Motivációs levél tapasztalat nélkül

A motivációs levelet egyre gyakrabban kérik az online jelentkezések során. Ennek célja, hogy jobban ráláthasson a HR-es a jelölt személyiségére, szakmai előéletére, céljaira és eredményeire.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
1 vásárlói értékelésből

Azonban, ha még nem rendelkezel szakmai tapasztalattal, akkor nem meglepő, ha fogalmad sincs, hogyan kezdj hozzá a megírásához. Útmutatónk megmutatja, hogyan tudod úgy is lenyűgözni a HR-est, ha szakmai tapasztalatod még nincs!

Tartalomjegyzék

Motivációs levél és kísérőlevél – egy és ugyanaz?

Sokszor a köznyelvben keverjük a motivációs levél és a kísérőlevél fogalmakat. A motivációs levél azonban egy hosszú, külön dokumentum, amely részletezi a karrieredet, míg a kísérőlevél az az email, amelyet a jelentkezéshez írsz meg. Az az az email, amelybe becsatolod a motivációs levelet és az önéletrajzot. A kísérőlevélről ide kattintva tudhatsz meg többet, ugyanis már írtunk egy könnyen olvasható útmutatót, amely segítségével kísérőlevelet is percek alatt írhatsz!

A motivációs levél célja

A motivációs levél célja az, hogy, amit az önéletrajzban írtál magadról, az itt egy kicsit jobban ki legyen bontva. Mivel mondatokban fogalmazol, lehetőséged nyílik arra, hogy valódi, a munkahelyről vagy az életből származó szituációkkal alátámaszd egy-egy eredményedet, képességedet, tehát kontextusba foglalod azokat. A célja, hogy a leendő munkáltató megbizonyosodjon arról, hogy te vagy a legjobb választás az állásra!

Tehát, a motivációs levélben tudod alátámasztani azokat, amelyeket az önéletrajzban csak vázlatszerűen felsoroltál. Pályakezdő önéletrajzot írni sem egyszerű, de már ehhez is találsz egy útmutatót az oldalunkon, önéletrajz mintával és példával. Következzen tehát a tapasztalat nélküli motivációs levél!

Motivációs levél tapasztalat nélkül minta

Címzett
Besenyő László
Head of Marketing
Agency Kft.
1023, Szolfézs utca 45.

Feladó
Lábas Gábor
1119, Budapest, Kolozsi utca 12.
labas_gabor@gmail.com
+3630/456-3456

Tisztelt Besenyő László!

Lábas Gábor vagyok és a Jooble.hu oldalon talált Business Analyst Intern állásra szeretnék jelentkezni.

Precíz, teljesítményorientált és rendszerszemlélettel rendelkező végzős hallgató vagyok. Tanulmányaimat a Budapesti Műszaki Egyetem programtervező informatikus szakán végzem, az SQL adatbázis ismerete, valamint a .NET és C# ismerete jellemez. Célom, hogy kapcsolattartás, elemzői szemléletmód segítségével fejlődhessek az informatika területén, valamint segíthessem az Agency Kft. új termék bevezetését.

Úgy gondolom, hogy az átfogó rendszerszemlélet és analitikai szemléletmód segíthet abban, hogy felismerjem, milyen területen tud a cég terjeszkedni, milyen piacok vannak, amelyekre érdemes lehet belépni. A tanulmányaim alatt specializáltan tanultam digitális marketinget, így úgy gondolom, hogy képes vagyok a marketing csapat eladásait is növelni a tudásommal.

Magamat motiváltnak, céltudatosnak és jó problémamegoldó képességgel rendelkezőnek tartom, amely az egyetemi teljesítményemen is meglátszik, ugyanis az egyik projektemmel elnyertem a konzulensem elismerését.

Csatolva küldöm szakmai önéletrajzomat is. Amennyiben bármi kérdése van, keressen a +3630/456-3456 telefonszámon, vagy emailben a labas_gabor@gmail.com email címen. Szívesen vennék egy személyes interjút, ahol megismerkedhetünk és bemutatkozhatok.

Várom válaszát!

Üdvözlettel,
Lábas Gábor

A motivációs levél külalakja

A motivációs levél hosszúsága 0,5-1 A4-es oldal. Biztos, hogy most úgy érzed, hogy fogalmad sincs, hogyan írj a “semmiről” ennyit, de útmutatónkban választ kapsz erre a kérdésre! A legfontosabb a külalakot, megjelenést illetően az, hogy könnyen olvasható, értelmezhető legyen, és lehetőleg átlátható! Az önéletrajzzal ellentétben a motivációs levélben mondatokban tudsz fogalmazni, nem pedig vázlatszerűen, felsorolásban, így ki tudod fejteni az önéletrajzban írtakat. Emiatt a mondatos megfogalmazás miatt válik kissé személyesebbé, mint az önéletrajz.

Ha igazán ki akarsz tűnni a tömegből, akkor törekedj arra, hogy megjelenésre ugyanolyan legyen, mint az önéletrajz. Ehhez az ingyenes online önéletrajz szerkesztő használatát javasoljuk. Ebben ugyanis kiválaszthatod a sablont, a színeket, majd ezután a motivációs levelet is ugyanilyen színekkel, megjelenéssel elkészítheted.  Ezáltal egy dekoratív “csomag lesz”, amelynek darabjai illenek egymáshoz, és így nagyobb kedvet kap a HR-es is az elolvasáshoz.

Azt ne felejtsd el, hogy motivációs levélből is több százat kapnak a HR-sek, így itt is ki kell tűnnöd. Sajnos sok esetben, bár az önéletrajz meggyőző, a motivációs levél nem, így elbukja a jelentkező a pozíció megszerzését.

A motivációs levél 4-5 bekezdésből áll, tehát mindenképp tagolni szükséges. Sajnos az, ha egy teljes, egy oldalas esszét írsz, nem fog jó színben feltüntetni, hiszen nem segíti az olvasást.

Miről tudsz írni a motivációs levélben tapasztalat nélkül?

Tapasztalat nélkül óriási kihívásnak tűnhet. Az első, pozitív benyomás megszerzése szükséges ebben az esetben is, de úgy érezheted, ha nincs szakmai tapasztalatod, akkor nem tudod azt megszerezni. Viszont, ahogy a business analyst motivációs levél minta is mutatja, ez nem így van. Nem lehetetlen egy jó motivációs levél megírása még így sem!

motivációs levél tapasztalat nélkül

Az önéletrajz felépítése

Az önéletrajz tehát fél-egy oldal hosszúságú, és 4-5 bekezdésből épül fel, valamint a feladó és a címzett adatainak megadásából. Először mindig a címzett szerepeljen, alatta pedig a feladó, vagyis a te adataid!

A bekezdések tartalma:

 • Bemutatkozás, jelentkezés módja, miért jelentkezel a pozícióra.
 • Az önéletrajz összefoglalása, benne a tanulmányi eredmények, készségek, képességek.
 • Motiváció, milyen értéket tudnál nyújtani a cégnek.
 • Személyes tulajdonságok, értékek.
 • Zárás, elköszönés.

A címzett és feladó megadása

Ebben a tekintetben hasonlít leginkább a motivációs levél egy valódi levélhez. A feladó, vagyis a te adataidat és a címzett adatait is szükséges megadni. Mindig a címzett adatait vedd előre, ezek pedig: név, ha tudod, beosztás, cég neve, ahol dolgozni szeretnél, és a címe. Az, hogy kinek küldöd a levelet, abból látható, hogy vagy a weboldal kapcsolat menüpontban meg van adva, vagy a csapattagok között, vagy a LinkedIn hirdetésben.

Ezután következnek a saját adataid, amely a név, lakcím, email és telefonszám.

Címzett
Besenyő László
Head of Marketing
Agency Kft.
1023, Szolfézs utca 45.

Feladó
Lábas Gábor
1119, Budapest, Kolozsi utca 12.
labas_gabor@gmail.com
+3630/456-3456

💡 Tipp: Ha nincs megadva a HR-es vagy a leendő főnök neve, akkor elég a HR osztályt megadni címzettnek.

A megszólítás

Mivel formális levél a motivációs levél, ezért nagyon fontos, hogy a megszólítás is formális legyen. Ez általában a Tisztelt megjelölés, viszont, ha nagyon baráti és közvetlen a cég nyelvezete a weboldalon (például egy startup esetében), akkor a Kedves megszólítás is megfelelő lehet. Ezután következik a címzett neve, vagy az, hogy HR Osztály.

⚠️ Figyelem: A magyarban mindig felkiáltójelet teszünk a végére, nem vesszőt, mint az angolban!

Tehát, ezek elfogadottak:

 • Tisztelt Kiss Béla!
 • Tisztelt HR Osztály!
 • Tisztelt Norwegian Company Kft.!
 • Kedves Jóska Tünde!
 • Kedves Pandora Kft.!
 • Kedves HR!

Ezeket pedig lehetőleg kerüld:

 • Szia!
 • Hello!
 • Szia Kata!
 • Kedves Kata!

A motivációs levél kezdése

Miután megtörtént a címzés és megszólítás, valahogy el is kezdeni a levél tartalmát. Erre a jó megoldás, ha bemutatkozol, elmondod, hol találtad az állást, és hogy miért jelentkezel. Ez így fog kinézni:

HELYES
Tisztelt Jós Sándor!

Keleti Mariann vagyok, és a meghirdetett rendezvényszervező gyakornok állásra szeretnék jelentkezni. A pozíciót az Allasokaneten.hu weboldalon találtam, és frissen végzett turizmus-vendéglátós hallgatóként úgy gondolom, helyt állhatnék a pozícióban.

A motivációs levél törzse

A motivációs levél eddig pont úgy néz ki, mint a tapasztalattal rendelkezők motivációs levele. Az igazán nagy különbség ugyanis a törzsszakaszban, a valód tartalomban különbözik. Tapasztalattal rendelkezve ugyanis az eddigi eredményekről, programok ismeretéről, elsajátított képességekről és ellátott feladatkörökről lehet mesélni. Tapasztalat nélkül azonban teljesen más kerül az előtérbe. Éppen úgy, mint a funkcionális önéletrajz esetén, itt is  a tanulmányok és a készségek, képességek kerülnek előtérbe .

Tehát, ezek kerüljenek bele:

 • Mit tanultál, hol, milyen eredménnyel végeztél?
 • Milyen tantárgyaid vannak, amelyek relevánsak a megpályázott pozícióhoz?
 • Milyen értéket tudsz átadni a cégnek, miért jár jól veled a cég?
 • Van-e szakmai ismereted, és ha igen, milyen?
 • Van-e kiemelkedő teljesítményed iskolán kívül vagy valamilyen tantárgyból?
 • Miért szeretnél az adott cégnél dolgozni?

Ezek alapján a motivációs levél így fog kinézni, mint ahogy a motivációs levél minta is mutatja:

HELYES
Tanulmányaimat a Budapesti Gazdasági Egyetem pénzügy-számvitel szakán, kiváló eredménnyel végeztem. Párhuzamosan elvégeztem egy Mérlegképes könyvelő képzést is azért, hogy még nagyobb rálátással rendelkezhessek a pénzügy világából. Erős analitikus szemléletmóddal és nagy odafigyeléssel, precizitással rendelkezem. Magasszintű MS Office tudás jellemez, főleg Word, Excel és PowerPoint területén. Célom, hogy a lehető legprecízebben végezhessem a munkámat. Emellett az SAP használat sem áll tőlem távol. Legfőképp betéti társaságok és kft-k könyvelése érdekel, ezekben a projektekben kiváló eredménnyel teljesítettem a tanulmányaim során. Emiatt úgy érzem, hogy a Software Kft. pénzügyi asszisztens pozíciója kitűnő lehetőséget biztosít arra, hogy ismereteimet szélesítsem, fejlődhessek. A cég víziójával, miszerint a precizitás és az odafigyelés a legfontosabb, teljesen egyetértek.

Láthatod, hogy az eredményekről, vízióról, saját karriercélról is mesél a jelölt, valamint arról, hogy milyen ismeretekkel rendelkezik már most, szakmai tapasztalat nélkül is!

⚠️ Figyelem: Nagyon fontos, hogy ne említsd meg külön azt, hogy még nincs szakmai tapasztalatod a területen!

Személyes tulajdonságok, értékek, készségek és képességek

Bár ezt már említetted az előbbi szakaszban is, itt még 3-4 sorban reflektálhatsz az erősségeidre. Mindenképp valódi képességekről számolj be! Ezek alapján dönti el ugyanis a munkáltató, hogy tudnál-e a cégnél lévő csapatban dolgozni, beilleszkedni. Érdemes kihangsúlyozni a keresett tulajdonságokat, amelyeket megjelölnek az álláshirdetésben! Ezt biztosan megtalálod az elvárások szekcióban.

Például, ez így néz ki egészségügyi asszisztens pozíció esetén:

HELYES
Kiváló kommunikációs képességgel, empátiával és fegyelemmel rendelkezem. A fő célom, hogy segíthessek az embereknek, így a betegek ápolása nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is kiemelt szerepet játszik az életemben. A törődés, kedvesség és odafigyelés nagyon fontos a szakmában, és mindezekkel úgy gondolom, hogy rendelkezem.

A motivációs levél lezárása, elköszönés

Az elköszönésnél, zárásnál mindössze 1-2 mondatban érdemes elmondani, hogy szívesen vennél egy személyes találkozást, interjút. Nagyon fontos azonban, hogy ezeket a reményeket megfelelő módon tálald: magabiztos legyél, de ne tűnj arrogánsnak. Ha ugyanis arrogánsnak tűnsz, akkor nem lesz pozitív az első benyomása rólad a HR-esnek.

Ezek az elfogadottak zárásnál:

HELYES
Csatolva küldöm szakmai önéletrajzomat. Remélem, lehetőségünk nyílik arra, hogy egy személyes interjú keretein belül is bemutatkozhassak.

Üdvözlettel,

Lakatos Szabolcs

Remélem, hogy a motivációs levelem és az önéletrajzom alapján érdemesnek találnak arra, hogy egy személyes találkozás is létrejöjjön. Úgy gondolom, értékes tagja lehetnék a csapatnak.

Várom a mielőbbi találkozást!

Üdvözlettel,
Joó Ramóna

motivációs levél tapasztalat nélkül

Egyéb tippek a motivációs levél megírásához

Fontos szempontok a motivációs levél megírásához:

 • Érdemes minden egyes jelentkezésnél frissíteni a motivációs levelet. 

Az álláshirdetésekben kulcsszavakat helyeznek el a munkaadók, amelyeket leginkább az elvárások részben helyeznek el. Ezek a készségek, képességek, esetleg programok, amelyeket ismerni kell. Amellett, hogy a pozíció és a cég nevét is kicseréled, minden esetben  frissítsd ezeket a kulcsszavakat is , sőt, érdemes minden esetben a motivációt is cserélni!

 • Kerüld a túl személyes hangvételt

Tartsd szem előtt azt, hogy ez egy formai levél, nem pedig a legjobb barátodnak írott email. Ez azt jelenti, hogy a személyes ügyeket, családi titkokat ne add ki. Például, ne írj olyat, hogy nagyon szükséged lenne egy állásra, mert kiraktak a szülők otthonról, vagy mert alig tudod kifizetni a számláidat. Sose építs a sajnálatra!

 • A közhelyes kifejezések használata

Lehetőleg törekedj arra, hogy a megírt motivációs levél egyedi legyen, így a közhelyes megfogalmazásokat inkább kerüld. Természetes, hogy könnyebb úgy megírni egy motivációs levelet, főleg, ha nem rendelkezel szakmai tapasztalattal, hogy tele van közhelyekkel, viszont a HR-es nem fog megdicsérni érte. Az olyan mondatok, mint hogy “azért jelentkezem az állásra, mert szeretem a kihívásokat”, rossz fényben fognak feltüntetni. Érdemes egy szituációval, példával vagy eredménnyel alátámasztani azt, hogy miért is kedveled a kihívásokat, nem csak egy fél mondat erejéig beírni.

HELYTELEN
Azért jelentkezem az állásra, mert nagyon szeretem a kihívásokat,és úgy érzem, ez a pozíció nagy kihívást jelentene.
HELYES
Szeretem a kihívásokat, például a tanulmányaim alatt is mindig részt vettem plusz projektekben, és a gazdaságtudomány professzor egyik kutatásában is segítettem az adatvizualizáció terén.
 • Ne tűnj arrogánsnak!

A pozitív első benyomás kialakításához az szükséges, hogy teljesen tisztában legyél az erősségeiddel, de azokat ne becsüld túl. Ha mindössze eddig egy szoftvert programoztál, akkor ne próbáld meg azt elhitetni a HR-sel, hogy óriási tapasztalattal rendelkezel a területen, mert nem igaz. Emellett, ha arrogánsnak tűnsz vagy túlságosan fényezed magad, biztos, hogy negatív lesz a rólad alkotott első benyomás.

Összefoglalás – kulcspontok a tapasztalat nélküli motivációs levél megírásához

Ha pályakezdőként szükséges megírni a motivációs levelet, akkor is lehet igazán jót és maradandót alkotni. Érdemes a tanulmányaidat, tanulmányi eredményeidet, elsajátított szakmai tudást megjeleníteni, ugyanúgy, ahogy a pályakezdő önéletrajz is megköveteli. A motivációs levél fél-egy oldal hosszúságú, ezt a hosszt ne lépje túl. Legyen könnyen olvasható, áttekinthető, 4-5 bekezdésre tagolt.

A címzés ne maradjon le, először a címzett adatait (név, pozíció, cég neve és címe) jelenítsd meg, alatta pedig a feladó, vagyis a te adataid (név, cím, email cím és telefonszám) következzenek. Ezután kezdd a megszólítással, majd jöhet a valódi tartalom. Ez 2-3 bekezdés álljon a tanulmányaidból, eredményeidből, hogy miért jelentkezel a pozícióra, mi a célod, miért lennél te alkalmas a pozíció betöltésére.

A készségeid, képességeid se maradjanak le, és arra figyelj, hogy ezek kulcsszavak, tehát minden egyes jelentkezés előtt cseréld le azokat. Fontos, hogy csak olyan kerüljön bele a motivációs levélbe, ami igaz rád, a hazugságok biztosan kiderülnek az állásinterjún.

Zárásként, elköszönésként említsd meg, hogy milyen egyéb dokumentumokat csatolsz a jelentkezéshez, és hogy bízol a személyes interjúban. Mindig köszönj el, tűnj pozitívnak és motiváltnak, és írd alá a motivációs levelet! Lehetőleg kerüld a közhelyeket, az önfényezést, mert biztosan negatív képet fest rólad.