Diák motivációs levél

A motivációs levél megírása diákként a legnagyobb kihívás mind közül. Jogosan érezheted azt, hogy mivel még nincs semmilyen szakmai tapasztalatod, nem is tudsz mit írni.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
1 vásárlói értékelésből

Ilyen esetben az a fél-egy oldal végtelen hosszúságúnak tűnik! Diákként azonban van egy óriási fegyver a kezedben: a tanulmányaid!

Ha olyan útmutatót kerestél, amely pontról-pontra bemutatja, hogyan kell jól diák motivációs levelet írni, és mit érdemes megemlíteni benne, mit nem, akkor jó helyen jársz! Több szakmához is készítettünk neked motivációs levél példákat és mintákat, valamint néhány tippet is adunk, hogy hogyan varázsold tökéletesre!

Tartalomjegyzék

Miért írunk motivációs levelet?

A cégek egyre gyakrabban kérnek motivációs levelet is az önéletrajz mellett, és nem is csoda: naponta akár több önéletrajz is beérkezhet a HR-sekhez! A motivációs levél elsősorban szűrő, hiszen, ha egy jelentkező nem küldte el, az azt sugallja, hogy nem olvasta el figyelmesen az álláshirdetést. Valószínűleg sablon kísérőlevelet, sablon önéletrajzot küldött, így nem veszik fel vele a kapcsolatot. Azt a lehetőséget, hogy nem küldesz motivációs levelet, mert úgysincs miről írnod, azonnal felejtsd el!

A motivációs levél emellett nem összekeverendő a kísérőlevéllel. A kísérőlevél ugyanis az az email, amelybe becsatolod a motivációs levelet és az önéletrajzot. Ezt az emailt küldöd el a jelentkezési oldalon, állásportálon vagy a levelezőrendszeren keresztül.  A kísérőlevél mindössze néhány sorból áll , amelyben bemutatkozol, és leírod, miért te lennél az ideális választás a pozícióra. Erről részletes leírást és példákat ide kattintva találhatsz.

A motivációs levél ezzel ellentétben fél-egy oldal hosszúságú levél, amely az önéletrajz kiegészítéseként tesz jó szolgálatot. Az önéletrajzban felvázolod a képességeidet, a szakmai tapasztalatot és a tanulmányokat, így nincs lehetőség arra, hogy a személyiségedet is bemutasd. A motivációs levélben viszont van!

Mondatokba foglalva bemutathatod a tanulmányaidat, eredményeidet, ismereteidet, és a motivációdat. A motivációs levél elsősorban arra világít rá, hogy miért annál az adott cégnél szeretnél dolgozni, és miért érzed azt, hogy téged vegyenek fel. Ehhez viszont szükséged van arra, hogy a létező minden információt elolvasd a cégről, másképp nem tudod megindokolni, miért náluk szeretnél dolgozni!

💡 Tipp: Mielőtt megírod a motivációs levelet, böngészd át a cég honlapját, LinkedIn oldalát és a közösségi média felületeit!

A motivációs levél céljai tehát:

 • Bemutasson téged, mint személyt, leendő alkalmazottat és kollégát.
 • Kifejtsd részletesebben az eredményeidet, ismereteidet, a tanulmányaidat.
 • A képességedet és készségeidet kiemelve ellensúlyozd a szakmai ismereteid hiányosságát.

Mindemellett lelkesnek, motiváltnak, valódi tudással, jó képességekkel és tanulási vággyal rendelkezőnek mutasd magad.

Pályakezdő motivációs levél minta

Címzett
Szűcs Mária
Főszerkesztő
Mediaworks Hungary
1111, Alajos utca 99.

2022.01.13.

Feladó
Gulyás Lilla
1111, Budapest, Petrezselyem Géza utca 33. 2/11.
+3630/343-1111
lilla.gulyas@gmail.com

Tisztelt Szűcs Mária!

Gulyás Lilla vagyok, kommunikáció és médiatudomány szakos végzős hallgató, és szeretném megpályázni az Újságíró gyakornok pozíciót, amelyet a Allasokaneten.hu oldalon találtam.

Jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetemen vagyok kommunikációs és médiatudomány szakos végzős hallgató. Az újságírás szeretete a  középiskolában kezdődött, ahol az iskolaújság újságírója, majd később a főszerkesztője lettem. Főszerkesztőként a célom az volt, hogy a diákok számára az újság ne egy elavult intézmény, a régi kor maradéka legyen, ezért a tantestülettel együttműködve elértem, hogy az iskola belső felületén online is megjelenjen minden hónapban a lap. Emellett teljesen új designt, megjelenést kapott. A grafikai munkákat közösen végeztük a csapattal, így volt lehetőségem a Photoshop, Adobe Illustrator programokat elsajátítani, valamint a HTML kódolás alapjait is. Mindezek miatt az olvasottság 56 százalékot emelkedett.

Ezután utam a Corvinus Egyetemre vezetett, ahol Dr. Nagy Lászlótól tanulhattam el az online újságírás alapjait, valamint megismerkedtem a kommunikáció elméletei és modelljeivel, a kommunikáció mediális aspektusaival és a vizuális kommunikációval. Az egyetemen júniusban végzett, előreláthatóan 4.5-ös tanulmányi átlaggal. Szakdolgozatom témája az online újságírás vizuális határai, konzulensem Dr. Nagy László.

Kimagasló precizitás és megbízhatóság, valamint proaktív szemlélet és jó együttműködési készség jellemez. Az egyetem alatt elvégeztem párhuzamosan az Újságírás I. OKJ képzést is, amely végén volt lehetőségem egy 6 hetes szakmai gyakorlaton részt venni a morzsa.hu weboldalnál. Összesen 8 cikket írtam, ebből egy, amely az Életmód rovatban jelent meg, a hónap ötödik legolvasottabb cikke lett. Azért szeretnék a Mediaworks-nél dolgozni, mert úgy gondolom, hogy az a lendület, motiváció és innovatív látásmód jellemez engem is, mint ami a céget. Mindezeknek köszönhetően nem véletlen, hogy a cég Magyarország legkiterjedtebb portfóliójával rendelkező médiacége, ezért biztos vagyok benne, hogy mind szakmailag, mind emberileg rengeteget tanulhatok.

Csatolva küldöm szakmai önéletrajzomat is. Amennyiben bármi kérdése van, keressen a +3630/343-1111 telefonszámon, vagy emailben a lilla.gulyas@gmail.com email címen. Szívesen vennék egy személyes interjút, ahol megismerkedhetünk és bemutatkozhatok.

Várom válaszát!

Üdvözlettel,
Gulyás Lilla

A motivációs levél megjelenése

Ahogy már említettük, a motivációs levél hosszúsága 0,5-1 A4-es oldal, ha ennél hosszabb, akkor kicsi arra az esély, hogy elolvassák. A cél ugyanis az, hogy a legfontosabb kvalitásaiddal győzd meg a leendő munkáltatót. Mindemellett törekedj arra, hogy könnyen olvasható, értelmezhető legyen, és lehetőleg szellős! A betűméret ne legyen kisebb vagy nagyobb, mint a 11-12-es, és használd a Times New Roman, Calibri, Arial betűtípusokat. 

💡 Tipp: Ha pedig igazán egyedi akarsz lenni, akkor használ önéletrajz és motivációs levél sablont!

Ezekkel ugyanis eléred, hogy megjelenésre, designra ugyanolyan legyen a két dokumentum. Ajánljuk az online önéletrajz szerkesztőt, amellyel először az önéletrajzot tudod percek alatt elkészíteni, majd pedig a motivációs levelet. Akár Word, akár PDF formátum az elvárás, a szerkesztőben mindent megtalálsz!

A motivációs levél felépítése

A motivációs levelet mindenképp tagold bekezdésekre, másképp nehezen olvasható lesz. Mindemellett van egy feladó, címzett és dátumot magába foglaló szakasz is, és mindez beleszámít a terjedelmi megkötésbe.

A felépítés így nézzen ki:

 • Bemutatkozás, jelentkezés módja, hol találtad a jelentkezést, mi a motivációd, miért jelentkezel az állásra. Ezzel a mondattal hívod fel magadra a figyelmet.
 • Az önéletrajz összefoglalása, ez a törzsszöveg, itt győződ meg a munkáltatót, hogy mennyire jó választás vagy.
 • Motiváció bemutatása, milyen értéket tudnál nyújtani a cégnek, némi hízelgés is a cég felé.
 • Személyes tulajdonságok, értékek kiemelése.
 • Zárás, elköszönés, aláírás.

👉 Bár úgy gondolhatod, hogy szakmai tapasztalat nélkül nincs is miről írni, ez nem igaz! A törzsszöveg rész így néz ki, ha diák vagy:

 • Tanulmányok felsorolása, de csak azoké, amelyek kapcsolódnak a megpályázott álláshoz – ezekből azonban minél több legyen, hiszen a szakmai kompetenciádat támasztod alá vele!
 • Tanulmányi eredmények, kiemelkedő teljesítmény, akár a HÖK tagságot is kiemelve.
 • Motiváció bemutatása és az, hogy milyen értéket tudnál nyújtani a cégnek. Látniuk kell, hogy nagyon szeretnéd az állást!
 • Célok, akár cégen belül, akár a cégen kívül is, ami szakmai cél. Ilyen cél lehet valamilyen képzés megszerzése például, vagy ha ismersz valakit a cégnél, akitől szeretnél tanulni. Fontos, hogy ez is releváns legyen a megpályázott pozícióhoz!

Kezdjünk is neki a diák motivációs levélnek!

A címzett és feladó megadása

A tartalmi rész előtt a címzés érdemes megadni, és ezen is sok minden állhat vagy bukhat. A címzés nem egyenlő a megszólítással, ugyanis a címzés az, amiben felírjuk a címzett nevét, beosztását, a cég székhelyét, iroda címét. A címzettet írjuk első helyre, utána következik csak a feladó (vagyis a te) adataid. Ezekben erre lesz szükséged: neved, lakcímed (első sorba utcanév és házszám, alá irányítószám és város), email cím és telefonszám.

A fenti diák motivációs levél mintában újságíró állásra jelentkezik a jelölt. A diák önéletrajzunk segíthet megírni a tökéletes önéletrajzot, plusz tippeket is kapsz mellé.

Címzett
Szűcs Mária
Főszerkesztő
Mediaworks Hungary
1111, Alajos utca 99.

2022.01.13.

Feladó
Gulyás Lilla
1111, Budapest, Petrezselyem Géza utca 33. 2/11.
+3630/343-1111
lilla.gulyas@gmail.com

Mit tegyél, ha nem tudod, ki a címzett?

Általában az, hogy ki kapja meg a levelet, megtalálható a cég weboldalán vagy a LinkedIn oldalán, de előfordulhat, hogy nem találod. Ilyen esetben érdemes az alábbi címzéseket használni:

 • HR Osztály
 • A cég neve
 • Az osztály vezetője

Ez esetben tehát a címzett így néz ki:

HELYES
Címzett
Economics Kft.
Hosszúcső utca 55.
1123, Budapest

A megszólítás

A megszólítás az, amely a hétköznapi nyelvben a szia!, itt viszont a “Tisztelt” lesz a jó választás, hiszen egy formális levélről van szó. Lehetőleg ne tegezd le a vezetőt és a céget!  Az alábbiakat használhatod, ettől eltérőt nem ajánlunk:

 • Tisztelt Lazac Kata!
 • Tisztelt HR Osztály!
 • Tisztelt Economics Kft.!

Ha azt látod, hogy a cég kommunikációja fiatalos, tegeződő, barátságos hangvételű, akkor a “Kedves” megszólítás is belefér. Ezt azonban csak akkor használd, ha biztos vagy benne, hogy a cégnél ez belefér. Általában a marketing ügynökségek kifejezetten kedvelik az ilyen megszólítást.

 • Kedves Macska Kata!
 • Kedves Inglot Hungary Kft!
 • Kedves HR!

Az alábbiakat viszont mindig kerüld, hiszen nem a barátaidnak írsz levelet vagy üzenetet a Facebookon:

 • Szia!
 • Hello!
 • Szia Laci!
 • Kedves László!

A motivációs levél kezdése – a bemutatkozás

A motivációs levél valódi tartalma és mondanivalója ezután következik. Be kell mutatkoznod 1-2 mondatban, megemlítve, hogy milyen pozícióra jelentkezel, és miért. Azt is hozzáteheted, hogy hol találtad az állást, hiszen segíthet beazonosítani a jelentkezést.

⚠️ Figyelem: Arra azonban figyelj, hogy minden jelentkezés esetén cseréld ki a cég és a pozíció nevét! Ha benne marad az előző állásé, az nagyon kellemetlen lehet!

Az alábbi példában a jelölt social media manager állásra jelentkezik:

HELYES
Tisztelt Lakatos János!

Kiss Amanda vagyok, és az Allasokaneten.hu oldalon meghirdetett Social Media Manager állásra szeretnék jelentkezni.

A motivációs levél fő bekezdései

A motivációs levél ezután sorolja fel a releváns képességeidet és tanulmányaidat. Ezt ne felsorolás szerűen írd meg, hanem a mondatos fogalmazás szükséges. Tagold itt is bekezdésekre, és említs meg minden releváns infót: tantárgyakat, tanulmányi átlagot, érdeklődést.

💡 Tipp: Tűnj motiváltnak éa lelkesnek, olyannak, aki szívesen tanul!

Ehhez érdemes belecsempészni olyan szavakat, kifejezéseket, víziót vagy célt, amelyeket a cég honlapján és az álláshirdetésben olvastál. Az álláshirdetésben kulcsszavakat is találsz, amelyek minden esetben készségeket, képességeket takarnak. Ezeket keresik a jelöltben, így neked is érdemes megemlíteni azokat, természetesen csak akkor, ha valóban jellemzőek is rád.

Az alábbi példában a pályakezdő jelölt rendezvényszervező gyakornoknak jelentkezik:

HELYES
Jelenleg végzős diák vagyok a WERK Akadémia Rendezvényszervező tanfolyamán, ahol Bíró János és Késmárki Abigél voltak a tanáraim. Elsajátítottam a büdzsékalkuláció, programterv, forgatási napló készítését, valamint számtalan kapcsolatra tettem szert a catering és a technika területén. Fő célom, hogy olyan rendezvényszervező legyek, aki számára nem létezik lehetetlen. Precíz és motivált vagyok, akinek fontos a kreativitás és a rugalmasság. Kiváló problémamegoldási képességgel rendelkezem, hiszen a gyakorlatom során volt, hogy télen kellett beszereztem egy céges rendezvényhez 850 darab jégkrémet, mindössze 3 nap alatt. Az ügyfél végül elégedett volt, és kiváló minősítést kaptam a tantárgyból.

Hosszútávú célom, hogy elmondhassam magamról, hogy bármilyen rendezvényt képes vagyok megszervezni, legyen szó céges konferenciáról, céges bulikról, esküvőkről vagy akár kiállításról. Éppen emiatt a sokszínűség miatt érzem úgy, hogy szeretnék a cégüknél dolgozni: ilyen ügyfélkört kevés másik cég tud felmutatni, így úgy gondolom, hogy rengeteget tudnék tanulni és fejlődni.

Próbáld meg valódi szituációkkal alátámasztani, azt amit állítasz! Ha például azt állítod, hogy kiváló kommunikációs készséged van, akkor emelj ki egy szakmai gyakorlati részt vagy a tanulmányaidból valamit, ami ezt bizonyítja.

Mindemellett kissé érdemes hízelegni is a cégnek annak érdekében, hogy valóban lássák az elhatározottságot. A fenti mintában láthatod, hogy  több készség és képesség meg van említve , így ez különösen fontos!

A motivációs levél lezárása, elköszönés

Az elköszönésnél vagy zárásnál mindössze 1-2 mondatban érdemes elmondani, hogy várod a megkeresést, bármilyen kérdésre szívesen válaszolsz. Mindemellett említsd meg, pontosan milyen pályázati anyagokat csatoltál a jelentkezéshez. Kerüld a “remélem” szó túl gyakori használatát, mert az bizonytalanságot jelent.

👉 Gyakori tévedés, hogy ki kell nyomtatni és aláírni a motivációs levelet, de ez nincs így.  Elég mindössze gépelni a nevedet.

Elköszönésnél ezeket használd:

 • Üdvözlettel
 • Tisztelettel

Barátiasabb hangvételnél érdemes az előbbit, nagyon hivatalos, magázódó hangvételnél az utóbbit használni.

HELYES
Csatolva küldöm szakmai önéletrajzomat is. Amennyiben bármi kérdése van, keressen a +207761203 telefonszámon, vagy emailben a hajduemese@gmail.com email címen. Szívesen vennék egy személyes interjút, ahol megismerkehedtünk és bemutatkozhatok.

Várom válaszát!

Üdvözlettel,
Hajdú Emese

További tippek a motivációs levélhez

 • Pályakezdőként előnyt jelenthet, ha egy a személyiségedet is megmutatod. Ennek mennyisége is a cég stílusától függ: a nagyon autokrata cégeknél ez nem annyira kívánt. Tehát, ha vannak érdekes hobbijaid, főleg, amennyiben azok relevánsak is a megpályázott pozícióhoz, akkor nyugodtan szentelhetsz ezeknek is 1-2 mondatot.
 • A motivációs levél képességek és készségek résznél érdemes összeírni, milyen jellemzőid vannak, majd azokat összevetni az álláshirdetésben meghirdetettekkel.
 • Diákként, mivel híján vagy a szakmai tapasztalatnak, érdemes a funkcionális önéletrajz típust használni. Ez ugyanis a tanulmányokra és a készségekre, képességekre helyezi a hangsúlyt.
 • Lehetőleg kerüld az olyan közhelyek használatát, mint hogy “csapatjátékos” vagy, mert nem vet rád túl jó fényt. Ha ez az elvárás az álláshirdetésben, akkor rendben van, de ahhoz, hogy kitűnj a többi jelentkező közül, támaszd alá valamilyen szituációval!
 • Többször ellenőrizd le, hogy jól adod-e meg a cég és a címzett nevét – egyetlen elírás, és biztosan nem hívnak be.
 • Minden egyes jelentkezés előtt készíts új motivációs levelet. Minden cég mást keres, ezért fontos az új. Viszont, nyugodtan hagyd a tanulmányok, tárgyak felsorolását, inkább a készségeket, képességeket cseréld és a szituációkat.

Összefoglalás – kulcspontok a diák motivációs levél megírásához

A diák motivációs levél megírása nem könnyű feladat, de fontos, hogy sikeres legyen. Ehhez a legjobb, ha először elkészíted a diák önéletrajzot, majd képes is leszel az alapján megfogalmazni a fél-egy oldalas dokumentumot. Word vagy PDF formátumban kérik a munkáltatók, és használj hagyományos betűtípust, mint a Times New Roman, Calibri vagy Arial, és 11-12-es betűméretet. Ha ennél kisebbel írod, csak azért hogy kiférj egy oldalra, akkor olvashatatlan lesz az anyag!

A motivációs levél a feladó és a címzett megadásával, majd megszólítással kezdődik. A nevet és beosztást általában megtalálod a cég honlapján, ha azonban nem, akkor érdemes a cégnek vagy a HR osztálynak címezni a levelet. A megszólítás szinte minden esetben a Tisztelt”, kivéve, ha nagyon barátias a cég hangvétele. Ebben az esetben a “Kedves” is elfogadott.

Ezután 2-3 mondatban össze tudod foglalni, hogy miért jelentkezel a pozícióra, és hol találtad az állást. A fő tartalmi rész, amelyben a releváns tanulmányokat, eredményeket sorolod fel, ezután következik. Érdemes minden eredményt megjeleníteni, valamint tantárgyakat, amelyek kapcsolódnak a pozícióhoz. A készségeket, képességeket ne hagyd ki, hiszen ezzel engedsz valódi rálátást a szakmai tudásodra. Ha pedig igazán neves szakember volt a tanárod, nyugodtan említsd meg! Mindemellett a cég vízióját, céljait is érdemes megemlíteni, és hogy miért is akarsz az adott cégnél dolgozni. A hízelgés mindig szükséges!

A motivációs levél zárása, elköszönése mindig említse meg a személyes találkozó lehetőségét, valamint azt, hogy hogyan érnek el. A telefonszám, email cím megjelenítése itt is kötelező. Az, hogy milyen egyéb dokumentumokat csatoltál, szintén itt jelenik meg. Írd alá (virtuálisan), és kész is vagy!