Legjobban fizető állások Németországban 2022-ben

Németország kedvelt célpont a magyarok számára. Jól mennek mind a szakmák Németországban, mind a diplomás munkák, így nyugodtan lehet miből válogatni. A német-magyar kapcsolat pedig kifejezetten jó, így nem érhet a magyarságod miatt diszkrimináció.
legjobban fizető állások Németországban

Készítse el önéletrajzát percek alatt

Ha jól beszéled a német nyelvet, akkor egy németországi munka szuper megoldás lehet. Nézzük, 2022-ben mely állások számítanak a legjobban fizetett pozícióknak! A legjobban fizetett állások között most a diplomás munka kerül előtérbe!

Tartalomjegyzék

A német minimálbér és átlagbér

A német átlagbér 2021-ben bruttó 49.200 euró volt, míg a minimálbér 1584 euró. Ebben most jelentős változás várható, ugyanis 2022 októberétől a minimum órabér 12 euróra ugrik, tehát ettől kevesebbet senki nem kereshet. Az hogy mennyit költesz és mennyit keresel, természetesen nagyon változó. Általánosságban azonban elmondható, hogy Kelet-Németország még mindig kevésbé gazdag, mint Nyugat-Németország. Mind bérekben, mind a GDP-ben lemaradás látható, köszönhetően az évtizedekig tartó szovjet fennhatóságnak.

A legjobban fizetett szakmák Németországban

A legjobban fizetett állások közül a TOP 8-at mutatjuk be, amelyekre érdemes lehet jelentkezni magyarként is!

1. Főorvos

Az orvosokért Németországban is két kézzel kapkodnak, nem csak Ausztriában. Ha tehát elvégezted az orvosi képzést, akkor érdemes Németországban szerencsét próbálnod. A főorvosok havi bruttó 16.300 eurót keresnek, míg a vezető orvosok havi bruttó 10.200 eurót. Nem rossz fizetés az életek mentésért!

2. Értékesítési menedzserek

Az értékesítési menedzserek olyan salesesek, akik a sales és akár teljes marketing csapat irányításáért és a költségvetés tervezéséért is felelnek. Mindennek hála nem kevesebb, mint évi átlag 103.836 eurót keresnek.

3. A pilóták

A pilóták nélkül nehéz lenne a nyaralás megvalósítása, de az üzletemberek is bajban lennének. Ezért pedig havi bruttó 10.000 euróval van honorálva a fáradalmuk, amely nem is olyan sok, figyelembe véve a hajnali vagy késő éjszakai műszakokat és kiszámíthatatlan időbeosztást. Pilótának ugyanis nem jelentkezhet akárki: tökéletes látás, hallás, mozgáskoordináció szükséges, hiszen másképp veszélybe sodorhat másokat.

4. Az informatikai terület

Az informatika terén Németországban is jól lehet keresni. A pályakezdő informatikus fizetésed bruttó 59.00 euró, közszféra esetén ez 44.000 euró. És ez még csak a kezdet, innen már csak feljebb van! Seniorként már évi 96.000 euró az átlagfizetés, amit, ha leosztasz, akkor havi bruttó közel 10.000 euró. Ez a szakma ebben az országban is a fizetések csúcsa!

Az informatikai szakma, mint minden országban, Németországban is jelentős növekedés elé néz. Németország a technológiai fejlődés egyik úttörője, így jelenleg is 400.000 betöltetlen állás található a munkaerőpiacon. 2022-ben várhatóan 1.3 millióan helyezkednek el az informatika területén, így a második legtöbb alkalmazottat felszívó iparág lesz. 2021-ben 178 milliárd euró forgalmat generált, így nem véletlen, hogy robbanásszerű fejlődés elé néz az iparág.

Az informatika ráadásul végezhető távmunkában is, tehát nem feltétlenül kötelező kiköltöznöd. A legtöbb gyár, mint például a Bosch vagy a Siemens, amelyek nagymennyiségben szívják fel az informatikusokat, mindig kiküldenek 1-3 hónap betanulásra Németországba. Így tehát ha szeretnél, akkor cégen belül is átkérheted magad a német anyavállalathoz, és a német fizetést itthon tudod elkölteni.

5. Pénzügyi menedzser

Joggal feltételezheted, hogy a pénzügyi menedzser, már csak a nevéből is adódóan, sokat keres. Nem is tévedsz sokat, hiszen a legjobban fizetett szakmák között tartják számon. Ennek oka, hogy az átlagfizetés pénzügyi menedzserként is évi bruttó 96.000 euró körül mozog. Ha tehát érdekel a pénzügy világa, akkor érdemes Németországban állást találni, hiszen látod, hogy anyagilag megbecsült szakma.

6. Gyógyszerészet

Az orvosok mellett a gyógyszerészek is megbecsült szakmának számít németországi viszonylatban. Ez azt jelenti, hogy a havi bruttó fizetések 5700 euró körül mozog, ami éves szintén 70.000 eurónak felel meg. Németország a világ egyik legnagyobb gyógyszeripari központja az éves több, mint 36 milliárd eurós bevétel generálásának, amely 18 százalékos növekedést jelentett 2018-ban az előző évhez képest. Mindemellett Európában Svájc után a második, míg az Európai Unió legnagyobb gyógyszeripari fellegvára. Nem is találhatnál egész Európában jobb helyet a gyógyszerészeti szakmádnak, mint Németország!

7. Mérnök

A mérnök állásról elmondható, hogy a legtöbb országban megbecsült szakma, így nincs ez másként Németországban sem. A havi fizetés bruttó 5200 euró, így nincs messze elmaradva a gyógyszerészettől.

8. Business Development Manager

A Business Development Manager szakma mindenki számára egy kicsit leírhatatlan, megfoghatatlan, pedig egy cég sem tud létezni nélküle. Jelenleg 26.000 nyitott állás vár a munkaerőpiacon, ha ezen a területen helyezkednél el. Az üzletfejlesztő nem egyenlő az értékesítéssel. Az üzletfejlesztő ugyanis a cég piaci helyzetét, céljait elemzi, és felel azért, hogy a cég egyre sikeresebb legyen. Németországban ezt jelentős fizetéssel hálálják a cégek, évi bruttó 70.000 euró ellenében.

Hogyan jelentkezz állásra Németországban?

Németországban szintén online történik már a legtöbb jelentkezés, még az orvos és mérnök munkahely megtalálása is. Ahhoz, hogy minden könnyedén menjen, érdemes lehet szétnézned a német álláskereső oldalakon. A német nyelvtudás természetesen kötelező, minimum a felsőfokú nyelvtudás, még abban az esetben is, ha multinacionális cégnél helyezkedsz el. Bár a kommunikációs nyelv lehet angol, de előnyben részesítik azt a jelentkezőt, aki felsőszinten beszél németül.

A pályázathoz emellett biztosan szükséged lesz az alábbiakra:

  • Egy német nyelvű önéletrajz, amelyben a készségek és képességek, valamint a tapasztalat kerül hangsúlyozásra. Minél több képességet villantasz meg, annál nagyobb esélyed van a munkaerőpiacon!
  • Egy német nyelvű motivációs levél. Amennyiben a cég nem kéri külön a motivációs levelet, abban az esetben is érdemes lehet írni és küldeni egyet, ezzel előnyre tehetsz szert.
  • Használd az álláshirdetésekben található kulcsszavakat, ezekről bővebben ide kattintva A kulcsszavakat azok a készségek és képességek, amelyeket megtalálsz az álláshirdetés leírásában is. Minél többet írsz bele az önéletrajzodba, annál nagyobb eséllyel választanak téged!

A leggyorsabban fejlődő iparágak Németországban

Amennyiben biztosra szeretnél menni, akkor érdemes a 4 leggyorsabban fejlődő iparág egyikében elhelyezkedni. Ezek pedig az autóipar, vegyipar, elektromos ipar és a gépészet. Az autóipart mindenki ismeri, hiszen Kecskeméten a Mercedes gyár, Győrben az Audi gyár található, amelyek német márkák. A legnépszerűbb szakmák is innen erednek: mérnök, data analyst, UX designer, így ezekből biztosan sok nyitott pozíció lesz a következő években. A legjobban fizetett német állások között ezek már vagy megtalálhatóak, vagy a közeljövőben azzá válnak, így érdemes ezen tudásokat elsajátítani. Készen állsz a költözésre?

Hasonló cikkek