A legjobban fizető diákmunka

A legjobban fizető diákmunkák listája néhány éve változatlan, amely főképp az informatika munkák jelentős növekedésének köszönhető.
legjobban fizető diákmunka

Készítse el önéletrajzát percek alatt

A legjobban fizető teljes állású munkák a diákmunka terén is az élvonalban vannak, de először nézzük meg, mennyi az annyi pontosan.

Tartalomjegyzék

A diákmunka – nyári munka vagy végleges munkahely?

A diákmunka 10-15 évvel ezelőtt inkább csak nyári munka volt, amely 2-3 hónapon át stabil állást biztosított a diákoknak. Ezzel ők némi plusz bevételre tehettek szert, amelyet vagy félretettek az iskolára, vagy pedig szó szerint elnyaralták a barátaikkal. A diákmunkák azonban kiemelt fontosságúak a fiatalok életében, hiszen számtalan képességre tesznek szert, mint a kitartás, csapatban való gondolkodás, és felkészíti őket a “való életre”. Emellett arra is megfelelő egy ilyen állás, hogy megalapozza a diákok jövőjét.

Napjainkban ugyanis az egyetem alatt már el lehet helyezkedni a szakmában, vagyis akár diákmunka, nyári munka, akár szakmai gyakorlat során találsz egy munkahelyet, hosszabb távra is maradhatsz. Diákként általában főleg adminisztratív és asszisztensi munkákat találhatsz, de remek ugródeszkát jelentenek. Ha pedig  kiemelkedő munkát végzel, biztos, hogy a cég alkalmazni fog a diplomaszerzés után, már mint teljes állású munkavállaló .

A diákmunka vállalás korhatára

Jelenleg a diákmunka korhatára a NAV szerint 16 év. Ez alól kivételt képeznek azok a diákok, akik elmúltak 15 évesek és csak a nyári szünetben szeretnének dolgozni, valamint nappali tagozatos tanulók. Vagyis, akár 15 évesen is dolgozhatsz. Mindenképp szükséged lesz azonban a diákmunkához:

  • Diák önéletrajzra, amellyel jelentkezhetsz az adott munkára,
  • Egy megbízható diákszövetkezetre, iskolaszövetkezetre, akiken keresztül dolgozol. Ők biztosítják ugyanis a jogaidat, és a fizetésedet is rajtuk keresztül kapod meg!
  • Adóazonosító számra, amelyet az ONYA rendszerben tudsz kérvényezni a NAV-tól.
  • Egy saját bankszámlaszámra, amelyet bármelyik banknál nyithatsz.
📌 Tény: Ha azonban 18 év alatti vagy, mindenképp szükséged lesz valamelyik szülőd beleegyezési nyilatkozatára a bankszámla nyitásnál és az adóazonosító igénylésnél is!

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy amennyiben gimnázium alatt dolgoznál, inkább olyan diákmunkát találhatsz, mint a pénztáros, bolti eladó, gyári munka. Ez azért van, mert ezekhez a szakmákhoz nem feltétlenül szükséges szakmai tapasztalat, illetve további felsőfokú képzés elvégzése sem elvárás. A pénztáros munka azonban nagyon jól fizető állás!

A fizetés a diákmunka esetén

A fizetés a bankszámládra érkezik, azonban az órabéren felül másra, tehát juttatásra és cafeteriara nem vagy jogosult. A legtöbb multinacionális cégnél ugyanúgy jogosult vagy a céges partikra és a csapatépítőkre, tehát ezekből nem maradsz.

A diákbéred számodra órabérben kerül elszámolásra, vagyis, minél több órát dolgozol, annál több fizetésre számíthatsz. A legújabb törvény szerint viszont minden 25 év alatti fiatal mentesül a személyi jövedelemadó megfizetése alól. Ez azt jelenti, hogy  a bruttó béred pontosan egyenlő a nettó béreddel, ugyanis semmi más járulék nem vonódik le belőle!  Emellett a cég is kevesebb járulékot fizet utánad, de azt is tudnod kell, hogy munkaadód a diákszövetkezet, hiszen velük kötöd a szerződést!

Jobban fizető munkahelyek a hallgatók számára

A legnagyobb diákmunkás felvétellel az autóipar büszkélkedhet, de számtalan más iparágban is kipróbálhatod magad. Láthatod, hogy a legjobb órabérek 1800-2000 forint között mozognak – ne feledd, ez a nettó órabéred is!

Nézzük a legjobban fizető munkahelyeket diákok számára!

Mérnök állások

A mérnök állások azért is népszerűek, mert lehetőséget biztosítanak arra, hogy megalapozd a mérnök karrieredet. Általában a már végzős hallgatókat keresik, akik már rendelkeznek jelentős szaktudással a területen, a mérnök szakterület pedig kötelező. Az órabér pedig 1500-2000 forint között mozog, ami azt jelenti, hogy heti 20 órában, havonta összesen akár 160.000 forint bevételre is szert tehetsz!

Informatikus és fejlesztő diákok

Az informatikában nagy szükség van a diákokra, és ha jól teljesítesz, a szakemberhiány miatt biztos, hogy hosszútávú munkaszerződést kínálnak. Az átlagos órabér 1600-2000 forint között várható, és a senior kollégák hatalmas szaktudást adhatnak át. Nem feltétlenül elvárás a felsőfokú végzettség vagy folyamatban lévő képzés, akár az 1-2 éves képzésekkel is jelentkezhetsz.

Vendéglátás

A vendéglátás nyáron főleg a Balaton parton éri meg igazán, hiszen akár 1400-1800 forint is lehet az órabéred. Természetesen a vendéglátás nagyon pörgős és talpon kell maradni 6-8 órát, de cserébe megéri. Biztos, hogy remek lesz a hangulat, és ami még fontosabb – óriási a hiány, ezért biztosan szükség lesz a munkádra, valamint a borravalóval is számolhatsz!

Marketing és sales

A marketing és sales igencsak felemelkedőben van, főleg a multinacionális cégeknél. Akár projektmenedzser, akár értékesítő gyakornok leszel, ezek a munkák 1500-1900 forintos órabérrel kecsegtetnek. Nem mellesleg ebben a szakmában is nagy esélyed van arra, hogy hosszútávú munkaszerződést kínálnak jelentősen magasabb bérért. A marketing és a sales ugyanis alapvetően kiemelkedő bérezésű! A kiváló kommunikációs készség és szervezési képesség elengedhetetlen a területen, de ha ezek megvannak, akkor hosszútávra tervezhetsz a helyen!

Pénztáros egy szupermarketben

A pénztáros munkáról lehetett olvasni, hogy nagyon magas a bérezés. Ezekről az alapfizetésekről már olvashattál egy előző cikkünkben, de röviden összefoglalva: kezdő bruttó havi fizetés 366.000 forint körül várható, és ehhez jön még az esti vagy hétvégi pótlék (vasárnapi pótlék +50%), amelynek havi átlagosan összege 45.000 Ft.

Mindezek mellett nem meglepő, hogy diákként is kiemelkedő fizetésre lehet számítani, amelynek órabére 1400-1800 Ft között mozog.

Nyelvismeretet igénylő munkák

A különleges nyelvismeretet igénylő munkák 1600-2000 forintos órabérrel járnak, ugyanis nagyon ritka, ha valaki svédül vagy franciául beszéljen. Éppen emiatt ezek a munkák nem is a szakmai tudást helyezik előtérbe, hanem a nyelvtudást. Így, ha valamilyen nyelvszakon vagy, vagy két anyanyelvű vagy, könnyedén találhatsz bármilyen munkát.

Tippek, hogy még magasabb legyen az órabéred

Természetes, hogy többet keresel, ha akár heti 40 órában is tudsz dolgozni egyetem mellett, de ez legtöbb esetben csak az utolsó félévben lehetséges. Van azonban néhány tipp, amellyel mégis magasabb órabérre számíthatsz!

  • Az éjszakai műszak elvállalása

Az éjszakai műszak azoknak szuper, akik egyébként is inkább este, éjszaka aktívak. Ezekre a munkákra jelentősen kevesebben jelentkeznek, hiszen általában este 10 és reggel 6 óra között kell talpon lenni. Ha te éjszakai bagoly vagy, akkor viszont nagyon megéri, hiszen az éjszakai műszak pótléka az alapbér 15 százaléka!

  • Hétvégi munkavállalás

A hétvégi munkavállalás egyetem mellett különösen kapóra jön, hiszen 50 százalékos plusz órabérre is szert tehetsz. Tehát, ha aznap 16.000 forintot keresnél, akkor akár ez lehet 24.000 Ft is. Nem jó ötlet szombatonként megkeresni a havi költőpénzt?

  • A munkaszüneti nap munkavégzése

Ha multinacionális cégnél dolgozol, akkor szembesülhetsz azzal, hogy nem érvényes feltétlenül a magyar munkarend. Ennek oka, hogy az adott partnercég vagy ügyfél munkarendjéhez kell igazodni. Ezt azonban a cég 100 százalékos pótlékkal kompenzálja. Tehát, érdemes átgondolni: feltétlenül otthon szeretnél maradni október 23-án vagy március 15-én? Nem lenne jobb inkább a napi bevételed kétszeresét megkeresni?

Legfontosabb kulcspontok a legjobban fizető diákmunka nyomán

A diákmunkák napjainkban nagyon felkapottak, hiszen hosszútávú lehetőséget is biztosítanak a diákoknak, ráadásul óriási szakmai tudásra tehetnek szert. Akár egynyári, akár 1 éves távban gondolkodsz, most érdemes diákmunkásként szerződni, hiszen semmilyne járulék és adó fizetésére nem vagy kötelezett.

A legjobb fizetésekre a mérnök, informatika, marketing és sales világában lehet számítani. Viszont, ha csak gimnázium közben dolgoznál, akkor a pénztáros vagy vendéglátós munka is meglehetősen jó lehetőségeket nyújt. Egy jó munkahely pedig bizonyítottan jó hatással van nemcsak a pénztárcára, hanem az elégedettségre is.

Hasonló cikkek