Hogyan készítsünk önéletrajzot telefonon?

Van az úgy, hogy csak böngésszük a világhálót a metrón ülve, és szembejön velünk álmaink állása! Ilyenkor egy dolgot tehetünk: azonnal jelentkeznünk kell rá! Ha azonban nincs egy kész önéletrajzunk, akkor felmerül a kérdés: hogyan készítsek el egyet villámgyorsan?
hogyan készítsünk önéletrajzot telefonon

Készítse el önéletrajzát percek alatt

Erre jelent megoldást ingyenes, online önéletrajz szerkesztőnk, aminek a segítségével pillanatok alatt készíthetsz te is önéletrajzot. Nincs szükség formázásra, tagolásra és design kitalálására, mindez ugyanis adott a sablon miatt. Lássunk is hozzá!

Tartalomjegyzék

Önéletrajz minta

Személyes adatok

Sélyő Márton
Vezető Tervező
marton.selyo@gmail.com
+3630/123-4321
1107, Budapest, Kiss Lajos köz 8.

Magamról

Közel 12 éves tapasztalattal rendelkezem az építészet területén, specializáltan magasépületek tervezésével foglalkozom. A beruházási pályázatokhoz a tervdokumentáció írása, építtetői jogok és kötelezettségek képviselete, szükséges engedélyek beszerzése tartozik a főbb feladataim közé. A legutolsó, irodaház építési projekt során 12 százalékos költség csökkenést értem el az új alvállalkozók beszerzésével. Precíz, kreatív vagyok, és egyben rendszerszemlélettel rendelkezek, önállóságra való törekvéssel. Célom, hogy olyan egyedi tervezésű megoldásokkal dolgozhassak, amely a kreativitás és a praktikusság egyvelegét képezik.

Szakmai Tapasztalat

Vezető Tervező
BAU Kft.
2018. május – 2022. június

 • Építtetői jogok és kötelezettségek képviselete.
 • Folyamatban lévő és új beruházások teljeskörű ügyintézése.
 • A beruházási pályázatokhoz tervdokumentációk elkészítése.
 • Beruházások megvalósítása során szükséges adatszolgáltatás.
 • Szükséges engedélyek beszerzése, műszaki-pénzügyi lezárás folyamatban való közreműködés.
 • 12 százalékos csökkenés elérése a költségekben.

Építész tervező
Architecture Kft.
2010. január – 2018. május

 • Koncepció, kiviteli és engedélyezési tervezés.
 • Szakágakkal történő folyamatos egyeztetés.
 • Vezető tervező irányítása alatt történő, önálló tervezési feladatok elvégzése.
 • Megrendelőkkel való kapcsolattartás.
 • Társtervezőkkel való együttműködés, kapcsolattartás.
 • Kivitelezőkkel, partnerekkel való egyeztetések.

Tanulmányok

Építész mesterképzés
2009 – 2011
Budapesti Műszaki Egyetem, Építészmérnök Kar
Budapest

Építészmérnök alapképzés
2002 – 2006
Budapesti Műszaki Egyetem, Építészmérnök Kar
Budapest

Nyelvtudás
Angol – tárgyalóképes nyelvtudás
Francia – középszintű nyelvtudás

Az önéletrajz típusok

Az önéletrajz típusok közül a klasszikus, fordított időrendi sorrendet használó önéletrajz a leggyakoribb. Ezt a szakmai tapasztalattal rendelkezőknek ajánljuk, akiknél a munkatapasztalat legalább 2-3 év. A tanulmányokat és a tapasztalatot is fordított időrendi sorrendben írjuk, és ezen kívül még a személyes adatok, szakmai összegzés, szakmai tapasztalat, tanulmányok, készségek és képességek, valamint a nyelvtudás kerülnek felsorolásra.

A funkcionális önéletrajz típus ettől eltér, mert a munkatapasztalat helyett a készségekre, képességekre helyezi a hangsúlyt.  Ennél a típusnál ugyanis akár teljesen kihagyható a munkatapasztalat szekció!  Pályakezdők részére ajánljuk, és a tanulmányokról érdemes sokkal több információt megadni, mint például a tanulmányi átlagot, legfőbb, az álláshoz kapcsolódó tantárgyakat.

A kombinált önéletrajz típus esetén pedig az előző kettő előnyeit kombináljuk. A szakmai tapasztalat megjelenhet, de a dokumentum legalján, hogy a képességeken legyen a hangsúly. Ha például kevés, de releváns szakmai tapasztalattal rendelkezel, vagy eddig más pályán dolgoztál, akkor ajánljuk.

Tippek a jó önéletrajz elkészítéséhez

👉 Mielőtt belevágnánk az önéletrajz megírásába, néhány tippel és tanáccsal látnánk el annak érdekében, hogy tökéletes legyen!

 • Legyen könnyen olvasható és átlátható.
 • A terjedelme ne legyen több, mint 1 oldal.
 • Használd a kulcsszavakat! A kulcsszavakról ide kattintva olvashatsz bővebben, de ezek azok a szavak, amelyeket az ATS (jelentkezés szűrő rendszer) keres az önéletrajzodban. Ezek a kulcsszavak leginkább készségek, képességek, (például talpraesett, önálló, pontos, nagy teherbírású, stb.) valamint az ismert programok nevei (Adobe csomag, Canva, stb.) Szerencsére mindez megtalálható az álláshirdetésben, így pontos képet kapsz arról, mit várnak el.
 • A használt betűtípus mindig legyen hagyományos és egyszerű, mint amilyen az Arial, Calibri és Times New Roman. A betű nagysága pedig 11-12-es.
 • Használj felsorolást a feladatkörök megnevezéséhez. A felsorolt feladatkörök releváns információkat tartalmazzanak, amelyek kapcsolódnak a megpályázott álláshoz, valamint eredményeket és elismeréseket is mutass meg.

Hogyan készítsünk önéletrajzot az önéletrajz szerkesztő segítségével, telefonon?

1. Válaszd ki az önéletrajz sablont

Akár csak a laptop-os verzióban, itt is az első lépés, hogy ki kell választani a sablont. A sablon határozza meg azt, hogy milyen stílusú és elrendezésű lesz az önéletrajz, ezekkel neked már nem kell foglalkozni. A sablonokról ide kattintva olvashatsz, és bármelyiket választhatod, nem kötelező fényképet beleilleszteni akkor sem, ha van hely megadva neki. Minden sablon más és más pozícióra ajánlott, azonban a Budapest sablon és a Rotterdam mindig ideális választás lehet. Az útmutatóban most a Riga-t választjuk.

👉 Minden sablon letölthető Word és PDF formátumban is!

hogyan készítsünk önéletrajzot telefonon

1. A személyes adatok megadása

Az ingyenes önéletrajz szerkesztő lehetővé teszi, hogy megadd egyszerűen a személyes adatokat is. Ezek közül kötelező:

 • Keresztnév és vezetéknév
 • Lakcím
 • Telefonszám
 • Email cím
⚠️ Csak magán telefonszámot és email címet adj meg!

Az email cím lehetőleg Gmail-es legyen, mert az egy megbízható levelezőrendszer. A felhasználóneved pedig álljon a kereszt-, illetve a vezetéknevedből, ez sugall professzionizmust. Lehetőleg ne legyenek benne számok sem, mert azokat sokkal könnyebb elgépelni.

hogyan készítsünk önéletrajzot telefonon

Ez például nem lesz jó ebben az esetben:

HELYTELEN
kovács.albertka371438@gmail.com

Hanem inkább ezt válaszd:

HELYES
kovacs.albert@gmail.com

A felhasználói felület lehetővé teszi, hogy amint beírod az adatokat, máris megjelennek a sablonban. Ezeket viszont itt még nem látod, csak a legvégén, az elkészült önéletrajzot, amelyet le is tudsz majd tölteni.

2. Munkatapasztalat megadása

A szakmai tapasztalatot, bármelyik önéletrajz típust is választottad,, fordított időrendi sorrendben írjuk, vagyis a jelenlegivel kezdjük a felsorolást.

A legfontosabb információk, amelyekre szükség van:

 • Pozíció neve
 • Cég neve
 • Mettől-meddig dolgoztál ott
 • Város neve, ahol dolgoztál.

A leírás részben a munkaköröket, feladatokat érdemes felsorolni, bulletpontos felsorolásként, mert ez segíti az olvasást. Összesen 4-6 feladatot sorolj fel, és legyen közte eredmény is, főleg, ha az számszerűsített! Az eredmények felsorolásáról ide kattintva még többet olvashatsz.

 • Legyen nagyon egyértelmű az, hogy milyen feladatokat végeztél el. Ezek lehetőleg kapcsolódjanak a megpályázott pozícióhoz is, hogy a szakmai hitelességedet tudd növelni.
 • Ha valamilyen elismerést szereztél, például a hónap dolgozója voltál, az is kerüljön be.

Amennyiben funkcionális önéletrajz típus készül, mert még nincs munkatapasztalatod, akkor kattints a “Tovább” gombra. Ekkora feldob a rendszer egy üzenetet, hogy nem írtál be szakmai tapasztalatot, itt jelöld be, hogy “Nincsen szakmai tapasztalatod”, és ebben az esetben tovább enged. Viszont, ha bármilyen szakmai gyakorlattal, vagy akár nyári diákmunkával is rendelkezel, érdemes feltüntetni!

1. Tanulmányok felsorolása

Az önéletrajz szerkesztőben is kötelező megadni a tanulmányokat. Erről azt kell tudni, hogy legkésőbb az érettségiig menj vissza időben, és itt is fordított időrendi sorrendet használj. Szükséged lesz az iskola nevére, végzés évére, diploma vagy végzettség nevére, és a városra. A legördülő menüből ki lehet választani a leggyakoribb diplomákat (mérnök, orvos, PhD, társadalomtudomány stb). Ha azonban találod azt, ami a legjobban jellemzi a végzettséget, akkor be tudod írni. Kattints arra, hogy “Írd be a diplomád megnevezését”, és megjelenik egy újabb sor, ahova be tudod gépelni.

hogyan készítsünk önéletrajzot telefonon

Pályakezdőként érdemes leírást is adni, például a főbb tárgyakról, tanulmányi átlagról, vagy ha HÖK tag voltál. Ha pedig bármilyen kitüntetésben (például köztársasági ösztöndíjban) részesültél, akkor mindenképp kerüljön ide.

Újabb végzettséget a “Tanulmány megadása” gombra kattintva tudsz megadni.

2. Készségek és képességek – na és a kulcsszavak!

A készségek és képességek felsorolása következik, amely esetén érdemes 5-6 darabot megadni. Ezek a kulcsszavak, amelyekről már beszéltünk, de  arra ügyelj, hogy csak olyat írj be, ami valóban jellemző rád , máskülönben az interjún úgyis lebuksz.

hogyan készítsünk önéletrajzot telefonon

Megadhatod azt is a csúszka segítségével, hogy mennyire jellemző rád, de az “Elrejtem a tudásszintemet” gombra kattintva ez eltűnik. Nem kötelező tehát feltüntetni a tudásszintet.

3. Szakmai összegzés vagy karriercél meghatározás

A szakmai összegzés akkor jön jól, ha már van némi tapasztalatod a területen. Ekkor 3-4 mondatban összefoglalod, hogy milyen eredményeid vannak, milyen főbb feladataid, hány éve dolgozol, mit a motivációd.

Ha viszont még pályakezdő vagy, akkor karriercél meghatározást érdemes írni. Ekkor a készségekre, képességekre, tanulmányokra, karrier célokra, motivációra helyeződik a hangsúly. Láthatsz erre példát itt is:

HELYES
Célom

Elhivatott Ápoló vagyok, akinek a fő célja az emberek segítése. Tanulmányaimat a Semmelweiss Egyetem Ápolás és betegellátás szakán szereztem 2022 júniusában. Magas empátia készséggel, és kiváló szervezési készséggel rendelkezem, precíz munkavégzés jellemez. A szakmai gyakorlat során elsajátítottam a kötözés, kanül behelyezése, vérvétel, mintavétel alapjait, valamint magas szintű számítógépes ismeretekkel rendelkezem. Célom, hogy a lehető legnagyobb szakmai hozzáértéssel támogathassam a betegek felépülését.

hogyan készítsünk önéletrajzot telefonon

💡 Tipp: Itt is rejts el készségeket, képességeket, vagyis kulcsszavakat.

4. Összegzés, áttekintés, formázás

Az utolsó részben tudod a színeket, designt kiválasztani. Bár a sablont már kiválasztottad, az ingyenes önéletrajz szerkesztő lehetővé tesz, hogy változtasd a színt, betűtípust, sőt a dokumentum nyelvét is. Válassz olyan színt, ami jellemez téged, de tartsd szem előtt: ha nem a kreatív területen dolgozol, inkább pasztell és bézs színeket alkalmazz!

Érdemes még megadni LinkedIn profilt, vagy ha a kreatív szakmában dolgozol, akkor portfóliót is. Fotót is itt tudsz feltölteni, de arra figyelj, hogy professzionális minőségű legyen. A selfie, bulifotó semmiképp nem megengedett! Törekedj a fehér hátterű, éles, mellkasig érő fényképp beillesztésére! További szekciókat is beilleszthetsz, mint a hobbik, referencia vagy a jogosítvány is. Elnevezheted a dokumentumot, valamint add meg a beosztásodat is. Előbbi csak neked jelenik meg, az önéletrajzban nem lesz látható, hiszen ez a dokumentum neve.

Érdemes még a  nyelvtudást megadni!  Ebben az esetben írd be a nyelvet és a nyelvtudás szintjét is, amely lehet alapfok, közép-, felső, illetve anyanyelvi szintű is.

hogyan készítsünk önéletrajzot telefonon

Ha a releváns információkat megadtad, és úgy gondolod, hogy kész az önéletrajz, akkor a “Letöltés” gombra kattintva Word vagy PDF fájlban is letöltheted az önéletrajzodat!

Gyakran Ismételt Kérdések

Mi ne szerepeljen az önéletrajzban? 

Az olyan személyes adatok, mint a családi állapot, személyi igazolvány szám, gyermekek száma ne szerepeljen az önéletrajzban. A születési dátum és hely szerepelhet, de opcionális!

Melyek a legnagyobb hibák, amiket el lehet követni önéletrajz írás esetén? 

Az legnagyobb hibák, ha elírod az elérhetőségeket, ha túl sok szakzsargont használsz, vagy az, ha hemzseg a dokumentum a helyesírási hibáktól. Még akkor is, ha sietsz, arra szánj időt, hogy legalább kétszer átolvasod az önéletrajzot!

Tényleg ingyenes az önéletrajz szerkesztő?

IGEN! Ha azonban már motivációs levél írásában van szükséged sablonra, ahhoz már érdemes előfizetni. Útmutatót viszont ehhez is találsz az oldalunkon, ide kattintva.

Hasonló cikkek