valamint a képességek, készségek, nyelvtudás és egy ütős szakmai összegzés vagy karriercél meghatározás. További szekcióként használhatod az eredményeid, vagy érdeklődési kör megadását is.
 • Minden adatod pontos legyen, a szakmai összegzés kerüljön rögtön az elérhetőségek alá.
 • Az olyan plusz adatokat se felejtsd el, mint a magasság, dohányzás, szemszín, hajszín, tetoválás vagy piercing megléte.
 • A szakmai összegzésben mindössze 3-4 mondatban fogalmazd meg, miért te lennél a legjobb választás. A karriercél meghatározás megírása esetén pedig a fókusz a motiváción és a céljaidon legyen.
 • Mind a tapasztalatok, mind a tanulmányok esetén használd a fordított időrendi sorrendet, és először a pozíció vagy szak nevét, vagy az intézmény nevét írd fel. Alá kerülhet a kezdés és végzés éve, majd a város neve.
 • A nyelvtudás esetén annak szintjét is jelöld meg, és minden beszélt nyelvet sorolj fel.
 • A képességeid közül 6-8-at sorolj fel, fele-fele arányban soft, illetve hard skilleket. Itt inkább azt nézd meg, hogy mi az, ami elvárásként szerepel az álláshirdetésben!

Gyakran Ismételt Kérdések

Hogyan zajlik a felvételi folyamat légiutas-kísérőként?

Az önéletrajz benyújtása után egy nyílt napra hívnak be, vagy mehetsz oda akár elsőként is, ahol prezentálják az elvárásokat. Ezután még 3-4 interjúra lehet számítani, majd egy képzésen veszel részt. Ezek elvégzése után pedig gyakorlott légiutas-kísérők mellett kezdődik meg a betanulási időszak.

Milyen hosszú legyen a légiutas-kísérő önéletrajz?

Az önéletrajz hosszúsága lehetőleg ne lépje át az egy oldal terjedelmet. Ha több, mint 15 év szakmai tapasztalattal rendelkezel, akkor csak eddig a 15 évig menj vissza időben, máskülönben nem fogod tudni tartani az 1 oldal hosszúságot.

Milyen beosztásban dolgoznak a légiutas-kísérők?

Ez leginkább attól függ, hogy milyen légitársaságnál helyezkedsz el. Ha fapados társaságnál, akkor általában a hajnali 6 órás géppel indulsz, majd délután vissza is érkezel, ahogy fordul a gép. Hosszabb utakra viszont teljesen kiszámíthatatlan, ezért elengedhetetlen a rugalmasság és az alkalmazkodási képesség.

Milyen magasnak kell lenni, ha stewardess szeretnék lenni?

A magasság attól függ, melyik légitársaságnál szeretnél dolgozni. A Ryanair esetében 157-188 cm közötti magasság a preferált, a Wizzair-nél 165, férfiak esetén legalább 175 cm magasnak kell lenni. Az Emirates esetén pedig legalább a 160 cm magasságot kell elérni. Fontosabb azonban, hogy felérj 210 cm magasságba, hogy tudj segíteni az utasoknak felpakolni. Emellett pedig utóbbi esetén 21 év az alsó korhatár!