Pedagógus motivációs levél – Útmutató a motivációs levél megírásához!

A motivációs levél megírása nem kis fejtörést okoz a legtöbbeknek, főleg abban az esetben, ha mindenki egyenlő esélyekkel indul. A pedagógus szakma ugyanis pont ilyen: ugyanazt a végzettséget kell megszerezni, hogy tanár vagy gyógypedagógus lehess. Emiatt felmerülhet jogosan a kérdés: mivel tudsz kitűnni a többi jelentkező közül, ha olyan lesz minden motivációs levél pedagógus szakra vonatkoztatva?

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
1 vásárlói értékelésből

Szerencsére azonban vannak taktikák arra is, hogy hogyan tűnj ki a többi pedagógus közül. Ugyanis a motivációs levél során tudod megmutatni azt, milyen képességekkel, készséggel, tanítási vagy fejlesztési módszertannal rendelkezel. Téves ugyanis az az elképzelés, hogy a motivációs levél teljesen felesleges: ha jól írod meg, igazán nagy hasznot származhat belőle!

Tartalomjegyzék

Mi a pedagógus motivációs levél célja?

A motivációs levél célja tehát az, hogy olyan szakmai oldaladat mutassa meg, amit előtte az önéletrajz nem tudott, mert nem volt rá tered. Kiegészíti az önéletrajzot, alátámasztja azokat az állításokat, amiket az önéletrajzban írtál. Amikor leírod a szakmai tapasztalatot, akkor csak vázlatpontokban tudod felsorolni azokat, amiket eddig tettél, a feladataid voltak és amiket elértél a karrieredben. A motivációs levél azonban helyet és teret biztosít arra, hogy olyan dolgokat is meg tudj említeni, amelyek a motivációdat is bemutatják. Végsősoron ugyanis minden munkáltató egy lelkes és motivált munkaerőt keres.

A motivációs levél és a kísérőlevél 

Gyakran keverik a motivációs levél és a kísérőlevél fogalmát, pedig a gyakorlatban két nagyon eltérő dokumentumról van szó. Előbbi az, amelyhez most segítséget nyújtunk, utóbbi pedig az email, amelybe ezt és az önéletrajzot is becsatolod. Ha elakadnál a kísérőlevél írásában, akkor ide kattintva találhatsz útmutatót.

Összességében azonban érdemes tudni róla, hogy a kísérőlevél egy néhány mondatos email, amelyben kiemeled, hogy:

 • miért jelentkezel a munkára,
 • milyen szakmai tapasztalatod van, amelytől tökéletes jelölt leszel,
 • valamint elmondod, milyen egyéb dokumentumokat csatolsz,
 • és hogy bízol a pozitív visszajelzésben.

Ha a tanári motivációs levél minta és útmutató érdekel, akkor kattints ide! Ebben az útmutatóban ugyanis más pedagógus szakmák kerülnek a fókuszba.

Pedagógus motivációs levél minta

Címzett
Céges Emilia
Intézményvezető
Kossuth Lajos Általános Iskola
Kossuth Lajos utca 46.
1043, Budapest

2022. 03. 16.

Feladó
Dénes Nóra
Darabos utca 123.
1119, Budapest,
denes.nora@gmail.com
+3630/456-3456

Tisztelt Céges Emilia!

Dénes Nóra vagyok, és szeretnék a Közigallasok.hu weboldalon talált Gyógypedagógus állásra jelentkezni.

Jelenleg 13 év szakmai tapasztalattal rendelkezem a gyógypedagógiai fejlesztések területén. Módszertanomat a rugalmasság, empátia, tolerancia és a türelem hatja át, megszerzett képesítéseim közé tartozik az Ayres terápia és a TSMT torna, amelyet leginkább 6-10 éves kor között szoktam alkalmazni. Végzettségemet a Pető András Intézet gyógypedagógus képzésén szereztem, majd az intézményben is maradtam 13 évig, mint gyógypedagógus. A foglalkozásaik során legfőképp az autizmus spektrum zavarral élő gyermekek fejlesztésével foglalkozom, sok esetben logopédussal szorosan együttműködve. Az elmúlt 13 évben több, mint 200 gyermekkel foglalkoztam, és jelentős eredményt értem el az esetükben. Legnagyobb eredményem az, hogy megkaptam az intézettől az Év Gyógypedagógusa elismerést 2008-ban, majd újra 2017-ben.

Gyógypedagógusként a legfontosabb számomra, hogy a gyermekekre segítséget kérő és igénylő emberekként tekintsük, akiknek lehet javítani az állapotán. Hitrendszerem szerint a sok pozitív megerősítés és a mozgás szeretete miatt várható a jelentős javulás.

Óriási megtiszteltetés lenne az alapítványnál dolgozni, ugyanis egyetértek azzal a vízióval, hogy házhoz is járjunk, ha a gyermek ezt igényli. A spektrumon élőknek kifejezetten nagy nehézséget okoz a környezetváltozás, így helyesnek gondolom, hogy ne szakítsuk ki a gyermeket a megszokott környezetéből.

Csatolva küldöm szakmai önéletrajzomat. Bízom abban, hogy lesz lehetőségem személyesen is bemutatkozni és prezentálni képességeimet. Óriási megtiszteltetés lenne egy ilyen nagynevű intézmény falain belül dolgozni, így remélem, alkalmasnak találnak egy interjúra.

Bízva a személyes együttműködésben,
Dénes Nóra
denes.nora@gmail.com
+3630/456-3456

Milyen formátumban küldd el a pedagógus motivációs levelet?

A leginkább kért fájltípusok a Word és a PDF, azonban ez mindig meg van határozva az álláshirdetésben. Ettől eltérőt azonban nem igazán szoktak kérni. Az online önéletrajz szerkesztőben mindkét fájltípus elérhető!

A pedagógus motivációs levél felépítése

A motivációs levél hossza fél-egy oldal, ebbe beleszámít a címzés. Ahhoz, hogy könnyen olvasható legyen, és mégis elférj, érdemes olyan hagyományos betűtípust használni, mint a Calibri, Arial vagy Times New Roman, és válassz 11-12-es betűméretet. Ha ennél kisebbet használsz, sajnos nem fogják tudni elolvasni, így azonnal félre dobják.

Mi pedagógusként a legfontosabb, amit mindenképp tartalmazzon motivációs levél, és ami segítség a motivációs levél megírásához?

 • A tanítási módszerek, módszertanok ismerete, rövid bemutatása
 • Elkötelezettség, gyermekek szeretete
 • Jövőbeli célok
 • Motiváció, ami miatt ezt a szakmát választottad

Az ugyanis mindenki számára egyértelmű, hogy a pedagógus fizetések nem igazán változnak iskolánként, hiszen törvényileg meghatározott az az összeg, amit minden tanár megkap. Viszont, a körülmények, a tanított gyermekek, az iskola tanítási módszerei és rendszere lehet iskolánként eltérő.

A motivációs levelet ajánlott legalább 4-5 bekezdésre tagolni annak érdekében, hogy könnyebben emészthető legyen. Itt is van a címzés után bekezdés, tárgyalás és befejezés, csak úgy, mint az esszéknél.

Mi szerepeljen az egyes bekezdésekben?

 • Bemutatkozás, jelentkezés módja, hol találtad a jelentkezést, mi a motivációd, miért szeretnél az adott intézményben dolgozni.
 • Az önéletrajz összefoglalása, benne a pozícióhoz kapcsolódó szakmai tapasztalattal, eredmények, tanulmányok felsorolása, bemutatása.
 • Motiváció, milyen értéket tudnál nyújtani az iskolának.
 • Személyes tulajdonságok, értékek.
 • Zárás, elköszönés, aláírás.

Vegyük is sorban végig a bekezdéseket!

Kezdd a címzéssel a motivációs levelet

A címzés azt jelenti, hogy megadod a címzett adataid és a te adataidat. A címzett esetén a névre, beosztás/pozíció nevére (amely igazgató vagy intézményvezető lesz a legtöbb esetben), majd az iskola neve, címe szükséges. A saját adataid között szerepeljen a neved és a lakcímed, ennél is először az utca és házszám, alá az irányítószám és a város. Alá kerüljön az email címed és a telefonszámod, ezután pedig külön sorba írd le a dátumot, amikor elkészíted a motivációs levelet.

💡 Tipp: Ha nem találod a címzett nevét, akkor mindig az intézményvezetőnek vagy igazgatónak címezd a levelet, és ezt használd a megszólításban is. Mindig maradj konzisztens!
HELYES
Címzett
Céges Emilia
Intézményvezető
Kossuth Lajos Általános Iskola
Kossuth Lajos utca 46.
1043, Budapest

2022. 03. 16.

Feladó
Dénes Nóra
Darabos utca 123.
1119, Budapest,
denes.nora@gmail.com
+3630/456-3456

Címzettként ez is elfogadott, ha nem tudod, kihez érkezik be az önéletrajz és motivációs levél:

HELYES
Intézményvezető
Kossuth Lajos Általános Iskola
Kossuth Lajos utca 46.
1043, Budapest

Kezdd a levelet a megszólítással!

Ahogy a kísérőlevél esetén is, itt is egy megszólítással kezdődik a szöveg. Ennél a bekezdésnél jön igazán jól, ha tudod, ki kapja meg a levelet, hiszen így személyesebbé válik a motivációs levél. Magának a személynek nem szükségszerű utána nézni, de ha szeretnéd, nyugodtan lecsekkolhatod LinkedIn-en vagy az iskola weboldalán. Maradj azonban objektív, tárgyilagos, kerüld a személyeskedést.

Ezen megszólítások valamelyikét használd:

 • Tisztelt Hölgyem/Uram!
 • Tisztelt Intézményvezető!
 • Tisztelt Káli Csaba!
 • Tisztelt Dr. Káli Csaba!

👉  Ha valakinek a Dr. vagy dr. titulus van a nevében, azt ne hagyd le, mert tiszteletlenség!

📌  Tény: A magyarban mindig felkiáltójelet teszünk a megszólítás után!

A bemutatkozás a pedagógus motivációs levélben

A motivációs levelet elkezdeni nem könnyű, de elegendő mindössze 2-3 mondat arról, hogy ki vagy, és miért jelentkezel az állásra. Ne felejtsd el megemlíteni, hogy hol találtad az állást, és már most megcsillogtathatod a motivációdat! Ezzel a néhány mondattal kell ugyanis felkeltened az intézményvezető figyelmét, így ütős kell, hogy legyen!

HELYES
Tisztelt Köves Krisztina!

Dán Alexandra vagyok és a Közigallasok.hu oldalon talált Gyógypedagógus állásra szeretnék jelentkezni. Kiváló eredménnyel végeztem az ELTE gyógypedagógiai szakán, így biztos vagyok benne, hogy rendelkezem azzal a szakmai tudással, ami az állás betöltéséhez előnyt jelent.

Tisztelt Iskolaigazgató!

Kováts Karolina vagyok és a meghirdetett Fejlesztőpedagógus állásra szeretnék jelentkezni. Jelenleg 5 év szakmai tapasztalattal rendelkezem a fejlesztőpedagógiai területén, így szívesen kamatoztatnám rugalmas, segítő szemléletemet az Önök iskolájában.

A motivációs levél fő tartalma

Ha sikerült felkelteni az érdeklődést, akkor ideje további információkat megosztani magadról. Most következik a motivációs levél törzse, a főbb tartalom. Ebben a néhány bekezdésben van lehetőséged bemutatni az előző szakmai tapasztalataidat, készségeket, képességeidet, tanulmányaidat, amelyek segítik a jelentkezést. Ezzel a résszel támasztod alá azt, hogy miért vagy ideális jelölt és miért téged kell, hogy válasszanak a kiválasztási folyamat során.

Lehetőleg eredményeket, elismeréseket is mutass meg, hogy lássák, milyen kimagasló munkaerő vagy. Törekedj azonban arra, hogy mindeközben szerény maradj, az önfényezésnek itt nincs helye. Mindez olyan, mint a szakmai bemutatkozást egészítenéd ki! Az eredményekről ide kattintva olvashatsz bővebben, de itt érdemes bármilyen elismerést, díjat (hónap/év dolgozója) is megmutatni és kifejteni 1-2 mondattal. Figyelj arra, hogy bármit is állítasz, alá tudd támasztani példákkal, konkrét szituációkkal vagy számokkal. Nyugodtan mesélj arról, mit szeretsz a szakmában, miért ezt választottad, milyen hitvallások, tanítási módszerek mentén dolgozol.

Nézzünk is egy példát!

HELYES
Jelenleg a Szivárvány Óvodában vagyok fejlesztőpedagógus, végzettségemet az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen szereztem, szakirányú képzésen. Az óvodapedagógus alapszak elvégzése után döntöttem úgy, hogy szeretnék gyerekek fejlesztésével, sajátos nevelési igényű gyerekekkel, különösen alsó tagozatos korcsoporttal foglalkozni. Óvodapedagógusként így szereztem 2 év szakmai tapasztalatot a Napocska Óvodában, ahol mindennapi feladataim a gyermekek ellátása, foglalkozások tartása, emellett külön az ének-zene-versmondás, tehát a művészeti foglalkoztatásokat tartottam. A pedagógiai szemléletemet a rugalmasság, kreativitás, segítés határozza meg, és az, hogy értsünk a gyermekek nyelvén, azon próbáljunk meg tudást átadni.

A fejlesztőpedagógiai képesítésem alatt a különböző beilleszkedési és/vagy tanulási nehézségekkel küzdő gyermekek pedagógiai szűrését, speciális elméleti és módszertani képzéseket, valamint a tehetséggondozást sajátítottam el. Célommá vált ugyanis, hogy olyan sajátos nevelési igényű gyermekekkel foglalkozzak, akik valamilyen tanulási nehézséggel (diszgráfia, diszkalkulia) küzdenek. Volt lehetőségem az óvodában elhelyezkedni fejlesztőpedagógusként, de mindössze részmunkaidőben, miközben továbbra is délelőtti óvodapedagógus lettem. Szeretnék viszont teljes állásban a fejlesztésnek szentelni az időmet, ugyanis hatalmas örömmel tölt el, hogy ha végig kísérhetem egy gyermek fejlődését.

Módszertanaim között a tanulásmódszertan, NILD-program és a Meixner-módszerek tartoznak, amelyeket külön képesítések között sajátítottam el 2020-2022 között. Mindez azt a célomat szolgálja, hogy minél több gyermeknek segíthessek a tanulás nehézségek leküzdésében. Az óvoda egyetlen fejlesztőpedagógusaként a mindennapi feladataim közé tartozik a szülőkkel való kommunikáció, diagnosztika és prevenció, mindezek miatt pedig elnyertem 2021-ben az Év Pedagógusa díjat az óvodában.

Az ÁthidaLÓ Alapítványnál dolgozni fejlesztőpedagógusként óriási megtiszteltetés lenne, hiszen lehetőségem nyílna különböző etnikumú, életkorú gyermekekkel foglalkozni. Az intézmény 2019-ben megnyerte az Év Segítőközpontja díjat, amely külön elismerés a munkájuk iránt, amelyre úgy látom, egyre nagyobb szükség van.

Ahogy a pedagógus motivációs levél minta is mutatja, érdemes kissé  hízelegni az intézménynek . Nézz utána az interneten és egyéb felületeken az iskolának, alapítványnak, hogy releváns és reális teljesítményt tudj bemutatni. Ha pedig egyéb víziót is fel tudsz mutatni, és hogy az hogyan illeszkedik a te saját szemléletedbe, akkor mindeképp kerüljön felsorolásra.

💡 Tipp: Ne hagyd ki a különböző módszerek, egyéb képzések felsorolását se!

A pedagógus motivációs levél lezárása, elköszönés

Az elköszönés esetén mindig fontos, hogy megemlítsd a személyes interjú és találkozás lehetőségét. Említsd meg, milyen pályázati anyagokat (önéletrajz, végzettséget bizonyító iratok, esetleg a 3 hónapnál nem régebbi erkölcsi bizonyítvány) csatolsz. Utalj a lehetséges személyes interjúra, mindeközben maradj pozitív, kedves és lelkes!

Zárásként az alábbiak megfelelőek:

HELYES
Köszönöm, hogy időt szánt/szántak a pályázati anyagom átnézésére. Remélem, lesz alkalmam egy személyes interjú során is bemutatkozni.

Várom válaszát!

Csatolva küldöm szakmai önéletrajzomat és a 3 hónapnál nem régebbi erkölcsi bizonyítványomat is. Amennyiben bármi kérdése van, kérem keressen a +3630/000-0000 telefonszámon, vagy emailben a morcos.gabriella@gmail.com email címen. Szívesen vennék egy személyes interjút, ahol megismerkehedtünk és bemutatkozhatok.

Várom válaszát!

Csatolva küldöm szakmai önéletrajzomat. Bízom abban, hogy lesz lehetőségem személyesen is bemutatkozni és prezentálni képességeimet. Óriási megtiszteltetés lenne egy ilyen nagynevű intézmény falain belül dolgozni, így remélem, alkalmasnak találnak egy interjúra.

Bízva a személyes együttműködésben,
Kiss Liliána

Az elköszönés esetén pedig arra ügyelj, hogy az is tiszteletteljes legyen, valamint ne maradjon le az aláírás. Az aláírás az nem valódi, kézzel történő aláírás, hanem a neved megadása. Választhatsz, hogy az elérhetőségeket a lezáró bekezdésben adod meg, vagy az aláírásod alatt, mindkettő használatát azonban inkább kerüld.

HELYES
Üdvözlettel,
Karalábé Karolina

Tisztelettel,
Kiss Johanna
johanna.kiss@gmail.com
0620/676-6767

A két elfogadható elköszönés az Üdvözlettel és a Tisztelettel, ugyanis ez egy formai levél!

Motivációs levél pályakezdőként

Pályakezdőként munkatapasztalatot még nem biztos, hogy fel tudsz sorolni, a szakmai gyakorlat vagy terepmunka viszont mindenképp ide számít! Ebben az esetben a tanulmányaidról, ott szerzett eredményekről, jegyekről és tantárgyakról mesélj. Pedagógiai pályán mindenképp teljesíteni kell a szakmai gyakorlatot, úgyhogy azt a tapasztalatot emeld be. Mindemellett pedig nézz rá pályakezdők számára készült motivációs levél útmutatónkra. Önéletrajz írásánál pedig választ a funkcionális önéletrajz típusú önéletrajzot.

További tippek a motivációs levél megírásához

Fontos szempontok, amelyekkel még ütősebb lehet a motivációs levél:

 • Minden egyes jelentkezésnél frissítsd a motivációs levelet, ugyanis nem elég csak a pozíció nevét és a címzettet módosítani. Minden intézmény más tudást, készségeket és képességeket keres, így azokra helyezd a hangsúlyt, amelyek meg vannak jelölve!
 • Kerüld a túl személyes történetek bemutatását, hiszen ez egy hivatalos, formális levél.
 • Minél több elsajátított módszert sorolj fel, és hogy mikor szerezted meg belőlük az oklevelet.

Összefoglalás – a pedagógus motivációs levél titka

A motivációs levél és a kísérőlevél két külön dolog, utóbbi az az email, amelybe becsatolod a motivációs levelet és az önéletrajzot. A motivációs levél az a fél-egy oldalas dokumentum, amelyben összefoglalod a karrieredet, képességeidet. Ha igazán ki akarsz tűnni a tömegből, a jelentkezők közül, akkor törekedj arra, hogy harmonikus legyen a két dokumentum, vagyis ugyanolyan legyen megjelenésre.

A motivációs levelet a címzett megadásával kezded, először a címzett majd a te adataid felsorolásával. Ezután 2-3 mondatban bemutatkozol, elmondod, hol találtad az állást, milyen állásra jelentkezel pontosan. Itt már egy mondatban bemutathatod a motivációdat is.

A fő tartalmi részt szintén tagold 2-3 bekezdésre, hogy áttekinthető legyen. Ebben a szekcióban mesélj a munkatapasztalatról, tanulmányokról, eredményekről, készségekről és képességekről. Ha elnyertél valamilyen elismerést, az se maradjon le! Ha eleget utána jártál az intézménynek, akkor biztos, hogy találtál valami olyat, ami miatt náluk szeretnél dolgozni – írd le!

A motivációs levél zárása, elköszönése mindig említse meg a személyes találkozó lehetőségét, és még egyszer add meg az elérhetőségeidet. Az, hogy milyen egyéb dokumentumokat csatoltál, szintén itt kerül felsorolásra, valamint arra is ügyelj, hogy lelkesnek tűnj és bizakódnak a legvégén!