Online állásinterjú

Az online állásinterjú a pandémia kezdete óta a mindennapok része. Sok esetben kényelmesebb is, mint a személyes állásinterjú, hiszen nem kell utazással tölteni órákat, valamint biztosan nem fogunk leizzadni/elázni az interjú előtt.
online állásinterjú

Készítse el önéletrajzát percek alatt

Viszont egyben a hátránya az, hogy nem látjuk személyesen a másikat, nem tudjuk dekódolni a testbeszédét, de akár még a hangszínét sem sok esetben. Hogyan tudod mégis a technológiát a saját javadra fordítani?

Tartalomjegyzék

Az online állásinterjú menete

Általában az online állásinterjún is részt vesz egy HR-es, valamint a leendő felettesed. E tekintetben tehát pontosan úgy néz ki, mint egy hagyományos állásinterjú, amelynek menetéről ide kattintva olvashatsz. A HR-es felel a HR kérdésekért, mint például, hogy mit keresel a leendő munkahelyben, mi a bérigényed vagy miért szeretnél váltani a mostani munkahelyedről. Ezzel szemben a leendő felettesed a pozíció szakmai oldalát kérdezi, amely a készségeidre, képességeidre, szakmai tudásodra világít rá. Ahhoz, hogy ez gördülékenyen menjen, érdemes előre felkészülni az online interjúra is, mint ahogy a személyes interjú esetén is.

Az online állásinterjú során a jó HR-es először köszönt és üdvözöl, majd elmondja, mire számíts az interjún, mi lesz annak pontos menete. Először általában ő mesél a cég hátteréről, felépítéséről és a kultúráról, majd neked kell a szakmai előéletedről mesélni. Ezek utána következnek a különböző HR-es vagy szakmai kérdések. A végén pedig te is kérdezhetsz, majd a teljes interjú bérigény és a felmondási idő megkérdezésével zárul.

Milyen programot használnak az online állásinterjúk?

A legnépszerűbb programok a Microsoft Teams, Hangouts, Zoom és a természetesen a Skype. Attól függően, hogy milyen szerződése van a cégnek és melyik programot vásárolta meg, a fentiek közül bármelyiket használhatja. Általában te a HR-estől csak magát a linket kapod meg, valamint az időpontot és azt, hogy ki vesz részt az interjún. Ahhoz, hogy elindítsd az interjút, csak a linkre kell kattintani, és már bent is vagy.

👉 Különösen figyelj arra, milyen linkre kattintasz rá! Ha ugyanis az email tele van helyesírási hibával vagy nem egészen tűnik a szöveg magyarnak, ne kattints a linkre, hiszen lehet, hogy scam. Inkább hívd fel a HR-est, hogy biztosan ő küldte-e!

Legfontosabb tennivalók online interjú előtt

A digitális interjú előtt is fel kell készülni arra, hogy mi fog történni. Ha nem teszed, akkor nagyon kellemetlen szituációban lehet részed.

1. Nézd meg, hogy milyen linket küldtek.

Ha olyan program linkjét küldték el, amit még soha nem használtál, akkor érdemes előre letölteni és kipróbálni. Sok online interjú közben rengeteg idő megy el azzal, hogy a jelölt nem tudja a kamera bekapcsolását elintézni, beállítani. Ez pedig időt vesz el és nem is tesz rólad jó benyomást, hiszen azt mutatja, egyáltalán nem foglalkozol az interjúval és nem készülsz rá. Amit minden esetben nézz meg:

 • Be tudsz-e lépni a linken keresztül.
 • Hogyan tudod a kamerát bekapcsolni a Beállításokban.
 • Szól-e a hang és működik-e a mikrofon.

Ezek nélkül nem érdemes elkezdeni sem az interjút!

2. Intézd úgy, hogy az online interjú során egyedül legyél

Az online térben könnyebben alakítunk ki kapcsolatokat, viszont ha személyesen van melletted valaki, akkor ugyanúgy feszengeni fogsz. Lehetőleg keress a lakásban egy üres részt, ahol el tudod intézni az interjút és nem zavar senki!

A lehető legrosszabb döntés, ha egy zsúfolt kávézóba menekülsz. Egyrészt, nagyon kellemetlen szituációkat eredményez, ha közben odamegy a felszolgáló vagy megszólít valaki, esetleg magadra borítod a kávét. Emellett pedig garantáltan te sem fogod hallani a másik felet, és ők sem téged, így ezt az ötletet azonnal vesd el!

3. Az online interjúk során figyelj a háttérre

Rengeteg videó szivárgott ki a járvány idején arról, hogy online interjúk, sajtótájékoztatók során milyen tárgyak váltak láthatóvá a háttérben. Ezek nagyon kellemetlen eredményhez és kínos interjúkhoz vezethetnek, így nem érdemes játszani a tűzzel.  A legjobb, ha mögötted nincs más, csak a fehér fal . Fordítsd úgy kamerát, ül át az asztal másik oldalára, a lényeg, hogy lehetőleg semmi ne legyen mögötted. Ha ez mégsem megoldható, akkor inkább állíts be egy úgynevezett “Háttéreffektust”, így elkerülve a kínos meglepetéseket!

4. Öltözz fel teljesen

Az online interjúk során bármikor megkérhetnek, hogy állj fel. Ha igazán jó benyomást akarsz tenni, akkor teljesen öltözz fel, hogy kivédhesd a váratlan helyzeteket. Hiába veszel fel egy inget vagy blúzt, ha alul egy boxerben ücsörögsz, akkor kellemetlen helyzetbe kerülhetsz. A legjobb, ha teljesen felöltözöl, mint valódi állásinterjúra mennél. Arról, hogy hogyan érdemes felöltözni egy állásinterjúra, ide kattintva olvashatsz bővebben, de röviden összefoglaljuk.

Legyél elegáns, tehát férfiaknak világos, például fehér ing, nyakkendő, sport zakó, aminek a színe lehetőleg megegyezik a nadrág színével. A nadrág lehet sötét farmer is, például fekete, az öltönynadrág inkább tradicionális cégeknél vagy nagyon magas vezető beosztásban szükséges. Legyél ápolt, igényes! Nőknél egy csinos fehér, bézs vagy fekete blúz, amely semmiképp ne legyen pántos, egy egyenes szárú fekete farmerral már ideális megoldás. A smink legyen visszafogott, a haj pedig lehetőleg olyan, ahogy hordani szoktad: kiengedve, összefogva vagy kontyban. Próbálj a természetességre törekedni!

Mit gyakorolj az online állásinterjú előtt?

Az online interjú olyan, mint a személyes, így érdemes a kezdete előtt gyakorolni a válaszadást a legfontosabb kérdésekre. A 10 leggyakoribb állásinterjú kérdést már egy előző cikkünkben összeszedtük, de amire mindenképp készülj fel:

 • 3-5 erősség és gyengeség felsorolása és szituációs példák vagy eredmények segítségével történő alátámasztása.
 • Röviden, maximum 5 percben összefoglalni a teljes szakmai karrieredet.
 • Átgondolni, mit keresel az új munkahelyen és hogy miért szeretnél váltani a mostani helyen.
 • Gyakorold azt, hogy pontosan milyen szögben legyen a kamera beállítva! Lehetőleg ne ülj fénynek, például ablaknak háttal, mert akkor egyáltalán nem fogsz látszódni a kamera képen. A megfelelő beállítás az, ha pont szemben vagy a kamerával (nem alulról látszol és nem is felülről) és természetes a fény. Ha a jobb vagy bal oldaladon van ablak, az a legjobb megoldás, hiszen megfelelő mennyiségű természetes fény vetül rád.

Nézd meg a piaci keresetet az adott szakmában! Döntő az, hogy milyen bérigényt adsz meg, ehhez pedig a legjobb módszer, ha körbekérdezel az ismerősök között, akik ott dolgoznak. Érdemes még online megnézni, milyen jellemző keresettel lehet a te szakmádban, a te tapasztalatoddal számolni.

Online keress rá a cégre, hiszen biztosan kérdés lesz, hogy miért szeretnél náluk dolgozni, vagy mit tudsz a cégről. Ehhez a legjobb, ha a közösségi média felületeket és a céges weboldalt is megnézed, esetleg a különböző híreket róluk, ha vannak. Ha pedig van ismerősöd a cégnél, akkor a legjobb plusz infóra tehetsz szert!

Mire figyelj az digitális interjú közben?

Ha a háttér, kamera beállítás, csendes zúg és megfelelő öltözék megvan, begyakoroltad a válaszokat, akkor készen is állsz az interjúra! Nézzük, mit tegyél és mit ne az interjú közben.

 • Figyelj a szemkontaktusra. A szem a lélek tükre, és fontos, hogy a szemkontaktus végig fenn legyen tartva az interjúztatóval.
 • Próbáld meg a számodra fontos kérdést feltenni az interjú végén, hogy lehetőleg ne vágj a másik szavába.
 • Az interjú irányítója a HR-es lesz, így ne vedd át a vezető szerepet akkor sem, ha az elmúlt években vezető voltál és ilyen pozícióra is jelentkeztél. Az otthoni környezet zavaró is tud lenni, és érezheted úgy, hogy mindenképp meg kell mutatnod, mennyire domináns is vagy, de inkább ne tedd.
 • Mosolyogj sokat!
 • Mindenképp kérdezz rá arra, hogy mennyi lehet az otthoni munkavégzés, és hogy milyen lesz a munka típusa (teljesen bejelentett alkalmazotti, esetleg egyéb). Rosszul veszi ki magát, ha semmilyen kérdésed nincs az interjú végén, így ezt a kettőt, ha más nincs is, inkább kérdezd meg, ezek amolyan aduász kérdések. Ez azt fontos, mert így azt a benyomást tudod kelteni, hogy valóban érdekel az állás!
 • Nyugodtan kérdezz az interjúztató személyekről is, természetesen ne túl személyeset, de ha érdeklődsz róluk, az szuper!
 • Ha előre felkészültél azzal, hogy beállítottad a hangot, kamerát, akkor szinte az összes technikai problémát ki tudod védeni – kivéve, ha elmegy az internet akár a te, akár az interjúztató oldalán. A videóinterjú bármikor okozhat efféle meglepetéseket.

Mit tegyél, ha technikai probléma merül fel?

Váratlan technikai probléma bármikor adódhat – legyen az internethez vagy eszközökhöz kapcsolódó. Ebben az esetben az első dolgod legyen, hogy felhívod a HR-est, és jelzed neki a problémát. Nincs annál kellemetlenebb, mintha a másik oldalon az interjúztató az üres képnek beszél még perceken keresztül.  Hívd fel, magyarázd el, mi történt, és kérj bocsánatot . Kérj néhány percet, amíg meg tudod oldani a problémát. Ha nem sikerül 5 percen belül, akkor hívd fel újra, és kérd arra, hogy tudjátok-e esetleg telefonon keresztül folytatni vagy, bekapcsolódósz a telefonoddal a videóhívásba. Semmiképp ne tűnj el bármilyen magyarázat nélkül!

Milyen a jó digitális interjú?

Az igazán jó interjú közben már az első benyomás is jó, hiszen önfeledt a hangulat, és érezni, hogy egy hullámhosszra kerültetek. Emellett úgy érzed, hogy nyugodtan kérdezhetsz közben is és a végén is, valamint nem vallatásnak éled meg. Ha te jól érzed magad, akkor mások is jól fogják, ezért is fontos fenntartani a szemkontaktust és mosolyogni! Legyél őszinte, kedves, udvarias, hiszen nem a legjobb barátaiddal beszélsz. Maradj kissé diplomatikus, és nyugodtan kérj gondolkodási időt, ha nem tudsz hirtelen válaszolni egy kérdésre. Inkább jól gondold át a választ, minthogy magyarázkodni kényszerülj. Tartsd szem előtt, hogy ezekkel az emberekkel együtt fogsz dolgozni, ha jól sikerül az interjú, úgyhogy ehhez mérten viselkedj velük.

Hasonló cikkek