Pincér motivációs levél – Vedd le a lábáról az étteremvezetőt!

A pincér motivációs levél küldése nem minden álláshirdetésben elvárás, de ha igen, akkor ütősnek kell lennie. Pincérként a kiváló kommunikációs készséget, szakmai tudást érdemes kihangsúlyozni, és ehhez biztosít tökéletes keretet a motivációs levél.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
1 vásárlói értékelésből

Részletes útmutatókban lépésről-lépésre megmutatjuk, mit és hogyan tüntess fel ahhoz, hogy téged válasszon az étteremvezető!

Tartalomjegyzék

Pincér motivációs levél minta

Címzett

Séf János
Étteremvezető
Nobu Restaurant
Étterem utca 121.
1011, Budapest

Feladó

Minta András
minta.andras@gmail.com
+3630/536-1547
Kiss Ernő utca 45.
1007, Budapest

Tisztelt Séf János!

Minta András vagyok, és a Barista/Felszolgáló állásra szeretnék jelentkezni csatolt önéletrajzommal és motivációs levelemmel.

Jelenleg 8 éve dolgozom mint pincér, és jelenleg az exkluzív Foodie étteremben vagyok felszolgáló. A minőségi borok, párlatok, kávék ismerete, a vevőcentrikus értékesítés és könnyed kommunikáció a vendégekkel tartozik az alapvető ismereteim közé. A vevői visszajelzések 98 százalékos elégedettséget mutatnak, így a fine dining kiszolgálás is készségeim közé tartozik. Az elmúlt 4 évben 3 alkalommal választott meg a vezetőség az “Év dolgozójának”, így több elismerést is megszereztem.

Tanulmányaimat a Vendéglátó Szakközépiskolában szereztem pincér/felszolgáló szakon, valamint 2020-ban megszereztem a barista végzettséget is, ugyanis szenvedélyemmé vált a kávékészítés művészete. Angolul és olaszul középszinten beszélek, így a külföldi vendégek kiszolgálása sem okoz gondot. Kiváló kommunikációs készséggel, ügyfélorientált attitűddel és a SERPA vállalatirányítási rendszer ismeretével rendelkezek.

Régóta dédelgetett álmom, hogy baristaként is kipróbáljam magam, ezért folyamatosan képzem magamat a kávék világában. Ha pedig mindezt a tudást egy olyan nívójú étteremben kamatoztathatom, mint a Luxury Restaurant, akkor igazán megtisztelve érezném magam. Csatolva küldöm szakmai önéletrajzomat is, és remélem, alkalmasnak találnak egy személyes interjúra.

Bízva pozitív válaszukban!

Üdvözlettel,
Minta András
minta.andras@gmail.com
+3630/536-1547

Mi a motivációs levél?

A motivációs levél egy olyan fél-egy oldalas dokumentum, amelyben rávilágítasz  olyan készségekre, képességekre, eredményekre, amelyek hiányoznak az önéletrajzból . Az önéletrajzban nincs elegendő hely felsorolni az összes feladatkört, tanulmányokat, amelyeket elláttál az eddigi munkáid során. Mielőtt belevágunk a megírásába, érdemes elkészíteni az önéletrajzodat, ehhez az útmutatót ide kattintva találod. Ebben azonban vázlatszerűen tudod megmutatni, mire vagy képes, és pont az marad le, hogy milyen szuper pincér és felszolgáló vagy.

Tehát, összességében ezeket kell megmutatnod:

 • Készségek, képességek, erősségek, főleg azokat, amelyek az álláshirdetésben kulcsszóként is szerepelnek. A kulcsszavak ugyanis segítenek neked a továbbjutásban!
 • Feladatok, amelyek szintén hasonlítanak az álláshirdetésben megadottakhoz, hogy lássák a szakmai tudást.
 • Motiváció, az étterem víziója, hogy miért jelentkezel a pozícióra.
 • Célok, amelyeket szeretnél elérni.
 • Eredmények, elismerések, lehetőleg számszerűen alátámasztva, például, hogy a vendégek milyen visszajelzéseket adnak, mennyire elégedettek a munkáddal.

Motivációs levél és kísérőlevél – egy és ugyanaz lenne?

A motivációs levél és a kísérőlevél nem ugyanaz, bár a köznyelvben gyakran keverik. A motivációs levélben részletezed a karrieredet, míg a kísérőlevél az az email, amelyet a jelentkezéshez írsz meg. A kísérőlevélbe csatolod be a motivációs levelet és az önéletrajzot, tehát annak rövidnek és lényegre törőnek kell lennie. Ha a kísérőlevél jól sikerült, csak akkor olvassák el az önéletrajzot és a motivációs levelet. A kísérőlevélről ide kattintva tudhatsz meg többet, többek között mintákkal, példákkal mutatjuk be, hogyan legyen az is magával ragadó.

A motivációs levél formai követelményei

A motivációs levél hosszúsága 0,5-1 A4-es oldal, ennél hosszabb lehetőleg ne legyen. A formai követelményekről már itt olvashattál, de a legfontosabb, hogy könnyen olvasható, értelmezhető és szellős legyen! A motivációs levélben ajánlott ugyanolyan betűtípust használni, mint amit az önéletrajzban használtál, vagyis Arial, Calibri, Times New Roman és 11-12-es betűméret az, ami számításba jöhet.

A motivációs levél legalább 4-5 bekezdésből álljon, tehát tagolni kell, mert ez segíti az olvasást. Az emberek nem annyira kedvelik már a tömény szöveget és esszé formátumot.

A motivációs levél felépítése

A motivációs levélben fontos, hogy a tartalom fogja meg az étteremvezetőt. Tartalmilag ezekre lesz szükséged:

 • Címzett és feladó megadása
 • Megszólítás
 • Bemutatkozás: jelentkezés módja, hol találtad a jelentkezést, mi a motivációd, miért jelentkezel.
 • Az önéletrajz összefoglalása, benne a szakmai tapasztalat, eredmények, tanulmányok.
 • Személyes tulajdonságok, értékek.
 • Motiváció, milyen értéket tudnál nyújtani az étteremnek.
 • Zárás, elköszönés és az aláírás.

Kezdjünk is hozzá!

A címzett és feladó megadása

A címzett megadásánál szükséged lesz az étterem adataira, vagyis az étteremvezető nevére, pozíciójára, és az étterem nevére, címére. Ezután következnek a te adataid, mert te vagy a feladó. A te adataid esetén pedig mindössze a nevedre, email címedre és telefonszámodra, valamint a lakcímedre van szükség.

HELYES
Címzett

Séf János
Étteremvezető
Nobu Restaurant
Étterem utca 121.
1011, Budapest

Feladó

Minta András
minta.andras@gmail.com
+3630/536-1547
Kiss Ernő utca 45.
1007, Budapest

Ha nincs megadva azt, hogy kinek írod a levelet, mert nem találod az étteremvezető nevét, akkor elég lehet az étterem nevét is megadni.

Kezdd a megszólítással!

A megszólítás nagyon fontos, hiszen ezzel határozod meg a levél hangulatát. Mindig a “Tisztelt” megszólítást használd, mert ez a tiszteletet parancsoló és hivatalos megszólítás. Érdemes kikeresni azt, hogy kinek szól a jelentkezés, ez itt jön igazán jól. Nagyon fontos, hogy ha ezt nem találod, akkor a Hölgyem/Uram megszólítást használd. Mindezek alapján tehát ezek az elfogadottak:

 • Tisztelt Szűrő Xénia!
 • Tisztelt Hölgyem/Uram!
💡 Tipp: Ne tegezd és ne használj becenevet a motivációs levélben, mert nem illik!

A pincér motivációs levél kezdése, a bemutatkozás

Ahogy a motivációs levél minta is mutatja, először be kell mutatkozni, leírni, miért és egyáltalán milyen pozícióra jelentkezel. Lehet, hogy neked ez egyértelmű, de elképzelhető, hogy az étterem több állást is meghirdetett, ezért szükséges pontosítani. Ennél a résznél mindössze 1-2 mondatra van szükséged. Nyugodtan mesélhetsz már a motivációdról is, de nem kötelező, ha azt csak bővebben tudnád kifejezni. Azt viszont már itt is megemlítheted, hogy miért vagy jó választás a pozícióra, például azzal, hogy hány év szakmai tapasztalattal rendelkezel.

HELYES
Tisztelt Szalai Lajos!

Fülöp Klaudia vagyok és az Allasokaneten.hu oldalon talált Pincér/Felszolgáló állásra szeretnék jelentkezni. Jelenleg 6 év szakmai tapasztalattal rendelkezem, mint Barista és felszolgáló,  így úgy gondolom, alkalmas lehetek a pozíció betöltésére.

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Varga Nóra vagyok, és az Allasokaneten.hu oldalon talált Barista/pincér pozícióra szeretnék jelentkezni.

📌 Tény: A magyarban felkiáltójelet használunk a megszólításban!

A motivációs levél legfontosabb része

Most következik a legfontosabb rész, az a néhány bekezdés, amely a motivációs levél lényegét adja. Az már nem szükséges, hogy a pontos feladatokat, feladatköröket sorold fel, sőt, az sem kötelező, hogy az eddigi összes munkádat felsorold, elég az, ami releváns a meghirdetett pozícióhoz. Emellett az is elég lehet, ha a mostani munkahelyedről mesélsz. Ezek alapján tehát mesélj az elért eredményekről, tapasztalatodról, szakmai tudásról, képességekről, elismerésekről. A legfontosabb rész pedig az, hogy mit tudnál nyújtani az étteremnek, miért hozzájuk jelentkezel, mivel tudsz azonosulni.

💡 Tipp: Kissé hízelegni is kell, hogy téged válasszanak! Nézz utána az étteremnek a közösségi média felületeken és a weboldalon, akár el is mehetsz megnézni személyesen!

👉 Érdemes 1-2 bekezdést annak szentelni, hogy milyen megtiszteltetés lenne, ha az étteremben dolgozhatnál, és miben más ez az étterem, mint a többi!

Emeld ki a személyes értékeket, amelyek kulcsszóként is funkcionálnak. A személyes tulajdonságoknál helyezd arra a fókuszt, amit kérnek az álláshirdetésben. Nem elég ugyanis azkat felsorolni, amelyek az önéletrajzban is szerepelnek. Inkább próbálj meg minél több példával élni, akár szituációkkal is, amikor az említett készség jól jött! Minél pontosabban, hitelesebben és élethűbben ábrázolod, annál nagyobb eséllyel választanak téged.

HELYES
Jelenleg 3 éves szakmai tapasztalattal rendelkezek a felszolgálás terén. A jelenlegi munkahelyemen kezdtem 2018-ban, mint pincér/felszolgáló, és vendégek fogadása, kiszolgálása, rendelések felvétele, rendezvények zavartalan lefolytatása tartozik főbb feladataim közé. Itt volt alkalmam elsajátítani a SERPA vállalatirányítási rendszer alapjait, valamint a POS terminál használatát.

Munkám során a vendégek maximális elégedettsége a fő célom, a panaszkezelési könyvben eddig egyetlen panasz sem érkezett a munkámra. A szakma alapjait a Sipkay Barna Vendéglátó Szakközépiskolában szereztem meg, ahol 2017-ben végeztem kiváló eredménnyel. Ezek után helyezkedtem el a jelenlegi munkahelyemen, és párhuzamosan megszereztem az angol középfokú nyelvvizsgát. Tavaly elvégeztem a barista képzést is, hogy bővítsem a szakmai ismereteimet. Nyitott vagyok a borok és a spiritek világára, valamint arra, hogy a lehető legtöbb tudást elsajátítsam. Kiváló kommunikációs készséggel, problémamegoldó képességgel és vevőcentrikus attitűddel rendelkezek, ezért remélem, hogy alkalmasnak találnak a pozícióra, és hogy ebben a nívós éttermében dolgozzak.

A motivációs levél lezárása, az elköszönés

Az elköszönésnél említsd a személyes interjú és találkozás lehetőségét, azt sugallva, hogy nagyon lelkes vagy, hogy felvegyék veled a kapcsolatot. Arra azonban ügyelj, hogy ezeket a reményeket megfelelő módon tálald: magabiztos legyél, de ne tűnj arrogánsnak.

Add meg még egyszer az elérhetőségeidet, az elköszönés pedig mindig az Üdvözlettel vagy a Tisztelettel.

HELYES
Csatolva küldöm szakmai önéletrajzomat is. Amennyiben bármi kérdése van, keressen a +3630/656-4538 telefonszámon, vagy emailben a pasztor.gabriella@gmail.com email címen. Szívesen vennék egy személyes interjút, ahol megismerkehedtünk és bemutatkozhatok.

Várom válaszát!

Üdvözlettel,
Pásztor Gabriella

Remélem, önéletrajzom és motivációs levelem felkelti az érdeklődését, és méltónak talál egy személyes interjúra is. Amennyiben bármi kérdése van, keressen az elérhetőségeim egyikén.

Tisztelettel,
Pásztor Gabriella
+3630/656-4538
pasztor.gabriella@gmail.com

Budapest, 2022.02.23.

Az elérhetőségeidet belefoglalhatod a mondatba, vagy a neved alatt is megjelenítheted, ez a te döntésed. Alá pedig érdemes a dátumot és a város nevét is felírni, hogy lássa az étterem, hogy új a motivációs levél.

Motivációs levél pályakezdőként

Amennyiben pályakezdő vagy, akkor munkatapasztalatot nem tudsz megjeleníteni, de ez nem ok arra, hogy elkeseredj! Másra kerül a hangsúly, például a készségekre, képességekre, tanulmányokra, erősségekre, a tanulmányi sikerekre! Ebben az esetében, ugyanúgy, mint a funkcionális önéletrajz típus esetén, kerüljön a hangsúly arra, milyen szuper elméleti szakember vagy. A részletes útmutatóért kattints ide.

Néhány plusz tipp a pincér állás megszerzéséért:

 • Minden egyes jelentkezés esetén írd át a motivációs levelet: nem elég csak a nevet és a pozíciót kicserélni, hanem minden étterem más készségeket kereshet!
 • Hanyagold a közhelyek használatát, erről ide kattintva olvashatsz többet.
 • Használd ingyenes, online önéletrajz szerkesztőnket, hogy ugyanolyan legyen az önéletrajz és a motivációs levél megjelenése. Ha ez megegyezik, akkor biztosan kitűnsz a többi jelentkező közül!

Elkészítem az önéletrajzomat

Összefoglalás – a tökéletes pincér motivációs levél titka

A motivációs levél rámutat a készségekre, képességekre, és egy olyan formális levél, amely meggyőzi az étteremvezetőt, hogy ideális szakember vagy.

 • A címzett és feladó megadása ne maradjon le.
 • A megszólítás mindig a “Tisztelt” legyen, és utána felkiáltójel következik.
 • A bemutatkozás mindössze 1-2 mondat, amelyben a nevedet, a megpályázott pincér pozíció megnevezését írod le.
 • A motivációs levél törzsét a készségek, képességek, szakmai tapasztalat, a szükséges tanulmányok adják, például a legutóbbi munkatapasztalataid.
 • A készségek és képesség kulcsszóként funkcionálnak, így azokat add meg, amelyeket az álláshirdetésben is megadnak.
 • Az elköszönésnél legyél tisztelettudó és írd alá, valamint add meg az elérhetőségeid újra.
Minta motivációs levél pincérek és pincérnők számára írni Motivációs levél pincérek és pincérnők számára
Keresés motivációs levél pincéreknek Hogyan kell motivációs levelet küldeni a pincéreknek