Útmutató fordító motivációs levél írásához

A fordító motivációs levél megírásához egy remek összefoglalóval készültünk, hiszen mi ezzel tudjuk támogatni az álmaidat. Az álomállás megszerzése nem kis erőfeszítésbe kerül, és ehhez szeretnénk segítséget nyújtani.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
1 vásárlói értékelésből

Ha már kész a fordító önéletrajzod, de még nem tudod, mi kerüljön a motivációs levélbe, akkor vess egy pillantást útmutatónkra, példáinkra és a motivációs levél mintára.

Tartalomjegyzék

Fordító motivációs levél minta

Címzett
Kiss Gabriella
Ügyvezető
Balassy Intézet
Somlói út 51
1016 Budapest,

Feladó
Mezei Ella
Péterffy utca 112. 1/3
1203, Budapest
mezei.ella@gmail.com
+3630/089-0012

Tisztelt Kiss Gabriella!

Mezei Ella vagyok, német-angol fordító és tolmács, és szeretnék az Allasokaneten.hu oldalon meghirdetett Szaktolmács-Szakfordító munkára jelentkezni.

Tanulmányaimat az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen végeztem germanisztika szakon, így gazdasági és felsőfokú német nyelvvizsgával, valamint angol felsőfokú nyelvvizsgával rendelkezem. Pályafutásomat a fordítás területén 2016-ban kezdtem a Német Fordítóiroda alkalmazottjaként, és magyarról angolra és németre fordítást, rövid és hosszú szövegeket fordítását vállaltam, amelyekhez árajánlatot is készítettem. A munkám mellett ingyenes német órákat tartottam hátrányos helyzetű gyermekeknek a Pető Intézetben, a Tehetséggondozási program részeként. Ennek célja az volt, hogy a lehető leginkább egyengessük a hátrányos helyzetű és sajátos nevelési igényű gyermekek útját. Szociálisan érzékeny, tenni akaró, nagy türelemmel rendelkezőnak tartom magam, így nagyon örülök, hogy ennek a programnak a részese lehettem. A program végén több diákunk is képes volt alapfokú nyelvvizsga letélére, amely óriási sikernek számít a területen.

A fordítóiroda alkalmazottjaként volt lehetőségem csapatban és önállóan is dolgozni, így a fordítási munkák mellett tolmácsolási feladatokat is elláttam partnerekkel való tárgyalás során. Mindemellett pedig hétvégén, a Sofitel Hotelben vállaltam tolmácsolási feladatokat céges rendezvényeken, amelyek segítségével kiváló kommunikációs és szervezési képességekre tettem szert.

Fő célom a tehetséggondozási feladatok ellátása, ugyanis azt látom, hogy a fordítás, tolmácsolás és a tehetséggondozás, a tanári munka együtt jár. A Nemzeti Tehetség Program egy kiváló lehetőség a fiataloknak arra, hogy feltérképezzék a bennük rejlő potenciált, és úgy gondolom, hogy ebben a tanári, oktatói tapasztalatom remek kiegészítést jelenthet. Óriási megtiszteltetés lenne egy ilyen nagynevű és nagymúltú intézetnél dolgozni, ahol egyszerre segíthetek a tehetségeknek és használhatom a fordítási, tolmácsolási tapasztalatomat is.

Csatolva küldöm önéletrajzomat. Nagyon köszönöm az időt, amelyet pályázati anyagom elolvasására fordított, és bízom a közös együttműködésben.

Tiszetelettel,

Mezei Ella
mezei.ella@gmail.com
+3630/089-0012

Budapest, 2022. 02. 04.

Miért szükséges a motivációs levél?

Ahogy a motivációs levél minta is mutatja, a motivációs levél célja az önéletrajz kiegészítése, hogy az abból kimaradt információk is elérhetővé váljanak a cég számára. Példákkal tudod mindazt alátámasztani, amit beleírtál a fordítói önéletrajzodba. Be tudod mutatni a személyiségedet, képességeidet, kissé összefoglalhatod az önéletrajzot. Már nem az a fontos, hogy felsorold újra és újra a feladataidat, hiszen azt már megtetted a motivációs levélben.

Inkább árnyalhatod a szakértelmedet, hogy mire vagy képes, milyen képességekkel rendelkezel, mihez értesz pontosan. A motivációs levél másik fontos része, hogy bemutasd, miért akarod az állást.  Utána kell járni a cégnek, hogy meggyőző motivációt tudj felmutatni:  az ugyanis nem elég, hogy pont illik hozzád a munka és értesz is hozzá.

Motivációs levél és kísérőlevél – egy és ugyanaz?

A motivációs levélben részletezed a karrieredet, míg a kísérőlevél az az email, amelyet a jelentkezéshez írsz meg. A kísérőlevélbe fogod becsatolni a motivációs levelet és az önéletrajzot is. Ez a levél mindössze 3-5 mondatból áll, amelyben szintén írhatsz arról, milyen állásra miért jelentkezel. Amennyiben többet szeretnél megtudni a kísérőlevél elkészítéséről, akkor ide kattintva találsz részletes útmutatót.

A motivációs levél megjelenése

A motivációs levél titka abban rejlik, hogy könnyen olvasható, lényegre törő és hiteles. Mondatokba foglalva mutatod be az eredményeidet, sikereidet, elismeréseket, amelyeket elértél a munkád vagy a tanulmányaid során. Legalább  4-5 bekezdésre tagold , mert ettől lesz átlátható, könnyen olvasható.

Emellett célszerű, hogy megjelenésre hasonlítson a fordítói önéletrajzhoz, hiszen így egy olyan dekoratív csomag részévé válik, amelynek darabjai illenek egymáshoz. Ez azt jelenti, hogy ha valamilyen betűtípust és színt használtál az önéletrajzban, akkor ezeket használd a motivációs levélben is. Ennek elkészítéséhez érdemes az online önéletrajz szerkesztőt használni.

Néhány alapszabályt azonban tarts be, még pedig hogy hagyományos betűtípust válassz, amely könnyen olvasható. Ilyen az Arial, Calibri, Times New Roman, betű nagyságra pedig a 11-12-es nagyságot javasoljuk. Ha ennél kisebb, akkor nagyon nehéz lesz elolvasni, ezért nem ajánljuk. Emellett pedig 0,5-1 oldalas a dokumentum, több ne legyen, és Word vagy PDF formátumban küldd el.

A motivációs levél felépítése

A motivációs levélnél fontos betartani a tradicionális levél formai alakját. A formai alak azt jelenti, hogy van címzettje és feladója a levélnek, dátumozással van ellátva, majd megszólítás következik. Ezek után jön a bemutatkozás, hogy miért jelentkezel a pozícióra, majd a motivációd, szakmai tapasztalatod elmesélése, a legfontosabb eredményekkel együtt. Végül pedig a zárás, elköszönés és aláírás – utóbbi nem valódi aláírást jelent, csak a neved oda írását!

A bekezdések tartalma:

 • Bemutatkozás, jelentkezés módja, hol találtad a jelentkezést, mi a motivációd.
 • Az önéletrajz összefoglalása, benne a szakmai tapasztalat, eredmények, tanulmányok.
 • Motiváció, milyen értéket tudnál nyújtani a cégnek.
 • Személyes tulajdonságok, értékek.
 • Zárás, elköszönés.

👉 Az, hogy milyen nyelven írd meg a motivációs levelet, mindig szerepel az álláshirdetésben!

Lássunk is hozzá!

A címzett és feladó megadása

A címzett azt jelenti, hogy megadod annak a nevét, beosztását, cég nevét és az iroda címét, akinek küldöd a levelet. Ezután következik a saját neved, email címed, telefonszámod és lakcímed, mert te vagy a feladó. Ez így fog kinézni:

HELYES
Címzett
Kovács Aladár
Ügyvezető
REDEL Elektronika Kft.
Nagysándor József utca 6.
1201, Budapest

Feladó
Bognár Ábrahám
bognar.abraham@gmail.com
+3630/444-9999
Kiss Géza utca 23. 1/4
1115, Budapest

A fenti példa egy nagyon ideális eset, amikor ismered a címzettet, mert meg van adva az álláshirdetésben, esetleg a weboldalon. A legtöbb esetben azonban nem fogod tudni, ki olvassa a leveledet. Ha nem találod egyik felületen sem, akkor ezeket használhatod:

HELYES
Címzett
Samsung SDI Magyarország
2131 Göd, Schenek István utca 1.

Címzett
HR osztály
Marketer Kft.
1009, Budapest, Kapa utca 45.

Kezdd a megszólítással!

Ahogy a kísérőlevél esetén is, itt is egy megszólítással kezdődik a szöveg. Amennyiben tudod, kinek írod a motivációs levelet, egyszerű dolgod van, hiszen a Tisztelt megszólítás után a teljes neve következik. Ha azonban nem, akkor a további verziók elfogadottak:

 • Tisztelt Bodnár Gyula!
 • Tisztelt Hölgyem/Uram!
 • Tisztelt HR!
 • Tisztelt REDEL Kft.!

A motivációs levél kezdése, a bemutatkozás

A motivációs levél kezdése az a 2-3 mondat, amelyben bemutatkozol, és elmondod, hol találtad az állást és miért jelentkezel rá. Már akár ebben a bekezdésben is mesélhetsz arról, hogy mi keltette fel az érdeklődésedet az álláshirdetésben. Akár azt is kiemelheted, miért érzed magad ideális jelöltnek, de ha mindezt nem teszed, az is jó megoldás. Ez a motivációs levél felütése, ez hívja fel a motivációs levélre a figyelmet, és  még nem elvárás, hogy túl kreatív legyél! 

Ami mindenképp legyen benne:

 • A neved.
 • Milyen pozícióra jelentkezel?
 • Hol találtad az állást?
HELYES
Tisztelt Dr. Barta Evelin!

Pap Gábor vagyok és az Allasokaneten.hu oldalon talált Nyelvi instruktor – Tolmács – Szakfordító állásra szeretnék jelentkezni. Jelenleg szabadúszó magyar-francia-angol fordítóként dolgozom.

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Az Allasokaneten.hu oldalon meghirdetett magyar-olasz Szakfordító pozícióra szeretnék jelentkezni. Jelenleg 6 év szakmai tapasztalattal rendelkezem a területen, ezért úgy gondolom, rendelkezem azokkal a képességekkel, amelyekre szükség van az állás betöltéséhez.

De akár ennyi is megfelelő:

HELYES
Tisztelt Hölgyem/Uram!

Borbély András vagyok, és szeretnék az Allasokaneten.hu oldalon meghirdetett angol-francia Szakfordító pozícióra jelentkezni.

A motivációs levél fő része

Ha már felhívtad magadra a figyelmet, következhet a motivációs levél fő része. Ezt nevezzük az önéletrajz törzsének, ez a rész tartalmazza a legfontosabb információkat:

 • Eredményeket, elismeréseket, konkrét munkahelyi példákkal alátámasztva.
 • Mesélj a motivációdról, a cég víziójáról, amivel egyetértesz.
 • Készségek, képességek felsorolása, amelyek az álláshirdetésben is szerepelnek.
 • Az, hogy milyen projektet vittél, az hogyan teljesült, miben van gyakorlatod.
 • Néhány mondatban a feladatkörök és feladatok bemutatása, amiket eddig csináltál.
 • Tanulmányok, amelyek relevánsak a megpályázott pozícióhoz.

Mindez pedig így fog kinézni:

HELYES
Jelenleg 7 év szakmai tapasztalattal rendelkezem a magyar-angol-francia fordítás területén. Tanulmányaimat a francia szakos gimnázium után a Szegedi Tudományegyetem anglisztika szakán folytattam, angol-francia szakpárral. A mesterdiplomát már francia nyelv és irodalom szakon szereztem 2015-ben, szintén a Szegedi Tudományegyetemen. Angol nyelvből gazdasági nyelvvizsgával és felsőfokú nyelvvizsgával, franciából felsőfokú nyelvvizsgával rendelkezek. Ezután sikerült francia nyelvtanárként elhelyezkedni a Francia Intézetnél, ahol magyarul és angolul is tartottam francia nyelvórát. Az itt töltött éveim alatt a felmérések szerint 95 százalékos volt az elégedettség a diákok részéről.

Már ekkor is vállaltam különböző fordítói munkákat, főleg magyarul és franciául. Ezután úgy döntöttem, hogy megpályázom a Reed Kft. Nyelvi instruktor – Szakfordító állást, amely mindkét szerelmemet magába foglalta. A cég munkavállalóinak nyelvtudásának szinten tartása, fejlesztése (franciául és angolul), műszaki és egyéb megbeszélések során az anyacég és a cég szakemberei közötti tolmácsolás (főképpen francia nyelven), valamint műszaki, minőségügyi, pénzügyi, illetve általános tartalmú dokumentumok, levelek fordítása tartozott a főbb feladataim közé. Az itt töltött 4 évem alatt számtalan sikert értünk el a céggel, többek között az Alcoa Corporation is a ügyfelünkké vált, és tőlük nyertük el az Év Projektje elismerést. Ezt az elismerést közösen kaptuk a csapattal, amelyben jelentős szerepe volt annak, hogy végig tolmácsoltam a megbeszéléseket, valamint a projektmenedzser francia nyelvtudását is felfejlesztettem addig, hogy képes volt 1 év után önállóan meetinget levezetni. Emellett továbbra is vállaltam különböző fordítói munkákat, többek között a Francia Intézetnek a weboldal, illetve a tájékoztató üzenetek fordítását.

Precíz, alkalmazkodó és kreatív embernek találom magam, aki szeret emberek között lenni, csapatban dolgozni. Fő célomnak tekintem, hogy egy csapaton belül mindenkinek legyen sikerélménye, és úgy gondolom, hogy mind a tanári munkám, mint a tolmácsolási munkáim során ez volt a fő vezérelvem. Azért jelentkezek most a Francia Kulturális Intézethez fordítónak, mert nagy szerelmem a művészet, a kultúra, ami abból is látszik, hogy francia irodalom szakon végeztem. Nagy megtiszteltetés lenne, ha az ország egyetlen kulturális intézetéhez csatlakozhatnék munkatársként, és úgy gondolom, hogy a nemcsak az idegen nyelvű fordítást, de akár az edukációs feladatokat is el tudnám látni.

Személyes tulajdonságok, értékek és a motiváció

Érdemes erről a néhány mondatról külön is beszélni, hiszen ezen dől el minden. A személyes kvalitásokat úgy emeld ki, hogy azok a megpályázott állás hirdetésében megadott kulcsszavaknak is megfelelőek legyenek. Ezeket, mint már tudod, nem véletlenül adják meg, hiszen ezeket a tulajdonságokat keresik a jelöltben. Mindezek mellett pedig törekedj az akár számokkal alátámasztott eredmények felsorolására is. A motiváció megírásához próbálj minél többet megtudni az adott cég víziójáról, eredményeiről, és azt megadni.

⚠️ Figyelem: Fontos, hogy reális, releváns és pontos képet mutass magadról, valamint kicsit hízelegj is a leendő munkáltatónak.

A motivációs levél lezárása, elköszönés

Az elköszönésnél próbálj meg lelkesnek és motiváltnak tűnni. Ha szükségesnek érzed, még egyszer említsd meg, hogy mi a célod, miért jelentkezel az adott céghez. Sorold fel azokat a dokumentumokat, amelyeket csatolsz, és hogy milyen elérhetőségen érnek el. Itt vagy a szövegbe foglalod bele az elérhetőségeket, vagy pedig a neved alá írod azokat.

HELYES
Csatolva küldöm szakmai önéletrajzomat is. Amennyiben bármi kérdése van, keressen a +3630/232-2343 telefonszámon, vagy emailben a szabolcsi.nora@gmail.com email címen. Szívesen vennék egy személyes interjút, ahol megismerkedhetünk és bemutatkozhatok.

Várom válaszát!

Üdvözlettel,
Szabolcsi Nóra

Budapest, 2021.02.02.

Csatolva küldöm önéletrajzomat. Nagyon köszönöm az időt, amelyet pályázati anyagom elolvasására fordított, és bízom a közös együttműködésben. Amennyiben bármi kérdése van, kérem, keressen elérhetőségeim egyikén.

Tisztelettel,
Mezei Abigél
mezei.abigel@gmail.com
0620/989-3333

Köszönésnél pedig ezek alkalmazhatóak:

 • Üdvözlettel,
 • Tisztelettel,
📌 Tény: Az elköszönés után vessző következik!

Motivációs levél pályakezdőként

Amennyiben pályakezdő vagy, akkor tapasztalatatok hiányában a készségek, képességek, tanulmányok és tanulmányi eredmények kerüljenek a fókuszba. Ilyenkor a funkcionális önéletrajz típust ajánljuk, és mellé a pályakezdő motivációs levél megírásáról szóló útmutatót!

Összefoglalás – a fordítói motivációs levél titka

A motivációs levél megírásánál ügyelj arra, hogy a hosszúsága ne lépje át az egy oldalt, és legyen benne címzés, megszólítás. A motivációs levél célja, hogy bemutasson téged, a motivációdat, értékeidet, erősségeidet és képességeidet. Ehhez az szükséges, hogy használd az álláshirdetésben is megadott kulcsszavakat, nézz utána a cégnek, és ezek alapján írd meg a levelet.

Tagold legalább 4-5 bekezdésre a könnyű olvashatóság érdekében. Mesélj az elért eredményeidről, sikereidről, mutasd be a karrierívedet, tanulmányaidat. A motivációs levél zárása, elköszönése említse meg a személyes találkozó lehetőségét, valamint az elérhetőségeidetl. Inkább legyen a motivációs levél rövid és érthető, mint túl hosszú, az álláshoz nem kapcsolódó szakmai tapasztalattal teletűzdelt!