Mérnök motivációs levél

A megpályázott állás megszerzéséhez az önéletrajz mellett motivációs levelet is kell küldenünk a legtöbb munkahelyre. A motivációs levél írását sokan nyűgnek érezzük, hiszen sok idő megírni, és sokszor tanácstalanok is vagyunk. Felvetődik a kérdés: miről írjak egy oldalt?

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
1 vásárlói értékelésből

Ráadásul haszontalannak is érezhetjük, hiszen hiába küldözgetjük a motivációs leveleket, a HR-sek válaszra sem méltatnak minket. Ez pedig kiábrándultsághoz, motiváció vesztéshez vezet, hiszen azt gondoljuk, hogy hiába írjuk fáradhatatlanul, ha az interjúig sem jutunk el. Ideje tehát megtanulni olyan motivációs levelet írni, ami azonnal elrepít az interjúig! Részletes útmutatónk, példáink és motivációs levél minta segítségével mutatjuk be, hogyan szerezd meg álmaid állását!

Tartalomjegyzék

Mérnök motivációs levél minta

Címzett
Ramu Aladár
Vezető Villamosmérnök
Marketer Kft.
1009, Budapest, Kapa utca 45.

Feladó
Lövész Salamon
1115, Budapest, Kiss Géza utca 23. 1/4
lovesz.salamon@gmail.com
+3630/222-1111

Tisztelt Ramu Aladár!

Lövész Salamon vagyok és az Allasokaneten.hu oldalon talált Gépészmérnök állásra szeretnék jelentkezni. Jelenleg 4 éve Gépészmérnökként dolgozom, azonban szeretnék a karrieremben előre lépni, és úgy gondolom, hogy a Marketer Kft. rendelkezik azzal a lendülettel, szemléletmóddal, amelyet én is képviselek a munkám során.

Magyarországon elismert cégnél, az Auto Vállalatnál dolgozom 4 éve, mint Gépészmérnök. A Debrecen Egyetem gépészmérnöki diploma megszerzése után helyezkedtem el, és feladataim közé tartozik az új termékek fejlesztése, prototípus gyártáshoz kapcsolódó tesztek, vizsgálatok elvégzése, analízisek elvégzése, az eredmények kiértékelése, jelentések készítése. A karrier során elsajátítottam a precizitást, mindemellett csapatjátékos attitűd jellemez, miközben az önálló döntéshozatalra is képes vagyok. A kiemelkedő teljesítményért nem egyszer jutalmat, elismerést kaptam, például két évvel ezelőtt az Év Junior Munkatársa díjat is elnyertem. Az alvállalkozókkal való egyeztetések során nem egyszer sikerült 10-20 százalékos költségcsökkentést elérnem. Az analíziseim 0 százalékos hibapontosak, a jelentéseim a visszajelzések során átfogók és érthetőek.

Célom hogy egy nagynevű nemzetközi cégnél dolgozhassak, ezért az elmúlt évben megszereztem a felsődokú angol és középszintű német nyelvvizsgám. Ambícióm hajt afelé, hogy kiemelkedőt alkothassak a munka terén, és hogy idővel senior gépészmérnökké válhassak, akit magabiztosan kereshetnek tanácsért, szakvéleményért a junior munkatársak.

A cég honlapját megtekintve úgy érzem, hogyazt az innovatív szemléletmódot képviselem, amelyet Önök is, így remélem hogy adnak lehetőséget egy személyes bemutatkozásra is. Amennyiben bármilyen kérdésük van, kérem, keressen az elérhetőségeim egyikén, szívesen rendelkezésükre állok.

Tisztelettel,
Lövész Salamon
lovesz.salamon@gmail.com
+3630/222-1111

2022.01.02.

Mi a motivációs levél célja?

Ahogy a motivációs levél minta is mutatja, a motivációs levél célja az önéletrajz kiegészítése, hogy az abból kimaradt információk is elérhetővé váljanak a HR-es számára. A pályázó személyiségéről, karrieréről, képességeiről és készségeiről mutat meg többet, eredményekkel és konkrét példákkal alátámasztva.

A motivációs levél tehát nemcsak összefoglalja mondatokban is az önéletrajzot, hanem árnyalja is azt. Bemutathatod konkrét munkahelyi példákon keresztül a különböző képességeidet, például, hogy milyen a konfliktuskezelési képességed, vagy stressztűrésed. A legfontosabb, hogy ebben a 0,5-1 oldalas dokumentumban be tudd bizonyítani, hogy nyitott, toleráns személyiség vagy, aki önállóan és csapatban is jól dolgozik, valódi szakember. Emellett pedig a lelkes, pozitív és motivált oldaladat kell megmutatni, hogy meggyőzd a munkáltatót, hogy erre a pozícióra csak te lehetsz a jó választás.

Motivációs levél és kísérőlevél – egy és ugyanaz?

A motivációs levél egy olyan dokumentum, amely részletezi a karrieredet, míg a kísérőlevél az az email, amelyet a jelentkezéshez írsz meg. A kísérőlevélbe kell becsatolni a motivációs levelet és az önéletrajzot is. Mindössze 3-5 mondatból áll, és ha többet szeretnél megtudni róla, akkor ide kattintva találsz részletes útmutatót, példákkal és mintákkal.

A motivációs levél megjelenése

A motivációs levél titka abban rejlik, hogy könnyen olvasható és hiteles. Tehát mondatokban fogalmazz, erős állításokkal, amelyek remekül megmutatják az erősségeidet, elért sikereidet, eredményeidet. Legalább 4-5 bekezdésre tagold, hogy könnyű legyen olvasni.

Emellett célszerű, hogy hasonlítson a mérnök önéletrajzhoz, hiszen így egy olyan dekoratív csomag részévé válik, amelynek darabjai illenek egymáshoz. Ez azt jelenti, hogy ha egyfajta betűtípust és színeket használtál az önéletrajzban, akkor ugyanezeket használd a motivációs levélben. Ez a legegyszerűbb, ha ehhez online önéletrajz szerkesztőt használsz.

Mindenképp olyan hagyományos betűtípust válassz, amely könnyen olvasható. Ezek az Arial, Calibri, Times New Roman, betű nagyságra pedig a 11-12-es javaslunk. Ennél kisebb ne legyen, mert akkor nem lehet elolvasni.

A motivációs levél felépítése

A motivációs levél legfontosabb része, hogy meggyőző legyen. Ezt úgy éred el, hogy betartod a tradicionális levél formai alakját, majd kiegészíted a legfontosabb készségekkel és képességekkel. A formai alak azt jelenti, hogy van címzettje és feladója, dátumozással ellátva, majd megszólítás, és következik a bemutatkozás, motivációd, szakmai tapasztalatod elmesélése. Végül pedig a zárás, elköszönés és aláírás.

A bekezdések tartalma:

 • Bemutatkozás, jelentkezés módja, hol találtad a jelentkezést, mi a motivációd.
 • Az önéletrajz összefoglalása, benne a szakmai tapasztalat, eredmények, tanulmányok.
 • Motiváció, milyen értéket tudnál nyújtani a cégnek.
 • Személyes tulajdonságok, értékek.
 • Zárás, elköszönés.

Lássunk is hozzá!

A címzett és feladó megadása

A címzett azt jelenti, hogy megadod a címzettet, akinek küldöd a levelet, majd a feladót, vagyis a te adataidat. A címzett esetén szükség lesz a névre, beosztásra, cég nevére, iroda címére. A feladó esetén pedig szükséged lesz a nevedre, email címedre, telefonszámodra és lakcímedre. Ez így fog kinézni:

HELYES
Címzett
Ramu Aladár
Vezető Villamosmérnök
Marketer Kft.
1009, Budapest, Kapa utca 45.

Feladó
Lövész Salamon
1115, Budapest, Kiss Géza utca 23. 1/4
lovesz.salamon@gmail.com
+3630/222-1111

A fenti példa egy nagyon ideális eset, amikor ismered a címzettet. A legtöbb esetben viszont nem fogod tudni, ki olvassa a leveledet, mert még mindig ritka, hogy szerepeljen ez az információ az álláshirdetésben. Ebben az esetben ezeket használhatod:

HELYES
Címzett
Marketer Kft.
1009, Budapest, Kapa utca 45.

Címzett
HR osztály
Marketer Kft.
1009, Budapest, Kapa utca 45.

Kezdd a megszólítással!

Ahogy a kísérőlevél esetén is, itt egy megszólítással kezdődik a szöveg. Amennyiben itt is tudod, kinek írod a levél, egyszerű dolgod van, hiszen a Tisztelt megszólítás után a teljes neve következik. Ha azonban nem, akkor a további verziók elfogadottak:

 • Tisztelt Mérnök Gábor!
 • Tisztelt Hölgyem/Uram!
 • Tisztelt HR!
 • Tisztelt Marketer Kft.!

A motivációs levél kezdése, a bemutatkozás

A motivációs levél kezdése az a 2-3 mondat, amelyben bemutatkozol, és elmondod, hol találtad az állást és miért jelentkezel rá. Nyugodtan mesélj arról is, hogy mi keltette fel az érdeklődésedet az álláshirdetésben, miért szeretnéd megpályázni a lehetőséget, esetleg, mitől érzed magad ideális jelöltnek.  Itt még nem elvárás, hogy túl kreatív legyél ! Ez a motivációs levél felütése, ez hívja fel a motivációs levélre a figyelmet.

HELYES
Tisztelt Márkó Géza!

Doves László vagyok és az Allasokaneten.hu oldalon talált Gépészmérnök állásra szeretnék jelentkezni. Jelenleg Gépészmérnökként dolgozom, azonban szeretnék a karrieremben előre lépni, és úgy gondolom, hogy a Marketer Kft. rendelkezik azzal a lendülettel, szemléletmóddal, amelyet én is képviselek a munkám során.

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Az Allasokaneten.hu oldalon meghirdetett Java Fejlesztő pozícióra szeretnék jelentkezni. Jelenleg 6 év szakmai tapasztalattal rendelkezem villamosmérnök területen, ezért úgy gondolom, rendelkezem azokkal a képességekkel, amelyekre szükség van az állás betöltéséhez.

De akár ennyi is megfelelő:

HELYES
Tisztelt Hölgyem/Uram!

Lakás Márton vagyok, és szeretnék az Allasokaneten.hu oldalon meghirdetett Senior Villamosmérnök pozícióra jelentkezni.

A motivációs levél fő része

Ha már felhívtad magadra a figyelmet, következhet a motivációs levél fő része. Ezt nevezzük az önéletrajz törzsének, ugyanis itt győzöd meg a munkáltatót arról, hogy te vagy az a mérnök, akit keresnek. Ehhez nem elég, ha felsorolod a azokat az a meghirdetett álláshoz kapcsolódó szakmai tapasztalatot, feladatköröket – azt már megtetted az önéletrajzban. Eredményeket, konkrét munkahelyi példákkal alátámasztva nevezz meg, mesélj a motivációdról, a cég víziójáról, amivel egyetértesz. Itt kerülnek felsorolásra a készségek, képességek, az, hogy milyen projektet vittél, az hogyan teljesült, miben van gyakorlatod. Add el magad!

Ebben az esetben a jelölt gépészmérnök pozícióra jelentkezik:

HELYES
Jelenleg 15 év gépészmérnöki tapasztalattal rendelkezem, amelyet multinacionális cégnél és KKV-nél szereztem. Tanulmányaimat 2007-ben fejeztem be a Budapesti Műszaki Egyetem gépészmérnök szakán. Már az utolsó félévben elhelyezkedtem az AutoMOBILE vállalatnál, ahol előbb gyakornokként, majd teljes munkaidős Junior Gépészmérnökként dolgoztam. Ekkor a feladatom az egyedi gyártású alumínium profilos szerkezetek, szerelő munkahelyek, szállítópályák, robotcellák, egyedi berendezések tervezése, fejlesztése AutoCad programban volt. Emellett már részt vettem az árajánlat készítésében, és még arra is volt lehetőségem, hogy a tárgyalásokon is megfigyelő legyek. Az itt töltött 7 évem alatt előbb Gépészmérnökké, majd tavaly Senior Gépészmérnökké léptettek elő, és tárgyalóképes angol nyelvtudásra tettem szert. Többek között holland és angol ügyfelekkel egyeztettem, tárgyaltam, és 3 éve részt vettem menedzser képzésen, vagyis elsajátítottam a költségvetés tervezést, kalkulációt, tárgyalási képességet és különböző kommunikációs technikákat.

Jelenlegi munkahelyem egy 5 fős gépészmérnöki csapat irányítása tartozik hozzám, és ez idő alatt a fluktuáció csökkentését értem el 15 százalékkal. Gépészeti konstrukciók, technológiák kidolgozása, részletezése, dokumentációkészítés, számítások elvégzése, megbeszélések, felmérések külső telephelyeken is, ügyfelekkel való kapcsolattartás, tárgyalások tartoznak leginkább hozzám. Erősségem, hogy empatikus, türelmes, precíz vagyok, nagy terhelhetőséggel rendelkezem. Ennek eredményeképp képes voltam a csapat hatékonyságát 30 százalékkal növelni azzal, hogy hatékonyabb riportálási rendszert vezettem be, valamint új árajánlat mintát készítettem.

Célom, hogy olyan vezetővé váljak, aki támogatja, segíti a munkatársakat, és elegendő önállóságot biztosít. Ehhez viszont úgy gondolom, hogy nagyobb csapatra van szükségem, és ennek menedzseléséhez elvégeztem a vezetés és menedzsment szakirányt is, amelyet 2020-ban fejeztem be. A cégnél tanúsított értékek közel állnak hozzám, és óriási megtiszteltetés lenne egy ekkora nevű cégnél dolgozni.

Nézzük mindezt a villamosmérnök pozíció esetén:

HELYES
5 év szakmai tapasztalattal rendelkező Vasúti Villamosmérnök vagyok a VasÚT Kft.-nél. Az átfogó műszaki projektdokumentációk készítése, karbantartása, minőségellenőrzés, jelentések írása, javítási javaslatok megfogalmazása tartozik legfőbb feladataim közé. Szeretnék egy olyan csapat tagja lenni, ahol használhatom felsőfokú angol nyelvtudásomat, valamint részt vehetek az alvállalkozókkal való kapcsolattartásban, árajánlat készítésben is. Ehhez úgy gondolom, hogy a legjobb választás egy olyan nagynevű vasúti cég, mint a MÁV, amely nemzetközileg is elismert hírnévre tett szert.

Végzettségemet a Debreceni Egyetem villamosmérnöki szakán szereztem, majd ugyanezen mesterképzésen tanultam tovább 2016-ban. Felelős műszaki vezetői engedély is kiváltottam 2021-ben, és tapasztalattal rendelkezem a FET-rendszerek, váltófűtés és térvilágítás kialakításába. Terhelhető, precíz, kiváló kommunikációs készséggel és matematikai érzékkel rendelkezem, emellett önálló munkavégzésben és döntéshozatalban is jól teljesítek. Angol felsőfokú nyelvvizsgámat 2019-ben szereztem, emellett középszinten beszélek németül is, így a nemzetközi partnerekkel való szoros együttműködés sem jelentene akadályt. Magas stressztűrő képességemnek köszönhetően az egyik projektnél átvettem a vezető villamosmérnök feladatait, így van némi gyakorlatom emberek irányításában, a munkák összehangolásában is.

Célomnak tekintem, hogy az ügyfelek mindig elégedettek legyenek, akár az a megrendelő, akár az utasok maguk.

Személyes tulajdonságok, értékek és a motiváció

A személyes kvalitásokat úgy emeld ki, hogy azok a megpályázott állás hirdetésében megadott kulcsszavaknak is megfelelőek legyenek. Ezeket, mint már tudod, nem véletlenül adják meg: ezeket a tulajdonságokat keresik a jelöltben! Mindezek mellett pedig törekedj eredmények felsorolására is!

⚠️ Figyelem: Fontos azonban, hogy reális, releváns és pontos képet mutass magadról.

A motivációs levél lezárása, elköszönés

Az elköszönésnél próbálj meg pozitivitást sugallni magadról, tűnj lelkesnek és motiváltnak. Ha szükségesnek érzed, még egyszer említsd meg, hogy mi a célod, miért jelentkezel hozzájuk. Nyugodtan sorold fel, milyen egyéb dokumentumokat csatoltál, és hogy nyitott vagy arra, hogy megkeressenek személyesen, sőt, szeretnéd is a lehetőséget.

HELYES
Csatolva küldöm szakmai önéletrajzomat is. Amennyiben bármi kérdése van, keressen a +3630/232-2343 telefonszámon, vagy emailben a jakab.peter@gmail.com email címen. Szívesen vennék egy személyes interjút, ahol megismerkedhetünk és bemutatkozhatok.

Várom válaszát!

Üdvözlettel,
Jakab Péter

2021.02.02.

🖊️ Törekedj arra, hogy ne maradjon le az aláírás, alá pedig a dátum. Ha már leírtad a szövegbe az email címedet és telefonszámodat, akkor itt nem szükséges még egyszer, de ha nem, akkor a neved alá kerüljenek. Köszönésnél pedig ezek alkalmazhatóak:

 • Üdvözlettel,
 • Tisztelettel,
📌 Tény: Utána vessző következik és egy sor kihagyás!

Motivációs levél pályakezdőként

Amennyiben pályakezdő vagy, akkor tapasztalatatok hiányában a készségek, képességek kerüljenek a fókuszba. Ilyenkor a funkcionális önéletrajz típust ajánljuk, és mellé a pályakezdő motivációs levél megírásáról szóló útmutatót!

Összefoglalás – a tökéletes motivációs levél titka

A motivációs levél megírásánál ügyelj arra, hogy a hosszúsága ne lépje túl az egy oldalt, rendelkezzen címzéssel, megszólítással és aláírással is. A motivációs levél célja, hogy bemutasson téged, a motivációdat, értékeidet, erősségeidet és képességeidet. Ehhez az szükséges, hogy használd az álláshirdetésben is megadott kulcsszavakat, ez alapján írd meg a levelet.

Kezdd a motivációs levelet a feladó és a címzett megadásával, majd megszólítással. Tagold a levelet ezután legalább 4-5 bekezdésre a könnyű olvashatóság érdekében. Mesélj az elért eredményeidről, sikereidről, mutasd be a karrierívedet, tanulmányaidat. A motivációs levél zárása, elköszönése mindig említse meg a személyes találkozó lehetőségét, valamint azt, hogy hogyan érnek el. Inkább legyen a motivációs levél rövid és érthető, mint túl hosszú, az álláshoz nem kapcsolódó szakmai tapasztalattal teletűzdelt!