Hogyan készítsünk önéletrajzot az önéletrajz szerkesztő segítségével?

Az önéletrajz szerkesztő megkönnyíti az önéletrajz elkészítését. Mindannyian ismerjük azt az érzést, amikor kétségbeesetten ránézünk a még üres oldalra, és azon gondolkozunk, hogy mégis mit kellene ide írni.
hogyan készítsünk önéletrajzot

Készítse el önéletrajzát percek alatt

Pedig az önéletrajz megírása nem, kell ennyire nehézkes legyen! Automatizált, ingyenes, online szoftverünk segítségével percek alatt megírhatod az önéletrajzot,

​​Ebben az útmutatóban a következőket olvashatod 👇:

 • Önéletrajz minta és példa
 • Az önéletrajz ideális felépítése attól függően, hogy mi a szakmád, önéletrajz típusok.
 • Tippek a jó önéletrajz elkészítéséhez.
 • Lépésről-lépésre bemutatjuk, hogyan készíts önéletrajzot először (képekkel).
 • Hogyan NE készíts önéletrajzot, milyen hibákat kerülj el?
 • Gyakran ismételt kérdések.

Kezdjük is az első lépéssel!

Tartalomjegyzék

Önéletrajz minta HR menedzser számára

Személyes adatok

Papp Emese
HR Generalista
emese.papp@gmail.com
+3630/456-3456
Budapest

Rólam

8 éves szakmai tapasztalattal rendelkező, precíz, önálló, rugalmas HR Generalista vagyok, munkajogi ismeretekkel és felsőfokú angol nyelvtudással. Jelenlegi főbb feladataim a HR-stratégia kidolgozása és megvalósítása, munkaerőigények megtervezése és biztosítása, tréningek, képzések szervezése. Főbb eredményeim, hogy az elmúlt két évben a fluktuációt 21 százalékkal csökkentettem a tréningeknek és belső képzéseknek, valamint visszajelzési rendszer kidolgozásának köszönhetően. Célom, egy olyan támogató közösség része lenni, ahol motiválhatom a csapattagokat.

Szakmai tapasztalat

HR Generalista
Docler Holding Kft.
2020 – 2022
Budapest

 • HR-stratégia kidolgozása és megvalósítása.
 • Munkaerőigények megtervezése és biztosítása, hatékony utánpótlás tervezési programok kialakítása.
 • Toborzás-kiválasztás teljeskörű végzése, projektek végig menedzselése.
 • A fluktuáció 21 százalékos csökkentése.
 • People management támogatás nyújtása a vállalat vezetőjének, valamint munkatársak támogatása.
 • Tréningek, képzések szervezése, vezetői képzések menedzselése.

Senior HR Munkatárs
Roche Magyarország Kft.
2018 – 2020
Budapest

 • Teljeskörű HR adminisztrációs feladatok ellátása, statisztikák, kimutatások készítése. Az új kimutatási rendszeremnek köszönhetően a hatékonyság növelése 40 százalékkal.
 • A munkavállalókkal kapcsolatos bérszámfejtési feladatok koordinálása, a cafeteria teljeskörű kezelése.
 • A beléptető-rendszer kezelése, az ezzel kapcsolatos feladatok ellátása, belső kommunikációs folyamatok irányítása.
 • A munkavállalók be- és kiléptetése, az ezzel kapcsolatos teljes körű adminisztráció

HR Munkatárs
Roche Magyarország Kft.
2014 – 2018
Budapest

 • Pénzügyi elszámolások adminisztrációja, beleértve a csafeteria adminisztrációt és a szabadságolások kezelését.
 • Új belépőkkel és kilépőkkel kapcsolatos ügyintézés, nyilatkozatok készítése, exit- interjú készítése és adminisztrációja.
 • Nyilvántartások vezetése a munkavállalókról, valamint ezekkel kapcsolatos adatok gyűjtése és rendszerbe foglalása.
 • Rendszerezési, irattárazási és archiválási feladatok szervezése és ellátása.

Tanulmányok

Vezetés és szervezés
Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola
2013. – 2015.
Budapest

Humánerőforrás
Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola
2010. – 2013.
Budapest

Készségek, képességek

Precíz
Kiváló kommunikációs készség írásban és szóban
Rugalmasság
Önálló döntéshozatal
Rendszerszemlélet

Nyelvtudás

Angol – felsőfok
Német – középfok

hogyan készítsünk önéletrajzot

Az önéletrajz felépítése, típusok

Egy korábbi cikkünkben bővebben mesélünk arról, milyen önéletrajz típusok vannak, de megemlítjük itt is.

A klasszikus, fordított időrendi sorrendet használó önéletrajz a leggyakoribb, amelyet a legtöbb munkavállalónak ajánlunk. Ebben a személyes adatok, szakmai összegzés, szakmai tapasztalat, tanulmányok, készségek és képességek, valamint a nyelvtudás kerül felsorolásra. A munkatapasztalat és a tanulmányok viszont fordított időrendi sorrendben, vagyis a legújabb, jelenlegi állás vagy tanulmány kerül előre, majd időben visszafelé haladva a többi következik. Azoknak ajánlott, akiknek sok a szakmai tapasztalatuk, legalább 2-3 év. Akiknek nincs hiányosság a karrierjükben (például munkanélküliség, szülési szabadság miatt), valamint azoknak, akiknek stabil, ugyanazon a területen szerzett tapasztalatuk van.

A funkcionális önéletrajz típus ettől eltér, méghozzá abban, hogy a munkatapasztalat helyett a készségekre, képességekre helyeződik a hangsúly.  Ennél a típusnál ugyanis akár teljesen kihagyható a munkatapasztalat szekció ! Legfőképp pályakezdők részére ajánljuk, ebben az esetben viszont a tanulmányokról sokkal több információt érdemes megjeleníteni, például a tanulmányi átlagot, legfőbb, az álláshoz kapcsolódó tantárgyakat.

A kombinált önéletrajz típus esetén pedig az előző kettőt vegyítjük. A szakmai tapasztalat megjelenhet, de a dokumentum legalján, hogy a képességeken legyen a hangsúly. Ez akkor ajánlott, ha kevés, de releváns szakmai tapasztalattal rendelkezel, vagy eddig az önkéntes munka volt a jellemző, vagy esetleg szakmát szeretnél váltani.

Tippek a jó önéletrajz elkészítéséhez

👉 Mielőtt belevágnánk az önéletrajz megírásába, néhány tippel és tanáccsal látnánk el annak érdekében, hogy tökéletes legyen!

 • Legyen átlátható, szellős és könnyen olvasható!
 • Lehetőleg tartsd az egy oldal hosszúságot. Ha 15 évnél több tapasztalatod van, akkor sem szükséges mindet felsorolni, csak a relevánsakat és a legfrissebbet.
 • Használd a kulcsszavakat! A kulcsszavakról ide kattintva olvashatsz bővebben, de ezek azok a szavak, amelyeket az ATS (jelentkezés szűrő rendszer) keres az önéletrajzodban. Ezek leginkább készségek, képességek, (rugalmas, terhelhető, precíz, kreatív, stb.) valamint programok nevei (Photoshop, AutoCad, stb.) Mindezek a megpályázott munka hirdetésében megvannak nevezve, így ezeket használd, ha meg akarod szerezni a kiszemelt munkát.
 • A használt betűtípus mindig legyen egyszerű, mint amilyen az Arial, Calibri és Times New Roman. A betű nagysága pedig 11-12-es.
 • Használj bulletpontokat a feladatkörök megnevezéséhez. A legfontosabb szempont ugyanis az, hogy könnyen átlátható legyen az önéletrajz, és ebben segít a felsorolás használata. A felsorolt feladatkör viszont releváns legyen, olyan információkat tartalmazzon, ami elősegíti a jelentkezést.
 • Minden megpályázott munka során frissítsd az önéletrajzodban a kulcsszavakat és akár a szakmai összegzést. Kerüld a túl általános megfogalmazásokat, inkább szabd személyre minden pozíció esetén!

Hogyan készítsünk önéletrajzot az önéletrajz szerkesztő segítségével?

Egy előző cikkünkben már olvashattál arról, hogyan készül el a tökéletes önéletrajz, milyen felépítése legyen, milyen információk kapjanak benne helyet. Nézzük azonban, hogyan készül mindez el az önéletrajz szerkesztőben!

1. Kiválasztani a sablont

Az első és legfontosabb lépés a sablon kiválasztása. A sablonokról ide kattintva olvashatsz, de általában két csoportra lehet osztani őket: fejléces és fejléc nélküli. A fejlécben kapnak ugyanis helyet a személyes információk valamint a fénykép, és ezzel helyet spórolsz. Ha nincs fejléc, akkor pedig az önéletrajz 2 oszlopra van osztva függőlegesen, és a személyes adatokat a bal oldaliban adjuk meg. Minden sablon más pozícióra ajánlott, azonban a Budapest sablon és a Rotterdam mindig szuper választás! Mi most a Budapest sablont választjuk, erről olvashatsz a továbbiakban, de ne aggódj, minden sablon nagyon hasonló!

👉 Láthatod, hogy minden sablon letölthető Word és PDF formátumban is!

hogyan készítsünk önéletrajzot

2. A személyes adatok megadása

Ezután következnek a személyes adatok megadása, amelyek közül ezeket kell feltüntetni:

 • Keresztnév és vezetéknév
 • Lakcím
 • Telefonszám
 • Email cím

hogyan készítsünk önéletrajzot

⚠️ Kiemelt fontosságú, hogy csak magán telefonszámot és email címet adj meg!

Az email cím lehetőleg Gmail-es legyen, mert az megbízható levelezőrendszer. A felhasználóneved pedig álljon a kereszt-, illetve a vezetéknevedből, ez sugall professzionizmust.

Ez például nem lesz jó ebben az esetben:

HELYTELEN
kisjancsika83615@gmail.com

Hanem inkább ezt válaszd:

HELYES
janos.kis@gmail.com

Ugye, hogy mennyivel felnőttesebb és profibb a második?

Láthatod, hogy ahogy beírod a személyes adatokat, úgy jelenik meg a tartalom a felhasználói felületen. Ha ez kész, akkor ideje tovább lépni a szakmai tapasztalathoz.

3. Szakmai tapasztalat megadása

Ezután következik a szakmai tapasztalat megadása, amelyet fordított időrendi sorrendben írunk, vagyis a jelenlegivel kezdjük a felsorolást.

Először add meg a pozíció nevét, majd a cég nevét, azt, hogy mettől-meddig dolgoztál ott, valamint a város nevét, ahol dolgoztál. A leírás részben a munkaköröket, feladatokat érdemes meghatározni. Itt mindenképp használd a bulletpontos felsorolást, valamint körülbelül 4-6 feladatot sorolj fel. Ezek között legyen eredmény is, főleg, ha az számszerűsített! Ezzel mindig kitűnhetsz a többi jelölt között. Az eredmények felsorolásáról ide kattintva még többet olvashatsz.

 • Legyen nagyon világos az, hogy milyen feladatokat végeztél el, hiszen ez bizonyítja majd a munkakörhöz kapcsolódó funkciókban szerzett tapasztalatokat.
 • Ha valamilyen elismerést szereztél, például a hónap dolgozója voltál, az is kerüljön ide!
 • Ne legyen túlzsúfolt, egy bulletpont lehetőleg egy, maximum két sorból álljon.

hogyan készítsünk önéletrajzot

👉 Ha nincs szakmai tapasztalatod, akkor kattints arra, hogy tovább lépsz a tanulmányokra. Ekkor felugrik egy ablak, amiben jelöld be, hogy nincs szakmai tapasztalatod.

hogyan készítsünk önéletrajzot

4. Következhet is a tanulmányok felsorolása!

A tanulmányok esetén legfőképp négy információra van szükség: iskola neve, végzés éve, diploma vagy végzettség neve, és a város. A legördülő menüből ki lehet választani a leggyakoribb diplomákat (mérnök, orvos, PhD, társadalomtudomány stb), de ha nem találod azt, ami a legjobban jellemzi a végzettséget, akkor be tudod írni. Ebben az esetben kattints arra, hogy “Írd be a diplomád megnevezését”, és ekkor egy újabb sor jelenik meg, ahol meg tudod adni a pontos megnevezést.

Amennyiben pályakezdő vagy, ajánlott leírást is adni, mint amilyen a főbb tárgyak megnevezése, tanulmányi átlag, vagy ha HÖK tag voltál. Mindemellett, ha bármilyen kitüntetésben (például köztársasági ösztöndíjban) részesültél, akkor is érdemes feltüntetni, ha már sok éves szakmai tapasztalatod van.

Újabb és újabb végzettséget a “Tanulmány megadása” gombra kattintva tudsz megadni.

📌 Tény: Időrendben elég az érettségi megszerzéséig visszamenni, az általános iskolát már ne sorold fel!

hogyan készítsünk önéletrajzot

5. Készségek és képességek – na és a kulcsszavak!

A készségek és képességek felsorolása következik, amely esetén érdemes 5-6 darabot megadni. Ne feledd, itt kulcsszavakat keresünk, tehát, ha az állás hirdetésében az szerepel, hogy rugalmas, terhelhető, önállóan dolgozni tudó és precíz kollégát keresnek, akkor ezeket a kulcsszavakat írd be ide.  Viszont arra ügyelj, hogy csak olyat írj be, ami valóban jellemző rád , máskülönben az interjún úgyis kiderül, ha nem!

Megadhatod azt is a csúszka segítségével, hogy mennyire jellemző rád, de az “Elrejtem a tudásszintemet” gombra kattintva ez eltűnik. Ez főleg a tulajdonságok megadása esetén jön jól.

hogyan készítsünk önéletrajzot

6. Szakmai összegzés vagy karriercél meghatározás

Ha már minden fontos információ megadásra került, akkor jöhet is a szakmai összegzés. Ha van szakmai tapasztalatod, akkor a szakmai összegzés megírása ajánlott. 3-4 mondatban írd le, hogy milyen eredményeid vannak, milyen főbb feladataid, hány éve dolgozol, mit a motivációd.

Amennyiben még pályakezdő vagy, akkor viszont karriercél meghatározást érdemes írni. Ekkor a készségekre, képességekre, tanulmányokra, karrier célokra, motivációra helyeződik a hangsúly. Tedd fel magadnak a kérdést: ha ez a 3-4 mondat jellemezne, akkor milyen vagyok én, mit írjak magamról, mit akarok, hogy lássanak belőlem?

hogyan készítsünk önéletrajzot

💡 Tipp: Lehetőleg ebben is rejts el képességeket, készségeket!

7. Összegzés, áttekintés, formázás

Az utolsó részben tudod a színeket, designt kiválasztani. Válassz olyan színt, ami jellemez téged, de tartsd szem előtt: ha nem a kreatív területen dolgozol, inkább pasztell és bézs színeket alkalmazz!

Emellett át tudod nézni az adatokat, valamint a beosztásodat is itt tudod megadni, valamint címet adhatsz az önéletrajznak. Ez nem fog megjelenni sehol, csak te látod a fájl nevét. Válaszd ki, hogy milyen a nyelve az önéletrajznak, milyen legyen a betűtípus és még a sablont is át tudod állítani, ha mégsem tetszik. Érdemes még megadni LinkedIn profilt vagy weboldalt is, ha van, grafikusként pedig portfólió weboldalt.

Fotót is itt tudsz feltölteni, de arra figyelj, hogy professzionális minőségű legyen. A selfie, bulifotó semmiképp nem megengedett! Törekedj a fehér hátterű, éles, mellkasig érő fényképp beillesztésére!

hogyan készítsünk önéletrajzot

Legalul pedig további szekciókat is meg tudsz adni. Ezek közül mi mindenképp ajánljuk, hogy a  nyelvtudást megadd ! Ebben az esetben írd be a nyelvet és a nyelvtudás szintjét is, amely lehet alapfok, közép-, felső, illetve anyanyelvi szintű is.

hogyan készítsünk önéletrajzot

Ha minden adat rendben van, következhet is a letöltés. A “Letöltés” gombra kattintva Word vagy PDF fájlban is letöltheted a kész önéletrajzodat! Ugye, milyen gyors és egyszerű volt?

Nézzük a leggyakoribb hibákat… Hogyan NE írj önéletrajzot?

Vannak olyan óriási hibák, amelyeket a HR-es ha meglát, azonnal a kukába dobja az önéletrajzot. Megmutatjuk, melyek ezek!

 • Helyesírási, nyelvtani és gépelési hibáktól hemzsegő önéletrajz arra utal, hogy igénytelen vagy a munkádra – azonnal kuka!
 • A munka szempontjából irreleváns információkat sorolsz fel, például nem kapcsolódó munkatapasztalat.
 • Hazugságokkal próbálod felhívni magadra a HR-es a figyelmét, amely biztos, hogy kiderül.
 • Nincs személyre szabva az önéletrajz, hanem látszik, hogy minden helyre ugyanazt küldöd el.
 • Lemarad bármilyen eredménye, teljesítmény vagy elismerést felsorolása.
 • Nincs elérhetőség megadva – így mégis hogyan érjenek el?
 • Anélkül, hogy a típust ahhoz igazítanád, ami számodra előnyös! Például, egy üres munkatapasztalat rész biztos, hogy nem lesz elegáns. Lehet, hogy még nem rendelkezel szakmai tapasztalattal, de ez ne legyen ilyen feltűnő!
 • Ha több, mint egy oldal hosszúságú az önéletrajz. A HR-es általában egy oldalt kér, ha ettől eltérőt, akkor azt már Europass önéletrajznak hívják!

Gyakran Ismételt Kérdések

Mi ne szerepeljen az önéletrajzban?

Az olyan személyes adatok, mint a családi állapot, személyi igazolvány szám, gyermekek száma ne szerepeljen az önéletrajzban. A születési dátum és hely szerepelhet, de opcionális!

Tudok angol vagy német önéletrajzot is készíteni?

Természetesen! Ehhez csak annyi a dolgod, hogy az utolsó oldalon átállítod a nyelvet, és kész is! Számtalan nyelven elkészülhet, úgyhogy nyugodtan kísérletezz vele!

hogyan készítsünk önéletrajzot

Milyen további szekciókat adhatok még az önéletrajzhoz?

 • Nyelvek
 • Tanfolyamok vagy kiegészítő képzések, kurzusok
 • Érdeklődési kör, hobbi
 • Publikációk
 • Referencia
 • Jogosítvány, például a B kategóriás.
 • További engedélyek (például élelmiszer kezelés).
 • További elérhetőségek

Kísérőlevél írásban is tudtok segíteni?

Igen tudunk! Ha elkészült és letöltődött az önéletrajz, akkor el tudsz készíteni kísérőlevelet. Ez az opció azonban csak előfizetés esetén jelenik meg, így érdemes előfizetned.

Motivációs levél írásban is tudtok segíteni?

Igen, számtalan motivációs levél példát találhatsz oldalunkon, egy általános útmutatót a megírásához pedig ide kattintva olvashatsz.

Hasonló cikkek