Recepciós motivációs levél

A recepciós motivációs levelet is könnyedén el lehet készíteni, ha van hozzá egy jó útmutató. Bár egyre növekszik a recepciósokra rakodó teher (kapcsolatot tartani a beszállítókkal, küldemények, csomagok átvételét, küldését intézni, postára járni, sok esetben pedig rendezvényt is szervezni), de ezzel együtt több eredményt is fel lehet sorolni.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
1 vásárlói értékelésből

A motivációs levél ugyanis segít abban, hogy bővebben kifejtsd a szakmai életutadat, eredményeidet, és megcsillogtasd a személyiségedet is.

Mindehhez példákat, mintákat és teljes útmutatót biztosítunk. Az álomállás megszerzése ugyanis egy szuper önéletrajz és motivációs levél elküldésével kezdődik. Lássunk is neki!

Tartalomjegyzék

A motivációs levél célja

Röviden érintettük, hogy mi célt szolgál a motivációs levél, de nézzünk is rá erre kicsit jobban. Az önéletrajzban felsorolod, vázlat szerűen bemutatod a szakmai tapasztalatot, tanulmányokat, készségeket és képességeket. Mindez azonban egy oldalban történik: egy oldalba összesűrűsíteni egy teljes karriert nem kis kihívás! Ennek megfelelően nem is csoda, hogy úgy érzed, alig mutattad meg magad, nem tudod, mi különböztet meg a többi jelölttől.

Ebben a helyzetben jön jól a motivációs levél. A motivációs levél célja az, hogy kiegészítse az önéletrajzot, hiszen olyan információkat tartalmaz, ami nem egyértelmű a szakmai önéletrajzból. A motivációs levél célja ugyanis valójában ez: személyiségedről karrieredről, képességeidről és készségeidről tudsz többet megosztani a munkáltatóval. A motivációs levél plusz információkat oszt meg rólad,  alátámasztja az általad az önéletrajzban megjelölt információkat! 

Ideje tehát úgy gondolni a motivációs levélre, mint ami a segítségedre siet! Ehhez előtte érdemes lehet a recepciós önéletrajzot is átfutni.

Motivációs levél és kísérőlevél – egy és ugyanaz?

Mielőtt belevágnánk a motivációs levél megírásába, érdemes megkülönböztetni a motivációs levelet és a kísérőlevelet. Sokszor a köznyelvben keverjük, de te ne így tedd! A motivációs levél egy hosszú, külön dokumentum, amely részletezi a karrieredet. A kísérőlevél viszont az az email, amelyet a jelentkezéshez írsz meg. Ebben csatolod be a motivációs levelet és az önéletrajzot. A kísérőlevélről ide kattintva tudhatsz meg többet, és ugyanúgy példákat is láthatsz a helyes kísérőlevél megírásához.

Motivációs levél recepciós állásra

Címzett
Nagy Annamária
Hotel Manager
Kempinski Hotel
1119, Budapest, Jaguár utca 52.

Feladó
Kamarás Erika
1111, Budapest, Nagy Lajos utca 55.
kamaras.erika@gmail.com
+3630/333-3333

2022.02.02.

Tisztelt Nagy Annamária!

Kamarás Erika vagyok, és az Allasokaneten.hu weboldalon megjelent Szállodai recepciós pozícióra szeretnék jelentkezni. Jelenleg 3 év szakmai tapasztalattal rendelkezem, amelyet a Marriott Budapest Hotelnél szereztem, így úgy gondolom, alkalmas lehetek a pozíció betöltésére.

Diplomámat 2019-ben szereztem a Budapesti Corvinus Egyetemen turizmus-vendéglátás szakon, kiváló eredménnyel. Ezután volt szerencsém szakmai tapasztalatot szerezni a Marriott Budapest Hotelnél, mint recepciós. Mindennapi feladataim közé a vendégek tájékoztatása, segítése, a be- és kicsekkolás, illetve a számlázás és fizetések menedzselése. Angol nyelvből felsőszinten, német nyelven középszinten beszélek, így a külföldi turistákkal való munka is gördülékenyen megy. Mindemellett tavaly megválasztottak az Év Dolgozójának, amelyet annak köszönhettem, hogy a vendégek visszajelzése alapján 98 százalékos volt az elégedettség.

Problémamegoldó képességemet bizonyítja, hogy az összes bejelentett panasz 94 százalékát egy órán belül meg tudtuk oldani. Mindemellett az elmúlt három évben kétszer is engem szavaztak meg a kedvenc munkatársuknak a kollégák, így nyitott, empatikus csapatjátékosnak tartom magam.

Nagy vágyam, így őszinte megtiszteltetés lenne, ha egy olyan neves hotelben dolgozhatnék, ahol ennyire elismert emberek is megszállnak. Az a fajta high-end felfogás és vízió, amely a Kempinski Hotelt illeti, számomra is vonzó, így remélem, méltónak tartanak egy személyes interjúra is.

Csatolva küldöm szakmai önéletrajzomat. Amennyiben bármilyen kérdése van, kérem, keressen az elérhetőségeim egyikén. Őszintén bízom a közös együttműködésben, és remélem, lesz lehetőségem egy személyes bemutatkozásra.

Tisztelettel,
Kamarás Erika
kamaras.erika@gmail.com
+3630/333-3333

A motivációs levél megjelenése

A motivációs levél a nevéből adódóan is tartja a levél formátumot, tehát van címzése, megszólítása is, valamint egy aláírása. Mindemellett a hosszúsága 0,5-1 A4-es oldal, ennél hosszabb ne legyen. Tartsd szem előtt, hogy könnyen olvasható, értelmezhető legyen, és lehetőleg szellős! Az önéletrajzzal ellentétben a motivációs levélben mondatokban fogalmazz, nem pedig vázlatszerűen, felsorolásban. Pont a mondatos megfogalmazás miatt válik személyessé, hiszen így nyerhet bepillantást a személyiségedbe is a munkáltató!

Ha igazán ki akarsz tűnni, akkor megjelenésre ugyanolyan legyen, mint az önéletrajz. Amennyiben valamilyen önéletrajz sablont használsz, amiben meghatározó színek szerepelnek, érdemes ugyanolyan színeket megjeleníteni a motivációs levélben. Ehhez a legjobb, ha önéletrajz szerkesztőt használsz. Biztos, hogy előnyhöz juttat, ha ugyanolyan betűtípust, stílust és színeket használsz mindkét dokumentumban. Emellett pedig 4-5 bekezdésből álljon a levél.

Amennyiben úgy döntenél, hogy mégsem használsz önéletrajz szerkesztőt, akkor figyelj arra, hogy lehetőleg hagyományos, könnyen olvasható betűtípust használj. Ide tartozik az Arial, Calibri, Times New Roman, valamint a betű nagysága is 11-12-es legyen. A kézírásos betűtípus nagyon szép, csak sajnos nehezen olvasható!

A motivációs levél felépítése

A motivációs levél tehát áll egy feladóból és címzettből, a bemutatkozásból, a fő tartalmi részből és egy zárásból, majd aláírásból. A fő tartalmi részt is ha több bekezdésre tagolod, akkor könnyebben olvasható lesz.

Miről szóljon a fő tartalmi rész?

 • Az önéletrajz összefoglalása, benne a szakmai tapasztalat, eredmények, tanulmányok, számokkal, szituációs példákkal alátámasztva.
 • Motivációd megnevezése, hogy milyen értéket tudnál nyújtani a cégnek.
 • Személyes tulajdonságok, értékek kiemelése, legfőképp kulcsszavak alapján.

A címzett és feladó megadása

Ebben a tekintetben hasonlít leginkább a motivációs levél egy valódi levélhez. A feladó, vagyis a te adataidat és a címzett adatait itt érdemes megadni. Emellé még nem árt, ha a dátumot is hozzá teszed, de azt akár a motivációs levél legalján is megteheted.

A te adataid esetén ezekre lesz szükséged: név, lakcím, email cím és telefonszám. A címzett adatainál pedig ezekre: név, beosztás, cég neve és a székhelye.

💡 Tipp: Ha nem tudod a címzettet, mert se a weboldalon, se a LinkedIn oldalon nincs megadva, akkor címezheted a cégnek vagy a HR-nek!
HELYES
Címzett
Logós Erzsébet
Head of Back Office
Micro Kft.
1119, Budapest, Jaguár utca 52.

Feladó
Kamarás Erika
1111, Budapest, Nagy Lajos utca 55.
kamaras.erika@gmail.com
+3630/333-3333

2022.02.02.

Ha pedig nem tudod, ki a címzett, akkor ez is megfelelő:

HELYES
Címzett
Head of Back Office
Micro Kft.
1119, Budapest, Jaguár utca 52.

Feladó
Kamarás Erika
1111, Budapest, Nagy Lajos utca 55.
kamaras.erika@gmail.com
+3630/333-3333

2022.02.02.

Kezdd a megszólítással!

Ahogy a kísérőlevél esetén is, itt is egy megszólítással kezdődik maga a tartalom. Nagyon jól tud jönni, ha tudod, kinek íródik a levél, de ez a legritkább esetben van így. Éppen ezért, ha a nyomozás nem vezet eredményre, akkor érdemes az alábbi megszólítást alkalmazni:  

 • Tisztelt Hölgyem/Uram!
 • Tisztelt Micro Kft.!
 • Tisztelt HR!

Az alábbiakat pedig ne használd csak abban az esetben, ha úgy látod, hogy megfelel a céges kommunikációnak. Ha ugyanis nagyon közvetlen, baráti a céges kommunikáció, például az ügynökségek esetében általában így van, akkor alkalmazhatod ezt is:

 • Kedves Kiss József!
 • Kedves HR!
 • Kedves Market Kft.!

Ezek továbbra is tiltólistán vannak:

 • Kedves Gábor!
 • Kedves Laci!

A motivációs levél kezdése

A motivációs levél kezdése nem könnyű feladat, de nem is kell túl komolyan venni. Elég mindössze 2-3 mondat, amelyben bemutatkozol, és elmondod, hol találtad az állást és miért jelentkezel rá. Arra is térj ki, miért keltette fel az érdeklődésedet az állás, miért szeretnél a cégnél dolgozni. Itt érdemes arra figyelni, hogy jól írd le a pozíció nevét!

HELYES
Tisztelt Morzsa Klára!

Béta Mirjam vagyok és az Allasokaneten.hu oldalon talált Szállodai recepciós állásra szeretnék jelentkezni. Jelenleg az Intercontinental Szállodalánc recepciósaként dolgozom, azonban szeretnék egy kisebb csapatban, családiasabb légkörben dolgozni, amelyet úgy gondolom, hogy az Önök szállodájában megtalálhatok.

💡 Tipp: Érdemes lehet már ebben a részben is hízelegni kicsit a leendő munkáltatónak!

A motivációs levél fő része

Ha mindezzel megvagy, akkor  következik a motivációs levél törzse, a főbb tartalom. Ebben a néhány bekezdésben tudod bemutatni az előző szakmai tapasztalataidat, tanulmányaidat, eredményeidet, amelyek segítik a jelentkezést.

💡 Tipp: Az eredmények megadása mindig elősegíti álmaid állásának megszerzését!

Az eredményekről hosszabban ebben a cikkben foglalkoztunk, azonban azt érdemes most is elismételni, hogy vagy számokkal, vagy szituációkkal mutasd be azokat. A szituáció esetén akár a képességeidet is bemutathatod, hiszen semmi sem beszédesebb, mint a konkrét példák, Például, ha azt állítod, hogy kiváló a problémamegoldó képességed, akkor erre tudsz egy szituációt felhozni, amikor ezt kihasználtad.

Mindemellett a személyes kvalitásokat is megmutathatod, amelyek alátámasztják azt, hogy milyen értéket tudsz nyújtani a cégnek. Végső soron ugyanis ez alapján döntik el, hogy minden megvan-e benned, ami az állás betöltéséhez szükséges! Érdemes kihangsúlyozni az olyan keresett tulajdonságokat, például a problémamegoldási készség szervezési képesség, kommunikációs készség, precizitás, megbízhatóság vagy a terhelhetőség. 

⚠️ Figyelem: Reális és pontos képet mutass magadról! Ha ugyanis nem valós képet mutatsz, az az interjú során azonnal kiderül!

Emellett a kulcsszavak használata is különösen fontos, tehát használd azokat a készségeket és képességeket, amelyeket az álláshirdetésben is megtalálsz. Pontosan úgy, mint az önéletrajz esetén!

Nézzük, hogyan néz ez ki a gyakorlatban:

HELYES
5 év szakmai tapasztalattal rendelkező Office Manager vagyok. Tapasztalatomat multinacionális környezetben szereztem, így angolul felsőfokon beszélek. Kapcsolattartás a beszállítókkal, szolgáltatókkal, pénzügyi adminisztráció és a telefonhívások kezelése, ügyfelek, vendégek fogadása tartozik főbb feladataim közé. Rugalmas vagyok, kiváló problémamegoldó képességgel és kommunikációs képességekkel rendelkezem.

Végzettségemet turizmus-vendéglátás szakon szereztem 2016-ban a Budapesti Gazdasági Egyetemen. Még a szakmai gyakorlat alatt helyezkedtem a Barátságos Hotel hotelnél, mint szállodai recepciós, itt szereztem a fél éves szakmai gyakorlatomat. Ez alatt az idő alatt a vendégek fogadása, a vendégek teljes körű tájékoztatása, a számla kiállítása és a bankkártyás fizetés tartozott a feladataim közé. A gyakran érkező külföldi turisták miatt a munka jelentős része angolul történt.

Ezután úgy döntöttem, hogy szeretnék multinacionális cégnél dolgozni a nagyobb nyelvismeret miatt, így elhelyezkedhettem a Consult Business Services-nél, mint recepciós és Office Manager. Fő feladatomnak azt tartom, hogy minden kolléga hozzám fordul segítségért, így fejlesztettem magasfokra a problémamegoldó készségemet. Jelenleg olyan munkahelyet keresek, ahol jobban elmélyedhetek recepciósként a pénzügyi területen, ennek megfelelően SAP és Nexon tudással is rendelkezem. Úgy gondolom, az Önök felívelő cége ilyen innovatív szemléletmóddal pont azt az értéket képviseli, amelyet én is. Célom ugyanis, hogy olyan munkahelyen helyezkedjek el, ahol kamatoztathatom SAP szaktudásomat és közben tehetek valamit a társadalomért.

Láthatod a fenti példában is, hogy ki lehet emelni olyan készségeket, képességeket, amelyek elvárásként szerepelnek az álláshirdetésben.

💡 Tipp: Nézz utána az interneten a cégnek, hogy a lehető legtöbbet meg tudd róluk!

Nehéz úgy motivációról írni, ha nem vagy tisztában azzal, hogy ki ez a cég és mit képviselnek. Éppen ezért különösen előnyös, ha átolvasod a weboldalt és a közösségi média felületeket, így megtalálva azt, hogy hogyan tudsz a céghez kapcsolódni.

A motivációs levél lezárása, elköszönés

Az elköszönés esetén fontos, hogy megemlítsd a személyes interjú és találkozás lehetőségét. Tűnj lelkesnek és motiváltnak, még akkor is, ha már a századik motivációs levelet írod! Mutasd meg, hogy alig várod a személyes találkozást, és hogy ha kérdésük van, hol keressenek. Ebben az esetben választhatsz, hogy vagy az aláírásod alá írod még az email címet vagy a telefonszámot, vagy a szövegbe szövöd bele. Arra azonban ügyelj, hogy magabiztos legyél, de ne tűnj arrogánsnak.

HELYES
Csatolva küldöm szakmai önéletrajzomat is. Amennyiben bármi kérdése van, keressen a +3630/222-2222 telefonszámon, vagy emailben a kiss.andrea@gmail.com email címen. Szívesen vennék egy személyes interjút, ahol megismerkehedtünk és bemutatkozhatok.

Várom válaszát!

Üdvözlettel,
Kiss Andrea

Csatolva küldöm szakmai önéletrajzomat is. Bízom benne, hogy tudunk együtt dolgozni a közeljövőben, és megfelelőnek tart arra, hogy egy személyes interjú során is megismerkedhessünk. Amennyiben kérdése van, kérem, keressen az elérhetőségeim egyikén.

Tisztelettel,
Pogány Mária
pogany.maria@gmail.com
+3620/555-6666

Ezt a megfogalmazást pedig lehetőleg kerüld, mert arrogánsnak és önteltnek tűnhetsz!

HELYTELEN
Biztos vagyok benne, hogy én vagyok a tökéletes jelölt az állásra, így nagyon várom, hogy keressenek!

Üdvözlettel,
Kocsis Klaudia

Motivációs levél recepciós pályakezdőként

Pályakezdőként jogosan merülhet fel benned a kérdés, hogy mégis mi kerülhet az önéletrajzodba. Ebben az esetében viszont ugyanúgy, mint a funkcionális önéletrajz típus esetén, tanulmányokat, készségeket és képességeket érdemes hangsúlyozni. Ehhez ide kattintva találsz egy szuper összefoglalót és útmutatót, hogy pályakezdőként is levedd a lábáról a munkáltatót!

Összefoglalás – a tökéletes motivációs levél titka

Recepciósként akár van tapasztalatod, akár nincs, írhatsz szuper motivációs levelet! Ez a dokumentum ugyanis arra szolgál, hogy minél jobban megcsillogtathasd a képességeidet, készségeidet, tudásodat: mindezzel pedig tapasztalat nélkül is rendelkezel! Természetes, hogy könnyebb a fél-egy oldalas terjedelmet kitölteni, hogy ha van munkatapasztalatod, amelynél így az eredményeidet is megmutathatod.

Használj hagyományos betűtípust, mint a Times New Roman, Arial és Calibri, és 11-12-es betűméretet. Hanyagold a kézírásos betűstílusokat, mert olvashatatlan lehet. Mielőtt elkezded írni, tartsd szem előtt, hogy lényegre törő és átlátható, könnyen olvasható legyen.

A motivációs levelet a feladó és a címzett megadásával kezdd, majd megszólítással. Ezután 2-3 mondatban mesélj arról, hogy miért jelentkezel a pozícióra, és hol találtad az állást. A törzsszöveg, amelyben a munkatapasztalatot, tanulmányokat, eredményeket is megmutatod, foglalja el a legnagyobb részt, és akár két bekezdésre is tagolhatod. Az eredmények során törekedj arra, hogy a lehető legjobban támaszd alá azokat, például számokkal vagy szituációkkal. A készségek, képességek, amelyek alátámasztják azt, hogy miért vagy ideális jelölt, ezután, külön bekezdésben is következhet. Mesélj a motivációdról, a rövid- és hosszútávú célokról, hogy milyen víziójával értesz egyet a cégnek.

A motivációs levél zárása, elköszönése mindig említse meg a személyes találkozó lehetőségét, valamint azt, hogy hogyan érnek el. Az, hogy milyen egyéb dokumentumokat csatoltál, szintén itt jelenik meg, majd írd alá a dokumentumot.

Készen állsz álmaid munkájának megszerzésére?