Mire számíthatsz BME diplomával?

A BME diploma még mindig nagy érték a piacon, különösen a műszaki és informatikus területen. Letaszíthatatlannak minősül a trónról, így ha informatikus munkát szeretnél, akkor biztosan a legjobb döntés.
Mire számíthatsz BME diplomával

Készítse el önéletrajzát percek alatt

A BME azonban gazdaságtudományi egyetem is, amelyet elvégezve szintén kiváló végzettséget lehet szerezni. Így bármelyik képzés mellett teszed le a voksodat, nem jársz rosszul!

Tartalomjegyzék

A BME-n elérhető szakok

A BME valójában Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, de annyira a műszaki és informatika képzésre terelődött a hangsúly, hogy inkább csak “a Műszaki Egyetem” néven vált ismertté. Összesen 8 karral rendelkezik, többek között építőmérnöki, építész-, gépészmérnöki, vegyész-, közlekedésmérnöki, természettudományi és a gazdaságtudományi karral. Akik most szerzik a képesítést és az építészet vagy informatika területén, azoknak első helyen szerepel a BME. 2022-ben a BME volt a hatodik legnépszerűbb egyetem a jelentkezők között. A szakok között továbbra is a mérnökinformatikus képzés az egyik legnépszerűbb, összesen az országban 2819 ember jelentkezett.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem gazdaságtudományi kar

A gazdaságtudományi kar össze van vonva a kommunikáció és médiatudománnyal, valamint a pszichológia mesterképzés is itt található. Emellett viszont főképp műszaki menedzser, pénzügy és számvitel, gazdálkodás menedzsment, illetve a nemzetközi gazdálkodás szakokat oktatják. Az innen kikerülők elsajátítják a gazdaságtudomány és pénzügy világát. A Diplomán túl 2020-as kutatása szerint pedig az itt végzettek átlagosan bruttó 405.000 forintot keresnek, és több, mint 93 százalékuk a versenyszférában helyezkedik el. Az is egyértelmű az adatokból, hogy átlagosan 1,17 hónapig munkakeresők csak a diploma megszerzése után, vagyis egy hónap alatt találnak munkát.

Az alapképzést követően pedig az itt végzettek 46,7 százaléka további tanulmányokat folytat az egyetemen ami bőven átlag feletti teljesítmény. Arra utal, hogy a képzéssel a hallgatók elégedettek. A mesterképzésen végzettek pedig átlagosan bruttó 465.000 forintos fizetésre számíthatnak a gazdasági területen.

A villamosmérnöki, műszaki és informatikai képzések után

A BME-n azonban a mérnök és informatikus képzések az igazán népszerűek. Az informatika terén elhelyezkednek fizetése kimagasló a többi egyetemhez képest: pályakezdőként a bruttó 605.000 forintos jövedelemmel az első helyen áll. Mögötte a Széchenyi István Egyetem áll bruttó 550.000 forintos fizetéssel, így nyilvánvaló a különbség. Az informatikusok közel 40 százaléka szoftverfejlesztőként helyezkedik el, a többi végzős pedig alkalmazásprogramozó, rendszergazda és rendszerelemző szakmákban helyezkednek el.

Érdemes megemlíteni, hogy a versenyszférában dolgozók több mint 95 százaléka a versenyszférában talál állást. A nemek megoszlása is rendkívüli, ugyanis több mint 81 százalékos a férfiak aránya a képzésen, és átlagosan kevesebb, mint egy hónapot töltenek a munkaerőpiacon a diploma megszerzését követően. Egy korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy mire lehet számítani informatikusként fizetésben.

A műszaki végzettség is biztos megélhetést biztosít! A BME műszaki területein szerzett alapdiploma esetén a havi bruttó fizetés 473.000 forint, míg az országos átlag 429.000 Ft. A végzettek 14 százaléka gépészmérnökként helyezkedik el, és 95 százalék feletti a versenyszférában dolgozók aránya. Az alapképzésben végzettek több mint 72 százaléka tovább képezi magát valamilyen irányban, és itt is kevesebb, mint egy hónap a munkakereséssel töltött idő.

Mi szükséges egy jó állás megszerzéséhez?

Ahhoz, hogy pár hét alatt megtaláld álmaid állását, a diplomán kívül angol és német nyelvtudásra is szükséged lehet. A pályakezdő mérnököket és informatikusokat biztosan felszívják a multinacionális cégek, mint amilyen a Bosch, Nokia vagy az Epam. Érdemes átgondolni jelentkezéseknél, milyen nyelveken beszélsz. A Bosch esetén például biztosan számíthatsz arra, hogy néhány hétre Németországba küldenek képzésre a felvételt követően, így érdemes lehet felfrissíteni a német nyelvtudást. A kommunikációs nyelv a multiknál minden esetben az angol, így erre számíts. Általánosságban elmondható, hogy minden nyelv ismerete plusz előnyt jelent, így semmiképp ne hagyd ki az önéletrajzból.

Emellett előnyt jelent minden egyes plusz képzés. Mérnökként a különböző ISO vizsgák megszerzése, informatikusként a programozási nyelvek vagy épp a cloud technológia ismerete – ez utóbbié a jövő a legtöbb szakember szerint.

Nézzük is, mit nyerhetsz és veszíthetsz egy multinál, KKV-nál vagy ügynökségnél!

Multi cég, KKV vagy ügynökség?

Ha még nem látod magad pontosan, nem tudod, hol kezdj el dolgozni, akkor segítünk. Bár már összességében olvashattál arról, hogy mire lehet számítani az IT területen fizetésben és munka mennyiségben, teszünk egy kis kitekintést.

Talán a legfontosabb, hogy egyre több helyen olvasni arról, hogy a magyar cégek is elindultak a külföldi projektek irányába. Ez azért jó, mert az instabil gazdasági helyzetben stabil pénzügyi hátteret biztosítanak, így mindenképp érdemes lehet átgondolni. Az is egyértelműen látszik a trendekből, hogy egyre inkább a felhő alap technológia és az alkalmazás fejlesztés van elterjedőben. Az olyan alapvető programozási nyelvismeret, mint a C, C#, Java, C++ viszont várhatóan nem mennek ki a divatból.

A multinál biztos, hogy el tudsz helyezkedni pályakezdőként is, azután, hogy megszerezted a diplomát. Biztos alapot jelent a tanuláshoz, azonban anyagilag jobban megéri egyéni vállalkozóként, vagy ügynökségnél dolgozni. Ráadásul egyre több magyar cég képes megfizetni a cafeteriat is, így ebben sem szenvedsz hiányt. Természetesen az adott cégtől függ, hogy mit biztosítanak, de nem szükséges rögtön feltételezni, hogy nem adnak juttatást.

 Mérnökként, műszaki diplomát követően általában a gyárakban tudsz elhelyezkedni , és vezető pozícióban kezdesz, ami igen vonzó. Ezek a gyárak is általában multik, mint a LEGO, Audi vagy BMW, így angolul beszélni és érteni szükséges. Ez nem okozhat problémát, ugyanis a Műegyetemen is kötelező legalább egy nyelvvizsga megszerzése. Műszaki mérnökökre ugyanúgy szükség lehet kisebb cégeknél is, viszont a fizetésben nagy különbség lehet vidék és Budapest között – utóbbi javára.

A gazdasági területen is rengeteg lehetőség vár rád, főképp multiknál és hazai vállalkozásoknál. A gazdasági területen alacsonyabb bérekre számíthatsz, és ez főleg a hazai cégek esetén látványos: itt ugyanis nem egyedi az sem, hogy diplomás minimálbérre jelentenek csak be, tehát a szürke vagy fekete foglalkoztatás. Bár a BME diploma biztosan előnyt jelent, azért azzal vigyázz, hogy milyen ajánlatot és milyen feltételekkel fogadsz el a területen. A fizetés pedig egyre magasabb lesz, ahogy lépsz előre a ranglétrán és több éve dolgozol a területen.

Legfontosabb kulcspontok a BME diploma után

Láthatod, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem azon felül, hogy kiváló intézmény, hatalmas előnyt jelent a munkaerőpiacon. Bármelyik szakon is végzel, legyen az gazdasági, műszaki vagy informatikai, biztos, hogy sokat nyerhetsz, és ez meglátszik a fizetésen, és abban is, hogy sokkal kevesebb ideig leszel álláskereső. Az angol nyelv minimum elvárás, mint ahogy a diploma megszerzéséhez is, és azt se felejtsd el, hogy egyes multiknál más nyelv ismerete is szükséges lehet.

Hasonló cikkek